Vyzývam nás všetkých o opatrnosť!
aby sme brali zodpovedne a vazne tuto situaciu s virusom a upozornovali nasich rodicov, starych rodicov, mladež, aby nechodili medzi ludí, naozaj si uvedomme, že na virus sa zomiera a treba teraz zachovat co najviac izolaciu medzi sebou, kludne aj dva metre stat od seba, kychat do vreckoviek, pleca, nie do rúk. Naozaj je situacia vazna, v Taliansku davaju chorym liek na ebolu a nestihaju, zamedzme sireniu virusu, nech sa najdu chory a izoluju, aby sa virus nešíril. Vláda sa nezachovala obozretne, na dva tyzdne ako je inkubacna doba by sme mali vsetci byt v karantene, nech sa vychytaju chorý, kto viete apulujte na vladnych cinitelov.
@jajko22 v Taliansku zomrelo na Korona skoro 700 ľudí. Len za posledných 24 h evidujú vyše 160 úmrtí .
@jajko22 No...mne príde nepochopiteľné, že pozatvárali SŠ, aj VŠ, aj niektoré ZŠ...ale skoro všetci adolescenti a deti sa premávajú po nákupných centrách a je ich tam ako hadov ☹
@nefertiti5843 - no, veď je to celé o zodpovednosti... Deti na ZŠ či v MŠ si rodič ustriehne, lebo si berie dovoelnku, OČR, hocičo, lebo nemôžu ostať samé doma, ale tých veľkých nie. Tí sa budú naďalej zgurpovať, kým im niekto nevysvetlí (ale neviem si predstaviť, ako, aby to pochopili) , že toto nie sú prázdniny ale krízový stav.
@tinkag korona vírus sa vraj neprejavuje soplami atď... Ale viem si predstaviť stres, tiez sa spolužiak vrátil rovno z IT a išiel do školy... Bol 2 dni a ostali fima, lebo chori... Hlavne ze v sobotu už v chodili správy aj zo školy, že ti vo prišli z IT majú byť 2t doma...
@katrinka8 je to na rodičoch, ja by som to preplesla a zamkla doma a dobehali by po shoppingoch. U nás všetko v shopping centre a prečo? Lebo WiFi.. Sedia tam ako kvargle všetci s tukaju... Tu by tam prvú mali vypnúť a deti by zmizli domov hneď...
@livka_ veľa z tých cudzincov, ale nepríde priamo zo zahraničia ale predlžujú pobyty, doklady riešia atď a už tu nejakú dobu su... Myslím, že tých čo práve vyskočila z lietadla a utekajú vybavovať doklady je menej... Štatistika by ma zaujímala 😇 ja som. V BB na cudzineckej nikdy v rade nestala 😁
@simca06022011 - Už idú vyzvať mestské polície v mestách a obciach, aby tieto deti a mladých ľudí v tomto usmerňovali, vyhlásil premiér.
@katrinka8 Nevysvetlíš....zatvorenie školských zariadení bola úplná sprostosť :(
@nefertiti5843 a rodičia na FB sa pohorsuju, prečo majú byť deti doma na zadku, keď im nič nie je 🤦♀️vraj ani oni nebudú doma sediet, ale samozrejme zároveň by všetci zamestnanci mali dostať 2t plateného voľna kvôli karanténe😂
@simca06022011 - a presne pred týmto varujú všetci kompetentní - že toto je presne najhoršie pre šírenie, že ľudia nie sú schopní dodržiavať rozumnú mieru izolácie. Vonku ísť, to áno, ale do prírody a nie medzi ľudí. Nechodiť zbytočne po obchodoch (panikári to zase vidia tak, že ani rožky si nemôžeš ísť kúpiť, druhá strana zase musí za každú cenu práve teraz zháňať letné oblečenie, lebo veď deti rastú, a preboha, čo si oblečú, keď nemôžme ísť do obchodu)...
