icon

Aké príznaky endiometriózy ste mali?

19. okt 2022

Ahojte, mam dlhsie take podozrenie na toto ochorenie, mam vybraty jeden vajecnik, kvoli velkej cyste, ktora bola nezhubna, no od tejto operacie, uz to je 4 roky, mi zacali strasne bolesti cez ovulaciu, menstruaciu, silna menstruacia, sice kratka ale silna, bolest pri styku ako keby na maternici, niekedy bolest pri vyprazdnovani a najnovsie mo vysiel zvyseny ca125 …. Citala som, ze endometrioza moze po vacsej operacii vzniknut, na sone u gynekologa nic nevidia, vraj nalez v norme, otehotnenie trvalo dva roky, som uz zufala, dokonca som mala aj ct robene a to tiez ok…. Vraj endometrioza sa da odhalit casto len laparoskopicky … ďakujem za nazory, skusenosti, ako vam potvrdili diagnozu? Ďakujem

kiki68
19. okt 2022

Mne odporucali inak co najskor po laparke ostat tehu. Ze to vie utlmit ten proces na nejaky cas

andrea1977br
20. okt 2022

Ahoj, aj ja riešim teraz niečo podobné, aj onkomarker CA125 mám zvýšený. V pondelok idem na kontrolu a rozhodne sa, čo ďalej. Ty máš akú hodnotu onkomarkera? Ja som už bola aj na MR, či tá cysta nie je zhubná.

autor
20. okt 2022

@andrea1977br ja som mala 40, potom mi klesol na 26 a teraz mi vysiel zasa 35,9 a ty aku? Ja tam prave tiadny cystu ani viditelnu nemam nic, ja som mala zasa celotelove ct a v poriadku, plus cytologia vsetko ok ….

autor
20. okt 2022

@missdiva tak som sa s nim radila a najnovsie mi povedal, ze mi ten marker uz nebude brat, ze mi skace a ze vsak nalez mam ok …. Tak ja uz neviem, ci je zasa riesenie, ze neberme ho vobec

andrea1977br
20. okt 2022

Ja mám CA125 hodnotu 126, preto ma poslal na MR, že je dosť vysoký. Už som zvedavá, čo povie v pondelok. Dám ti potom vedieť.

kaja01
20. okt 2022

Tak dám moju skúsenosť s endometriázou. Podozrenie na ňu doktorka vyjadrila cca 11 rokov dozadu, keď som nemohla otehotnieť. Pred MS dlhé špinenie, silná MS, bolesti, neriešila, po pôrode cca rok znova dlhé špinenie, silná MS, problémy pri vyprázdňovaní, bolesti brucha až ku rebrám, doktorka všetko v poriadku, treba ísť ku gastroenterológovi, tam kolonoskopia, všetko v poriadku. Za 10 rokov som bola na hadici v konečníku 3 razy, vždy všetko OK. Silná MS neskutočne, keď sa to pustilo som sa mohla držať max. 50 m od WC. Tento rok pri preventívke našli endometrickú cystu vo veľ. 6 cm a veľmi hrubú výstelku maternice. Som 6 týždňov po operácii, vybrali cystu, našli ďalšie ložisko, ktoré odstránili. Prvá MS po operácii, to bolo niečo neskutočné, mňa nič nebolelo, žiadne špinenie, ja som ani nevedela, že idem mať MS. Teraz čakám na ďalšiu a začínam brať Visanne, ak to budem dobre znášať tak minimálne 4 mesiace a potom si dám hormonálne teliesko. Záver, po 11 rokoch nemám žiadne bolesti, žiadne problémy pri stolici, žiadne bolesti brucha, jednoducho nič.

