icon

Vysoká cena kolonoskopie. Je to normálne na Slovensku?

Dnes o 10:16

Ahojte, isla som k doktorovi s bolestou brucha. Na kontrole ma poslal na kolonoskopiu ze on musi vediet co sa deje. Absolutne ma sokovalo, ked mi vyratali kolko ma to vyjde. Samotne vysetrenie u doktora, ktory ma len pozrel stalo skoro 100 eur, nenechal ma ho nic sa opytat lebo on pise a mam sa pytat na recepcii akurat cely cas pisal na papier zoznam vysetreni dokopy cca za 800 eur: kolonoskopia, nejake dalsie gastro vysetrenie, sono brucha, predoperacne kvoli anesteze asi, odbery a zhodnotenie vysledkov takmer 700. Odmietla som to zazplatit a pojdem najst ine zariadenie ale povedzte mi, je toto normalne? Pritom ziadna nobl klinika, stara budova, doktor so mnou odmietol rozpravat a takato palka. To na dochodku ked budem behat po doktoroch zbankrotujem? Prepacte ak zniem ako keby som to mala davno vediet ja som sa pred kratkym casom vratila zo zahranicia, kde doplatok za nieco podobne by bol mozno 20 eur.

anonym_6ada4d
Dnes o 11:02

Platila si si zdravotne odvody na Slovensku? Lebo vyzera, ze ta brali ako samoplatcu.

autor
Dnes o 11:04
@tanyan

Len pre istotu... Keď si sa vrátila zo zahraničia, máš na Slovensku v zdravotnej poisťovni všetko OK? Tie sumy sú ako pre samoplatcu.

@tanyan urcite mam zdravotne poistenie, preboha, nebolo to moje prve vysetrenie tu a ziadny problem nebol a mam to milion krat overene a ani klinika nic nespominala zobrala zdravotnu karticku a nie ked pozriem cennim pre samoplatcov na stranke kliniky tak sumy aj tak s tym nesedia. preboha prestante stale hladat chybu v pacientovi, ze nema poistenie, ze si vymysla, ze co pise nadava zmysel, ze nie je zazmluvnene. zmluva sa tyka poistenia nie statneho zariadenia. Proste takato je situacia, neviem preco pol casu mam vysvetlovat, ci som sa nahodou nepomylila ja. Ked budete v rovnakej situacii tak si spomeniete

autor
Dnes o 11:08
@anonym_ee17a7

Tomuto neverím.

@anonym_ee17a7 tak dufam ze ked pri vysetreni budes v podobnej situacii tak si spomenies :D

anonym_e12987
Dnes o 11:09
@anonym_autor

@tanyan urcite mam zdravotne poistenie, preboha, nebolo to moje prve vysetrenie tu a ziadny problem nebol a mam to milion krat overene a ani klinika nic nespominala zobrala zdravotnu karticku a nie ked pozriem cennim pre samoplatcov na stranke kliniky tak sumy aj tak s tym nesedia. preboha prestante stale hladat chybu v pacientovi, ze nema poistenie, ze si vymysla, ze co pise nadava zmysel, ze nie je zazmluvnene. zmluva sa tyka poistenia nie statneho zariadenia. Proste takato je situacia, neviem preco pol casu mam vysvetlovat, ci som sa nahodou nepomylila ja. Ked budete v rovnakej situacii tak si spomeniete

@anonym_autor
Uctuju ta ako samplatcu ja mam znamu ta to musi posielat do Nemecka na preplacanie

la_dolce_vita

Roky chodim na gastro, vysetrenia urobene x krat vratane kolono a neplatila som nikdy ani cent.

autor
@anonym_3421cf

a preco si nedas tie vysetrenia spravit v zahranici kde si platila odvody a pises ze tam to stoji 20€ ?

@anonym_3421cf lebo nebudem cestovat teraz 1000 km?

autor
@anonym_e12987

@anonym_autor
Uctuju ta ako samplatcu ja mam znamu ta to musi posielat do Nemecka na preplacanie

@anonym_e12987 kriste pane nie neuctuju, pisala som to v komente, citaj

lukbe
Dnes o 11:10
@anonym_autor

@anonym_ee17a7 tak dufam ze ked pri vysetreni budes v podobnej situacii tak si spomenies :D

@anonym_autor chodím na gastro, neplatila som nič.

deedol
Dnes o 11:11

necitam vsetko, ale skusenost z okolia - kolono na bezrucovej do 70e minuly rok, ak si dobre pamatam sumu.

autor
Dnes o 11:11
@lukbe

@anonym_autor chodím na gastro, neplatila som nič.