Väčšina detí (a zdá sa, že aj rodičov) to berie tak, že deti majú prázdniny. Ja to vidím napríklad na dcére (máme zavreté školy a škôlky od včera). Má 9, včera som jej musela dôrazne vysvetliť, že doma nie je preto, že majú prázdniny, ale preto, že v štáte je krízový stav a treba zabrániť šíreniu infekcie, ktorá sa šíri tam, kde je veľa ľudí. Nechcem ju strašiť, aby mi po nociach plakala, že umrie na koronu, to nie, ale proste tie deti tomu nerozumejú - oni len vidia, že si musia umývať ruky a dezinfikovať a neviemčo, že je tu nejaký koronavírus. Lebo im to stále omieľajú. Ale podľa mňa títo menší, ktorí už nejakú samostatnosť majú, to nechápu celkom bez vysvetlenia v rodine. Tak som musela trochu ostrejšie slová použiť. Teda že môže ísť s kamoškou von, ale v žiadnom prípade nech nejdú do obchodu (chodia si občas kupovať do sídliskovej Jednoty nejakú drobnosť). Snažím sa jej to aj častejšie opakovať, aby si dávala pozor, že nebudeme teraz zháňať takú alebo onakú vec, lebo to nepotrebujeme nutne okamžite mať a do obchodov sa teraz nechodí, ak to nutne nepotrebujeme a pod.
Len práve kvôli jedincom, ktorí toto nie sú schopní pochopiť hrozí, že nás tu bude nutné zavrieť do karantény a nechať otvorené len lekárne a potraviny - ako v Taliansku. Ono by strašne pomohlo, keby boli ľudia disciplinovaní, ale nie sú... Nedokážu oželieť niektoré vlastne nepotrebné veci pre svoje pohodlie, ego, neviemčo.. mnohí tiež neveria, že je to vážne, resp. že to vážne ešte len bude. A pritom s tou disciplínou a dodržiavaním opatrení by sa to zrejme dalo prežiť bez väčšej ujmy (snáď teda). Ale niektorým ľuďom nestačí Taliansko "čítať", asi ho musia zažiť, aby pochopili...
@katrinka8 ja si nevien z " pracovného hľadiska" predstavit, že musíme napr. Zavrieť firmu... To bude konečná a ešte takto na jar🤦♀️ na druhej strane sme dosť izolovani, čiže zamestnanci sú ok. Ale napr. Služby ako pošta keď zavrú, kuriérske firmy... Môžeme ostať doma... Ja už aj dnes mam malú doma, nechápem pre o ZŠ nie sú zavreté. Aj keby so mnou musela zbehnut do kancelárie, čo nemusi 1-2 hodiny v kľude vydrží doma sama, tak he to menšie riziko ako škola... A ocka mame v nemocnici, keď sa vráti po operácii v piatok, tak v žiadnom prípade nemôže ochorieť na niečo 🤦♀️
Inak mna by ešte zaujímala taka vec okolo hygieny, či je dostatočne sa umyť, vydenzifikovat ruky, prezliecť atď pri príchode domov alebo treba byť úzkostlivo čistotny aj doma po celý cas🙄
Ako tvoja logika niekto musí pracovať a príde do kontaktu s x ľuďom lebo ľudiaa deti to berú ako dovolenku... Takže ano niekto musí pracovať v obchode a nemôže byť doma ako niektorí.. Pozri keby ľudia nie chodili na dovolenky do iných krajín a keby znova besprusli na Slovensko tak by sa to zamedzilo lenže ľudia sa tvária že to neexistuje chodia po celom svete a potom kde prídu domov sa radi podelia s vírusom však prečo nie.. A ti co sú stále na Slovensku sa vďaka týmto nezodpovedným kožu nakaziť.... Fakt super.. A ešte keď už sme pri tom aj médiá šíria paniku tak ze nepovedia že kde presne je podozrenie na koronou len ze v BA napr fakt super a BA je veľká... Takže ako toto je ako fakt si myslíš ze jednoduché keď tu máme plno nezodpovedných ľudí ktorí chodia do cudziny a prúdu sem... Poviem ti novinku ruská su na nič.... Každý sa bojí...ticha panika.... Všetko sa vo veľkom kupuje do zásoby a kto potrebuje nejaké lieky tak koli tomuto nie sú
Presne toto video ma vystrasilo, ze som napisala tento prispevok, na fb je prelozený, tu je to taliansky, ale ti chlapi v nemocnici ako lezia na pristrojoch to je hrozné a v tomto videu aj spimenuli ebolu hlavne ze som bola za siritelku hoaxov ci co. No tak nam drzim palce, aby sme su rychlo.osvojili uvedomovanie coho sa dotykame vonku a ja som dnes bola na ihricku ja som nevedela ze sa to nemá. https://www.la7.it/piazzapulita/video/coronavir...
