icon

Ako riešiť nadmerné nočné potenie?

31. júl 2025

Ahojte, idem si k vám po radu lebo som už zúfalá. Môj manžel sa potí každú noc čo noc. Nezáleží na tom či je leto a či zima proste vždy. Skúšali sme už hocičo a nič nezaberá už som to spomínala aj lekárke no ona mi vraví že je to normálne a teraz v lete sa potí každý...😑 Už minulý rok na moje doliehanie mu vzala krv a vraj všetko je v poriadku.
Ja už som zúfalá každý deň je mokrý jak myš plachta a vankúše ani nevravím aj dnes v noci sa už zobudil na to že dá mu nedá kôli tomu spať. Ako náhle zaspí už po pol hodine je mokrý koľko krát aj ja som sa zobudila na to ze ja som mokrá z tohto keď zaspíme spolu v objatí a tiež sa musím prezliecť. Je to ťažké už neviem čo robiť...
Prosím vás máte s tým skúsenosti? Nejaké rady a tipy lebo my sme už zúfalý... Ďakujem

Strana
z2
oceanahory
31. júl 2025

@anonym_autor Vahu ma normalnu? Tlak?
Pokial ma vysetrenu krv a vsetko je OK, tak by som si este ako samoplatca dala vysetrit hormonalny profil resp. vzdy sa takto potil alebo sa to vekom zhorsuje? Lebo zial, u niekotrych je to jednoducho iba genetika...jednoducho maju to prirodzene tak 🫤.

billy_jean
31. júl 2025

Ak sa manžel budí doslova mokrý, treba vyriešiť naozaj ďalšie vyšetrenia. Trvať na komplexnom vyšetrení u internistu alebo neurológa – nie len krvný obraz a hotovo. Nočné potenie nie je diagnóza, ale symptóm, ktorý má vždy príčinu. Ja by som navrhovala kompletný K.O. vyšetrenie hormónov štítnej žľazy, aj testosterónu, CRP, ASLO, glykémia, pečeňové testy. Ale lekár bude najlepšie vedieť, čo vyšetriť.
Vyšetrenia si viete zaplatiť ako samoplatca v Unilabs/Medirex apd.

Z režimových opatrení by som skúsila úplné vyradenie alkoholu a kofeínu, odľahčenie stravy hlavne večer, sprcha 20 min pred spánkom vo vlažnej vode, veľmi ľahké vzdušné oblečenie na noc, neprikrývať sa, alebo iba plachtou, chladivý topper na matrac, chladivé oblečenie na vankúši, prípadne paplóne (ale ten naozaj nahradiť plachtou).

Ako podporu by som skúsila čaj so šalvie lekárskej- prírodný regulátor potenia.
Prípadne doplnok - Liftea ŠALVIA + YZOP proti poteniu, mne veľmi pomohol.

autor
31. júl 2025
@oceanahory

@anonym_autor Vahu ma normalnu? Tlak?
Pokial ma vysetrenu krv a vsetko je OK, tak by som si este ako samoplatca dala vysetrit hormonalny profil resp. vzdy sa takto potil alebo sa to vekom zhorsuje? Lebo zial, u niekotrych je to jednoducho iba genetika...jednoducho maju to prirodzene tak 🫤.

@oceanahory no váhu 😄 za posledné roky trošku pribral ale aj preto že cvičí ale aj papá😄 ale tak asi od puberty sa to začínalo a teraz veď ma len 26 rokov ale trápi ho to už tak od puberty postupne. A jeho lekarka je taka ze je to normálne všetko z krvi ôk a už nerieši

oceanahory
31. júl 2025
@anonym_autor

@oceanahory no váhu 😄 za posledné roky trošku pribral ale aj preto že cvičí ale aj papá😄 ale tak asi od puberty sa to začínalo a teraz veď ma len 26 rokov ale trápi ho to už tak od puberty postupne. A jeho lekarka je taka ze je to normálne všetko z krvi ôk a už nerieši

@anonym_autor Tak pokial ma nadvahu, tak to moze byt velmi pravdepodobne aj z toho, ako sa stravuje?

autor
31. júl 2025
@billy_jean

Ak sa manžel budí doslova mokrý, treba vyriešiť naozaj ďalšie vyšetrenia. Trvať na komplexnom vyšetrení u internistu alebo neurológa – nie len krvný obraz a hotovo. Nočné potenie nie je diagnóza, ale symptóm, ktorý má vždy príčinu. Ja by som navrhovala kompletný K.O. vyšetrenie hormónov štítnej žľazy, aj testosterónu, CRP, ASLO, glykémia, pečeňové testy. Ale lekár bude najlepšie vedieť, čo vyšetriť.
Vyšetrenia si viete zaplatiť ako samoplatca v Unilabs/Medirex apd.

