icon

Ako zvládať silné PMS a depresie?

9. okt 2025

Ahojte, pred mensteuaciou aj 10 dní, mávam silné PMS, doslova často a všade plačem, totálny chaos doma nastane, nestíham upratovať, skratka prepadnem depresii, mám neustále zle myšlienky, na manžela som zlá....akonáhle to pominie, trvá to až do skoro ukončenia menštruácie....som zase normálny človek, milujúca matka a manželka, doma všetko tip top, cítim pohodu a kľud, vyrovnanosť...som z toho už nešťastná, trvá to takto intenzívne už rok....neviem si rady, skúšala som pupalku, jačmeň, chlorellu, pijem čajiky...cvičim...mam psa ..chodíme často do lesa....čo pomohlo vám čo ste mali úplne také isté PMS ako ja ? Viem, že nie som jediná :(

Strana
z2
anonym_c72fb8
14. okt 2025
@anonym_da9172

@anonym_autor ahoj ja som brala antidepresiva... Bolo mi skvele...ale dala som ich orec, mylsela som si, ze bude fajn... Ale bohuzial nie. Sice som nebola na tom az tak zle ako pred tym, ale nornalna som bola ozaj tyzden. Ostatne som bojovola s depkami, zlymi naladami atd...takze zase som zacala brat, lebo ma to nebavi samu so sebou.

@anonym_da9172 neubíjali ťa na začiatku ešte viac tie AD? lebo viem, že časom pomôžu, ale kým si človek na ne zvykne, tak môže byť ešte viac "na dne", mať samovražedné myšlienky, stále spať (môj ex bral a bol úplne psychicky rozložený). a musela si ísť k psychiatrovi pre recept? ja sa už občas zamýšľam nad tým, lebo v práci vypäté situácie, doma deti, chlap a potom len hulákam ☹ chcem sa dať do pohody a nebyť stále napätá.

frzeiovn
14. okt 2025

Ja presne toto práve všetko prežívam, ako píšeš autorka. HAK nechcem, mne to tiež navrhol dr. ale my by sme radšej ešte dieťatko (máme už teda 3), nie je to zdravé a ja to neuznávam, týždeň a j viac pred katastrofa, nervy, stres, nič nestíham, na všetkých kričím...a keď príde MS, tak odpadávam už načisto, lebo ja mám tak silný, že 3-4 noci nespím, lebo idem aj 10x na WC, ráno som ako mátoha s kruhmi pod očami...železo na bode mrazu, že musím chodiť na HMT na kontroly a na infúzie, MS aj 7 dní...
Skúšala som fakt všeličo, možno tá kapsička pastierska, citrón a ascorutín beriem 3*2 na deň...

anonym_7c8c30
14. okt 2025

@anonym_autor Brala som na to liek utrogestan, je na predpis od lekára, pomohlo mi to. Je to čistý hormón, teda nie je to antikoncepcia. Brala som to aj počas každého tehotenstva na začiatku, keď som mala nižší progesterón. Normálne som šla ku gynekológovi a povedala som mu v čom je problém (mala som tie isté príznaky, čo ty), hanbila som sa o tom hovoriť, lebo dovtedy som nestretla ženu, ktorá by to mala podobne, ale už som nevedela čo s tým,. vždy pred menzesom sme sa s priateľom pohádali a doslova som sa rada hádala. Určite odporúčam ísť ku lekárovi.

anonym_7c8c30
14. okt 2025

@anonym_autor Ale teda neviem, či to každý doktor predpisuje, ja mám dobrého, čo nepredpisuje antikoncepciu a fakt sa snaží pomôcť.

anonym_7c8c30
14. okt 2025

@anonym_autor Posielam link na dobrých odborníkov v tejto oblasti https://www.plodar.sk/gynekologicke-ambulancie/

frzeiovn
14. okt 2025

Prosím vás napíšte presný názov toho lieku...aj mg koľko...

anonym_7c8c30
14. okt 2025
@frzeiovn

Prosím vás napíšte presný názov toho lieku...aj mg koľko...

