Ako efektívne liečiť zápal močových ciest?
Ahojte, mam otazku. V pondelok som bola u vseob. lekarky a podla testu mocu mi diagnostikovala zapal moc. ciest. Predpisala mi iba 2 sacky Monuralu. Okrem trosku mensej bolesti chrbata nepocitujem ziadnu ulavu. Vsade na internete som citala, ze sa to lieci ATB od 7 do 15 dni. Neviem ci sa nieco zmenilo a uz sa ani na mocaky nepredpisuju klasicke antibiotika? Vie mi niekto poradit? pripade co si pytat u lekarky? v utorok mam kontrolu. Momochodom mala som 5 dni zvysenu teplotu, co som jej aj povedala.
@mia2906 ahoj, problem uz mam skoro takmer vyrieseny. Sla som k doktorke na kontrolu a nasla mi v moci leukocity 77, cize zapal, predpisala mi uz konecne antibiotika ciprofloxacin teva 500mg, po 3. prasku rano konecna ulava nastala, sice som zacala trosku spinit, ale to uz som mala 5 dni pred menzesom. Este mi doktorka akurat nakazala priniest vzorku ranneho mocu aby spravili bakterialny rozbor z coho to mam. Dnes som bola na kontrole a nic mi nenasli, rano som dostala menzes presne na den podla kalendara. Myslim si, ze som mala od stresu narusenu imunitu a v tele som mala viacero zapalov, ktore sa mi atb potom preliecili. Keby sa doktorka len nezamerala na dolnu cast mojho tela, ale brala na zretel aj moju nadchu, mohla som uz byt skor preliecena. Idem menit vseobecneho lekara. Na doliecenie som zacala uzivat wobenzym.
@mia2906 Mudr. Grofova, ziadnu mi nenasli, len mna nebolel iba mechur, ja som sla k nej, ze som mala aj teplotu a nadchu, vedela som, ze to je nieco s imunitou, lebo mesiac dozadu som mala zapalene ucho. Vobec ma neprehliadla, nepopocuvala, ani tlak nezmerala, ani brucho neohmatala. Toto som este nezazila.
@deltaa standardne na pohotovosti pri zapale dostavam atb a odporucenie navstvit obvodneho v co najkratsom case
@deltaa zapal a infekcia su 2 rozdielne veci, zapal je reakcia tkaniv, ktora sa prejavuje zacervenanim, zvysenym prekrvenim, tkanivo je teple, moze byt opuchnute.
infekcia je, ak sa tam anchadzaju mikroorganzmy - ci uz ej to virus, bakteria,a lebo plesne a kvasinky. z tychto vymenovanych AT zaberaju na bakterie, na ostane nie a nezaberaju ani na zapal,a ni animunitu, nicia len bakterie
ak by si mala v tele viac zapalov bakterialneho povodu,a si by si bola v obecla horom stave, ak neboli bakterialne, tak ti s tym ATB nic neurobili.
ja by som skor povedala, ze po prekonanej infekcii a mozno aj vplyvom stresu ako si aj pisala, si mala oslabenu imunitu. preto si dostala infekciu, ktoru bolo treba preliecit ATB. niektori dr nepredpisuju hned klasicke ATB, ale skusaju inu cestu - lieky ktore mozu byt ucinne. no ziadny lekar nevie, ako leicba zaberie a to sa netyka len ATB, to sa tyka vsetkych leikov. je to lekar nie jasnovidec. vseobecne sa o ATB vela hovori a rozhodne nemaju byt prvou volbou pri liecbe akejkolvek infekcie. treba vzdy zvazit,c i ich treba, preto ti ich hned nepredpisali a skusili lahsiu liecbu. neabrala, tak nasledovali ATB.
a teda ak tam bol naznak toho, ze ide o zapal mocoveho emchura - standard je hlavne vysetrenie mocu, prehmatanie brucha ti nic nezisti, akurat ze ta boli, co je jasne. tlak pri infekcii na co? stretavam sa s tym v robote, ze pri hocicom chce kazdy merat tlak, pricom netusim aky to am vyznam.
pri infekciach a zvlast pri horucovytych stavoch je TK+P zmeneny, organizmus je pretazny, hodnoty nie su realne. su ovpylvene pretazenim a vyriesenimpriciny sa stabilizuju, preto to nenma ziadny vyznam.
meranie tlaku sa pouziva casto z jedneho dovodu, lebo je to ejdniducho andobudnuty vysledok. priste sa to da skotrolovat, vysledok je hned,t ak sa to robi, resp niekto to tak robi, no pri infekcii enma moc velku vypovednu hodnotu.

@deltaa ahoj mám presne rovnaký problém, tiež len dva sáčky monuralu. Zabral ti napokon alebo si si ešte dala normálne ATB?