Vyhrala som nad panickou poruchou a depresiami.
Ahojte. Volám sa Dana, mám 29 rokov, párkrát som na koňovi v diskusiách už o tom písala, rozhodla som sa napísať to sem, rozsiahlejšie, a tí čo to potrebujú si to nájdu skôr tu, ako v diskusiách, viem čo to je prežívať panické ataky aj depky, takže viem, že tu je každá rada drahá, napíšem vám môj príbeh 🙂 Keď som bola v puberte bola som desný depkár (som introvert) depresie som mala asi od 12tich, mala som pocit, že už som všetko zažila, že ma na svete nič nebaví a nič neprekvapí, prežívala som zo dňa na deň bez zmyslu života. Dala som sa na čítanie kníh, k tomu ma priviedol kamarát s knihou tajomstvo, tento žáner som si obľúbila, prečítala spústu kníh na túto tému, pár kníh ma vytrhlo z depresií (Hovory s Bohem trilógia, ktorá nie je náboženská, pozor...neskutočný otvárač očí, druhá čo sa ma silno dotkla bola od Kenetha Ringa- Posolstvo svetla, vtedy mi okolie vravelo, že je zo mňa iný človek, z nerváka a depkára sa stala vysmiata mladá mierumilovná žena, ktorá začala milovať všetko vo svojom živote, a tretiu som čítala nedávno, volá sa putovanie duší od Michaela Newtona, je úžasná, skoro som plakala na konci knihy, že nepokračuje ďalej, depky som nemala od tej trilógie, čiže mne na depky stačili knihy, skúsenosť mám aj s lexaurinom, brala som ho pár mesiacov, ale po vysadení a zložení ružových okuliarov, to bolo veľmi ťažké obdobie, čiže ja AD brať nemienim nikdy. No a sama bez lekárov som si pomohla aj s PP, či tetániou, či čo to bolo, neviem, pretože lekári tvrdili, že som zdravá. Budem to volať panická porucha pod skratkou PP 🙂 takže PP u mňa vyvolal nepríjemný zážitok môjho manžela, vtedy priateľa, dostal niečo ako epilepťák, ale bolo to z chrbtice a dostal ma do neuveriteľného stresu, záchranku nechcel, a ja sama doma s ním, no veľký strach a stres, odvtedy aj najmenší náznak nejakého stresu mi vyvolal panický atak (PA) zo začiatku ich bolo pár, ale frekvencia sa zvyšovala, až sa mi zdalo, že som v jednom veľkom súvislom PA, bola to večná úzkosť a strach, rodina mi neverila, ani priateľ, vôbec nechápali čo sa so mnou deje, ja som vravievala, že sa sama pôjdem dať zavrieť na psychiatriu, lebo šaliem, bála som sa vždy a všetkého, vedela som, že mi je*e, lebo som si uvedomovala, že je to hlúpy strach, ale nevedela som to ovládať, nevedela som ísť v buse bez toho aby sa mi nezahmlievalo pred očami, netrpli mi ruky, nebolo na odpadnutie, tuším aj srdce ma bolelo a trpli aj pery, neviem, chcela som na všetko zabudnúť po vyzdravení a nikdy sa k tomu nevracať. v aute som sa bála, že zhavarujeme, nevedela som obsedieť, vadili mi vlastné nohy, ako syndróm nepokojných nôh, vadilo mi celé telo niekedy, akoby som nebola vo svojej, koži, teraz viem čo to znamená. Bolo to v roku 2013/14 neviem presne a trvalo to možno 8-10 mesiacov, tiež neviem presne, viem, že tetánia nebola v našom meste známy pojem, všetko u dr bolo ok, a neriešili ma, no ja som nevedela fungovať celé mesiace, celé mesiace som trpko očakávala v napätí atak, a vždy došiel, stále horší silnejší a častejšie, celé týždne, možno mesiace som googlila moje príznaky až som natrafila na jeden článok, ktorý mi