@frzeiovn Volása to "Utrogestan", mg Vám nepoviem, už 4 roky som to neužívala, ani doma ho už nemám. Škatuľka vyzerala takto, ale nie som si istá s mg - https://www.adc.sk/databazy/produkty/detail/utr...

anonym_da9172
14. okt 2025
@anonym_c72fb8

@anonym_da9172 neubíjali ťa na začiatku ešte viac tie AD? lebo viem, že časom pomôžu, ale kým si človek na ne zvykne, tak môže byť ešte viac "na dne", mať samovražedné myšlienky, stále spať (môj ex bral a bol úplne psychicky rozložený). a musela si ísť k psychiatrovi pre recept? ja sa už občas zamýšľam nad tým, lebo v práci vypäté situácie, doma deti, chlap a potom len hulákam ☹ chcem sa dať do pohody a nebyť stále napätá.

@anonym_c72fb8 ahoj praveze ono si to ani nik nevsimne, len tym ze je to take "tabu" taj sa clovek inak citi...
Jasne ze mozu mat rozne neziaduce ucinky, ale tak ty musis sama aj vediet ako sa citis cely mesiac... Ja som len prezivala. A teda myslim si ze zivit treba zit s radostou... Nie len cakat na lrpsie casy... A proste mne to bez nich nejde. A uz to neriesim. Ja chcem byt spokojna. Nie pochmurna, deokova cela, bez chuti do zivota... Atd.
Ale to som ja. Co spravis ty neviem. Lebo neviem ci je dobre brat AD len koli PMS. Ale ak mas cely mesiac problemy, tak to zvaz.

anonym_c72fb8
14. okt 2025
@anonym_da9172

@anonym_c72fb8 ahoj praveze ono si to ani nik nevsimne, len tym ze je to take "tabu" taj sa clovek inak citi...
Jasne ze mozu mat rozne neziaduce ucinky, ale tak ty musis sama aj vediet ako sa citis cely mesiac... Ja som len prezivala. A teda myslim si ze zivit treba zit s radostou... Nie len cakat na lrpsie casy... A proste mne to bez nich nejde. A uz to neriesim. Ja chcem byt spokojna. Nie pochmurna, deokova cela, bez chuti do zivota... Atd.
Ale to som ja. Co spravis ty neviem. Lebo neviem ci je dobre brat AD len koli PMS. Ale ak mas cely mesiac problemy, tak to zvaz.

@anonym_da9172 ja mám depky už asi zo všetkého, nie len z PMS... strach z budúcnosti, dieťa v puberte, manžel, ktorý nepotrebuje sex... keby sa to posledné nejako upraví, tak som plná endorfínov a všetko ostatné nejako zvládnem...

anonym_da9172
14. okt 2025
@anonym_c72fb8

@anonym_da9172 ja mám depky už asi zo všetkého, nie len z PMS... strach z budúcnosti, dieťa v puberte, manžel, ktorý nepotrebuje sex... keby sa to posledné nejako upraví, tak som plná endorfínov a všetko ostatné nejako zvládnem...

@anonym_c72fb8 chapem ale fakt skus tie AD... Najdes iny poklad na svet. Nebude tak cierno biely... Ale ziska farby. A sprav to teraz, lebo aj dieta ta potrebuje. Najma ako pohodacku...ja som mala velmi zly vztah z dcerou...ale tie AD ma vratili spat k tej usmiatej a spokojnej zene, ktora sa niekam stratila... Potom sa zmeni vsetko...hlavne sa toho neboj. Daj tomu dva mesiace. Ak sadnu lieky hned bude ti ala tuti.
. A jasne ze maju aj vedlajsie ucinky, kazde jedny, ale kazde ine... Ale ked mas hlavu v poriadku tak sa da zvladnut vsetko... Ja bez tej hlavy v poriadk, fungovat neviem a nebavi ma nic... Ja som skusala rozne, zacala eliceou, pokracovala alventou, britelix, sestralin, teraz mam lamegom... Behom dvoch rokov. Ale kazdy zohrali ulohi v tom, ze som nasla samu seba... Tu zbitu, uz skoro mrtvu a predrala sa na slnko... Ale ja z velkej casti aj vdaka viere v Boha...ta ma tahala a vedela som ze aj ked sa citim sama, on je vzdy pri mne a nikdy ma neopustil.

