2,5 ročné dieťa nerozpráva a akoby nevníma
Maminky poraďte mám 2,5rocne krsnatko ktoré vôbec nerozpráva sem tam sa podarí mama ,tata daj ,tam ale inak si ide len svoje taký zvuk že toko-toko nevieme čo to má znamenať.A zdá sa mi akoby nevníma iba keď ona chce keď chceme my tak vôbec stale si ide posvojom keď nie je pojem tak stále len piští buchne sa ozem stále ma plienky jej mama toto vôbec nerieši a mňa to strašné trápi že je taká ja osobne mám dve deti a ťa moja najmladšia (14mesiacou) zvláda viac veci tak mi poraďte je to správanie vporiadku či len ja preháňam viem že každé dieťa je individuálne ale máme vrodine aj deti v jej veku a už krásne rozprávajú a sú aj bez plienok ťa fakt neviem čo robiť 😥
@meesha toto mi už príde jeden extrem za iný (ako asi v každej oblasti vo výchovednes) V 18 mesiacoch? Zbytočný stres pre dieťa aj matku. Mam kamošku ktoru posielali sosyynom k psychologovi kvôli reči v 18 mesiacoch. LEn čo mala nerrvy, že malý je iný, že je autista, prehnane ho stále sledovala, riešila každu prkotinu, bol z toho na prašky. Jasne že malý je zdravý jak buk, len čo si mohla nervy ušetriť!
@lenocka5685 necitala som vsetko a asi budem opakovat uz napusisane. toto sa kludne stava. moj syn ma tiez 2,5 a je tomu mozno dva mesiace co zacal reagovat na svoje meno a zakazy. Dovtedy som mala pocit, ze vobec nerozumie. Uz mame prve sedenie u psychologicky za sebou. kvoli potvrdeniu/ vyvrateniu autizmu ci inych diagnoz a zatial to vyzera tak ze v urcitych oblastiach ma oneskoreny vyvoj. On celkovo na 17 mesiacov. Spolocne to dobehneme. takze toto moze byt vas pripad
@lenocka5685 podľa mňa je to bohužiaľ jasné. Všetko, čo som šípila, tak si len potvrdila bohužiaľ. Už len ju nakopnúť, nech to začnú riešiť. 2,5 roka je tak akurát najvyšší čas. Aj im sa uľaví, naučia sa ako vychovávať také dieťa a aj malej sa uľaví.
Psychologička im len pomôže, ukáže ako učiť takéto dieťa nové veci a aj reč naskočí, ak už teraz vie "mama" povedať. Len to treba veľa driny a riešiť to čím skôr.
Držím palce.
PA.
@vejula kdyz myslis :P ne, neni to zbytecny stres. Ty nechapes, ze se jedna o komplex priznaku - ne o to, ze jestli se dite mesic rado toci a chodi po spickach - je autista apod. U tezsich pripadu uz je ta symptomatika napadna. (Mimochodem my meli ve 14m jasno, v 16 byla dg potvrzena "predbezne", proste pokud jsi odbornik, tak mas velkou sanci to poznat) . Uz jsem sem dvakrat davala videa porovnavajici 14m dite s autismem a standard, jestli budu mit chvili, pojledam, bylo by ti to jasnejsi.
Zakomave je, ze to, ze se dela screening sluchu, celiakie, kycli nikoho neudivuje, ale tohle je zbytecny stres. Hm, se sisatyma nohama nebo silhanim se da zit, ale kdyz nemate komunikacnischopnosti, to je opravdove peklo, ktere se da vcasnou intervenci aspon trochu kompenzovat. Stoji to za to.
@vejula asi nevieš, čo je to mať dieťa v 18.mesiacoch, ktorému nik nerozumie. Rannou diagnostikou autistického dieťaťa sa uľaví hlavne dieťaťu, ktoré sa potom aj zmení v správaní. Ako som písala vyššie, kto nezažil, tak jednoducho to nemôže pochopiť. Za jeden mesiac sa to dieťa s psychologičkou dokáže naučiť toľko vecí, ktoré by ho matka nenaučila ani za rok.