angvis
20. okt 2022

@kaja01 ale super že 11 rokov sa s tým takto dá “žiť” lebo mne ostáva tak 10 rokov max do prechodu, mám 40, preto ak by som mala pretrpieť ovulácie (menzes mám v poriadku) tak asi to nejak pretrpím. Mne stále gyn tvrdí že endometriózu vie diagnostikovať aj cez sono, údajne je sprevádzaná. tou čokoládovou cystou plus maternica je taká akoby “nalepená”, prvý krát mi endo vlastne zistili skrz cystu, opálili ložišká na laparke sú tomu 4 roky, viem že endo je na celý život, vracia sa sviňa. Na druhej strane sa mi už nechce na laparo ani jesť hormóny, jedine čoho sa obávam je to že mi poškodí nejaký orgán ak sa tam nalepí ložsiko . Inak by som to neriešila ale keď počúvam že si to 11 rokov zvládla dáva mi to nádej🙂

kaja01
20. okt 2022

@angvis Len ono sa to 11 rokov zhoršovalo. Bolesti brucha a problémy so stolicou nič moc, pred MS 3 dni tlaky na konečník ako pri pôrode. MS posledné dva roky tak silná, že som mala problém ísť pre dieťa do školy (max. hodina), to už keď som vystupovala doma z auta tak som išla ako kačka aby mi to nepretieklo. Ja mám o 3 roky viac ako ty a cysta sa mi objavila až tento rok. Ja do tých hormónov idem, mňa to už obmedzuje a bojím aby mi zas nenarástla niekde inde.

autor
20. okt 2022

@andrea1977br tak drziiim palce, ano urcite daj vediet

autor
20. okt 2022

@angvis to asi ktory doktor ako, niekto povie ue len laparoskopicky, niekto ze aj cez sono, no sono mam v poriadku podla doktora

kaja01
20. okt 2022

Sonom vidia keď je endometriózna cysta (čokoládová), laparoskopicky zistia v akom stave tá endometriáza je. Mne tiež na sone videli cystu, keď boli vo vnútri našli zrasty a ďalšie ložisko. Najhoršie, že nevieš, kde sa ti endometrióza usídli, lekárka mi vravela, že posledne mala pacientku, ktorá trištvrte roka kašľala, všetci to pripisovali post covidu, kvôli cyste otvárali, našli endometriózu a jedno ložisko mala aj na pľúcach.

angvis
20. okt 2022

@kaja01 ano preto som rozmyslala nad nasadenim Visanne na nejaky cas udajne tym že sa menstruacia zastavi to “vykape” neviem ale prečo sa teda vypaluju ložiská, či to je tým že už keď ťa tam “majú” na stole tak to urobia: alebo to inak ako vypalovaním nezmizne.. Lebo mne aj tak po laparoskopii nasadili túto hormonálnu liečbu a tým vypalovaním mi práve nechtiac prepálili močovod, dodnes s tým mám problemy (stent v močovode etc) takže preto sa na tu laparoskopiu nehrniem. Čo doktor to iný názor, mne dokonca povedal jeden doktor že podla štúdií sa odporúča u žien s preliečenou endometriózou nasadiť Visanne každe dva roky na tri mesiace preventívne.. Som z toho jeleň

angvis
20. okt 2022

@kaja01 a nie je to vidieť ani na magnetickej rezonancii?

trgypadl
20. okt 2022

@angvis "Vzhľadom na to, že endometrióza je ochorenie viazané na hormonálny cyklus ženy a je závislé od hladiny estrogénov, cieľom liečby je dočasné zamedzenie tvorby pohlavných hormónov."
Loziska same nevymiznu.. Je potrebne ich odstrániť

angvis
20. okt 2022

ano presne, údajne to vidno na magnetickej rezonancii, tu zas baby píšu že nie, mne zas tvrdil môj gynekológ že endo je vždy sprevádzané zmenami na vaječníkoch a zhrubnutou maternicou. Tiež som počula o babe čo takto posielali domov že nič len silný menzes až jej to rozožralo hrubé črevo. Je to ťažké sa rozhodnúť ja mám tiež sono ok, a vela známych majú tiež otrasné ovulácie, tak neviem čo robiť. Plus tá laparka, predoparečné, uspávanie, nepríde mi to zas také easy