Z režimových opatrení by som skúsila úplné vyradenie alkoholu a kofeínu, odľahčenie stravy hlavne večer, sprcha 20 min pred spánkom vo vlažnej vode, veľmi ľahké vzdušné oblečenie na noc, neprikrývať sa, alebo iba plachtou, chladivý topper na matrac, chladivé oblečenie na vankúši, prípadne paplóne (ale ten naozaj nahradiť plachtou).

Ako podporu by som skúsila čaj so šalvie lekárskej- prírodný regulátor potenia.
Prípadne doplnok - Liftea ŠALVIA + YZOP proti poteniu, mne veľmi pomohol.

@billy_jean A kde alebo u koho začať keď jeho lekárka si ide svoje a vraj nie je potrebné ďalšie testy? Kde si to viem ako aj samoplatca vybaviť?
Ináč a všetko sme už vyskúšali a môj manžel sa vždy iba tenkou dekou prikrije lebo raz sme aj plachtu ale to mi ochorel kríže ho neskutočne boleli keďže sa potí aj mu bola zima pod tou plachtou😕 preto to som už zúfalá. Skúsim ešte zatiaľ tu šalviu

hypot
31. júl 2025
@anonym_autor

@billy_jean A kde alebo u koho začať keď jeho lekárka si ide svoje a vraj nie je potrebné ďalšie testy? Kde si to viem ako aj samoplatca vybaviť?
Ináč a všetko sme už vyskúšali a môj manžel sa vždy iba tenkou dekou prikrije lebo raz sme aj plachtu ale to mi ochorel kríže ho neskutočne boleli keďže sa potí aj mu bola zima pod tou plachtou😕 preto to som už zúfalá. Skúsim ešte zatiaľ tu šalviu

@anonym_autor šalvia lekárska zevraj pomáha , nemám odskúšané na sebe

billy_jean
31. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor medirex alebo unilabs, tam si viete zaplatiť testy ako samoplatca. Ale ja by som išla cestou interného lekára. Neviem aké testy mu robil/a a kedy naposledy a aké boli výsledky. Možno je to naozaj iba súhra teplo + nadváha, ale pokiaľ to má aj chladnejšie noci, určite to treba dodiferencovať.

mircalla
31. júl 2025

@anonym_autor Potit sa tak, ze je vsetko mokre normalne nie je ani nahodou
Urobit si onko markery okrem spominaneho

autor
31. júl 2025
@oceanahory

@anonym_autor Tak pokial ma nadvahu, tak to moze byt velmi pravdepodobne aj z toho, ako sa stravuje?

@oceanahory lenže aj predtým to bolo teraz má manžel 91 kg predtým mal 72 q aj tak sa potil teraz pribral aj z toho ze cvičí aj malinke strie ma ako nabral na hrudi svali tým ze ešte pred dvoma rokmi pravidelne do posilky chodil. Aj diéty už držal a nic

autor
31. júl 2025
@hypot

@anonym_autor šalvia lekárska zevraj pomáha , nemám odskúšané na sebe

@hypot ďakujem skúsime

selenka7
31. júl 2025

Nie je v nejakom nervovom vypati? Nejake uzkosti, problemy v praci? Ja mavam presne to iste, ked mam obcas taketo obdobia. Uplne zliate pyzamo aj obliecky. Uz je to sice davno, co som to mala naposledy, ale to som uz riesila lekarov, vratane endokrinologie. Nic sa nenaslo.

autor
31. júl 2025
@billy_jean

@anonym_autor medirex alebo unilabs, tam si viete zaplatiť testy ako samoplatca. Ale ja by som išla cestou interného lekára. Neviem aké testy mu robil/a a kedy naposledy a aké boli výsledky. Možno je to naozaj iba súhra teplo + nadváha, ale pokiaľ to má aj chladnejšie noci, určite to treba dodiferencovať.

