Súhlasili by ste s prítomnosťou medikov pri zdravotných úkonoch?
Ahojte, na zaklade dnesnej diskusie a skusenosti pribuzneho ma zaujimaju vase nazory na pritomnost medikov pri roznych zdravotnych ukonoch (nie len pri veciach spojenych s tehotenstvom a porodom, ale vseobecne u akehokolvek lekara). Suhlasili by ste s tym, aby bol medik pritomny, pripadne aby cerstvy absolvent sa "zaucal" a vykonal niektore ukony namiesto vasho lekara (pod jeho dohladom)?
V pripade, ze nie, tak zmenili by ste nazor ak by to fungovala tak, ze ti, ktori dovolia pritomnost medikov budu osetreni takymi lekarmi, ktori mali moznost "vyskusat" si jednotlive ukony uz pocas studia a praxe a ti pacienti, ktori nesuhlasia budu osetreni lekarom, ktory nikdy nemal moznost vyskusat si to, lebo kazdy to odmietal a teda ma iba teoreticke vedomosti?
Odpoviem hned aj za seba: S pritomnostou medikov by som suhlasila, pretoze si myslim, ze je dolezite, aby mali co najviac realnych skusenosti. Neberiem to tak, ze sa na mne ucia, su pod dohladom lekara a keby sa nikto nedal vysetrit mladym zacinajucim lekarom/medikom, tak by nemali odkial nabrat skusenosti. Samozrejme nehovorim o tom, ze by tazku neurochirurgicku, srdcovu ale inu zavaznu operaciu mal urobit niekto bez skusenosti, ale bavime sa o beznych zdravtnych ukonoch a vysetreniach.
V ziadnom pripade by som to NEDOVOLILA...ani pozerat sa a ani len dotknut sa ma...raz mi absolutne stacilo ked mi leda bolo medicka bez nicoho rozparala na pol cm zilu na ruke a nechali ma hodinu lezat krvi ktora mi rupala z ruky na posteli
mna pri tretom dietati odrodila pod dozorom lekara, mlada lekarka v atestacii, bol to moj najkrajsi porod, bola velmi ludska a citliva, bolo vidno ze este nie je otrla ako stari lekari. Vsetko bolo ok, zvladli sme to a to bolo dieta velmi velke na moju panvu.
@nafka0483 A čo je teba do mňa? Tebe sa nemusím spovedať ani vysvetľovať, prečo. Prečo? Preto, pre staré vreco. Neni si môj lekár, aby som sa akurát tebe spovedala. Okrem toho, medici chodia do izieb v nemocnici aj sami, nepýtajú si súhlas pacienta. Dokonca si to aj natáčajú na mobil. Na moje svedomie nemusíš apelovať, nedlžím ti žiadne zdôvodnenie, prečo nie.
pri porode urcite nemozu ani pozerat na mna medici to ma 20 ludi pocuvat moj vreskot a pozerat na moju roztiahnutu šušku nene diky
@tripetta Ja tu vediem normalnu slusnu diskusiu. Pytam sa, davam skusenosti, argumenty a zaujimaju argumenty, ktorymi podkladaju svoje vyjadrenia ostatne diskutujuce. Preto som sa pytala aj teba. Neviem naco si sa zapojila do diskusie, ked diskutovat nechces.
@judar A v pripade, ze by ti rovnaku vec urobil lekar, nie medik, tak by si uz nesla ani k lekarovi, alebo by si inym lekarom doverovala nadalej, alebo ako by si to riesila?
@nafka0483 Pozerat sa v pohode, s tym nemam problem. Co sa tyka ukonov, zalezi od toho co. Ak by ma mal popocuvat, pozret do ucha, hrdla, zmerat tlak, osetrit nekomplikovanu ranu, spravit sono atd. v pohode. Naberat krv (to ma problem u mna aj skusena sestricka) ci napravt zlomenu ruku nie. Ale napriklad resekciu zuba mi spravil medik (uz koncil) pod dohladom skusenej stomatochirurgicky a spravil to lepsie ako par rokov dozadu pan profesor (ktory uz viac asi ucil ako robil prax).Takze za mna je to indi vindi a neda sa vseobecne povedat, ze dovolim alebo nedovolim.
Mňa odrodila pod dohľadom primára veľmi mladá doktorka a tak mi spravila stehy po cisarskom,že keď sa trošku opalim,ani to neviem,kde mam jazvu.Takže je to dosť individuálne a prax musia získať...
@makova333
@marca12
Ano rozumiem, zlozite zakroky a operacie som aj pisala, ze toto nemyslim, ale take bezne vysetrenie a ukony, kde nejde priamo o zivot.
