Tetánia
Ahojte. Mate niekto, prosim vas skusenosti s tetaniou? Mam ju diagnostikovanu polroka a velmi mi obmedzuje a nici zivot...mam denne neprijemne priznaky ako tocenie hlavy, zavrate, strata rovnovahy, porucha koncentracie, bolesti hlavy, pocit na odpadnutie, nevolnosti, zvyseny tlak, velmi stazene a plytke dychanie, pichanie do ruk, poruchy spanku, navaly tepla, sucho v ustach, strach, panika, nervozita, hnacky....uz nevladzem dalej takto.priznaky sa mi striedaju denne, bojim sa ist dakde, lebo mi je zle...brala som aj mg do zily aj mesiac magnosolv...teraz uzivam denne sumive mg s obsahom 365 mg a aj s vit.b6 a este vecer mg patstovky ... pomaha len kratkodobo..ked je velmi zle tak diazepam.za kazdu jednu skusenost a radu dakujem, ako sa s tym da zit, co robit...
@kjanka86 ahoj tak,som,dnes obišla psychiatra, bol velmi empaticky a fajn. Vyzerá to na nejakú úzkostnú poruchu...predpisal mi Escitil 10mg neviem,ci to poznáš a k tomu helex. Hovoril ze ak by boli velmi zle neziaduce účinky mam vysadit. Ale neviem ake az myslel ze co mam este vydržať a co už nie....citala som si o nich a ked som cutala tolko vedľajších účinkov priznám sa najradšej by som to nechala tak😢 mdloby odpadnutia no straasne vela....ja neviem bojím sa ju aj dat ked neni muz doma... A účinky az o mesiac
@emiliam nežiaduce účinky si ani nemala čítať a vôbec nie, ak si úzkostná.Lieky začni užívať s tým, že sa Ti pohoršilo na začiatku musia rátať tak to je žiaľ, ale vidíš, že sama to nezvládnes už dlho sa trapis.Urcite máš o 2,3 t kontrolu
Rátať môžeš so zvýšenou úzkosťou a bolo by lepšie, keby si nebola celé dni sama s deťmi môžeš mať zvýšenu únavu, zlú náladu
@eliska13 ďakujem za odpoveď no čítala som to lebo,su tam aj,rôzne upozornenia a pokyny a on sam,mi,hovoril o neziaducich účinkoch. Bohužiaľ som sama s deťmi cele dni, nemá byt kto so mnou. Únava by mi nevadila, skôr ak budem mat nejaké problémy s dýchaním alebo pocity na omdletie a ta hlava sa mi toči už teraz, neviem si predstaviť, ze by sa mi to zhorsilo...ale tak uvidím musím sa prekonať nemyslieť nato a niečo hádam pomôže aj benzak...na kontrolu mam ísť 27.2. Ale môžem sa mu ozvat emailom. Ze keby boli neziaduce mam vysadit a potom zasa povedal, ze vydržať a za týždeň prejde tak,neviem, ak by som napríklad vracala tak neviem ....ci prestať ci pokracovat
@emiliam necitala som celu diskusiu, ale ak sa jedna o uzkosti a stavy s tym spojene, odporucam skor zamerat sa na psychologicku pomoc (lieky veci nevyriesia, len potlacia uzkostny stav a oblbnu), na psychoterapii mozes prist k pricine problemov a vyriesit ich, tak ze na nich budes pracovat a naucit sa uzkostne stavy spracovat...
ahoj mám tetaniu od 17 rokov ako som pri krát otehotnela zmizlo to po 2 tehotenstve to začalo plus pôrod depresie užívam orifil magnezium mám príznaky ako ty ked mám depresie
@grossmann ano ano súhlasím, chodím k psychologicke od apríla žiaľ pomohlo minimálne...ale ona ani nezisťovala príčiny...isla do dôchodku a teraz za nu nastupil mlady doktor tak už som mala jedno sedenie ma aj relaxacne techniky. Takže psychoterapie pokračujem ale nezatracujem ani lieky, niekedy to bez nich nejde ako aj,v iných chorobách a kazdy nie je taka silná osobnost, ze si vie poradit.
@hrdamama1995 ahoj. No mne povedal, ze depresie nemam skôr úzkosť. Tiež mi to začalo tetaniou. A pomáhajú ti lieky?