trgypadl
20. okt 2022

@angvis pozri mne nikdy nikto nepotvrdil endo uzv, na dalsie vysetrenia ma ani neposielali, lebo nalez bol cysta do 5 cm.... Bola som u viacerých gyn, ani jeden sa jednoznacne nevyjadril, ano je to endo.
ja som mala stavy, ze ked som mala ovu, tak som nedokazala ist autom... Tie otrasy mi sposbovali neskutocne bolesti.. Paradox endo bola vlavo, a bolesti vzdy vpravo..
Je to na zvazeni kazdej zeny, vzdy je riziko, pri kazdej operacii... Pri kazdej liecbe.. Ja som mala 28, ked ma operovali, ak by som mala cakat do prechodu uff... A nikto mi nezaruci kedy naozaj pride.... Ja hormonalnu liecbu nemozem uzivat vzhladom na rodinnu anamnezu, ale lps bola pre mna vykúpenie

autor
20. okt 2022

@trgypadl ano presne taketo bolesti mavam aj ja, ze v case ovulacie a ms, ina dvihnutie zo stolicky ma boli a to auto uplne a ked napriklad stolicu vykonavam tak to zomieram a je to zaujimave, ze mimo ovulacie, ms, proste nic ziadna bolest …. A zo dna na den to takto pride

angvis
20. okt 2022

@trgypadl ano mam to rovnako s tou ovuláciou, je to ako píšeš. Takže ty si mala tieto problémy, na sone všetko ok a na laparo sa potvrdila endometrióza hej?

trgypadl
20. okt 2022

Jj veľmi podobne priznaky, len som nerozpisovala viac... Ale úplne ako cez kopirak som to mala...

trgypadl
20. okt 2022

@angvis ano presne tak... Sama som vedela, ze nieco nie je ok.... Mavala som bolestivu menstruaciu vzdy, ale zrazu nastal zlom.... Lialo zo mna v koagulach, ovulacia bolestiva s krvacanim, vyprazdnovanie pri MS doslova taky krc, ze som myslela, ze rodim pri každej stolici..... Konzultovala som to s viacerymi lekarmi, ale kazdy, ze nalez je ok, len cysta do 5 cm.. Onkomarkery v norme.... Po opke z laveho vajecnika vysela cysta poza maternicu... Endometrialna cysta na vaječníku ondstranena a loziska popalene

angvis
20. okt 2022

@trgypadl ďakujem za odpoveď, ja nemam cystu, menzes silny ale nebolestivy ale ovulacia to stoji za to a plus aj teraz take divne tlaky, som z nich az nervozna. Akoby mi niekto nafukol balon do brucha, a keďže mi už endo diagnostikovana bola tiež som skoro presvedčená že je svinucha späť. Ja by sim ten diskomfort nejak prežila ale mám doma dcéru, nechcem riskovať že mi to tam niečo poškodí,. Oki tak ďakujem ti za odpoveď, asi radšej laparka než potom lutovať

trgypadl
20. okt 2022

@angvis uz Ty si musis zvazit prínos, riziko... Koľko mas od poslednej lps?

angvis
20. okt 2022

@trgypadl 4 roky, doteraz viac menej vsetko ok od leta mavam tieto bolesti ako popisujete

trgypadl
20. okt 2022

@angvis a medzi tym nebolo tehu? Celkom kratka doba

angvis
21. okt 2022

@trgypadl nie nebolo tak mozno to nie je endo, tiez mam vsetky vysledky ok rozmyslam nad ct si
zaplatit tam by to snad mohlo byt vidiet nez sa vrhat zas pod noz

trgypadl
21. okt 2022

@angvis vyskusaj, uvidis, nemam s tym skusenost, drzim palce, nech prides na dovod tszkosti, a nech Ti je cim skor lepsie

adushqaaa
31. okt 2022

Ahojte, precitala som si celu tuto diskusiu, no zaujima ma jedna vec. Stalo sa niektorej z vas, ze CT neukazalo nic, no endometriozu nasli az pri laparo?

kaja01
31. okt 2022

@adushqaaa Mňa na CT ani nikto, nikdy neposlal.

faustinka87
3. jún 2024

@adushqaaa ahoj 😊 sice neskora odpoved, ale ano, stalo. CT nic, USG nic. Len bolesti doslova otrasne. Vsetci lekari ma mali uz za hypochondra. Az diagnosticka laparoskopia na moju ziadost ukazala realitu. Potvrdena pokrocila endometrioza 😉

gabruska1985
15. okt 2024

@kaja01 prosím ťa, kde ťa operovali a kto?