@lukbe moze to byt ine vysetrenie, neviem ci v buducnosti nebudes urgentne potrebovat inu starostlivost.

guudy
Dnes o 11:15

Prosim ta, klud autorka. Ludia sa tu snazia veci prist na klb….sama pises, ze si naspat na Slovensku len kratko a nemas prehlad. Tak je logicke, ze ked nemas prehlad, tak sa snazia prispievatelky vylucit moznosti, kde sa nabrala ta suma. Ty si si ista sebou, ale my tu ziadna nemame podobnu skusenost s takou sumou. Tak sa moze zdat, ze niekde bude zadrhel 🙂

anonym_43b594
Dnes o 11:16

@anonym_autor najvacsia polozka je ta zbytocna anestezia...

sissy27
Dnes o 11:16

@anonym_autor proste si nájdi iné zariadenie, očividne sa nachádzaš v súkromnom, kde si môžu účtovať presne toľko, koľko sú ľudia ochotní zaplatiť. A áno, kľudne môžu mať aj zmluvy s poisťovňou - a aj tak budeš doplácať.

tanyan
Dnes o 11:17
@anonym_autor

@anonym_autor Veď neurážaj, keď sa snažíme pochopiť. Nechceš napísať o ktoré zariadenie sa jedná a ja som mala gastro vyšetrenie bez doplatku ako väčšina, nanajvýš nejaký príplatok za doplnkové služby sa vyskytne.
Členské "klubové" poplatky a balíčky sú v niektorých zariadeniach štandardným postupom, ale to nemá už nič spoločné so zabezpečením zdravotnej starostlivosti na Slovensku a ani s povinným zdravotným poistením. To je podobné akoby sa niekto sťažoval na školné na súkromnej ZŠ.

autor
Dnes o 11:18
@guudy

Prosim ta, klud autorka. Ludia sa tu snazia veci prist na klb….sama pises, ze si naspat na Slovensku len kratko a nemas prehlad. Tak je logicke, ze ked nemas prehlad, tak sa snazia prispievatelky vylucit moznosti, kde sa nabrala ta suma. Ty si si ista sebou, ale my tu ziadna nemame podobnu skusenost s takou sumou. Tak sa moze zdat, ze niekde bude zadrhel 🙂

@guudy kratky casom ano ale evidentne som tu vyrastala takze nie som uplne neznala systemu, moja pointa je, ze davajte si bacha na tieto zariadenia toto je moja skusesonst a moze sa stat aj vam ale namiesto toho dostanem 10 komentarov ze mam ist naspat do zahranicia (1000 km dalej kde nemam poistenie), ze som samoplatca (nie nie som a asi by som sem nepisala ake to je drahe) a ze tu sa urcite nestalo (nechapem k comu sa mam vyjadrit, asi len ze ok, tak nestalo, ked sa to stane vam alebo tu bude za 2 roky 10 prispevok s rovnakou temou, vtedy to bude pravda)

autor
Dnes o 11:21
@tanyan

@anonym_autor Veď neurážaj, keď sa snažíme pochopiť. Nechceš napísať o ktoré zariadenie sa jedná a ja som mala gastro vyšetrenie bez doplatku ako väčšina, nanajvýš nejaký príplatok za doplnkové služby sa vyskytne.
Členské "klubové" poplatky a balíčky sú v niektorých zariadeniach štandardným postupom, ale to nemá už nič spoločné so zabezpečením zdravotnej starostlivosti na Slovensku a ani s povinným zdravotným poistením. To je podobné akoby sa niekto sťažoval na školné na súkromnej ZŠ.

@tanyan a koho som urazila? nikoho som neurazila tak sa ukludni. pisem svoju skusenost

lukbe
Dnes o 11:21
@anonym_autor

@lukbe moze to byt ine vysetrenie, neviem ci v buducnosti nebudes urgentne potrebovat inu starostlivost.

@anonym_autor nemusíš odpovedať takmer vyhrazkou. Chodím na kadejake vyšetrenia od MR, cez gastro, atď. Platila som nanajvýš 2 eura za rtg ci za popis.

anonym_6ada4d
Dnes o 11:22
@anonym_autor

@guudy kratky casom ano ale evidentne som tu vyrastala takze nie som uplne neznala systemu, moja pointa je, ze davajte si bacha na tieto zariadenia toto je moja skusesonst a moze sa stat aj vam ale namiesto toho dostanem 10 komentarov ze mam ist naspat do zahranicia (1000 km dalej kde nemam poistenie), ze som samoplatca (nie nie som a asi by som sem nepisala ake to je drahe) a ze tu sa urcite nestalo (nechapem k comu sa mam vyjadrit, asi len ze ok, tak nestalo, ked sa to stane vam alebo tu bude za 2 roky 10 prispevok s rovnakou temou, vtedy to bude pravda)

@anonym_autor Ale uznaj, ze je divne, ze nikto take sumy neplatil. Ty si jedina od ktorej chceli platit taku sumu. Nechces ani len nazov, kde to bolo napisat. A ak si jedina co pytali peniaze, tak aj ked si platila zdravotne odvody, tak zrejme oni ta aj tak brali ako samoplatcu. Niekde sa proste stala chyba.

