Veľká bolesť hlavy a závraty z kontaktných šošoviek: Ako to riešiť?
Ahojte,
cca 10 rokov nosim striedavo okuliare a sosovky. Avsak posledne roky viac okuliare, sosovky vynimocnejsie. Okuliare sa mi pred par dnami zlomili, tak som "odkazana" len na sosovky, kym si pojdem vybavit nove okuliare. Co by bolo ale uplne v poriadku, volakedy som nosievala sosovky denne, nielen na sport. Aj na cele dni, do prace, atd. Roky rokuce.
Avsak, posledne dni mam velmi velke migreny, zavraty a som veeeelmi otupena, ohlupnuta, pripadam si ako sfetovana - ked mam sosovky v ociach. (Jeden den som ich nemala a bolo mi dobre, len teda som nic nevidela, co je naprd tak zit. Mam cca 4ky dioptrie, tak fakt nic moc bez okuliarov.)
Prosim vas, stalo sa vam toto tiez, ze vas bolela hlava zo sosoviek? A zrazu nahla zmena, ze telo ich neakceptuje? Ja sa uz nemozem dockat, ked budem doma a vyberiem si ich. Ani tabletka na bolest nezabera. Doslova prezivam v praci, neda sa mi ani poriadne rozmyslat ci komunikovat. Je mi az na vracanie.
Co to mohlo sposobit, ze mi nahle takto skodia? Ved "cely" zivot bolo moje telo v pohode so sosovkami.
Zeby zmenili vyrobcovia zlozenie?
Pravdupovediac, ano, prisla mi krabicka s novsim designom, ale tak verim, ze sosovky ostali rovnako kvalitne...
Kupujem znacku Acuvue Oasys.
Ocnej sa samozrejme chystam, ale zial az v utorok.
Dufam, ze to dovtedy prezijem.
Budem vam velmi vdacna za akekolvek vase skusenosti, informacie a tipy.
(Skusim asi aj napisat do e-shopu, kde ich kupujem, ci nahodou nezmenila firma "recepturu", nejaka zmena iste niekde musela nastat.) Dakujem vam velmi pekne za odpovede. 🙂
Veru aj u očných je preventívka ja chodím pol ročne a okuliare mením každý 2rok lebo sa m oči kazia žiaľ,namáham v práci.A keď sú dioptrie slabé tak ma hlava a oči bolievajú.
@mircalla a presne ako ty, aj ja, cely zivot super znasanie sosoviek, aj pri kupani, aj celodenne nosenie, ziadny problem, ani som ich necitila, bol to luxusny zivot 😁 a z nicoho nic toto 😬
Určite najlepšie bolo, že si sa objednala k dr. Ja chodím každý rok na kompletné vyšetrenie, nosím šošovky 20 rokov a treba oči kontrolovať naozaj pravidelne.
Ja by som si laserovú operáciu z viacerých dôvodov nedala, pre mňa sú najlepšie riešenie jednodenne šošovky lebo je to najzdravší spôsob nosenia KŠ, striedam s okuliarmi. Ja idem akurát o týždeň na kompletné vyšetrenie opäť, a idem si dať potom spraviť dioptrické slnečné okuliare 😉 cena taká že ma skoro vystrelo keď som si to nakonfigurovala, ale príde mi to ako super riešenie keď na dni keď sa mi nechce dávať šošovky a zároveň potrebujem tmavé sklá.
Som zvedavá na update potom.
@akvi jaj, toto ja tusim vobec nemam. Ani cylinder, ani plavajucu podlahu :D ani este nejaky vzacny parameter (uz neviem, co to bolo)... vzdy, ked si ich vlozim (resp. vlozila si), hned som paradne videla, ako znovuzrodeny zdravy clovek. Milovala som to. Len zrejme vekom sa tie oci asi fakt menia, cize co som nemala (pred mesiacom este pohoda), asi aj mozem mat - uvidim, co mi zisti ocna. Snad nic strasne. Dam si vysetrit a odmerat oci aj pre okuliare aj pre sosovky, snad to vyriesim. Dakujem za tip 🙂
@felycity dvojtyzdnove, cely (dospely) zivot a az doteraz uuuplna pohoda jahoda a zrazu takyto zlom 🤷😬
@lakebabe super, rada napisem, co mi zistila 🙂
Jemine, operaciu uz zvazujem aj ja par rokov, lenze ja som strasny strachopud a tieto operacie s ocami su vraj ruska ruleta - vzdy je tam riziko, ze ti poskodia zrak resp. oslepnes a je to nezvratne. Nasledky na cely zivot, chapes. Najradsej by som uz mala svaty pokoj do smrti (lebo tie okuliare su tiez dost strasne otrava - vkuse zamazane, cistit, nepohodlie pri pohybe atd. a od cca 8 rokov sa s nimi uz crcaam, uz ma to fakt nebavi) a sla na tu operaciu, len stale sa bojim, ze oslepnem nadobro uz, ze mi poskodia oci a mozem si to ist rovno uz hodit
@alison11 fuuuha, toto som fakt nevedela (nevedomost neospravedlnuje, viem), ze az tak casto treba chodit ocnej na preventivku! Obvodnu, zubara a gynekologicku ale dodrzujem. Veru, som poucena a budem chodit castejsie aj k ocnej, dakujem za radu. 🙂
Véd aj ja inak by som si už dávno dala operovať. Mne by nerobilo problém nosiť len okuliare, ale pri mojich dioptriach je to nepraktické. Potrebujem mat dobre videnie kvôli veľa šoférovaníu. Takisto fitko welnes bazény. A viac očných mi operaciu neodporúča ako odporúča. Uvidíš čo ti povie som aj ja zvedavá čím to môže byť. Ja napríklad na očné chodím pravidelne aj tak sa mi to začalo robiť teraz v poslednej dobe
@raffaella dakujem za reakciu, ano baby, mate pravdu, ze aj ocnej treba pravidelne a castejsie chodit, ach, absolutne mi to nenapadlo, do kelu. A tiez premyslam o tych dioptrickych slnecnych a tiez ocakavam palku, ale podla mna je to super investicia a riesenie a aj sa dost vyuziju. 🙂
(V lete navstevy pri vode som riesila sosovkami a slnecnymi okuliarmi + siltovka, ale aj toto prehodnocujem...)