@lenocka5685 vsetko co si vymenovala ze dava do radu hra sa stale s tym istym a radsej s vanmi , obuvanie, chodenie po spickach..a ostatne tak nic z toho nieje problematicke .. toto robia aj moji synovia kaydz nieco.. kludne moze byt ok... a rec ja si osobne nemyslim ze stresovat ze kedy to dobehne je uplne zbytocne co spravy logoped psycholog okrem toho ze skorej moze vystresovat dieta... nic.. mam synovca ma 5 a riesili lebo v 2 rokoch nehrozilo nic nevravel.. a uz vyprava vela a stale velmi zle ale v tych 2 rokoch logoped povedal ze od troch rokov sa to riesi... a odplienkovanie v 2 rokoch tiez nieje nejaka norma kazde dieta ma aj v tomto svoje tempo .. v tomto veku dieta potrebuje rodicov a lasku ja si osobne myslim ze sa este nemusis bat podla mna je este toto vsetko cas riesit...
Urcite by som s dietatom sla na vysetrenie... ma 2.5roka, takze uz zbytocne cakat do 3rokov, to je uz conevidiet za rohom... treba to riesit co najskor
Kdyz se tady zaregistrujes, budes mit pristup k zajimavym videjim, porovnani, vcetne dopadu vcasne intervence http://www.autismnavigator.com/resources-and-to...
Jeste me napadlo, jestli nechcete hned "vysilovat", muzes zkusit rodice nasmerovat na "vcasnou intervenci", urcite by ti tady maminky ze SR poradi, jak to mate u Vas. Mohli by si prikit pohrat a poradit, zda je to k reseni ;) hodne stesti
@meesha
@tanapeta jasne hlavne ked vas pediatrička pošle do súkromného psych.centra, kde si vždy najdu niečo aby ste tam museli prisť znovu, lebo však peniaze. A to sa im nezda a to sa im nezda. Ako nejdem sa tu s vami hadať, mne to prišlo šialené v 18 mesiacoch riešiť reč dieťaaťa. 🙄 Ale každý nech robi ako uzna za vhodné.
@meesha tiez nechapem, preco maju vsetci pocit, ze logoped a psycholog dieta stresuje. My sme prisli, logo vytiahla kopec hraciek a hrali sme sa. Nakoniec nam po
hodine povedala ako to vyzera a co mame robit. O mesiac sme sa znova pohrali a znova nas poucila ako dalej. Ovela horsie zvladal preventivku v 3 rokoch a vysetrenie u usneho, tam reval, akoby ho rezali.
Doma sme sa s nim zacali inak rozpravat a prve vysledky sa dostavili do par dni. Vyzaduje to ochotu rodicov nieco zmenit v komunikacii. Je to narocne pre rodica, nie pre dieta. Ja musim stale rozmyslat ako s nim rozpravat. On je mojkany a odmenovany za spravne spravanie a za vsetko, co dobre povie. Prvy mesiac sme za cukrik otvarali poharik, ak urobil spravne gesto. Taky bol "vystresovany", ze ma neustale s tym poharikom otravoval😉😝 som sa trochu rozpisala, ale snad zo pomoze niektorym pochopit.
@lenocka5685 poradim ti len jedno, aby si od toho dala ruky prec, ty s tym nebudes robit nic, vies si predstavit, ze by za tvojim chrbatom niekto riesil tvoje dieta? a ak mas aj v plane interpretovat rady tu z konika tiez dobre nepochodis, keby toto robi krstna mojich deti tak sa dobre naseriem...neboj sa ona vidi, ze sa nieco deje a je to jej rozhodnutie kedy, kam a ci pojde...ries si svoje deti...
