2,5 ročné dieťa nerozpráva a akoby nevníma
Maminky poraďte mám 2,5rocne krsnatko ktoré vôbec nerozpráva sem tam sa podarí mama ,tata daj ,tam ale inak si ide len svoje taký zvuk že toko-toko nevieme čo to má znamenať.A zdá sa mi akoby nevníma iba keď ona chce keď chceme my tak vôbec stale si ide posvojom keď nie je pojem tak stále len piští buchne sa ozem stále ma plienky jej mama toto vôbec nerieši a mňa to strašné trápi že je taká ja osobne mám dve deti a ťa moja najmladšia (14mesiacou) zvláda viac veci tak mi poraďte je to správanie vporiadku či len ja preháňam viem že každé dieťa je individuálne ale máme vrodine aj deti v jej veku a už krásne rozprávajú a sú aj bez plienok ťa fakt neviem čo robiť 😥
@lenocka5685 ahoj tiež som krsná, tiež mi nikto neveril, keď som v 1,5 roku povedala rodičom, že majú dieťa s autistickými prejavmi... je to ťažké. Dnes má tri roky a diagnostikovaný pasívny autizmus. Odporúčam niečo naštudovať a pomaly rodičom otvárať oči, aby si nevyčítali ako tí naši, že niečo podcenili. Týmto nehovorím, že to platí pre všetky deti ale to je len skúsenosť-u nás to tak bolo...
@vejula z 2,5 rocnym dietatom vie spravny logoped urobit velke pokroky. Ine je, ked dieta rozumie, ine, ked nereaguje, nenadvazuje ocny kontakt. Cim skor tym lepsie. Moj syn zaostaval v reci o 2!!! roky. Kebyze cakam do 3 a viac rokov, bolo by to este horsie. Mal hystericke zachvaty niekolko krat denne, lebo nechapal, co od neho chceme. Neposluchal, nepomahalo ani po dobrom ani po zlom. A kvalita jeho zivota isla rapidne dole. Dnes komunikuje, je spokojny, stastny. Ti rodicia co cakaju, mozu mat potom problemy, lebo sa to tazko dobieha. Navyse rec sa vyvija len do cca 7 rokov. Potom maju tie deti celozivotny problem a rozne dis-problemy. Kto nezazil, vie tazko posudit. Radsej preventivne a odstranit problem teraz, ako potom v 5 rokoch sa chytat za hlavu a bedakat, ze ani do skoly nemoze ist, lebo ma xy problemov zo spravanim a komunikaciou.
Pozri,ja sa ta nechcem nijako dotknut, je pekne ze svoje krsna mas rada a zaujimas sa, ale ak si svoje podozrenie uz tlmocila a rodicia si napriek tomu myslia ze je vsetko ok, nechaj to tak.. Jej rodicia urcite robiavsetko pre svoje dieta a vedia co je najlepsie..
O mojom synovi si tiez moja kamaratka myslela ze nie je ok, lebo neskoro chodil, tozpravat zacal az okolo 3rokov.. A poviem ti dost sa ma dotklo vedomie, ze si omne kamaratka mysli ze nieco nechcem vidiet, o com bola presvedcena ze ma pravdu.. A vies co? Moj syn ma 5r je uplne zdravy a normalny vesely skolkar..
Niekdy ma okolie pocit ze vie vzdy vsetko lepsie ako rodicia.. Netreba deti porovnavat a niektore su proste pomalsie..
Ak aj naozaj zije vo svojom svete a po 3rokoch sa nic nezmeni, tak to rodicia urcite riesit zacnu (skor je to aj tak zbytocne) ak to riesit nebudu, tak im svoje podozrenie zopakuj a nechaj tak.. Je to ich dieta a s tym nic nespravis, tak to je..
@katkakovac ok. Nemam s tým osobnu skúsenosť, tak neviem. Ako hovorim moja dcera tiež moc nerozpráva, ale rozumieť rozumie. Aj manžel povedal, že pokial rozumie, tak tomu treba nechať čas. Ale tu to bude asi iný prípad, neberem vám to. KEd mate s takými detmi skúsenosť, tak ste voči tomu vnímavejšie 🙂
No viem že som len krsna mama a možno stým nič nezmozem že sa váš tu vypitujem len mňa to strašné trápi že tá mala je taká a neako sa to nerieši a jej mama je moja sestra a je o dosť mladšia odomna tak hľadám nejaké rady ako na to že či je malá len trochu spomalená alebo je to niečo iné a potom by som to neako už vysvetlila jej mame snáď
@katkakovac no a mne napr logopedicka povedala, ze do troch rokov je zbytocne riesit.. Ze ak chape, tak treba pockat a v nasom pripade mala pravdu..
Ak dieta v tomto prispevku nechape , tak je to aj tak na jej rodicoch a nie na krstnej..