@judar Chapem, pytala som sa hypoteticky, ze ak by ti nieco take urobil lekar, ako by si to vnimala, ci by si to brala, ze prave tento to urobil zle, ale ostatni lekari mozu byt ok, zverim sa im zas. Alebo by si rozmyslala podobne, ze vsetci medici su pravepodobne taki, takze uz sa im nezverim.
@nafka0483 nemôže sa stať aby lekár nemal prax. Neviem ci vieš ako to funguje, ale môj muž je lekár a funguje to tak, že počas školy ako medici na praxi sa chodili len pozerať. Ukazovali im a vysvetľovali. Mame na to univerzitné nemocnice a tam sa s tým počíta, pacienti vedia, že je to univerzitná nemocnica a občas sa stretnú aj so študentami. Šiestak v poslednom ročníku mohol maximálne krv odobrať alebo ultrazvuk (aj to sa viacerí pozerali, aby sa nepomylil).
Po skončení školy, keď si každý vyberá svoj odbor, musia až do atestacie robiť pod dohľadom atestovaneho lekára. To trvá 3-6 rokov. Môj muž to mal 5 rokov. Počas tohto obdobia sa učil, ale samozrejme, že ho nechávali robiť aj samostatne (príklad...20 rovnakých operácii absolvuješ ako asistent, pri 21-vej asistuje tvoj skúsenejší lekár zasa tebe). Pacientovi je to jedno, lebo je uspaty a reálne netuší, kto čo rezal a čo kto šil, lebo podpísaný je atestovany lekár. A je to úplne bežné, že na operácii je jeden skúsený a dvaja mladí, čo držia háky a učia sa. A čas od času ich nechajú niečo urobiť. Väčšinou sú tam traja lekári, takže mladý nič nerobí sám od seba.
Pod svojim menom pod svojou špecializovanou pečiatkou vo svojej ambulancii môže samostatne robiť až keď zatestuje. A na atestaciu sú tiež prísne podmienky, koľko musí mať ktorých zákrokov urobených (pod dohľadom) a akých školení sa musí zúčastniť...
Prax je bežne taká, že starým doktorom sa už moc robiť nechce, tak väčšinu spravia mladí a starý tam len buchne pečiatku...ale závisí oddelenie od oddelenia.
Čiže nemôže sa vám stať, že prídete do ambulancie lekára a ten v živote nemal žiadnu prax.
Samozrejme prítomnosť medikov môžte odmietnuť. Nemusíte sa báť, oni majú dosť "materiálu" na učenie sa aj bez vás. Ale pokiaľ vám to nevadí, je to fajn. A rezať sa učia na mŕtvolach, takže to tiež nerobia prvýkrát...
Suhlasila som ....a to som bola na gynde a kukali mi tam mikroskopom😀 ale primar ma ošetroval
@nafka0483 a mimochodom...na oddelení kde pracuje môj muž...sa všetky prusery stali starým doktorom. Mladí si ako keby dávali väčší pozor a ešte sú takí...neposkodeni systémom...zvyknú sa aj učiť a vzdelávať aj zo zahraničnej literatúry...študovať videá zo zahraničnych operácii a podobne.
Ja som mala pri porode mlade midwife a aj maleho mi neskor vysetrovala mlada medicka, potom ju skontroloval skuseny lekar. Nevadilo mi to.
@ckatka Ano, chapem ako to funguje. Ja som zamerne niektore veci prehnala a nechtiac niektore veci aj zle pomenovala - najma rozdiel medzi medikom a lekarom, ktory sa pripravuje na atestaciu. A mam skusenost, ked mi predstavili ako dotycneho ako medika a pritom mal urobit konkretny ukon, nie len pozerat sa. Ale mozno sme sa len nepochopili a bol to teda uz lekar v atestacii?
V kazdom pripade, ja nemam ziadny problem s tym, aby sa "na mne ucili". Povazujem sa velmi dolezite aby mali mladi lekari co najviac prilezitosti vyskusat si veci "nazivo" pod dohladom skusenejsich lekarov, aby aj oni cim skor nadobudli skusenosti a aby vedeli robit vsetko co najlepsie, ked uz pride cas aby to robili vsetko samostatne. Zda sa mi to prirodzene, ze ked ocakavam a pozadujem kvalitnu zdravotnu starostlivost a skusenych odbornikov, tak ze prispejem k tomu, aby sa nimi aj mohli stat.