@stella2x nechces to nechat na ni? Ja bych se teda nenasrala. Ona ji nechce rict, ze ma blbe dite :D
@vejula jiste, ze ti to prijde silene, kdyz o tom nic nevis. Je to porad dokola. Nejde o to "resit rec ditete" (ano hodne dysfatiku se chova jako auti, ale i tam jde o cas anic se terapii nezkazi a je dost podobna), jde o to, ze se hodnoti komplex priznaku - auti dite neumi komunikovat, nerozumi emocim, nerozumi vyrazu tvoji tvare, gestum (ta bezmoc, kdyz se bouchne a ty ho neutisis pohlazenim, ba muzes to tim jeste zhorsit, utesenim - protoze tomu nerozumi), mluvenemu slovu uz casto vubec + je casta smyslova precitlivelost - jakoby ti nektere smysly prebudili. Takove dite pak vypada "divne", ale v zacatku staci par otazek, na ktere kdyz v urcitem mnozstvi (!) odpovis pozitiv, je dobre dite pohlidat.
Pokud dite "jen neukazuje", jen obcas nevnima, jen nemluvi, ale vse si vykomunikuje rukama nohama, jiste ho nikdo nepozene po vysetrenich. Ale pokud he toho takhle vic, za vysetreni to stoji.
A nebyt soukromych zarizeni, nemame ani v cr ani u vas nic. Tech deti, je tolik, ze nemaji potrebu diagnostikovat "pro prachy" falesne pozitivne
@vejula pokial dieta sme aktivne nepouziva otazku preco?, je zbytocne mu ju klast pri vyjadreni nespokojnosti. Vtedy je treba vecne konstatovat (samozrejme s vyjadrenim negativnje emocie), ze urobilo to a to nespravne, ze sa ti to nepaci a pod. Dieta v maom veku to nevnima ako sirsiu suvislost. 😃 Radi sa mi lahko, no samej mi obcas to preco vyklzne pri mojich drobcoch.
@katkakovac presne, ja som sa postavila proti nazorom okolia a to, ze.dcera v 2 a pol roku nerozpravala, zacala intenzivne riesit. Nastastie sme natrafili na uzasnu logopedicku. Povedala mi, co robim dobre, co zle, co mam robit inak, ako reagovat na verejnosti, ked sa jej nasilu prihovaraju cudzi ludia...a prisposobilo sa tomu aj okolie. Malinkej to velmi pomohlo, ja sa za to nehanbim, ze chodi na logopediu (ako niektore moje zname), lubim ju najviac na svete a som rada, ze sme to zacali riesit skoro. Logoped nie je postrach, ale pomocna ruka pre nase najvacsie lasky.
@meesha
@vejula ak by som isla zo synom na taku diagnostiku v 18 mesiacoch, usetrili by sme si kopec problemov. On sa v trj dobe zacal prejavovat. Prestaval posluchat, nereagoval na to, co sme od neho chceli. Mysleli sme, ze je to vzdor. Navyse sa mu v tom case narodila sestra, tak som videla problem v ziarlivosti. Ak by som to vtedy riesila, nedopracovali by sme sa k takym nasledkom. Vsetci sa tvarili, ze je len iny a podobne blbe kecy. Az spatne dom si dala veci do suvisu...
@katkakovac
@katka0123 baby ja chapem ze ked clovek ma svoje dieta stale na oku a napriek vsetkym co do neho hustia ze je vsetko ok jeho 6ty zmysel mu hovori ze nieco ok nieje a tak zacne riesit a nakoniec je rad.. to nikomu neberiem podla mna takyto "pocit" matky otca moze znamenat dost aj ked mi sami sme boli zo synom u neurologa ze ma problem (z rehabilitacii nas poslali) a ta neurologicka sa na neho kukla povedala ze vidi normalne dieta a ci bude mat kryvu chrbticu v buducnosti teraz povedat nevie a ani sa to neda a ze moc ho sledujeme a mame si spravit dalsie :D... ale ako v dobrom bola mila nie drza...