@emiliam ale áno bo bez nich by som asi nezvladla
@emiliam mne to zakázala čítať,lebo som bojko, ale jasné, že som čítala🙂
A nebude muž doma ani cez sviatky?nemyslím si, že budeš mať problémy s dýchaním a pod.ja som mala skôr tazobu na žalúdku, ale nevracala som, a úzkosť pár dní, ale na to máš benzaky, ktoré si dávaj.nic iné som nemala trvalo to asi týždeň, ale znesitelne normálne som fungovala, ale bola som unavená zívala som také ťažké telo, ale ja mám veľmi nízky tlak
Vieš ono terapie pomôžu isté mám ich za sebou, ale ak si úzkostny typ a všetko si moc berieš, bojis sa o deti, seba si v strese okolo detí žiadny čas pre seba ani terapia nepomôže
Únavou stresom sa úzkosť prehlbuje, a povahu nezmenis.Uzkost terapiou sa dá vyliečiť, ak má napr niekto soc.fobiu, trému, stres z práce, po rozvode....ty si skôr taký typ ako ja🙂
Lieky Ti dodajú serotonín a nebudeš taká upata, nebudeš sa pozorovať
Mne povedala psychologička, že bez liekov sa to u mňa nedá.Neboj sa máš nízku dávku hlavne kľud nebudeš pometena ani nejaká iná len možno ten týždeň dva bude horší a deň odo dňa lepšie🙂
@eliska13 presne si ma vystihla nonstop domacnost, deti, Zaiden relax, oddychovat uz ani neviem. Aj on mi hovoril ze mozno budem vracat. No je manzel doma ale az od 22. Heho a ked ich zacnem uzivat zajtra date cely tyzden som.sama s detmi a psychiater hovoril, ze po tyzdni by mali neziaduce ustupit. Ja som tiez bojko a neviem sa tak nad veci povzniest. Ale musím verit ze bude lepsie. Keby som mala len to co píšeš tak este zvladnem ja sa skór obavam ze si to dam a budem nějaká zmatena, vytrasena, na odpadnutie alebo take dačo. Ale musím,mysliet pozitivne. Si velmi,zlata, si ma povzbudila, dakujem 😘 lebo malansom z toho obavy. Aj ja,mávám tiez,nízký tlak. Presne únava, stres..ja mam už chronicku únavu a neviem sa uvolnit jedine na psychoterapii ale doma som stale v jednom kole., presne tam spominal ten psychiater ten serotonin. Sranda, ze ja som si,úzkost vobec ani,neuvedomovala Az kym sa mi nezačala prejavovat fyzicky a dost nepeijemne az mi to začalo obmedzovat život. A presne ako píšeš som úzkostný typ a je tazko změnit celkom osobnost ale chodit budem aj,na psychoterapie len ci budu mat efekt neviem. Snažím sa.,teraz mi na,poslednom sedeni psycholog poradil posilňovat přítomnost neskákat do,buducnosti, uvědomovat si viac co je tu a teraz relaxovat telom....snazim sa no ale neviem aj tak,sa mi hlava točí aj,tak.,a mozem sa spytat pribrala si,z,ad? Ja nesmiem lebo,ja som aj,bdz,toho pri tele 😒 dakujem ti,este raz,z rady, povzbudenia aj osobne skusenosti, velmi si,to cením ❤
@kjanka86 tak super velmi sa uz nato tesim ak budu zmeny k lepsiemu 😊mas uplne pravdu, vsak aj doteraz som fungovala na helexe a vzdy mi zatial pomohol. Dokonca mam taky s pozvolnym uvolnovanim a vysvetloval mi doktor ze ked ho rozpolim bude ucinkovat hned a vydrzi 4 hodiny a ked celu tak aj par dni moze vydrzat. Dakujem pekne za rady aj povzbudenia😘
@emiliam áno som šialená dokážem rozmýšľať čo bude o rok, päť, keď už tu nebudú moji rodičia, keď syn vyrastie, keď budem stará.Viem, že je to choré, ale také myšlienky mi chodili hlavou a bála som sa všetkého či dobre vychovávam, či žijem ako som chcela, či som niečo nezmeskala no zle celé.Tiez žijem buď minulosťou, alebo budúcnosťou a to mi naháňa strach.Do toho sa vraj snažím byť dokonalá a mať všetko dokonale s tým moc nesúhlasím, ale psychologička to tvrdí.Svojim zmýšľaním zuzkostnujem samu seba.A tiež viac myslím na druhých ako sama na seba:(Idem na doraz, keď syn chce palacinky zdvihnem sa a idem ich spraviť.Neviem povedať nie komukoľvek sa snažím vo všetkom vyhovieť a byť dobrá nápomocná empatická.A, keď ja niečo potrebujem nikto nič.Mam priveľké očakávania a s ničím nie som spokojná.
