Ako prekonať strach z návštevy gynekológa?
Ahojte viem že dostanem verejný lynč.
Dovoľte aby som sa predstavila. Mám 30 rokov a ešte som nebola u gynekológa. Prepáčte za anonymitu ale je to pre mňa citlivé o tomto rozprávať a hľadám niekoho kto si prešiel podobným problémom.
Viem aké je to dôležité a uvedomujem si všetky následky ale ani to ma nedonútilo ísť k tomuto lekárovi. Pýtate sa prečo mám patologický/panický strach z lekárov mam problém aj ísť k obvodnej lekárke. Dávnejšie som sa liečia na úzkosti takže to mám v hlave zablokované a nie nie sa cez to preniesť.
Teraz som mala liečený zápal močových ciest a mechura antibiotiká som dobrala ale stále ma bolí brucho myslím ze oblasť vaječníkov (nikdy) som žiadne ženské vážne problémy nemala. Myslím ze toto už bude ono. Ak samozrejme nerátam pms alebo bolestivú menštruáciu. Už som sa niekoľko krát objednala na gyndu a nešla som tam x dní pred tým som nespala nemohla som kedysi dávnejšie ešte na sk som prišla pred ambulanciu a musela som utekať domov plakať. V piatok mam kontrolu u obvodnej a viem ze ma tam pošle a ja radšej budem klamať ze mi nič nie je a ukončím neschopenku aby som tam nič nešla ale ta bolesť je už celkom silná. Prepadá ma neskutočný strach neviem co mam robiť.
Prosím je tu niekto kto ma alebo mal podobný strach a problém a prekonal to terapiou u psychológa alebo psychiatra. Psychiatricku mam ale nevie o tomto probléme aj jej sa celkom bojím. Už x dní mam s toho strašne úzkosti ani neurol nepomáha.
Celú ma trasie myslite ze ta bolesť brucha môže byť aj psychosomatická? Ze už si to nahováram viem ze hlava je veľká potvora a vie si vymyslieť rôzne veci.
Ďakujem za prečítanie. :srdce: :,(
@bibina32 žiaľ nemám tu tak blízku a dôvernú osobu skôr sa obávam ze by ma vysmiali.
@kiki68 žiaľ ja mam takú smolu na lekárov všade kde prídem. Minule po mne tak kričali v nemocnici ze som celú cestu preplakala a v ordinácii som už nevedela ani slovo povedať
Bojis sa nepoznaneho? Ak pojdes nebudes sa uz potom mat coho bat. A hlavne takto sa nebojis neviem ci uz choroba. Cysta. Myom. Zapal nelieceny.
Ja mam taky strach zo zubov teda zubar. To radsej rodit pojdem. Zial neprijemny zazitok u zubarky a… uz to so mnou ide.
@lenicka999 presne aj ja to takto mam strach z neznáma nových ludi a všetko panikujem.
Snažím sa pracovať na sebe. Ale doktor je pre mňa proste jedno veľké zle zubára som tiež prekonavala veľmi veľmi dlho. Proste toto nepochopí nik kto to nezažil.
@maryetta no veru niekedy si tí lekári neuvedomujú akú traumu môžu spôsobiť ľuďom na celý život s takým prístupom.
Ja ti nebudem radiť čo s týmto strachom,lebo podľa mňa takáto panika patrí do rúk odborníka. Ale určite odporúčam skúsiť sa objednať na ksebe.sk 😊 môžeš si pozrieť psychológov,čím sa zaoberajú a vybrať si niekoho pre seba. A nemusíš ani nikam chodiť a riešis u seba doma za obrazovkou 😊 Držím palce 🤍
@patulka410 viem ze to nie je zdravý strach to ja viem už dávno. Už som sa x krát objednávala aj k psychológom. Zvažovala som aj tie online terapie ale neviem ci by boli pre mňa vhodné. No ale žiaľ žijem v zaludnenom veľkom meste kde nie je šanca nájsť nejakého odborníka ako neurológ, psychiater, psychológ atd .... je to tu hrozne.