@simca06022011 - no ono práve kvôli tej ekonomike asi váhajú, či zatvárať - nezatvárať pracoviská, firmy... Ale podľa mňa by mohli pozatvárať napríklad kultúrne inštitúcie, športové, knižnice, divadlá, kiná, školy... proste minimálne to, na čom nestojí fungovanie štátu. Zamestnanci doma a na 60%, či ako to je... Chápem, že plynárne, elektrárne, obchody s potravinami a pod. fungovať musia. Ale do týchto inštitúcií koľko ľudí cestuje denne do práce verejnou dopravou? To sú v súčasnosti zbytočné presuny ľudí, my nič nevyrábame také, čo by v tejto kríze bolo nevyhnutné pre životy, zdravie... Treba to chápať ako dočasné opatrenia. Niečím sa začať asi musí, a podľa situácie buď opatrenia pridávať alebo uberať. Napríklad Saudská Arábia už zrušila lety aj z EÚ (napriek tomu, doteraz si koľko ľudí lietalo do Dubaja...)... tak stopnúť takéto zbytočné lety kvôli dovolenkám a výletom, Rakúsko zakázalo osobnú železničnú dopravu s Talianskom... Ja neviem, prečo sú ľudia nezodpovední, a keď je to tak, myslím si, že je menej bolestné zaviesť dočasné opatrenia typu cestovať do zahraničia len na nejaké povolenie vo výnimočných prípadoch, ako potom riešiť to, čo je v Taliansku či zavrieť na nejakú obmedzenú dobu niektoré firmy či obchody nechať ľudí doma. Asi je menej bolestivý ekonomický dopad ako to, že nám ochorie 60 - 70% obyvateľstva a z toho 10% vymrie...
@simca06022011 - netreba doma všetko úzkostlivo dezinfikovať, ak sa u Vás nepohybujú cudzí ľudia "zvonku" 😉 Kľučky a spol, to, o čom sa hovorí, to na verejných miestach alebo na pracoviskách, u doktora a pod. Zvýšená hygiena myslia to, že dodržiavať pravidlá pri kašli, kýchaní, viac si umývať ruky...
@katrinka8 ono zavretie ani nie je taky problem, ako to ze tym sa zastavi prijem a to je napr. pre nas v marci dost problem a teda nebudem mat stres z korony doma, ale budem mat z exekutora, ktory mi vie zmrazit firmene ucty, kvoli prkotinam expresne rychlo... a ked to spravi, sme nahrati, lebo bez toho sa to ani neda rozbehnut... (prave si uvedomujem, preco vela spekulantov drzi peniaze mimo oficialne firemne ucty... nedoslo mi to skor :D ) . Ja by som aj hned skratila pracovnu dobu na 2 hodiny, kludne by stcil aj jeden clovek na den, a hajde domov.. :D Ale to je zase na rozhodnuti inych ludi :D
@simca06022011 - hej, veď presne, ľudia prídu o príjmy... to je ťažká situácia na rozhodnutia, v tomto by ale potom asi mal štát nejako zasiahnuť (že by odložili splátky ľuďom, exekúcie a pod) o nejakú dobu... Ale zase ktovie, aký by toto malo ekonomický dopad, asi to nie je len také jednoduché...
@katrinka8 / vobec ich nekontrolovali! o tom vravim. Taliani kontrolvali akzde auto slovaci nie!

Ja teda nepojdem zajtra ku kadernicke, ale za to ze nemam peniaze :D, zle som to vypocitala. A tak dnes dva krat na prechadzke vonku, raz v obchode aj v parku na preliezkach, kecala so susedom a napadlo, ma, ze vlastne az tak zle to neni, smrt je sucat zivota, treba byt na nu pripravený hlavne a niektori ludia su takí, ze im aj corona pride vhod a niektorí taki ze si ju asi aj zasluzia. Zo sebou som mala dezinfekcny spray na tak som sa zaúčala v mojom buducom spravaní, ale vela este si nevsimam, neuvedomujem, co chytam, kde sa dotykam.