icon

Ťažký covid pacient na kyslíku - priebeh a skúsenosti

red_cat
3. feb 2021

Ahojte,

Mali ste prosim niekoho na kysliku so zapalom pluc? Ocina mam takto od pondelka:( je tazky onko pacient a hrozne sa bojime. Tazko sa mu dycha. Teraz je 8my den co ma priznaky, tazkosti s dychanim uz ma 4 dni. Prosim ake su vase skusenosti s liecbou kyslikom v nemocnici u takychto ludi? Velmi sa onho bojim:((

katren
5. feb 2021

@red_cat prvy den len na kysliku, na noc sa zacalo zhorsovat a dr volala, ze ked nebude ocino nahodou rano reagovat na spravy a telefonaty, je v umelom spanku a na ventilacii...vopred informovala, ze je to zle a hrozi mu to...prisiel s funkcnymi plucami len na 10%...a to doma vybral troje atb od obvodneho, doma tak bol cca 14dni....zlepsovat sa to zacalo tak po tyzdni na silnej hladine kyslika a postupne mu to znizovali, a aby toho nebolo malo, tak v nemocnici chytil aj Clostritidu - hnacky, takze zo zdraveho cloveka spred mesiaca bol len leziaci a plienkovany, lebo nevladal po mesiaci lezania chodit kvoli ochabnutemu svalstvu a vycerpaniu z choroby....
Dnes je sice doma, ale prve dni bol tiez plienkovany doma, lebo dlhsia trasa na wecko a nestihal dobehnut, ale uz trenuje chodenie, nabera silu, robi pokroky....schudol cez 20kg behom toho mesiaca, k tomu ochabnute svalstvo na nohach, musi si robit prestavky, lebo je hned vycerpany, zadychany...pri prepustani mal pluca na 96,5% 😉 .....sestra je fyzioterapeutka, tak s nim cvici, nic mu nedaruje 😀

red_cat
autor
5. feb 2021

@katren to je krasny pribeh. Toto ocko zazil pred 5 rokmi kvoli chripke- mesiac na plucnej ventilacii;( no vtedy bol zdragy a dostal sa z toho tak ako ty pises. Odvtedy sa to nanho sype a ma snad vsetky pridruzene diagnozy pred ktorymi varuju:(( je tam uz tyzden a len sa zhorsuje..dnes uz nevie ani hovorit ako sa zadychava a to uz ma kyslik na 25l/m (pred 5 dnami bol na 6l/m)

jantato
5. feb 2021

@haanovajana zda sa mi ze vypravaš o mojej mamine, presne rovnaky priebeh od antibiotik , nemocnica,umely spanok a pred cca 12 dnami ju prebrali. tiez este nechodi, len lezi a ani nevyprava. Veru dlho to trva ☹

haanovajana
5. feb 2021

@jantato maminu prepúšťajú v pondelok domov,len ešte nevie chodiť,to môže trvať 1 mes až 2 pokial bude chodiť.Mala šťastie že to prežila.Lebo jej nedávali veľkú nádej.

jantato
5. feb 2021

@haanovajana u nas tak isto, cez sviatky bola v kritickom stave, velmi mala nadej ale po sviatkoch sa to zacalo trosku zlepsovat a koncom januara ju odpojili. Ale teraz je este tak no horsie,ale oproti tomu co bolo velky krok vpred. Dufam ze sa to postupne da do poriadku. A tvoja mamina aj vyprava uz vsetko? okrem toho chodenia je ok?

sovica
5. feb 2021

@red_cat Neviem poradiť, ale prajem ockovi skoré vyzdravenie. Treba veriť, že sa z toho dostane🙏. Viem, ako sa musíte cítiť, keď to chytil od Vás. Len mi napadlo, keď ste si dávali pozor, chránili sa a píšete, že ste nikam nechodili, či to nemohol domov doniesť manžel z práce - on mohol byť bezpríznakový... Vy sa už cítite lepšie? A syn je teraz na tom ako?

red_cat
autor
5. feb 2021

@sovica dakujem Vam.. nie nie, on sa testoval aj vsetci jeho kolegovia par dni.predtym a boli negativny aj na pcr testoch. Ja som chvilu na to ochorela a bola som prva pozitivna. Ostatni, aj manzel ochoreli az po mne:( zial ja za to mozem

haanovajana
5. feb 2021

@jantato áno rozpráva už krásne,zatiaľ je všetko poriadku,len tie nohy.Budeme musieť snou cvičiť a rehabilitácie.

jantato
5. feb 2021

@haanovajana je super ze ostatne je v poriadku, chodit urcite zacne, to chce len cas, držim palce 🙂

callisia
15. feb 2021

@red_cat ahoj. Ako oco? Polepšilo sa mu?

red_cat
autor
15. feb 2021

@callisia ahoj, uz je tam treti tyzden a dostal leukemiu akutnu:( mal vela rokov chronicku a bol stabilizovany, no kovid mu ju prebudil. Takze sa pohorsilo vsetko..aj dychanie, prestal chodit, je slaby, neje😥 a uz to vyzeralo velmi dobre😭 stale vsak verime..