Vyskúšala som to 3x bez liekov aj pol roka a išlo to ešte k horsiemu.Mne už povedala psychologička, že ani nemám vysádzať a mám to brať ako moju súčasť a mám sa konečne zmieriť so svojou povahou prežívaním.Lenze u mňa to prešlo do depresie všetci viac stíhajú ako ja, nič som nedokázala, všetci majú zaujímavejší život, prečo som není silná osobnosť podcenujem samu seba.Taketo úzkosti ako ty búšenie srdca, slabosť, potenie, strach o syna to som mala dávnejšie, pokým má nechytila depresia a to je slabý odvar tetanie ci uzkosti, takže ja už lieky nevysadim a musím zmeniť pohľad na seba, životný štýl....
Nie nepribrala som práveže vplyvom úzkosti a všetkých tých myšlienok stále nejakých obáv som veľa schudla.Ale ja som nikdy nebola chuda vždy tak okolo 65-70 kg.
Boli časy, keď som mala aj 80 kg
Môže byť, že Ti viac bude chutiť jesť predsa len sa ukludnis.
Úzkostni ľudia majú menšiu hladiny serotonínu to je fakt ale my si to aj samé robíme svojím myslenim.Aj teba určite napadnú myšlienky čo, ak odpadnem som sama s deťmi, čo s nimi bude?čo, ak ochoriem a pod....všetko poznám:(lieky mi nedovolia tak rozmýšľať ani mi nepríde na rozum taká myšlienka som viac vyrovnaná a viac si verím, ale kto to raz zažil má pred tým strach a respekt
@eliska13 no ja som sa už tiez velakrat pristihla presne pri takychto myslienkach a este k tomu ani nie, ze co bude, ked tu nebudu moji rodicia, ale ze co bude s dětmi, ked tu nebudem ja...lebo pri tych stavoch som si ani dlhu životnost nedavala....a presne uplne tak isto ako píšeš, stale sa trápím ci dobre vychovávám a ak nemam depresie podlá doktorov nie, tak daleko od nich nie som. Stava sa mi, ze sa divam na deti a trápím sa, ze nie som dobra mama, lebo mi bývá vkuse zle a často lezim a nechodím s nimi na vela miest kvoli strachom, ze mi tam bude zle...ze ich ukracujem o nieco ...aj ked sa snažím chodíme tam tam, ale vždy s tabletkou na ukludnenie alebo strachom ako to vydržím..je mi velakrat do placu, ked muz je v praci a mna chytia fyzické příznaky úzkosti a som odrovnana a na gauči lezim a cakam kym to prejde a 5 rocny syn a 2 rocna dcerka sa musia hrát sami,lebo som vtedy uplne k.o. Ked to povolí, hned sa im venujem, ostane mi lepsie tak aj nálada lepsia aj celkovo. Ale vždy sa to zasa opat vrátí vysoký tlak,strach,závraty a,pod....zatial sa ale snažím stale neupadnut do depresii a mysliet pozitivně. Tiez sa často podcenujem a porovnavam a v duchu závidídim kamoskam, co mozu ist kde chcu,co nemaju,úzkosti, nebývá im zle, ake su schopne, ako sa lepsie staraju o deti, pracuju vsetko zvladaju a ja nie...ale vždy si potom pomyslím, ze nesmiem to vzdávat, robím aj ja vsetko pre svoje deti co mozem a mozem dakovat bohu, ze mam dobrého manzela a rodinu co mi pomahaju a este stale som na tom dobre...potom sa viem tak přebrat a zasa myslím,pozitivně. Toto rozmyslam len niekedy, neumaram sa týmto stale.,skor takým,ze zasa nemozem ist tam onam,lebo mi nebude dobre. A ked aj,idem neviem sa koncentrovat uvolnit závraty atd...ja som perfekcionalista a to asi nie je dobre. A tie strachy presne ze co bude s dětmi ak,odpadnem go presne poznám. Ja osobne sa nehanbim ist k psychiatrovi ja viem ze nie som, nějaký blazon a,moja rodina tiez a druhi,nech si myslia,co chcu, hlavne keby mi to pomohlo. Ale,je pravda, ze ludia nas skatulkuju, hoci nam chyba serotonin a niektorym ozaj zdravy rozum a ani s tým nejdu 😀 uplne ta chapem a tiez by som na tvojom mieste nevysadzala tabletky ak ti pomahaju. Aj,ja som sa trápila ze nie som,silná osobnost ale co druhi beru lieky,na tlak atd a mi na serotonin no a co. Len nech je lepsie