@billy_jean jedine lebo vidím ako samého ho to trapi

oceanahory
31. júl 2025
@mircalla

@anonym_autor Tak zial tazko povedat...my tu mozeme iba hadat. Ja osobne by som si urcite dala spravit podrobnejsie vysetrenia, ak treba tak aj v sukromnych labakoch.

autor
31. júl 2025
@selenka7

Nie je v nejakom nervovom vypati? Nejake uzkosti, problemy v praci? Ja mavam presne to iste, ked mam obcas taketo obdobia. Uplne zliate pyzamo aj obliecky. Uz je to sice davno, co som to mala naposledy, ale to som uz riesila lekarov, vratane endokrinologie. Nic sa nenaslo.

@selenka7 nie nie je to každý deň už roky nezáleží od nervov a stresu

autor
31. júl 2025
@mircalla

@mircalla dúfam že nie preboha nejdem a ani nechcem ho strašiť ale hádam to bude niečo iné

billy_jean
31. júl 2025
@mircalla

@mircalla ake onkomarkery? CEA, LDH, β-HCG, AFP, PSA, CA 19-9,CA 72-4? Ono onkomarkery nespravia samoplatcovi, na to musí mať žiadanku od lekára. Samotné zvýšenie onko markerov ešte nemusí znamenať onko ochorenie. Toto je na dlhé lakte. Tu by už K.O s diferenciálom, prípadne ASLO a CRP mohlo byť indikujúce.

sella38
31. júl 2025

a štítna žľaza?

anonym_3d82d0
31. júl 2025

Bud nech ide k svojej obvodnej a je neodbytny, ze to chce riesit a vylucit mozne priciny, za podrobnejsie vysetrenia si je ochotny aj zaplatit, alebo zmenit obvodnu za nejaku schopnejsiu, lebo ked sa az takto poti a neprehanas to v opisovani, nie je to ani nahodou normalne. Este sa spytam, poti sa takto nadmerne aj cez den alebo len v noci? A to, co ti tu niektori pisu ani neries.. vysetrit onkomarkery moze poradit fakt len niekto, kto ani netusi, ako to je. Tie sa rutinne nevysetruju a navyse vela z nich su nespecificke markery, ktore mozu vyjst pozitivne aj pri neonko ochoreniach, takze su v diagnostike zvacsa na dve veci. Toto fakt treba riesit s dr, ktory je ochotny to riesit, tu na nete nic nevyriesis.

mircalla
31. júl 2025
@billy_jean

@mircalla ake onkomarkery? CEA, LDH, β-HCG, AFP, PSA, CA 19-9,CA 72-4? Ono onkomarkery nespravia samoplatcovi, na to musí mať žiadanku od lekára. Samotné zvýšenie onko markerov ešte nemusí znamenať onko ochorenie. Toto je na dlhé lakte. Tu by už K.O s diferenciálom, prípadne ASLO a CRP mohlo byť indikujúce.

@billy_jean Pisem nieco o tom, ze to je bez ziadanky?

billy_jean
31. júl 2025
@mircalla

@billy_jean Pisem nieco o tom, ze to je bez ziadanky?

@mircalla nepíšeš aké onkomarkery, nemôže u dať lekár všetky veď ich je xy druhov.

mircalla
31. júl 2025
@billy_jean

@mircalla nepíšeš aké onkomarkery, nemôže u dať lekár všetky veď ich je xy druhov.