@lakebabe dakujem, dam urcite vediet.
Dakujem vam vsetkym velmi pekne za podporu a informacie, kazda jedna sprava mi pomohla (ci uz skusenosti alebo len logicke rozmyslanie, ktore ja posledne dni postradam 🤣)
ja som tiež dvojtýždňové tá istá značka a musela som ich vymeniť za jednodňové hydralux, síce ma hlava nebolela, ale proste som ich zrazu veľmi nezniesla v očiach.
@felycity no hezky 🙄 ze zrazu taka zmena z nicoho nic, a este k tomu denne idu urcite viac do penazi, no super, mam sa veru na co tesit 😅
Vidíš a mne zas tie denne robia zle a mesačne mi nevadia tak už neviem čím to je
samozrejme , že u teba to môže byť úplne iný dôvod a rčite by som to skonzultovala s dr. ( jednodňové sú aj jemnejšie a menej hrozí riziko zanesenia infekcie), ale treba byť pripravený, že vekom sa budú vyskytovať aj iné problémy, oko už nebude stíhať tak reagovať na zmeny, ja som od teba ale staršie a momentálne mám problém čítať malé písmenka na dispelji a ine so šošovkami, bez šošoviek cez okuliare úplne v pohode, dokonca aj bez okuliarov , ale to je už iná téma...
@felycity no dakujem pekne. Skusim sa na to aspon mentalne nastavit, ze vekom sa veci budu menit, a asi nie k lepsiemu, ach... 😬😬
Možno Ti už ani nestačia tie dioptrie.Dcera nosí okuliare aj šošovky a každý rok, rok aj pol na premeranie
Mne robilo zle striedanie okuliarov a sosoviek. Pretoze sa mi posunul vzdy bod zaostrenia. Okuliare su predsa len trochu predsunute.
Vtedy som zazivala stratu rovnovahy, zavrate, bolest oci, vzadu temena (je tam centrum videnia), cela a spankov (unava ocnych svalov, ktore zrazu inak pracuju), pocit na zvracanie. Pomaly migrenu. Nez si zas oci zvykli na novy sposob.
@tanyan tieto šošovky sú určené pre detského myopa.
Ja nosím šošovky -5ky , raz som dostala infekciu a bola som odkázaná na okuliare kde som taktiež mala skla -5 a z toho má neskutočne bolela hlava , sosovky a okuliare by mali byť rozdiel 0.25 tuším keďže šošovky máš priamo v očiach.
@mircalla a citam poslednu vetu. To je praveze "sranda", lebo vidim uplne super, nemam nic rozmazane, len teda ta bolest hlavy a otupenost je neskutocna. Priam az depresie mi to sposobuje. Keby mi niekto povie, ze dnes vecer zomriem, poviem mu OK 🤣🤦 ach, toto budem riesit isto
@anonym_autor Prosím ako ste dopadli nakoniec s tými okuliarmi ? Zvykli ste si alebo vam dali nove ? Aj ja mam prvy krat a tiež mi spôsobujú podpbne problemy ako vám a neviem ci si zvyknem alebo jie.

@mircalla jooooj, dobre, ze hovoris. Dakujem za skusenost! Lebo ja uz som mala o sebe pochybnosti, ze som nejaka divna - stale unavena, "nezvladam" zakladne veci ako praca, upratovanie doma atd (len by som furt spala) a ze mi treba ist asi k psychiatrovi (mala som uzkosti, depresie, nechut do zivota, smutna vkuse), ziadna sranda veru. Obmedzim sosovky v buducnosti fakt uz len na to fitko a koncerty a sup pekne von, inak okuliare, kaslem uz na imidz ci krasu, uz nemam 20. 🤣🤣🤣
Veru veru, mat poskodene oci alebo nasledky zo sosoviek nie je sranda - toto som si dnes stale hovorila, ze toto je iny hazard so zdravim a sajrajt v tele (mi to chvilu trvalo prist na dovod tychto migren, lebo su ine, ako mavam)
Zrak mame len jeden na cely zivot - treba si ho chranit, toto si dnes stale opakujem 🙏