Nemam aktivnu skusenost
Podľa mňa je online terapia úplne vhodná v tomto prípade..žiadne nové miesto,žiadny biely plášť, len pokec s niekým,kto ti pomôže prekonať úzkosť 😊
@patulka410 skúsim sa na to pozrieť ďakujem za radu
Ja vam ten strach neberiem, majte si ho, ale aj v kontexte dnesneho sveta, toho co sa deje vseobecne, je to mimoriadne hlupe. Troska sudnosti a kritickeho pohladu by to chcelo.
@guliver19 prosím vás a vy ste kto aby ste niekoho súdili ? Kým ste vy ste ? Vy mate akú sudnost zrovna vy co tu trepete o vojnách úplne mimo tému tak si sadnite k televízii a pozerajte markízu a bojte sa vojny. Viete čo vám poviem presne pre takých ľudí ako ste vy vznikajú sociálne fóbie atd. Presne vy ste ta netoleratná osoba čo nemá kúsok empatie. Prosím neodpovedajte mi už viac poradiť neviete a vysmievať a súdiť choďte inam. To ze ma každý svojho "démona" v skrini je úplne normálne a od toho sú tu ľudia aby si vzájomne pomohli podporili a poradili.
Pekný večer prajem
Pekny vecer aj vam a nadalej prijemny strach z gynekologa, bu ,bu, buuuuu
@guliver19 vy bu bu bu bojte sa vojny pozor raketa vám letí na dom
Úplne tomu rozumiem
Ja vás strašne chápem ja mám strach gynekológa neskutočný.. ale nie z vyšetrenia napríklad mne je jedno nech sa vo mne spara aj dve hodiny ale mám strach že mi niečo nájde ( už som tak raz skončila pod nozom)..takže pred prehliadkou aj dva týždne nespím.. ale chkdim.viac menej pravidelne...akurát na sono prsníkov som nebola .to mi ale lekár nádava ale aj tam sa bojím.. ale sranda že z iných lekárov strach nemám len zo ženského. A pritom mám celkom pohodaka doktora
@amy2807 ja mam s tohto lekára neskutočný strach neviem prečo je tam viac faktorov napríklad ze mi niečo nájde ze bude po mne kričať kde som bola tak dlho ale ja som pár rokov žila napr v anglicku kde sa také niečo také ako prehliadku neriešia tam antikoncepcia píše prakticky lekár a chodí sa iba pri problémoch a aj to je čakacia doba aj pol roka ja som žiadne problémy zatiaľ nemala ak neriešim nejakú bežnú mykozu v lete pár krát a to je všetko. Podľa mňa mam tento problém z detstva a nechcem to tu moc rozoberať lebo je to veľmi súkromná a vec.
Zubár je kapitola sama o sebe po úraze v detstve som nebola schopná po traume ísť a nakoniec som nasla skvelého je milý ma prístup extra k pacientom co majú strach ale i napriek tomu ze je to tak ako je mi sekal zub pri trhaní a už znova tam mam strach chodiť ja mam strašne nízky prah bolesti.
@zena666 ďakujem ze ma chápete mala by sa robiť tomu nejaká osveta myslím ze veľa ludi ma taky problém a myslím ze psychické zdravie je veľmi dôležité a tiež psychosomatika robí veľa
Ved si pozri recenzie na lekarov, chod len tam, je vies co to bude. Na nemocku podaj staznost. Ved nenechaj so sebou zametat. Pripadne vzdy chod s niekym
Tak si povedz, že tam pôjdeš o 12:00 a o 12:30 to budeš mať za sebou nech sa tam stane čokoľvek. Čo sa ti také môže stať? Nič... Nezbijú ťa, nezabijú ťa. Za tebou príde ďalšia pacientka a ty upadneš do zabudnutia. Je to kruté, ale tej gynekologičke aj ostatným ľuďom je tvoja osoba úplne ukradnutá, tak mysli hlavne sama na seba, že ty máš zdravotný problém a ty ho chceš vyriešiť.