@billy_jean Nie som lekar. Mamu takto vysetrovali 3 mesiace aj krv, nikto nic nevidel, napokon som jej u znamej vybavila podrobne vysetrenie krvi aj bez papiera v Synlab a bolo to, co sme nechceli
Ale ked vidim, ze lekar povie, ze teraz v lete sa poti kazdy (zaujimave dokonxa mame velmi chladne leto)....stupa mi tlak. Poti sa v lete kazdy viac, nie tak, ze mas mokre periny po 30 min

anonym_5d5ce3
31. júl 2025

@anonym_autor nech si aj zmeria teplotu, počas potenia v noci. U mňa to bolo tak, že som sa veľmi potila, mávala som mierne zvýšenú teplotu (hoci som sa vôbec necítila na teplotu), a bolo to, žiaľ, onko... Ale samozrejme, môže to byť aj hocičo iné, ale tiež by som hľadala príčinu

just_that_girl
31. júl 2025

@anonym_autor aj my s tým máme skúsenosti a doktori nič nezistili, môj priateľ je tiež celý mokrý len čo zaspí.

anonym_95c622
31. júl 2025

Je to bežné.Len ľudia spia a nevedia o tom.Pol litra potu je normálne vypotiť za noc.Stres atď...aj malé deti sú hneď po zaspati spotene

mircalla
31. júl 2025
@anonym_95c622

Je to bežné.Len ľudia spia a nevedia o tom.Pol litra potu je normálne vypotiť za noc.Stres atď...aj malé deti sú hneď po zaspati spotene

@anonym_95c622 Takze aj ty sa budis po pol hodine totalne mokra s mokrymi perinami? Ja nie. Potis sa nadmerne a nevies o tom? No asi o tom vies, ked sa zobudis a mas prepotene veci a periny. Citala si temu vobec? Lebo ja som si bola vedoma, ze sa nadmerne potim, ked som bola chora a zobudila som sa s mokrym pyzamom, inak sa mi to nestava

krtko1313
31. júl 2025
@mircalla

@billy_jean Nie som lekar. Mamu takto vysetrovali 3 mesiace aj krv, nikto nic nevidel, napokon som jej u znamej vybavila podrobne vysetrenie krvi aj bez papiera v Synlab a bolo to, co sme nechceli
Ale ked vidim, ze lekar povie, ze teraz v lete sa poti kazdy (zaujimave dokonxa mame velmi chladne leto)....stupa mi tlak. Poti sa v lete kazdy viac, nie tak, ze mas mokre periny po 30 min

@mircalla presne, čo si sama nevybavíš nemáš. Moja mama mala 2r. LEN nočné potenie a vyšiel z toho Hočkin. Doktorom je zaťazko aj rozmýšľať veď sa nejedná o neho. Určite treba ísť k endokrinológovi.

mircalla
31. júl 2025
@krtko1313

@mircalla presne, čo si sama nevybavíš nemáš. Moja mama mala 2r. LEN nočné potenie a vyšiel z toho Hočkin. Doktorom je zaťazko aj rozmýšľať veď sa nejedná o neho. Určite treba ísť k endokrinológovi.

@krtko1313 Vsetci doktori hladali za zvysenymi leukocytmi infekciu a uplne zvytocne jej vysetrovali vsetko mozne cez zuby, brucho...este na gyndu ju v 74 rokoch posielali...

billy_jean
31. júl 2025
@mircalla

@krtko1313 Vsetci doktori hladali za zvysenymi leukocytmi infekciu a uplne zvytocne jej vysetrovali vsetko mozne cez zuby, brucho...este na gyndu ju v 74 rokoch posielali...

@mircalla pri zvysenych leukocytoch pri tychto priznakoch by som isla hned po leukemii alebo hodgkinovi - lymfaticky system. Chapala by som, ak by K.O. bol cisty.

mircalla
31. júl 2025
@billy_jean

@mircalla pri zvysenych leukocytoch pri tychto priznakoch by som isla hned po leukemii alebo hodgkinovi - lymfaticky system. Chapala by som, ak by K.O. bol cisty.

@billy_jean Bohuzial lekari po tom nesli...Isli po zapale v tele. S mamou to riesil cele otec, ktory im doveroval. Zobrala mi ju hematologicka v Synlabe bez ziadanky. Ani by som nepovedala, ze znama, len som s nou kedysi riesila nejake veci sama so sebou a mala som na nu kontakt...Ja mam na slovenskych lekarov dost tazke srdce

xenia65
31. júl 2025

@anonym_autor určite by som dala vyšetriť štítnu žľazu. Tam býva nočné potenie zvýšené

Strana
z2