@jana_eyre tu nejde len o to čo jej hovorím ja ale už viacerí z rodiny si to všimli
Moj syn nerozpraval a ignoroval kazdeho nespolupracoval zil vo svojom svete ked mal 3.5 roka dali sme ho do skolky nastupil v septembri a od novembra rozprava vsetko huba sa mu nezavre , v skolke sa hra spolupracuje kresli nahana sa s detickami je uplne v poriadku a to ma kazdy plasil ze je urcite autista atd.. kazde dieta je ine a hlavne chlapci su taky pomalsi alebo pohodlnejsi :D
@lenocka5685 ...ked som volala na logopediu, syn mal tiez 2,5r.tak prve co sa ma pytala bolo ci rozumie co od neho chceme.....on rozumel ale mal svoju rec.... od 3 r.sme chodili na logo....a krasne sa to rozbehlo...kupila som vyzivovy doplnok Pikovit IQ je to dobre na vyvoj mozgu a reci ..samozrejme po dohode s lekarkou....ak je tak alo pises tak to bude lepsie riesit....
Nechce sa mi moc citat komenty lebo sa tu vadim od rana s detmi.
Tamze tatko.
Mam 2 synov.
Mladsi syn do 3 rokov poriadne nerozpraval. Ked mal 2 roky zacal pouzivat slova Neni nejde a ja som sa tesila ze asi zacina rozpravat ale prd zacinal. Proste sa zasekol. Pouzival tak maximalne mama. A skoro na vsetko hovoril DENEN a na autobus napriklad TONONO.
Bola som aj ja z toho miestami nestastna. Patril medzi nervakov ze ak nebolo nieco podla neho reval a hodil sa o zem. Mali sme obdobie ze trieskal hlavou o stenu ked ziarlil na brata. Odplienkovat sa mi ho nedarilo lebo mal zachvaty placu pri nocniku. Podarilo sa mu to az ked mal cca 2,5 roka. Vela krat som premyslala ze cesta lekari a logoped. Ale povedala som si ze mu dam cas lebo zas bkudny kruh vysetreni logoped psycholog neurolog by ho mohol este viac zablokovat kedze mal panicky strach z lekarov. Iba prisiel do ambulancie a uz reval od strachu a hadzal so sebou tak ze ledva som ho udrzala pri vysetreni. Bol totiz zdrave dieta ktory m lekarke chodil len na ockovania a prehliadky tak to mal spojene ze lekarka znamena injekcia. Na trojrocnej prehliadke mu domonca napisali ze velmi negativisticky typ.
Ale priznam sa vela krat som sa bala ze ci je v poriadku. Rozumel ale iba ked on chcel.
A potom prisiel vek 3 roky. Siel do skolky. Nevydal v skolke zo seba ani hkasok prve dva mesiace. Nepytal sa na zachod i ked doma sa uz pytat pekne vedel, este aj ucitelka sa ma pytala ze ci teda vlastne on pocuje lebo ich ignoruje.
Ale on naozaj pocul rozumel a vela pocuval.
Dva mesiace v kolektive a zacal rozpravat. Teraz ma 3,5 roka huci ako pokazene radio v kuse len zaluje a je to normalny chalan. Proste len mal svoje tempo. Bol lenivy na rozpravanie. Nechcel pozerat na usta ako sa vytvaraju slova nechcel citat knihy nechcel proste rozpravat. Az v skolke ked videl ostatne deti potiahol sa s nimi.
Vsetky jeho zachvaty nervov boli najma z toho ze sme si nerozumeli a asi on mal pocit ze mu nerozumiem (kedze nerozpraval) a z toho maval hysaky.
Ale doteraz je taky ze aj ked slovnu zasobu ma dobru veru basnicku ci pesnicku naspamat recitovat nebude lebo sa mu nechce.
Proste fakt mam doma zdraveho chlapca u ktoreho som sa miestamu bala fakt ci nieje autista ked mal svoje dni Vypocula som si u rodiny ze ako to ze nerozprava lebo ine deti od roka a ze aj ja som skoro rozpravala. Ako to ze nekresli len carbe. Ako to ze nepocuva.
Ale proste on bol fakt len huncut ktoremh sa nechcelo a radsej sa hral radsej lietal po vonku. A oproti rovesnikom bol po pohybovej stranke zas stale zdatnejsi.
Kazde dieta je ine a naucila som sa ze fakt netreba porovnavat.