@emiliam chápem Ta určite popusti z perfekcionizmu to Ta ničí.Ano motanica sa v kruhu je mi zle ležím, potom chudatko deti akú majú mamu poznám, ale v inom zmysle.Ja som sa takto obviňovala za to, že som kvôli strachu nemala druhé dieťa a ľutovala som syna, že je jedináčik a nemá pekný život.Viem, že to nie je pravda, ale mala som nejaký ideál predstavuje a nedotiahla som to do konca
@eliska13 úplne ta chapem, ja s tým tiez bojujem, mam 2 deticky a chcela som velmi este tretie mam 30 a mal ma 2 roky velmi som chcela este jedno a prepuklo mi toto odvtedy sa tiez obvinujem a podcenujem, ze by som to tehotenstvo už nezvládla ani starostlivost o babatko s tymito stavmi, potom sa bojím ze o par rokov už bude neskoro na babo. A vnutorne ma to trápi, lebo som chcela za dcerkou este tretie a namiesto toho sa trápím s tymto...a možno,ani,ja,už,nebudem,moct nikdy vysadit tabletky. Ale rodina mi vravi ze mam dakovat a za tieto 2 deti ze ich,vobec mam.
@emiliam neboj sa lieky Ti tieto stavy úplne potlačia. Vieš ono je to len o strachu a očakávaných zlých pocitoch.Ak vieš, že v kostole Ti bude zle uz tam ideš nervózna s rozbuseným srdcom čo ak....a, keď je telo a mozog už pripravené, že bude zle tak bude.Postupne zistíš, že vlastne nič sa Ti nestane stupne Ti sebavedomie, že si to zvládla a povieš si idem do kostola viem, že sa mi nič nestane nebudeš už dopredu očakávať úzkosť.Tvoje deti budú mať zase mamu, ktorá sa nebude báť ver tomu.Pre deti dokazeme aj nemozne🙂Ja som tak voľakedy nechcela prejsť cez lávku ponad veľkú cestu.Ak som chcela ísť so synom a kočíkom na ihrisko a na nákup musela som.X krát som sa v polke lávky vrátila späť a mala na seba zlosť.Ked som videla pod sebou cestu kamióny autobusy už v polke sa mi nohy podlamovali.
Vieš asi sme na seba prísne aj mne muž často povie,že su deti, ktorým sa nikto nevenuje, nerobí obed polievky,že mám popustiť z nárokov a má pravdu, ale je to vo mne
Dakujem ti velmi za povzbudenia💗, pomaha mi to verit, ze sa to naozaj zmeni k lepsiemu. Presne si teraz opisala moje pocity, ked idem do kostola, bojim sa toho, ze mi bude zle a uz pri obliekani deti mi stupa strach, ked sa chystame a uzkost asi narasta a presne uz po ceste mi je kadejako, zavraty, zvyseny tep a neviem to ovladat, aj si niekedy poviem, ze bude dobre, ale ako by mi to mysel pretlacala a ocakavam to, ze mi bude zle, lebo uz doma pri pomysleni na to mi pride zle, len este nie v takej miere a potom sa to stupnuje a drzim sa len vzadu v kostole, alebo cim blizsie k dveram. A potom sa mi celu omsu striedaju pocity -chvilu dobre, chvilu zle sa mi dycha, chvilu zavraty, chvilu zasa dobre, potom zasa na omdletie, potom citim nedostatok kyslika a takto celu omsu, som tam vydrzim, ale nemam z toho nic. Koniec omse je pre mna doslova spasenim...Aj sa snazim odputavat pozornost, ale nejde to. Je to silnejsie ako ja. A ubija ma to uz potom. Potom sa bojim ist sama s detmi kdekolvek dalej od domu a uz sa mi to zacalo stavat aj v lidli predtym pohoda, nic, mohla som si vyberat aj hodinu, teraz strach, strasne tocaky, slabost do noh si myslim, ze spadnem normalne a toho sa zlaknem a moj organizmus na to zlaknutie zasa reaguje vacsou uzkostou a pridava sa busenie, zvyseny tlak atd...parkat som musela utiect, bola som na pokraji odpadnutia, tlak 150 ...vysledok prestala som chodit do lidla 😔 a ked idem tak do najblizsieho obchodu a aj to sa citim ako by mi horelo pod zadkom...a vyhybanim si strach este posilnujem...chcem sa toho velmi zbavit, chodim aj k psychologovi, snazim sa pochopit podstatu tej uzkosti, ale proste za tie deti mam zodpovednost a preto radsej sa vyhnem, kde si myslim, ze to na mna moze prist...presne tie ocakavane zle pocity, ta anticipacna uzkost, tej sa neviem zbavit ...
