icon

Ako dlho ste sa zotavovali po cisárskom reze?

13. júl 2023

Ahojte po koľkých mesiacoch ste boli schopné sa normálne postaviť na nohy a fungovať ? Ísť na prechádzku a uz normálne bez obmedzení žiť ? 🙂

jajanka2211
13. júl 2023

Po sekcii mozes normalny pohyb naozaj po tyzdni (vacsinou skor) - ale teda nemyslim tym cvicenie, s tym musis pockat . Mesiac lezat kvoli sekcii, to uz musi byt nejaky problem. Kupalisko ries najskor po 6-nedeli...Cize min. 6 tyzdnov az 2 mesiave nic take nie je vhodne. Jazva nie je velka. Problem je najma to vstavanie z postele. A prve 3 dni aj chodza. Ale inak zvladnes chodzu, nakladanie umyvacky, upratovanie,..

autor
13. júl 2023

@elizabet173 keď nemáš nič iné na robote tak prosím ťa nekomentuj môj príspevok, pýtala som sa slušne na názory iných keďže áno okolo mňa sú ženy ktoré mali cisársky a mali ho ťažký a fungovali tak ako ja ..za to ze ty si super žena tak to ti gratulujem nie každá sme takáto ....

autor
13. júl 2023

@jajanka2211 ďakujem za normálny príspevok 🙂 snáď to dopadne dobre všetko a budem môcť nejako fungovať

jajanka2211
13. júl 2023

Dolezite je, hybat sa este v nemocnici..napriek bolesti to "rozchodit". Cim dlhsie budes lezat, tym to bude pre teba horsie. Cize po 12 hodinach Ta postavia (pravdepodobne - aspon u nas tak bolo zauzivane), prejdu s tebou do spchy, osprchujes sa. A potom sa snaz niekolko krat denne sama prejst. Najskor pojdes zhrbena ako Quasimodo, postupne sa to zlepsi. U mna to bolo - 3 den po zobudeni som bola uplne iny clovek. Cize urcite sa vela hyb hned, ako Ta postavia.

cookie29
13. júl 2023

@rivini nevysvetlis jej

@autorka po operacii ano, ale je rozdiel zotavit sa a lezat... keby si musela lezat, nepustia Ta domov. Ja som sla po sekcii s babatkom rovno na izbu. A nechali mi ho, ved kto iny by sa staral ak nie mamka a uprimne? Neviem si predstavit, ze by siel drobcek na novorodenecke... takze o 5h rano som sa vratila na izbu a o 7h som s pomocou sestricky vstavala a sla na WC s bolestami, ale sla. A nie som ziadna superzena ani superhrdinka nic. Po 3 dnoch sla domov. Ano bolelo ma vsetko, najhorsie bolo dvihanie drobceka... ale hadam k lekarovi na povinnu prehliadku s nim nepustim niekoho ineho... je jedna vec nechat si doma pomoct, ale ked mas tuto moznost, tak samozrejme to vyuzi na oddychnutie, a spoznavanie sa s babatkom. Ale nie na behanie po kupalisku ci rozmyslanie nad umyvackou a vysavacom...

nataliik
13. júl 2023

Prepáč, ale nedá mi nesmiat sa 😊😁. Keď ťa budú na druhý deň dvíhať a budeš už musieť fungovať v nemocnici, tak čo povieš, nie nejdem, zavolajte manzela, nech ma nosí 😁 a babatko dajte do ruky mame.

Mam 2 cisarske, nie som super žena a fungovala som na druhy deň, jasne zhrbena, pomalá chôdza a dvíhanie boli, ale máš babo proste musíš. Nik sa s tebou nemazna, proste vstavame a tu mate babatko. Na 5 deň domov a tam už aj domáce práce pomaličky. Po týždni už úplne v pohode všetko.

Problém je, že ty máš v hlave nastavene, bude to bolieť, musíte sa o mňa starať. Blbosť, musíš sa ty starať o bábätko, ved je tvoje. Na kúpalisko myslíš, to ťa nebude vtedy bolieť vsetko, ale do sprchy nezajdes. Minimálne kým neprejde 6stonedelie, tak tam nechoď.
Zmeň svoje nastavenie, nie neboli tak hrozne a dokážeš sa postarať aj o seba aj o babo, lebo chceš!
Potom to zvládneš v pohode.