zachránil život, bol od nejakej ženy, ktorá sa roky liečila liekmi na takéto stavy, ale vôbec jej nepomáhali, a jej dr jej povedal, nech vysadí sacharidy (low carb) v tej dobe som nejedla najzdravšie, a aj pribrala. tá žena samozrejme vyzdravela a po rokoch liečby prestala brať lieky. chytila som sa toho ako topiaci slamky, rázne vylúčila všetky sacharidy, lepok, múka, cestoviny, ryža, zemiaky, ovocie, jedla som mäso, mliečne výrobky, zeleninu....od prvého dňa som PA nedostala, každým dňom mi bolo lepšie a lepšie, ostal len blbý pocit, že čo keď príde ďalší PA? ale ako plynuli dni, týždne, ataky nechodili, pocit slabol a ja som vyzdravela. vrátila som sa do normálneho života, ako plus mi zmizlo akné a schudla som 11-13 kíl cca. po pol roku som začala experimentovať a pridávať pomaly sem tam zemiaky, ryžu aj pečivo, keď som dlho jedla kraviny, prišiel ten spomínaný blbý pocit ako pred atakom, taká úzkosť a vedela som, že musím pribrzdiť. hneď na vyzdravenie som otehotnela a obávala sa, že ak sa to vráti ako sa postarám o drobca, ale nikdy som už atak nedostala. každý deň ďakujem bohu, že som sa z toho dostala, nič viac nepotrebujem, len mať zdravú hlavu 🙂 tento článok sa mi ťažko píše, nerada sa vraciam do tej doby, stále akoby som sa bála, mám rešpekt, poznačená do konca života 🙂 a nechcem si to pritiahnuť, ale to je asi len pocit 🙂 inak, pribrala som na tých sprostých sacharidoch, a teraz som opäť low carb, zhadzujem a k lepku sa nemienim vrátiť už nikdy, ryžu a zemiaky si dám až keď zhodím tie kilá, ale tiež s mierou, nech môj život nie je len o boji s kilami. veľmi si prajem, aby vám aspoň niektorým moja skúsenosť pomohla, dala nádej...ja som ju nemala, všetci vraveli, že to je do konca života, neviem či je to do konca života a moja PP len spí, ale ak je to tak tak spí už asi 5 rokov 🙂 podotýkam, treba prečítať aj tie knihy, zmeniť myslenie, objaviť prečo sme tu, (Michael Newton vám povie ako funguje svet a prečo sme tu) pretože to všetko ide ruka v ruke, treba mať psychiku ok aby ste vyhrali nadobro. ak ste došli až tu, tak gratulujem, :D prepáčte za ten výlev, ale chcela som byť presná a ak sa ma na to budú pýtať zas a znova odkážem ich na túto diskusiu, nech sa k tomu nemusím vracať. držte sa 🙂
(text som okopírovala zo skupinky kde som to písala, takže je to forma odpovede na otázky čo tam boli, lexaurin, depresie a pp, rozhodla som sa to dať aj sem, aby to ľudia videli, skúsili, tak ako keď som hľadala a skúmala internet ja)
@0silvia0 mohlo by sa to tak brat, keby ten prispevok bol trochu inak napisany, teda to je moj nazor. Pretoze clovek v silnej depresii nedokaze citat knihu, nedokaze robit nic. Takze ak sa o to bude snazit napr. kvoli tomuto prispevku, skor ako sa dostane na tretiu stranu, vyskoci z okna. A ano je to mozno trochu prehnane a morbidne, ale realita je tiez hrozna. A je logicke, ze kazdy najskor skusa robit daco, co by mu mohlo zlepsit naladu (zacne sportovat, chodit do prirody, cita motivacne knihy, zdravo je) alebo si da magnezko. Ale to niekedy nestaci. A autorka clanku by nemala tvrdit, ze sa vyliecila z depresie pomocou knih, pretoze jej tu depresiu ani nikto nediagnostikoval...