Ja som mala tiež panický strach. U gynekologickú som bola prvý krát keď som mala asi 24 rokov. Som sa bála čo mi bude hovoriť a ona mi povedala, že je dobre, že som nemala žiadny zdravotný problém a nemusela som. Vraj to sa len tak často nevidí. Mňa tam tiež dohnali až ťažkosti.
aj ja mam len z tohto..k inemu sa ist nebojim..pre mna to je nocna mora tam ist..ale nejako za vzdy premozem...:D..moja mama tam nebola 20 rokov..
Infantilny podivin ste, ale to uz viete a teraz uz aj my co sme si precitali vas stupidny problemik
Mám doktora, a vôbec nemal ani jedno krivé slovo ani narážku nič…
Ja tiež...nápis správu súkromnu
ja to mám podobné a tiež to chcem riešiť... napíš súkromnú správu....
Ahoj, ja to mám rovnako. Ani nevieš, ako veľmi ti rozumiem. U gynekológa som bola prvýkrát, keď som mala 17 rokov s tým, že mám hrčku v prsníku, to sa potom riešilo (iný príbeh), no a odvtedy som nebola. Potom som v 24 rokoch otehotnela a tak som samozrejme musela ísť. No nepýtajte sa, čo som prežívala… Každý deň naťukané číslo do ambulancie, no vytočiť ani za svet. Ruky sa mi potili, zvieralo hrdlo, triasla som sa, sucho v ústach, závraty… Nakoniec to za mňa vybavil manžel, keďže ja som to nedokázala. Noc pred vyšetrením som nespala, bolo mi zle, búšili srdce ako divé. Tak ráno som išla s manželom (čakal na chodbe), založili mi kartu, a hajde na vyšetrenie. Dr sa ma pýtala, kedy som mala naposledy robenú cytológiu, povedala som, že neviem, hanbila som sa povedať, že ešte nikdy mi to nerobili. A trochu som sa jej rozkecala, kým ma vyšetrovala. Povedala som jej, že mám strach a že jednoducho to nešlo. Hoci bola milá, ale s pochopením som sa moc nestretla. Zamrmlala si, že takto svoje problémy nevyriešim a že prevencia je dôležitá. To všetko viem! A vieš to aj ty. No kto nezažil, nepochopí. Potom som chodila pravidelne na poradne, stres a strach opadli, oťukala som sa. Už to pre mňa nebolo cudzie prostredie. Po pôrode som bola na vyšetrení a pomaly sa mi blíži ďalšia preventívka, nechci vedieť, čo prežívam. Určite ma pošle aj na sono prsníkov, to je ďalší neskutočný strach. Budem si musieť dať liek na upokojenie a s niekým ísť, inak to nezvládnem. Ja mám totiž aj fóbiu z ra*oviny, nedokážem to slovo ani napísať. Denno denne sa kontrolujem, samovyšetrujem, hľadám si na tele všetko možné aj nemožné, niekedy mám až modriny z toho. Ale aj napriek tomu sa bojím vyšetrení ako čert kríža a dokáže ma to tak pohltiť, že jednoducho zamrznem a nepohne mnou nikto a nič. Ten strach ma ovláda, riadi moju hlavu, myšlienky, celé telo. To, čo píšete niektoré, že či si neuvedomujeme, že si tým ubližujeme a prevencia je dôležitá a netreba ju zanedbať lebo môže byť neskoro… MY to všetko vieme a uvedomujeme si to! O to je to ťažšie. Je to diagnóza, treba to riešiť. Zajtra idem na preventívku k obvodnej (je mi z toho na odpadnutie), tak si vypýtam lístok na psychológiu. Inak všetky telefonáty lekárom za mňa vybavuje manžel, ešte, že ho mám. Je to ťažký, skľučujúci, až bolestivý pocit, myšlienky hororové… Budem sa opakovať, kto nezažil, nikdy nepochopí. Moje odporúčanie je poprosiť blízkeho, ktorému dôverujete, aby zavolal za vás alebo išiel s vami. Obávam sa, že sama to nezvládnete. Držím palce a moc na vás myslím. Posielam objatie.

@domka222 pre mňa ako človeka co ma problém z uzkostami je to 1:1