A len tak zo srandy, mala som infekciu stavcov a zapalene nervy nohy, to bola bolest, lieky nezaberali, až som prestala chodiť, dlhý pobyt v nemocnici, ale aj vtedy som zacala fungovala, lebo som chcela byť so svojím dieťaťom a nie ležať v posteli

nataliik
13. júl 2023

Ešte ma napadlo, chcela by som ta vidieť, čo budeš robiť, keď ti budu po cisarskom prve hodiny stláčať brucho🫣

yanni
13. júl 2023

@elizabet173 no ved ja som Martan😂

yanni
13. júl 2023

sorry, tu sa nejedna o fakt tazku OP. Toto nie je transplantacia srdca, kde sa clovek zotavuje falt velmi dlho a musis sa setrit. Kazdy normalny dr. ti po cisarovi odporuci (aspon v zahranici) stat cim skor, vela sa hybat a fungovat tak normalne, ako sa da. Tu obsolutne nejde o supermamy.

mamelka
13. júl 2023

Nehnevaj sa, ale ležať mesiac chceš ale na kúpalisko chceš ísť hneď co teda to kúpalisko kvôli infekciám je horšie ako normalny/bežný pohyb
Nákup, prechádzka, upratať,uvarit, toto všetko budeš môcť robiť

lily246
13. júl 2023

Máš úplne pomýlenú predstavu o fungovaní s bábätkom po cisárskom a nedáš si to vysvetliť ani keď ti to tu napíše 30 žien. Tak si zostaň pri svojej predstave a potom buď prekvapená sama zo seba, že ako si mohla byť tak vedľa. Mám za sebou 2 cisárske, vidím, že vôbec nevieš reálne odhadnúť, čo ťa čaká. S rozrezaným bruchom, bolesťami a krvácaním v šestonedelí ísť do kúpaliskovej vody, novorodenca nechať doma, komu toto vôbec napadne. Je fajn dohodnúť si pomoc od maminy a muža, napr. s varením, alebo čo už ti padne vhod, ale aby ťa do sprchy nosili? 🤣

autor
13. júl 2023

@nataliik no ale zažila som si žlčník katastrofa preto to viem porovnať 🤦 a áno pýtala som sa môjho gynekológa že ako to tam funguje po cisárskom tak sú aj ženy ktoré bábätko naozaj nechcú tých 5 dní lebo nemôžu/nevládzu ani moja kolegyňa nemala dcérku pri sebe a keď tak veľmi chceli tie sestričky tak prišla mama/ starká a starala sa ona ...strašne sa divím že tu na MK je to také divné všetko a akonáhle niekto nesúhlasí s názorom ostatných tak je iný ....aj moja mamka tak mala mňa tiež musela ísť cisárskym rodiť a bola pri mne moja stará mama a moja švagriná tiež a podotýkam je to mlade zdravé dievča lebo kriste pane je to operácia !

mila19
13. júl 2023

No ja ti poviem za seba, že som čítala presne také diskusie, aké je to easy po cisárskom reze, ale teda realita bola iná. Nebola som predtým nikdy na operácii ani v nemocnici, takže porovnať to nebolo s čím.
Mala som urgentný cisársky dva mesiace pred riadnym termínom. Skutočne dobre som sa cítila po troch rokoch, keď už ani pri zmene počasia ma nič nebolelo. Imunita mi odišla aj v dôsledku toho ani nehovoriac o urologických problémoch. A to som bola z tých, ktoré fungovali od začiatku, teda chodila som si za dieťaťom na neonatológiu, odišla domov, ako tak fungovala doma, rozchodila hneď a podobne. Venčila psa. Nie sme rovnaké to si treba uvedomiť.

autor
13. júl 2023

@mila19 veď práve tu čítam aké je to easy a z rozprávania práveže počúvam že to je veľmi zle po každej stránke ...

katarinka89
13. júl 2023

Toto je buď vymysel- alebo si sa ,,zbláznila,,.sorry, ale ty keď sa dostaneš sestrička pod ruku- tie si na tebe zgustnu. Mam za sebou op zlcnika- úplná malina, cisarsky- trošku horšie ale nič neznesitelne a aj prirodzený porod- pohoda. Ide o to, ako máš nastavenú myseľ a teda ty ju máš tak, ako máloktorá žena. Držím palce aby si to teda ,,prežila,, aj s tvojou rodinou

autor
13. júl 2023

@katarinka89 každá sme iná každá máme iný prah bolesti 🙂

autor
13. júl 2023

@katarinka89 pre teba bola OP žlčník malina pre mňa katastrofa ;)

cookie29
13. júl 2023

prosim Ta prestan, chces porovnavat zlcnik a sekciu? mam dve sekcie a nedaju sa porovnat a popritom slo v oboch pripadoch o SEKCIU. a ty chces porovnavat dve operacie, ktore nemaju nic spolocne?

@mila19 ja s Tebou suhlasim, po prvej sekcii mi trvalo 2-3 roky citit sa skutocne "dobre" po druhej sekcii som pol roka mala uro problemy. Ale zostat mesiac lezat a vykaslat sa na babatko by na veci nic nezmenilo. Asi by som sa citila psychicky este horsie. Ja nepoviem, ze sekcia je easy, suhlasim, ze to je operacia. Ale zase nie taka ze musis lezat a este preventivne na kupalisku