@daisylucky lekari ju nediagnostikovali, lebo tvrdili, ze je zdrava... tak pisala...
@0silvia0 mne z toho vyplyva, ze u psychiatra ani nebola a depresiu moze diagnostikovat len psychiater.
@daisylucky ako som písala na konci príspevku, je to písane do jednej skupiny a tu okopírované a tam sa pýtali aké máme skúsenosti s depkami a tetaniou, mne nediagnostikovali nic, ale nie som idiot aby som pochopila, ze je nieco zle a ze treba niceo robit, ja som si pomohla tak ako som si pomohla, a nechcem aby brali prispevok tak ako pises, skor popri svojej liecbe, nie ze maju nieco prestat brat a podobne. kazda si to vysvetlila ako chcela, niektora pochopila, niektora nie, je tam pisane, ze je to moj pribeh, moja skusenost, ako som uz pisala, ze pointa mala byt vysadit sacharidy pri pp, nie citat knihy na depku, mne to pomohlo, nikde to neodporucam, tvrdim, ze sa to da bez liekov, lebo som sama dokazom, ale ja som brutalne silna osobnost, a to nie je kazdy, a ak tak si myslim, ze kazda ma vlastny rozum a ked bere AD tak sa nebude riadit tym co nasla na konovi bez nejakej porady s lekarom,
@monca0021 k lekarovi som chodila pre ataky, ktore ma trapili, ale vsetky zakladne vysetrenia dopadli ok a dalej to nikto neriesil a nikto ma nikam neposlal, povedali si, ze rozmar pubertacky, zial, a pp sa prave vtedy zacala nejak verejne preberat az po tom mojom probleme, mozno keby sa mi to stalo teraz uz by to riesili, lebo nabrali skusenosti, ze ti ludia si to nevymyslaju.
@daisylucky tak ju tam asi nikto neposlal... dnes posielaju pacientov ku psychologovi aj s mensimi problemami, pred rokmi to tak nebolo...
Ja som sa rozpravala so susedou, obe sme mali v podobnom case problemy s busenim srdca vecer. Ona je zdravotnicky pracovnik, isla si to riesit a skoncila s antidepresivami. Ja som to neriesila, len som zacala chodit do prace peso 4+4 km denne. Ver ci never, mna to po case preslo. Robilo mi vnutorny stres byt denne v kolonach na cestach v aute... neznasala som to...
Ja som uz napisala vsetko, co som chcela. Stale som vsak presvedcena, ze ty si silne depresie, mozno ani depresie nemala, a teda si sa z nich ani nemohla vyliecit vdaka tomu, ze si brutalne silna osobnost. Chudinka ja - brutalne slaba osobnost 😂 A ano obvodny spravil chybu, ze ta s urcitymi priznakmi neposlal k psychiatrovi.
Tu vidím hlavný problém v nadpise a tvrdení, že si vyhrala nad depresiami. To je veľmi zavádzajúce tvrdenie, keďže ani len netušilšci si skutočne depresiu mala. S najväčšou pravdepodobnosťou nie.
Ak ako tento tvoj príspevok môže niekomu pomôcť, môže i veľmi ublížiť iným.
Nuz ak niekto vyhra nad depkou a aj panickou poruchou bez liekou tak je majster co je nerealne nedá sa to človek len tak nedopravi rýchlosťou blesku serotonin tam kam ma ist človek co sa boji vtedy stále rozbija serotonin a nemá šancu to dopraviť tak ako sa dá len tak prekrutit myseľ niekam inam? Telo je vycerpane a kým dosiahne určitú hladinu tak to veľmi dlho trva no a ešte lexaurin prirovnavat k ad no krásny pohlad
@sardinka852 je to realne.