callisia
15. feb 2021

@red_cat och bože, to je mi ľúto 😕 dúfam, že sa mu predsa len polepší. Držte sa..

zuank
27. feb 2021

@red_cat Pwkny den prajem ...ako je ockovi?

mamka34
27. feb 2021

@zuank na svojej stránke má autorka príspevok, že jej otecko zomrel.😢

zuank
27. feb 2021

@mamka34 ach 😔

red_cat
autor
27. feb 2021

Veru ano😭 po 3 tyzdnoch na kysliku..nezvladol to

jantato
28. feb 2021

@red_cat moja mamina tiez ☹ teraz v pondelok .

callisia
28. feb 2021

@red_cat
@jantato
Úprimnú sústrasť 😟

jantato
28. feb 2021

@callisia ďakujeme😢

red_cat
autor
28. feb 2021

@jantato boze to ma mrzi😭😭vasa maminka si teda vytrpela..bojovala ako drak;( uprimnu sustrast

jantato
28. feb 2021

@red_cat ďakujem aj vam uprimnu sustrast, ano bojovala dosť, ale už nevladala, zničil a potrapil ju ten covid riadne. ☹

zuank
28. feb 2021

@jantato
@red_cat uprimnu sustrast 😔

petrapod
Autor odpoveď zmazal
ivaa_
5. mar 2021

Dievčatá nechcem začínať novú tému , našla som túto , tak píšem sem . Môj tatinko mal tiež len antibiotiká od lekára z pohotovosti ho poslali domov , 9 dní mal teploty a ATB nezaberali , tak volali sanitku .. má obojstranný zápal pľúc , kyslík zatiaľ nepotrebuje , ale už ho asu týždeň napína na vracanie a všetko čo dá do úst , hned vyvracia , dotoho má hnačky a je neskutočne slabý ... nemáte s tým skúsenosť :( ja viem že to sa zo dňa na deň zhoršuje ,,,,, asi len niekde potrebujem nájsť trochu utešenia , pretože plačem snad každú hodinu , veľmi sa o neho bojím :(

didi2102
5. mar 2021

@red_cat môj otec bol pozitívny 14.2,príznaky od noci,prvý týždeň dltaky mismas všetkého ale asi najhoršie hnačky,o týždeň z nedele na pondelok nevedel poriadne dýchať,mal nízky saturaciu volali záchranku,okamžite ho napojili na kyslík a atg,CT pluc-ale len keď je stabilizovaný,2x denne kompletne odbery a na základe toho menili 2x denne liečbu,kooopu,liekov,infúzií rôznych injekcií,mal aj deň kedy sa nebol schopný najesť,po 3dnoch ho napojili na ten neinvazívne ventilator-speci kyslíkový maska plus neaky pristroj neviem aký,... Od jeho hospitalizácie ubehli 2tyzdne a dnes mi volal,síce ledva dychcal ale že povedali že sa im zdá že je to o kusoooook lepšie ako keby na ústupe,zasiahnutých mal 90perc pľúc,žiadne ochorenia,ale áno kilá navyše no bol aktívny,nevie sa ale predpokladá že budlde mať poškodené pľúca po,ocovi tam proste zachránili život,dúfam že už unikol hrobárovi z lopaty,musím povedať že on mal liečbu aj od obvodnej pri každom príznaky reagovala nasadila čo trebalo,a ozaj bol aj zlý deň aj lepší,veľmi sa to mení , držte sa

didi2102
5. mar 2021

@red_cat inak ocino tiež schodol okolo 20,10doma a zvyšok v nemocnici,tiež predpodladam že nebude vedieť chodiť atď atď ako po porážke ale to je najmenej len nech prezije

didi2102
5. mar 2021

@ivaa_ kúpte oximeter môj otec tiež takto týždeň,ocimetrom doma zistili že mu klesá saturacia a prišla sanitka,stabilizovali doma potom ho vzali do nemocbice

ivaa_
5. mar 2021

@didi2102 on už leží v nemocici od utorka :(

didi2102
5. mar 2021

@ivaa_ ako som písala ocovi robia 2x denne obedery menia liečbu,kyslík na plno,zacievkovany,samé infúzie,aj môj otec bol ale doma ešte na Tom tak že ani nevedel že to z neho už tečie,ak je v nemocnici robia maximum ,menia liečbu ako treba,ja mám 30rokov ,mňa otec nakazil a veru nemala som dobrý priebeh,nereagovala som na lieky,to je problém niekedy verím že sa mu polepší, dajú mu rehydratacne roztoky,infúzie nebude jesť takú stravu,kým nemá zasiahnuté pľúca vo veľkom toto všetko sa dá v pohode zvládnem,dôležité je že je v nemocke

ivaa_
5. mar 2021

@didi2102 ja som tiež bola pozitívna ( mám 21) a taký priebeh som nečakala... bolo mi hrozne dva mesiace , problémy s dýchaním... stále po troch mesiacoch necitim chuť ani niektoré vône