@tanapeta ak jej povieme dones babu tak nič nedonesie .Papá vedsinou polievky zeleninu ovocie mäso ani za svet hračky si ukladá do radu no moc sa snimi nehrá ,zvuky jej robia problém ak počuje vysávač mixér či niečo čo hučí tak sa toho boji
plače a ak je vonku a hra sa napr na piesku tak si vždy vyberie len tie isté hračky iné nechce a vedsinou to tak býva že keď niečo chce tak chytí za ruku a ťahá nás
@tanapeta celkovo obuť je problém ona si všetko výživa aj ponožky najradšej naboso a začína aj chodiť po špičkách nie stále ale všímam si že čoraz častejšie
@lenocka5685 moj nladsi syn ked pocuje vonku vrtacku kosacku a podobny zvyk tak sa tak boji ze zalezie pod perinu a nevyjdem kym ten zvuk neprestane. Ked je vonku hned ked pocuje kosacku reve a sadne mi na ruky. Proste sa boji.
Ked chalanom poviem dones auto tak niekedy do esu inokedy nie lebo oni ani epamataju kde ho nechali. Niekedy kukaju aj na neho a aj tak ho nevidia.
Starsi syn ked pride do piesku vezmd si vedro lopatku a aj hodinu o onom neviem ze je tam co len naplna a vysypuje kyble s pieskom. A vobec pritom nepotrebuje spolocnost inych deti vtedy.
Kamoskin maly tiez nerozpraval do troch rokov. Smiali sme sa z neho ze je maly monk lebo ruky musel mat stale ciste. A vsetko staval doradu auticka a podobne a tiez je to zdravy chalan.
Deti v tomto veku jiektore maju radi zauzivany ten isty system. Tie iste hracky ten isty kolobeh dna.
Nas starsi syn dokonca plakal ak sme zmenili smer prechadzky ze sme nesli tou istou cestou ako kazdy den. Lebo on uz mal svoje zachytme body.
A presne vzdy sme fungovali ze ked nieco chcel chytil nas za ruku a dotiahol nas kam potrebuje ukazal a dostal co chcel.
1. Nikdo nic nediagnostikuje, jen upozornuje na mozna rizika a podporuje zakladatelku, ze jeji pocity jsou na miste, protoze s takovymi detmi mame zkusenosti
2. Jak s informacemi nalozi uz zalezi na ni
3. Pokud by byl problem, skoda kazdeho dne, nejvetsi plasticitu ma mozek tak do peti sesti let. S rychlosti diagnostiky a dostupnosti terapii je za pet minut 12
4. Pristup "nechte to vyhnit" je 100 let za opicemi. I v nasich temnych cechach se rozjizdi screening pri preventivce v 18m
Nemluveni je jedna vec. Absence komunikace ale muze (!) poukazovat na problem, ktery je treba resit vcas
@katka0123 prečo mysliš: Mna zaujima ked niečo nechce prečo to nechce, alebo ked sa hneva, prečo sa hneva. Ale ona na to povie vždylen Ano alebo nie. Inak všetkému rozumie, na všetko odpoveda, len ked sa spýtam prečo nedokaže na to adekvatne odpovedať. Neviem, či nerozumie tomu "prečo" Alebo len nema dostatočnu slovnu zasobu na to, aby mi na to prečo vedela odpovedať
@lenocka5685 priznaky autizmu ma..ale mnoho deti prechadza fazou ked ma take priznaky..moji obaja synovia ich mali..a nie su autisti..ja im hovorim ze su jemne svihnuti aspergerom a smejem sa na tom..taki mierni Monkovia su..oni ale obaja skoro rozpravali a rozumeli..ale hysaky,ukladnie hraciek,ritualy..tie boli otrasne a bolo ich fakt vela, jedenie-styl aj vyberavost,spanie..vsetko naznacovalao mozny autizmus a vyrastli z toho..ale ak sa to u vas neznemi do cca 3,5 roka bolo by to treba riesit..hlavne ak nebude rozumiet...rozpravanie je ine...to moze naskocit aj neskor..bratranec sa rozrozpraval az v takmer 5r..ale rozumel a reagoval..dnes ma cez 30r a je uplne OK.
No keď ju chceme fotiť to to sa nedá jediné foto tak len to čo ona keď sa vydi v telefóne a tak sa dá inak sa do fotku nepozrie
@luma1 v tomto mas pravdu ze chlspci su v komunikacii lenivejsi ale asi ste mali viac stastia, ako si myslis. Vo vacsine pripadov sa to skonci podobne, ako u mojho syna. A tych poruch komunikacie je vela, poznam chlapceka, co sice rozprava, ale len opakuje vsetko, co pocul. Netreba to pocenovat ale ani robit paniku. Dobry logoped rychlo zisti, ci ma dieta problem, alebo nie😉

@lenocka5685 no ak si jej už povedala, tak potom maj svedmie čisté. Možno ona ako matka to tak nevníma že nerozumie - žije s nou 24 hod 7 dni v týždni, možno vie, že je to jej salamisticka povaha - a ked chce tak rozumie, len to nieje na povel. Ale ano - môže byť aj to, že si to nechce pred sebou priznať. Ťažko takto povedať.