icon

Zákal sklovca

16. júl 2025

Ahojte bol mi diagnostikovaný zakal sklovca. Ocna mi robila celé vyšetrenie zevraj je všetko OK. Mam 30 rokov. Mam to v oboch očiach aj keď ona videla len vpravo oku. V pravom oku mam hore čiernu gulicku a potom dve gulicky pospájané ako keby ciarkami. V ľavom oku som mala tri cierne ciarky ale mala som ich periferii. Ale teraz sa mi začali hýbať už aj dopredu. Je to prosím v poriadku? Nechcem jej zbytočne volať ma toho habadej. Ďalej sa chcem spýtať ci je okej ze ja ich vidím stále ale záleží od svetlá. Najmenej intenzívne to mam podvečer ale cez deň sa mi stále mihajú pohľadom. Som kratkozraka -2 a -1.5. Bojím sa aby som ich nemala viac. Celkovo som z toho taka mimo už to mám vyše 4 mesiacov a stále si neviem zvyknúť lebo ich stále vidím. Beriem aj vitrocap aj jodid ale necítim nejaké zlepšenie. Je tam predzvesť ze ich bude aj menej vnímať alebo už to proste bude stále takéto?

Zjavilo sa mi to cca polroka po porode. Úprimne sa aj bojím mat druhe dieta aby sa mi to ešte viac nezhorsilo. Co som čítala rôzne fóra tak väčšinou ľudia písali ze to vidia len na oblohe ale ja to vidím všade. Nechápem prečo. Budem rada za odpovede. Ďakujem

Strana
z2
svetlanqq
22. apr 2026
@taktotedanie

@kiki68 za mna ma laser ovela viac rizik ako benefitov to iste aj PPV

@taktotedanie aj ja si to myslim

kiki68
23. apr 2026
@taktotedanie

@kiki68 za mna ma laser ovela viac rizik ako benefitov to iste aj PPV

@taktotedanie ale tam nemas nic ine na vyber, nemas inu moznost ako to odstranit. Kvoli jednej bodke to nikto robit nebude. Ja s tym tiez cakam roky

autor
23. apr 2026

Ahoj ja som zakladala túto tému a poviem ti ze som si nato zvykla. Vypustila som to z hlavy absolútne si to nevšímam a neriešim. Beriem to ako súčasť mna a človek starne. Ja mam 31 rokov. Oci mam zdrave vsetko je v najlepšom poriadku a nejaké zakalky absolútne neriešim. Mam ich v oboch očiach. Pijem vela vody a neriešim. Nie je to choroba je to len starnutie a oci starnú najrýchlejšie. Oci mam zdrave tak sa nebojím a neriešim. Sklovec pracuje zachviľu spadnú zakalky dolu uz nebudú ani vidiet. Takže vsetko je v hlave. Laser a operácia sa robí ked ma človek zdravotný problem a nie starnutie. Teda laser robia aj tak ale to je zásah a mimochodom on len zakal rozstreli na menšie časti takze stale budu len menšie 😁 mam to aj moji rodiacia. 20 rokov a nic sa im nezhorsilo ani nemali ujmu na očiach.

svetlanqq
23. apr 2026
@anonym_autor

Ahoj ja som zakladala túto tému a poviem ti ze som si nato zvykla. Vypustila som to z hlavy absolútne si to nevšímam a neriešim. Beriem to ako súčasť mna a človek starne. Ja mam 31 rokov. Oci mam zdrave vsetko je v najlepšom poriadku a nejaké zakalky absolútne neriešim. Mam ich v oboch očiach. Pijem vela vody a neriešim. Nie je to choroba je to len starnutie a oci starnú najrýchlejšie. Oci mam zdrave tak sa nebojím a neriešim. Sklovec pracuje zachviľu spadnú zakalky dolu uz nebudú ani vidiet. Takže vsetko je v hlave. Laser a operácia sa robí ked ma človek zdravotný problem a nie starnutie. Teda laser robia aj tak ale to je zásah a mimochodom on len zakal rozstreli na menšie časti takze stale budu len menšie 😁 mam to aj moji rodiacia. 20 rokov a nic sa im nezhorsilo ani nemali ujmu na očiach.

@anonym_autor a ani rodicom sa to nezhorsuje? Cize je sanca ze casom padnu zakalky dole? Dik za reakciu

taktotedanie
23. apr 2026
@kiki68

@taktotedanie ale tam nemas nic ine na vyber, nemas inu moznost ako to odstranit. Kvoli jednej bodke to nikto robit nebude. Ja s tym tiez cakam roky

@kiki68 nechat to tak
Nieje dna aby som toto neriesila na ambulancii

taktotedanie
23. apr 2026
@svetlanqq

@anonym_autor a ani rodicom sa to nezhorsuje? Cize je sanca ze casom padnu zakalky dole? Dik za reakciu

@svetlanqq tie zakaly plavaju kedy a ako sa im chce, pohybujes ocami, to sa ti neusadi ako
kamene vo vode

kiki68
24. apr 2026
@taktotedanie

@svetlanqq tie zakaly plavaju kedy a ako sa im chce, pohybujes ocami, to sa ti neusadi ako
kamene vo vode

@taktotedanie zalezi kolko ich mas a ake, napr mne to velmi neplava, trosku , ale stale to vidis, proste je to tam, kde to je a v rovnakom mnozstve. Ked ma niekto nejake iba bodky, to je v pohode na to si zvyknes ( zijem s tym uz roky), problem hex ked sa to zmeni a mas toho vela a uz to prekaza aj ked napr nesvieti slnko v miestnosti.

svetlanqq
20. máj 2026
@rozculena

@anonym_autor zákaly v sklovci nie sú choroba,nijako sa to nelieči.Je to proste stav oka.Ja by som si to vypaľovať laserom nedala.Mám obe oči plné zákalov.
Mám vysokú krátkozrakosť,jednoducho sa to pri krátkozrakosti deje.pred pár rokmi som si myslela,že slepnem,keď sa mi utrhol kus sklovca a plávala mi pred okom veľká čierna škvrna.Dosť dlho trvalo,kým sa to postupne zmenšilo a dnes to ani nevnímam,asi sa to nejako vstrebalo alebo čo.
Nerob si zbytočné problémy z niečoho,čo problém nie je,ak máš všetko ostatné OK.

@rozculena zlepsilo sa vam nieco ? Dakujem za odpoved

sisa_s
20. máj 2026
@svetlanqq

@rozculena zlepsilo sa vam nieco ? Dakujem za odpoved

@svetlanqq nehnevajte sa, ale uz to prehanate..tym, ze si to neustale vsimate, kazdy mesiac obnovite vsetky diskusie s otazkami, si nepomahate... xkrat sme vam tuto aj s kolegynou doktorkou odpovedali...ak ste fakt taka uzkostliva, navstivte ocnu kliniku a vybavte si ppv

Strana
z2