ale ja osobne si myslim ze z cudzim dietatom clovek jednoducho tolko nieje a tak nema sancu mat akykolvek takyto pocit... a o mojich detoch tiez kade kto kade co riesi stale co je dobre co je zle vseci riesia kraviny s prepacenim a vy sami musite vediet ak mate s niecim takymto skusenost ze to cloveku len lezie na nervy ked ti nieco druhy tlacia do hlavy ako nevravim ze v dobrom nepovedat jemne naznacit ale toto su tazke veci na odkomunikovanie, lebo nech im povies cokolvek snazio sa clovek druhemu naznacit ze sa podla neho nie dostatocne stara o svoje dieta co teda nieje vobec pekna myslienka na zdelenie bliznemu...
@oskvarka ja netvrdim, ze ma riesit ona. Mas pravdu, ze je z dietatom malo, niektore deti doma rozpravaju a inde ani muk. Musia to chciet riesit rodicia. Ak nechcu, je to ICH problem. Aj ked sa na hlavu postavi, nema pravo sa do toho starat.
Skor robim osvetu, ze to treba riesit. Lebo teraz deti od malicka kukaju do tabletov, telvizora, mobilu a malo komunikuju. Potom je problem a vsetci sa tvaria, ze to sa spravi. A potom nastupuje do skoly kopec deti, ktore maju recovu vadu a nevedia poriadne rozpravat. Treba problem riesit, nie cakat, ako to dopadne.
@katkakovac presne taky bol inak moj prvy syn, doma kecal vlastnou recou, akonahle bol pritomny niekto iny (je jedno ci sestra, alebo babka) proste bol ticho.. Este sa aj malo usmieval, len sledoval.. Na ludi tiez posobil zvlastne.. Dcera sa zas na nikoho neusmievala, iba na mna a tatu.. To mi tiez kamaratka v jej 2r uz hovorila o psychologoch, alebo ortoedoch, lebo ju parkrat videla ze dava nohy dovnutra.. Alebo o tomto tretom mi vravia ake je to kludne babo, lebo ked je v spolocnosti tak je stastny, akonahle sme doma je to maly nervak.. Ludia proste nikdy nevidia deti tak ako rodicia.. Ved vsetci sa spravame inak ked sme s najblizsimi a inak ked sme stroska vzdialenejsimi ludmi..
(toto uz myslim ako vseobecny prispevok) Proste ked vlastna mama vidi svoje dieta ako ok, treba jej verit, je to jeho mama a je snad dospela a svojpravna.. Fakt sa nechcem nikoho dotknut, ale predstavte si seba v pozicii tej mamy, akoby ste sa citili, keby vas nazor takto spochybnovali..
@lenocka5685 no ale uz si jej to vravela co si myslis, alebo aj okolie? Na to sa pytam, ci uz vas nazor pozna a napriek tomu vravi ze je ok.. Lebo ak je to tak, tak jej proste doverujte, je dospela, aj ked mladsia..