anonym_6d3709
@anonym_autor

@anonym_autor je to veľmi zaujímavé, skúsenosti má každá, že za tieto úkony nikto neplatil, ale tebe to všetko naúčtovali, tak fakt neštandardná situácia a veľmi neobvyklá, kontaktuj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, keď ti tu väčšina prispievateliek lezie na nervy, oni ti to preveria.
Ešte raz, nie, tvoja skúsenosť nie je bežná prax na Slovensku u zmluvných lekárov

patrike

Pozri, to je rovnake ako u zubara : ma zmluvu s poistovnou a sucasne vybera doplatky s ktorymi ty suhlasis, ked sa tam nechas osetrit. To iste sa ti stalo na tom sukromnom gastre, oni mozu mat priplatky, ake si urcia.
V beznej ambulancii gastro (typicky na nejakej poliklinike), ktore su na 99% sukromne, by si neplatila nic navyse a vsetko by slo na poistovnu. Ty si urobila chybu vyberom nejakej drahej kliniky.

autor
Dnes o 11:23
@lukbe

@anonym_autor nemusíš odpovedať takmer vyhrazkou. Chodím na kadejake vyšetrenia od MR, cez gastro, atď. Platila som nanajvýš 2 eura za rtg ci za popis.

@lukbe co je na tomto vyhrazka preboha? akoze trosku sudnosti, len pisem, ze kvoli tomu ze ty mas jedneho doktora lacneho neznamena ze iny nemusi byt v buducnosti predrazeny.

guudy
Dnes o 11:24
@anonym_autor

@anonym_autor tak ale zase, od cias, kedy si tu vyrastala, sa veci isto pomenili 🙂
Nevidim kazdopadne dovod, preco sa certit. Nemali sme vsetky info, tak sa otazkami/konstatovaniami snazili vylucit 🙂
Netvrdim, ze poslat ta naspat do zahranicia bolo slusne. Ale napr ten samoplatca napadol aj mne ;)

patrike

Este si pozri, co ti ukazuje apka alebo web tvojej zdravotnej poistovne. Je tam vykazany vykon ? Je tam tiez uvedene, ci a kolko mas zaplatene odvodov dany mesiac.

anonym_e12987
@anonym_43b594

@anonym_autor najvacsia polozka je ta zbytocna anestezia...

@anonym_43b594
Aka zbytocna ? v zahranici bez anestezy ani nerobia- vlastna skusenost

autor
@anonym_6ada4d

@anonym_autor Ale uznaj, ze je divne, ze nikto take sumy neplatil. Ty si jedina od ktorej chceli platit taku sumu. Nechces ani len nazov, kde to bolo napisat. A ak si jedina co pytali peniaze, tak aj ked si platila zdravotne odvody, tak zrejme oni ta aj tak brali ako samoplatcu. Niekde sa proste stala chyba.

@anonym_6ada4d dobre cize lebo nikdo na konikovi nenapisal ze tolko platil tak sa to nemohlo stat a musim byt samoplatca? no comment

lukbe
Dnes o 11:27
@anonym_autor

@lukbe co je na tomto vyhrazka preboha? akoze trosku sudnosti, len pisem, ze kvoli tomu ze ty mas jedneho doktora lacneho neznamena ze iny nemusi byt v buducnosti predrazeny.

@anonym_autor ano, neviem, ci v budúcnosti nebudeš potrebovať...čítaj a píš s porozumením, škoda s tebou strácať čas.

marhulka13

Veď keď ideš do súkromného zariadenia , tak čo si čakala? Chod do štátneho a hotovo. Ja som za gastro vyšetrenie a kolonoskopiu platila 16 eur

anonym_6ada4d
@patrike

Pozri, to je rovnake ako u zubara : ma zmluvu s poistovnou a sucasne vybera doplatky s ktorymi ty suhlasis, ked sa tam nechas osetrit. To iste sa ti stalo na tom sukromnom gastre, oni mozu mat priplatky, ake si urcia.
V beznej ambulancii gastro (typicky na nejakej poliklinike), ktore su na 99% sukromne, by si neplatila nic navyse a vsetko by slo na poistovnu. Ty si urobila chybu vyberom nejakej drahej kliniky.

@patrike Velmi pochybujem, ze na Slovensku je nejaka zdravotna klinika, kde sa plati okrem zubarov a centier reprodukcie. Ja chodim aj do sukromnych, napr. endokrinologia, gynekolog a ziadne poplatky za nic nie su. Mozno nejake nadstandart sluzby. Ale pani mala platit za vsetko, ako bez zdravotnej poistovne. Takze musela byt chyba, a brali ju ako samoplatcu.

anonym_1b158c
Dnes o 11:28

U nás sa platí za základnú kolonoskopiu pred vyšetrením 20€ na ruku bez bločku.

autor
Dnes o 11:29
@lukbe

@anonym_autor ano, neviem, ci v budúcnosti nebudeš potrebovať...čítaj a píš s porozumením, škoda s tebou strácať čas.

@lukbe jedine s tebou, slovo vyhrazka je cez ciaru ked niekto napise len, ze v buducnosti nemusis natrafit na zrovna lacneho doktora