AB0 inkompatibilita
Dobrý deň. Má niekto skúsenosť s týmto stavom a odvážil sa na viac ako 2 deti? Ako to dopadlo? Ďakujem za každú odpoveď.
Ahoj.Ja som 0 a muz AB.Prva dcerka ma A a priebeh zltacky bol normalny,druha dcerka mala tiez A a mala velmi silnu zltacku,v nemocnici sme boli 10 dni,treti syn mal sice zltacku ale slabu a isli sme normalne na stvrty den domov,aku ma krvnu skupinu neviem lebo uz sa to nezistuje.Buduci mesiac rodim tak som zvedava ako bude.
Tak ja som 0+, maly je A+ a teda nemal ani novorodenecku zltacku, hodnoty bilirubinu nizke, tak neviem. Je to ale prve dieta
@mrs_m Super ;)
@danielak84 Toto rada čítam. Predsa len to asi nieje pravidlom, že sa tá žltačka stupňuje. Držím palce, nech je to aj tentokrát bez komplikácií.
@danielamb Šťastní to rodičia 🙂
@lovesab Este som zabudla dodat ze prvy syn co ho mam s byvalym muzom a ma 0 ako ja mal silnejsiu zltacku ako dcerka co ma A.
@danielak84 to je zaujímavé 🤔
Ahoj, ja mam tri deti s inou krvnou skupinou ako ja, u vsetkych deti sa prejavila novor. zltacka, s ktorou sme boli prepusteni na 4den domov, tretia dcerka bola asi mesiac sledovana u pediatricky, bilirubin je klesal o nieco pomalsie, ale klesal, po mesiaci castejsieho kojenia a slnenia na slniecku bolo vsetko ok, ked mala 6mesiacov jej pediatricka zobrala krv na protilatky (vtedy som sa dozvedela o ABO inkomp. , dovtedy to nikto vobec nespomenul ani v spojitosti s dlhsie trvajucou zltackou ) ... na zaklade toho krvneho testu jej urcili presnu krvnu skupinu aj s protilatkami, ktore v nej ma, a dostali sme papierik, ktory mam nosit pri sebe, keby potrebovala transfuziu, aby sa vedelo o tejto specifickosti.
Ahojte 🙂
Oživím trochu túto tému a napíšem, ako to u nás dopadlo. Riskli sme to a odvážili sme sa aj na tretieho potomka. Predpokladaný scenár sa naplnil a aj u tretieho dieťaťa sa objavila patologická žltačka. Vzhľadom na moje obavy som na túto možnosť neustále zdravotníkov upozorňovala a žiadala o monitorovanie. Vďaka tomu už o pár hodín bábo podstúpilo fototerapiu a tým pádom hodnoty bilirubínu nevystúpili do takých závratných výšok ako u nášho druhého dieťaťa. Takže sme to zvládli o dosť lepšie a tešíme sa zo zdravého bábätka 🙂
Píšem to sem pre rodičov, ktorí majú obavy (rovnako ako sme mali my, hľadala som odpovede a bola som vďačná za každú skúsenosť 🙏) či sa každým ďalším dieťaťom priebeh žltačky nezhoršuje a nechcú riskovať zdravie svojich budúcich potomkov. Takže naozaj nie, nieje to pravidlom, kľudne choďte do toho ❤️
@lovesab ahoj, prosim ta a aky si mala pocas tehu titer? Tu mna prebieha druhe tehu, prve bez problemov zdravy syn ziadne pozitivne vysledky na protilatky. S muzom mame obaja krvnu skupinu A rh pozitiv, ale maly v brusku zdedil podfaktor male s po muzovi, pricom ja mam velke ,,S,, cie moje telo protilatkuje proti tomu. Titer mam 1:16 , a budem sledovana na hematologii.. tak, ze co ma caka, dost ma to nastrasilo, predtym som o takom niecom netusila, ak maju obaja rodicua a rh pozitiv..
Ahojte, viem ze už je to stará diskusia, ale ja teraz riešim to isté. Prvé tehotenstvo skončilo v 24 tt kvôli vážnej vývojovej vade, druhý synček sa narodil a mal silnú zltacku, ja mam krvnú skupinu 0+ a on A+ teraz som tehotná tretí krát, v podstate ešte len v piatom týždni, ale mam dosť strach co sa bude diať...
@lovesab super teším sa s vami, že máte zdravé tri deti.
Chcela som sa spýtať, či ste kvôli AB0 inkompatibilie boli v nejakej špeciálnej pôrodnici. Keďže ja som v oblasti hematologie vychytala asi všetko (musím si rodiť krv injekciami, som 0 rh negatív, muž A rh pozitív- čiže sledované protilatky, ktoré boli pri oboch tehu ok, plus mi sledovali protilatky na anti A pri malom), žiaľ teraz pri malej bol covid a hematologicka robila iba urgentne prípady. Testy na anti A mi robili vo februári (boli ok) a až teraz tesne pred pôrodom a tam hrozne vyskočili. Vôbec neviem načo sa pripravit, nik mi nevie nič povedať. Začínam sa o malú veľmi báť, plus mi zistili a nedostatok B12, čo to iba zhoršuje. Budem vam vďačná za každú radu.
@lovesab Dobry den,prosim.Vas a chodili ste aj do rizik.poradne?Ja cakam tiez tretie a koli transfuzij krvi ktoru mi dali pred 7rokmi sa mi tvoria protilatky.Doktor vravi ze je to ABO system a pislal ma do Ba na rizikove...hrozi mi aj amniocenteza.Dakujm za odpoved
@kristinapolusinova ja nechodím do rizikovej, sledujú sa iba protilátky tri krát za celé tehotenstvo.ja som sa na to pýtala aj doktora holana a on povedal že to sa rieši až po pôrode, že sa da napichnut pupocnik, ale že je to zbytočne. Táto nezhoda nieje taká nebezpečná ako pri rh faktore
@kristinapolusinova mne povedala hematoogicka, ze kým sa babo vyvija dobre, netreba to veľmi riešiť. Nákončí tehu mi proti mužovi A-cku skočili protilatky na vyše 131 tisíc, urobili radšej sekciu, bolo v pohotovosti novorodenecke, hematologicke a gynekologické oddelenie. Mali nachystanu aj krv, keby by bolo malej treba vymeniť. Ale nastastie malá ma krvnú skupinu 0.
Pri malom som mala protilatky niečo cez 8 tisíc a ma A, ten mal zltacku asi 3 týždne.
@e3v3a3 Dakujem trosku ste ma upokojili🤗
@l_u_b_i_c_a Hlavne ze su deturence v poriadku👍Dakujem Vam za odpoved🙂
Mozem sa este spytat-porodili ste riadne v termine?Dakujem
@kristinapolusinova ja pri prvom 11 dní pred termínom, ale to je už minimálny rozdiel

@puklicqa
@mrs_m Zdravím vás 🙂 Už ste mali príležitosť opýtať sa na túto problematiku odborníka? Viete nejaké ďalšie info?