@monca0021 Všetko je to o psychike.Mňa panika chytila 3 krát v živote.Vždy o tom istom.A lieky by mi nepomohli.Ako by ma lieky mohli zbaviť niečoho čoho som sa bála.Musela som sa zmieriť s tým čo neovplyvním.Bolo to ťažké, veľmi a nevraciam sa k tomu.Nezaoberám sa tým.Plakala som, triasla som sa bolo mi zle.Bolo mi strašne a vedela som, že mi nič a nikto nepomôže pretože to bola vec ktorú som nechcela prijať a musela som.Musela som začať žiť aby to prešlo.A prešlo to.
@modrykoniicek super. 3x v živote. Ja som mala stavy kedy ma panicky zachvat chytil 3x nie za život ale za hodinu 🙂 takze neviem ako by si to dala bez liekov. Plus silná depresia do toho. Neviem prečo je pre vás zienky ťažké priznať to že sú ľudia ktorí proste lieky potrebuju (nepíšem len o sebe) a nejde to len tak že si prečítam knihu alebo ako pises ty ,,začneš žiť,.
@monca0021 Počkaj, počkaj ... áno 3 krát za život 24/7 365 dní v roku... Každý deň celý čas.Od rána do rána keď som nezaspala od vyčerpanosti.Zle si ma pochopila 🙂.Netvrdím, že niekomu lieky nepomôžu.Každého trápi niečo iné.Mňa trápili veci s ktorými sa dalo len vyrovnať.Žiadne lieky by mi nepomohli vymazať myšlienky.Nedovolím si zovšeobecňovať.Som neskutočne rada, že je to preč... myslela som si, že už nikdy nebudem žiť normálne.Že nepocítim radosť, lásku.Že môj život stratil zmysel.Mne by nikto nepomohol vieš... Ja som si uvedomovala, že môj problém je nevyrešiteľný.Dá sa s tým len naučiť žiť.
@modrykoniicek tak ja ti prajem aby to zlepsenie bolo už celoživotne. Drzim✊🏻
@monca0021 Ďakujem veľmi pekne 🙂.
@limetka69 ahoj, nečítala som všetky komentáre k príspevku, dokonca ani príspevok celý priznám sa🙈😊 mám s depresiou a panickými záchvatmi osobnú skúsenosť, ktorú som ale neprežila na vlastnom tele. Depresiu dostala moja maminka, dnes je to 12ty rok, čo bojuje. Mala som 11 rokov kedy nás s ničoho nič zobudila, že si musí volať záchranku, lebo zle je. To bol prvý panický záchvat. Odvtedy moja maminka lezalana psych. oddelení, brala lieky.. Dva roky LEŽALA DOMA NA POSTELI.. Neschopná postarať sa o rodinu, všetko tahal otec.. DVA ROKY!.. Nevedela si rady nevedela čo so sebou, čo s touto chorobou, ako si pomôcť. Sme rodina veriaca. Nie nejako striktne ale veriaca. Maminka sa po týchto otrasných ležiacich dvoch rokoch začala utiekat k Bohu, modlila sa, robila si prvé piatky, spovedala sa. Po čase sa to zlepšilo. Maminka stále berie lieky, dávky sa darí znižovať, dostala slabšie AD. Všetko vďaka tomu, ze hľadala pomoc v Bohu... Týmto komentárom som nechcela povedať, že niekoho nabádam k viere a modleniu, ale to, že si musíš nájsť cestu v hlave, čo ťa dokáže upokojiť a povzbudiť, knihy, viera, koníčky, záľuby.... AD ti pomôžu vyrovnať hormonálnu poruchu mozgu AK SÚ DOBRE NAPÍSANÉ A DOKTOR SA TRAFÍ.. Ale veľa robí hlava a psychika... Takže sa drž tej svojej pomyselnej cestičky, Ktorá ti pomáha a aby bolo každé ráno krajšie! Držím ti palce! ❤️
ja som sa snazila citat newtona, ale praveze ma z toho chytila depka ako sa ludovo hovori

@0silvia0 vzdy tu budu dva tabory. prispevok je pre tych co su ako my. 😊