@lenocka5685 uprimne, je maximalne neeticke riesit tu dieta, ktore nie je tvoje. Navyse ty s tym dietazom nezijes 24/7 tak naozaj nemozes vediet ako sa prejavuje v beznych situaciach ked je doma pokoj a pohoda. Ty ho vidis ked prides na navstevu. Co ked to dieta nema rado navstevy, nesedis mu ako osoba alebo jednoducho ma na haku. Tieto veci vie rozlisit len rodic. Dalej porovnavas svoje "super" deti a inym cudzim. Ja mam dve deti a obe tak rozdielne, akoby ani neboli surodenci. Takze porovnavat cudzie so svojimi je uz fakt neporovnavatelne a s nulovou vypovednou hodnotou. A teraz k veci. To, ze dieta nerozprava v 2,5 rokoch nie je az taky problem ak robi gesta (zaklad komunikacie), ak napodobnuje zvieratka a podobne. Ty uvadzas, ze dieta hovori mama, tata daj, tam... ved to zacina tvorit dvojslovne vety!!! Nie, ze nic nehovori. To, ze nie je odplienkovane ty neries, kazde dieta sa odplienkuje inokedy. Ak to rodicom vyhovuje a nechavaju to na dieta no problem zdrave dieta s pamperskami hadam promovat nebude. A to ja som zastanca skoreho odplienkovania. Ale u mojich deti, nie cudzich. K vete: "A zdá sa mi akoby nevníma iba keď ona chce keď chceme my tak vôbec stale si ide posvojom" Pockaj do puberty ako ta budu vnimat tvoje deti 😝 Ja som aj ako matka aj ako odbornik za vcasnu diangnostiku a intervenciu, ale v pripade, ze to ziadaju rodicia alebo pediater a nie babka, susedka, krsna, teta anca z hamrov atd. Ak chces pomoct, tak jedine velmi citlivym a empatickym pristupom ponuknut pomoc ak by sa rodicom nieco nezdalo, ze mozu s tebou radat. Nic viac nemozes spravit.
@katkakovac vravíš, že doma ste sa začali Inak rozprávať a inak ste sa začali dieťatku prihovarat... ako teda?
@lenocka5685
Predovsetkym nie je to tvoje dieta, mozes jej len.navrhnut,ci sa nechce poradit s lekarom.
A k tomu nehovoreniu a plienkam. Podla teba by boli zaostali aj moji. Rozpravat zacali az po 2.5roku,rovnako aj plienky nemali az od toho casu,dokocna dcera az 2m.pred 3.rokom bola bez plienok. Napriek mojmu usiliu a venovaniu sa detom... Ale oni vnimali,no ako vsetky deti,niektore veci mali na haku.
Toto, co popisujes vyzera skor na autizmus. Aj ked ta diagnostika tam byva tazka a moze byt len taka introvertna povaha. Ale dieta aj ked v tomto veku nerozprava /nasa tiez az po 2,5r. zacala tak poriadne/, tak musi minimalne vnimat nejake prikazy :"prines, podaj, ukaz, kde je"...ale ked len vydava zvuky, nereaguje na oslovenie, vyhyba sa ocnemu kontaktu...toto treba riesit. A jej Dr. co na to?
@ankare Ignorovat to, ze sa prihovaraju k dietatu. Odpovedat za neho na obligatne otazky (ako sa volas, kolko mas rokov a pod) a zvrtnut temu na ine. Alebo sa ich zacat vypytovat, aby rozpravali oni. Dieta popritom chyt za ruku, potul, popripade pochval...aby sa citilo sebaisto. Moja uplne ignorovala vsetkych cudzich. Myslela som, ze je divna a nechapala o co ide. Logopedicka mi vysvetlila, ze ina je praveze mudra a uvedomuje si svoj hendikep. Napr nevedela povedat ako sa vola. Tak bola ticho a vobec nereagovala. Bola to jej obrana. Vedela, ze ak povie meno jej detskou skomoleninou, nebudu jej rozumiet. Trvalo to pol roka minimalne. Mozno aj rok. No ja som sa uz tym netrapila a konecne pochopila, preco to robi.

@lenocka5685 ...myslim si ze za navstevu u logopedicky nic neda ani nestrati skor ziska ak nic ine tak jej povie ako s nou pracovat....moj bol tiez uvrieskany lebo sme nevedeli co nam chce povedat....nechcel spievat, citat knihy...teraz je uplny opak...ako on hovori Sim najlepsi s matematiky...na logo este stale chodime a je to 5 r.....kazdy na mna kuka ..este vzdy...Ano......predsa to robim pre nase dieta a jeho napredovanie.....ale to musi pochopit sestra......a ked niekto povie ze ma to cas riesit.....mozno ano mozno nie....keby som s nim nesla vtedy tak urcite niesme teraz tam kde sme ...moja skusenost