@eliska13
@kjanka86 dievcata mozem sa spytat, vcera som si dala prvu polovicku tabletky skusila som si dat vecer, no brala som ju so strasnym strachom, ze mi bude po nej zle, takze ako som ju prehltla, hned mi samozrejme aj bolo...zvyseny tlak ale to nemohol byt neziaduci ucinok hned po uziti to bola uzkost..len potom sa mi zacalo robit take ako keby ma tak zovrie na hrudi, alebo ako take vynechanie bitia srdca, ale tak silne mi to pride, ze len tak prehltnut musim, pritom sa mi strasne rozbucha srdce. Toto som nemavala, lebo toto je velmi silne..ci je to ta zhorsena uzkost, potom to rychlo prejde ale som z toho rozrusena....v noci ma to zobudilo zo spanku 2x strasny pocit...ked si davam helex opakuje sa mi to po 3- 4 hodinach, ked prestane helex ucinkovat asi...a to som uzila len jednu polku...ale asi by som to mala vydrzat vsak? Aj teraz mi to prislo po 3.5 hod. Ako take bodnutie uzkosti, strasne sa rozbusi mi srdce a musim sa tak nadychnut...inak som ine priznaky nepocitila...mozno aj helex mam len 0.5 ku a davam si polku 2x denne. No neviem myslite, ze je to vedlajsi ucinok? Ja si myslim ze ano. Dnes vecer si dam 2x. Uvidim či ma to bude budit zo spanku
@emiliam a tebe kazal dr brat tie AD vecer ? Nie rano ? No podla mna je aj dost mozne ze si si to sama vyvolsla tym strachom z tych liekov.. nesmies nato tak mysliet.. ty sa strasne bojis ze ti bude horsie ale tie lieky ti v konecne dosledku pomozu tak mysli pozitivne.. ale nejde mi nejak ze preco vecer si vzala.. ja beriem rano.. lebo vela AD sa musia rano brat lebo inak nebudes vediet spat mozno
@kjanka86 no on mi povedal ze ako chcem ze niekoho uspavaju a niekoho nie ak,by ma uspavali mam ich brat večer. Dala som,si,preto večer lebo spm este včera rano nemala helex nemali v lekárni az,poobede prišiel, tak som si,potom dala večer aj s helexom a neviem ci si,môžem dat ked som si dala večer zasa hned rano ze ci to nie,je krátka doba. No a trochu som,sa bala dat si,ich rano ze budem cely den nemožná potom a takto ma to chytalo v noci. Uvodna nevolnost bola z úzkosti ale to ďalej,už nie lebo veľakrát som sa kadecoho bala a toto sa mi nerobilo...a dr mi povedal ze ked si dam polovičku helexu,účinkuje 4 hodky a presne v takých intervaloch ma to aj,v noci zobudilo uplne z tvrdého spánku. Ale tak teraz,som si,dala ad už bez strach tak uvidím ci sa mi to bude opakovat☺ ,

@matuska ja som z NR, co sa tyka stretavania na to velmi cas nemam, ale mozes mi skusit napisat ak nieco potrebujes