anonym_9c93d8
14. okt 2025
@anonym_da9172

@anonym_c72fb8 chapem ale fakt skus tie AD... Najdes iny poklad na svet. Nebude tak cierno biely... Ale ziska farby. A sprav to teraz, lebo aj dieta ta potrebuje. Najma ako pohodacku...ja som mala velmi zly vztah z dcerou...ale tie AD ma vratili spat k tej usmiatej a spokojnej zene, ktora sa niekam stratila... Potom sa zmeni vsetko...hlavne sa toho neboj. Daj tomu dva mesiace. Ak sadnu lieky hned bude ti ala tuti.
. A jasne ze maju aj vedlajsie ucinky, kazde jedny, ale kazde ine... Ale ked mas hlavu v poriadku tak sa da zvladnut vsetko... Ja bez tej hlavy v poriadk, fungovat neviem a nebavi ma nic... Ja som skusala rozne, zacala eliceou, pokracovala alventou, britelix, sestralin, teraz mam lamegom... Behom dvoch rokov. Ale kazdy zohrali ulohi v tom, ze som nasla samu seba... Tu zbitu, uz skoro mrtvu a predrala sa na slnko... Ale ja z velkej casti aj vdaka viere v Boha...ta ma tahala a vedela som ze aj ked sa citim sama, on je vzdy pri mne a nikdy ma neopustil.

@anonym_da9172 hm, mne ad skoro znicili vztah, mala som nulovu chut na sex, tazko radit v tomto, ale ano pohlad na svet bude lepsi

anonym_c72fb8
15. okt 2025
@anonym_9c93d8

@anonym_da9172 hm, mne ad skoro znicili vztah, mala som nulovu chut na sex, tazko radit v tomto, ale ano pohlad na svet bude lepsi

@anonym_9c93d8 to by mi vôbec nevadilo, keďže mne sex nie je dopriaty, bola by som aj rada 😀

evkatk
17. okt 2025

Ak má niekto depresiu akúkoľvek a bezdôvodne vyplakáva je ťažko psychický chorý. Takýto patrí do rúk psychiatra a izolovať ho od detí, kým sa úplne nevylieči. Zdravý človek nemá dôvod mať depresiu a dostávať sa do psychických stavov, ktoré nie sú prirodzené. Akúkoľvek situáciu musí zvládať s nadhľadom.

frzeiovn
22. okt 2025
@anonym_7c8c30

@frzeiovn Volása to "Utrogestan", mg Vám nepoviem, už 4 roky som to neužívala, ani doma ho už nemám. Škatuľka vyzerala takto, ale nie som si istá s mg - https://www.adc.sk/databazy/produkty/detail/utr...

@anonym_7c8c30
Ďakujem, ale to sa je normálne, nie sú to tablety od spodu na podávanie?

anonym_7c8c30
22. okt 2025
@frzeiovn

@anonym_7c8c30
Ďakujem, ale to sa je normálne, nie sú to tablety od spodu na podávanie?

@frzeiovn Sú to také malé guľky, sú na vkladanie odspodu, ale v letáku je písané, že sa môžu užívať aj peronálne. Ja som si ich vkladala.

autor
24. okt 2025
@evkatk

Ak má niekto depresiu akúkoľvek a bezdôvodne vyplakáva je ťažko psychický chorý. Takýto patrí do rúk psychiatra a izolovať ho od detí, kým sa úplne nevylieči. Zdravý človek nemá dôvod mať depresiu a dostávať sa do psychických stavov, ktoré nie sú prirodzené. Akúkoľvek situáciu musí zvládať s nadhľadom.

@evkatk to je strasny nezmysel....odpustte

Strana
z2