A prave preto ma zaujimalo ako to vidia ostatni a ake maju dovody preco by nieco take odmietli - ci im nezalezi na kvalitnych lekaroch, alebo zalezi, ale chcu uz iba vyuzit to co je hotove a nechcu byt sucastou toho procesu ucenia, cim do podlozia, odovodnia, cim budu argumentovat. Vzdy som rada ak by mi diskusia prinesie nove pohlady a kvalitne agrumenty. Mozem si rozsirit obzor, mozu ma presvedcit a mozem zmenit nazor, cize ja povazujem diskusie na urovni za velmi prinosne.
Ja mam vystudovanu veterinu, takze viem ake to je, ked vam na praxi nedaju veti ani zaockovat psa pred majitelom. Ale tak to sa dalo vynahradit inde.
Co sa tyka medikov. Ak by sa opytali, ja by som dovolila, ale podla toho co. Ziadne gyn vysetrenie urcite nie, to by mi bolo maximalne neprijemne. Sono napr bez problemu. Nenapadne mi teraz viac prikladov, proste naha by som nechcela byt pred viac ludmi ako je nutne 😀 a nedovolila by som nic, co ma nejake vacsie rizika, ked sa vykona zle. Jasne, ze aj odber krvi ma rizika, este aj pustenie infuzie 😀 ale nejake horsie veci myslim. Mne nie je jedno aky dr ma ošetruje, nevyberam si lekarov podla cakacej doby v cakarni, ale podla odbornosti a schopnosti komunikovat s pacientom 🙂
Aj ranu by som si dala zasit od medika 😀 ked by vyzeral aspon trochu zrucny 😀
A ako sa to maju naucit? Resp sa zaskolit?? Mam pocit ze ludom uz fakt vsetko vadi
Kludne pritomnost ano...
Zakrok asi tiez ano...okrem porodu...tam pritomnost ano ale samotny porod nie
Vždy keď sa naskytla príležitosť tak som dovolila, nemám s tým problem.. len po pôrode ma raz bolo potrebné cievkovat a slečne to moc nešlo, síce to dosť bolelo, snáď som posluzila a teraz cievkuje jedna radosť 😅😅
@nafka0483 za mňa osobne...nemám problem s akýmkoľvek vysetrenim/zákrokom, aby sa učili, pýtali, skúšali...koniec koncov aj ja som zvedavá a vtedy sa často dozviete (o sebe) viac, keď to starý tým mladým vysvetľuje 😊
Jedine kde by som mladých vykázala...je pôrod. Ale to preto, že pre mňa je to intímna záležitosť a potrebujem k tomu pokoj a minimum vyrusovani...
Pokiaľ by to bola sekcia...nemám problém.
Pri prvom porode boli na mna kukat 4, ale len pozerali a dr. vysvetloval. Pri druhom porode - sekcia mi začínajúca doktorka zasivala vrchnu cast (kozu) ale pod dohladom skusenejsieho dr. Vtedy mi to bolo jedno a pravdupovediac bola lepšia ako starsi DR, vsetko mi hovorila, stále sa ma pýtala ci ma niečo nebolí, či mi nieco nechýba...
kedze mame rozne diagnozy a aj vzacne a casto sme lezali v nemocnici, niekolko krat prisli medici vzdy s lekarom spytat sa ci sa mozu pozriet na danu "diagnozu" a nieco sa poducit, vzdy som suhlasila nakolko viem, ze medik sa nazivo len tak nestretne so vzacnymi diagnozami hocikde, tak preco mu nedat prilezitost a nepomoct mu poducit sa? ved tak sa ziskava prax a som hrda, ze obcas mozem pomoc aj ja buducemu lekarovi nie len oni nam 😉
Mňa by zaujímalo ci ti ktorí píšu ze nie si uvedomujú že keď si to ľudia nevyskusaju na praxi tak to potom skúšajú už v zamestnaní a nikto sa vás potom nepýta a častokrát nemajú už dohľad takže idete proti sebe 😊
Už pred 17.rokmi som mala v nemocnici česť s medikmi. Najprv ultrazvuk, krv, gastro vyšetrenie. Potom boli pri operácii žlčníka, ale či aj asistovali alebo len pozerali, netuším. Ani ten najlepší doktor nie je neomylný, dávam šancu každému. Mala som medicky dievčatá aj pri pôrode, jedna mi zavádzala katéter a poviem, že úplne bezbolestne s citom a profesionálne.
Jedine s čím by som mala problém, je zubár. Tam sa bojím akej kolvek bolesti a nefoberujem ani môjmu zubárovi, nie to aby sa na mne niekto učil.

Neodmietla by som, ak by sa opýtali. Ale narobila by som cirkus, ak by sa bez pýtania dovalili ako veľká voda (ako bolo ešte pred pár rokmi dobrým zvykom). Kľudne aj na vyšetrenie, niekedy je ten medik vrámci snahy pozornejsi než ostrieľaný lekár 😉