nataliik
13. júl 2023

Nejde o to, že máš iný názor, ale ty si dopredu nastavená, že to bude strašne, že to nezvladnes chápeš???
Fakt je o aj o psychike. Keď si to takto teraz planujes, tak naozaj to nedáš. Ale to nemôžeš takto. Nastav svoje myslenie, chcem sa starať o svoje dieta, chcem vstať z tej postele, lebo chcem chodiť.
Každá má iný prah bolesti, jasne, ja tiež neznesiem neviem co, ale keď som si povedala, proste idem, lebo chcem, tak sa to dalo.
Aspoň sa o to pokus, a keď to nepôjde jeden deň,nevadí, skusim druhý atď.
Lenže ty chceš ležať a starajte sa.
Takto sa dokopy nedáš len tak, ešte aby si si nenazbierala niečo horšie, napríklad trombozu, emboliu tym lezanim. Takisto ti ochabnu svaly lezanim a to tiež trvá rozhybat. A ver viem o com hovorím 3 týždne som ležala pri stavcoch, lebo som nemohla chodit a tie svaly na nohach prestali fungovať uplne. Povedali zdvihnite nohu a nič. Tomuto sa vyhni.

Takže nepočúvaj aké je to hrozne, lebo nie je (až na výnimky, kde sú komplikacie) a nastav sa tak, že to dokážeš a potom budeš na seba hrda.

mila19
13. júl 2023

TREBA byť realistický, mňa tie reči o tom ako byť pozitívny, no vraždila by som keď to už počujem. Práveže, buď pri zemi.
Neočakávaj, že všetko bude svetlé, veci sa môžu úplne pokašlať aj na poslednú chvíľu.
Keby mi doktor na treťom morfologickom ultrazvuku nepovedal všetko tak optimisticky, tak by mi aj doplo mne prvorodičke, ktorej bolo celkom fajn, že veci nejdú úplne dobre hneď išla k doki a nebola vyšokovaná v takej miere ako som bola nakoniec.

mila19
13. júl 2023

@cookie29 mesiac ležať určite nebude. Jedine, že by ochrnula. A na bábätko sa určite nevykašle, minimálne v nemocnici jej to nedovolia a hormóny tiež urobia svoje. Bojí sa. to je všetko.

maryetta
13. júl 2023

Ja som mala sekciu o pol noci. Na dalsi den rano mi priniesli maleho aj na jisku-pooperacku.
A potom poobede znovu.
Potom som po svojich isla na izbu a tam sa o doeta starala cely cas sama.

nataliik
13. júl 2023

@mila19 nepíšem oprimisticky, ja som realista. Ale ona je pesimista a ešte k ničomu neprišlo. Keď si raz povieš, že to nezvladnes/nedokážeš, tak to ani len neskusi

mila19
13. júl 2023

@nataliik píšeš ako moja mama, ona mi toto tiež povedala X krát
mimochodom, toto sa nedá naučiť. To je výchovou ako vidíme svet a čo všetko ťa v živote postretne. V čase, keď sa mne narodil predčasne syn v našom meste sa narodil aj iný postihnutý chlapček okolo narodenín môjho syna. Vtedy som ďakovala bohu, že aspoň toto sa neušlo mne.
Ja som živý príklad toho ako veľmi v pohode som to chcela všetko prežívať a veci sa posrali.

mila19
13. júl 2023

@nataliik a dieťa v nej nezostane, nejako tú sekciu tak či tak prežije - musí. Držím jej palce, nech to zvládne s prehľadom.

nataliik
13. júl 2023

@mila19 vieš čo nemám to výchovou a aj tie reči od mojej mami mi vadili, ona by zvladla aj amputaciu bez anestezi, ale bola som v takej situácii, kde som sa mohla bud ľutovať alebo sa premôcť a byť so svojim dieťaťom (nerátam cisarsky).

Tak jasne, ze babatko vyberu, len čo ona.
Tiež držím prsty a tajne dúfam, že sa bude po pôrode snažiť a malé postarať

katarinka89
13. júl 2023

Nemyslím si ze len pre mňa. Tu aj mimo koňa sa nikto nesťažoval ( aspoň nie v mojom okoli) na strasne bolesti pri laparke žlčníka. Ty musíš umierať aj pri odreti kolena......trošku popracuj na svojej psychike, lebo toto je podla mňa už na odbornú pomoc, bez urážky....

mofa
13. júl 2023

@elizabet173 tiez ma to napadlo, ze toto je nejaky vtip🙂)

sim_mi
13. júl 2023

Len jedno mi povedz 😂😂😂 kto sa ti bude starat o dieta v nemocnici??? 😂😂😂😂😂 z teba tam budu mat radost, ved sa spamataj a uvedom si, ze sa ides stat matkou. Este velakrat budes chora, bude ti zle, ale dieta je prvorade. Mne malu doniesli hned po sekcii, vzali len na prebalovanie, kupanie a prvu noc, potom som ju uz mala pri sebe stale. Domov sme sli po 72 hodinach a normalne som doma fungovala aj ked som mala bolesti, ale to nie su bolesti, ze noste ma na rukach a vsetci sa zblaznite lebo som po sekcii 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ prv som myslela, ze mas tak 15 rokov, tak si mimo.....

darkswan
13. júl 2023

Hned po prepusteni som sa prechadzala, ani som nevedela, ze som nejaky mala;)