Podráždená žena v perimenopauze: Ako zvládať PMS?
Toto bude téma pre skoré mileniálky/gen X, čiže všetky mladé baby do 30r, ktoré to obťažuje, skipnite príspevok a nechajte nás "stareny" žiť pls.
Mám 45 rokov. Idem do perimenopauzy, cítim to, vidím to, deje sa to.
Beriem AD, len aby bolo jasné ( z iných dôvodov, PTSD, depresie apd šmakocinky, a rovnako aj frontin, tú najnižšiu dávku v prípade potreby). A teraz k veci. Ženy zle je. Mám aj PMS a to som strašná. Cítim sa hrozne, som neskutočne unavená, ale čo je hlavné, som strašne nervózna, zlostná, frustrovaná, nahnevaná, vadí mi všetko. Dnešná milá káva s manželom sa zmenila na na peklo pre neho a začalo to jeho úplne nevinnou poznámkou, vlastne ani nie poznámkou, iba pohľadom. Ak by som mohla hormóny, HSL a podobné veci, dám si ich už dávno. Ale nemôžem. Dala som si magnézium s B6, ale mám pocit, že by som najradšej niekomu poriadne strelila. Stravujem sa zdravo, cvičím /silové a kardio/, beriem vitamíny (omega3, vápnik, magnézium, draslík) , snažím sa mať dostatok spánku, nepijem, nefajčím.. napriek tomu to nie je dobre. Rozkusala by som každého dnes. Prosím čo by mi pomohlo? Niečo voľne predajné na tu nerovnováhu pred menštruáciouou? PMS som do 40r vôbec nepociťovala.
@anonym_autor poradiť neviem, ale som na tom podobne , zdravá strava, doplnky, skúsila som aj antikoncepciu. Nepomohlo nič, aktuálne 2 dni do menštruácie a ja cítim psychicky tak hrozne, akoby mi niekto umrel.
Ja som tento rok dosť nepravidelne brala jedno balenie kvapiek Gynex, raz denne cca 6-7 kvapiek a musím povedať, že "túžba vraždiť" sa záhadne vyparila. Na jeseň sa chystám pre istotu brať ho znova, nech sa tie chute nevracajú.
Len otázka je, či to môžeš kombinovať s ad.
Hmm, ja mám tak rozhádzaný cyklus, že ani neviem, kedy zase dostanem. Naposledy 52 dní, cyklus predtým 64. Od ktorého dňa mám teda rátať PMS? 😛 keď sa manželovi zdá, že to už nedávam, kúpi mi fidorku a soľ do kúpeľa 💕 Vaňa ma vždy ukľudní.
Je to bezne, hormonalna liecba za mna, Lebo inak to bude asi horsie a horsie.
@kiki68 čítaj čo píšem o hormónoch.
Ty nejdeš do perimenopauzy, ty už v nej si. Ty pomaly vchádzaš do menopauzy. Úspech je už len to, že si to uvedomuješ. Ta nervozita a unava sa častokrát nedá ovládať. Keď vies, že si v tejto fáze, skús sa tych par dni PMS vyhýbať členom rodiny.😁 V lekárni ti poradenia nejaké náhrady z byliniek.
@kiki68 čítaj čo píšem o hormónoch.
@anonym_autor potom mozes len dufat, ze sa to stabilizuje. U mna napr HAK hned zacala spustat agresie a depresie. Keby na tom zostanem, tak skoncim najskor v kriminale. Cize hned som aj vysadila. Tehu tiez zmena hormonov a bojovala som s depresiou. Mna tiez caka perimenopauza a mozno uz mam, len to kojenie to asi cele tlmi. Ale tiez asi budem potom hrozna. Neviem, ale obavam sa toho,lebo si vsimam, ze viem menit uplne nalady. Depresie nemam. Ale viem zmenit naladu tak, ze by som nemala problem niekomu jednu strelit. Len sa teda ovladam a vzdy to aj prejde
Este ma napadlo skusit nieco prirodne, teraz to stale propaguju pre nas v perimenopauze. Ci to pomaha neviem, moc tomu neverim
Tiež mám 45, ms stále pravidelnú, ale tie stavy dva týždne pred ms. A deň po dni sa to stupňuje, až kým ju nedostanem. Vrcholí to depresiou, plačmi, najlepšie ak by som mohla tých pár dní pred prespať v posteli. Nedokážem existovať vôbec 😢. A tie návaly tepla, v noci neskutočne teplo mi je. Hormóny brať nechcem a nebudem. Ale istý čas som užívala vitex jahňací spolu s indonalom a môj hovoril, že to bolo lepšie. Aj reálne som sa cítila lepšie. Neviem, či fungovalo, alebo len ten pocit, že niečo preto robím, aby mi bolo lepšie. Teraz som znova začala brať vitex, tak uvidím. Beriem aj magnezium a pangamin. Ešte na jeseň začnem alchemilkovy čaj.
Menoxin a Vitex, za mňa úľava.Nemám žiadne negatívne príznaky už.Hormóny v žiadnom prípade by som si nedala nasadiť.
Kamarátka si dala nasadiť, dostala rakovinu vaječníkov, už nieje medzi živými
@anonym_autor Na to pomoze jedine antikoncepcia. Mooozes ty jest, pit co len chces. V tvojom tele je pokles hormonov a to sposobuje PMS. Potrebujes drzat hormony v rovnovahe
@anonym_autor potom mozes len dufat, ze sa to stabilizuje. U mna napr HAK hned zacala spustat agresie a depresie. Keby na tom zostanem, tak skoncim najskor v kriminale. Cize hned som aj vysadila. Tehu tiez zmena hormonov a bojovala som s depresiou. Mna tiez caka perimenopauza a mozno uz mam, len to kojenie to asi cele tlmi. Ale tiez asi budem potom hrozna. Neviem, ale obavam sa toho,lebo si vsimam, ze viem menit uplne nalady. Depresie nemam. Ale viem zmenit naladu tak, ze by som nemala problem niekomu jednu strelit. Len sa teda ovladam a vzdy to aj prejde
@kiki68 Nesadla ti HAK. Su rozne druhy a rozne hormony.
@anonym_autor Na to pomoze jedine antikoncepcia. Mooozes ty jest, pit co len chces. V tvojom tele je pokles hormonov a to sposobuje PMS. Potrebujes drzat hormony v rovnovahe
@beata_k ešte raz a naposledy, ja hormonálnu liečbu nemôžem a ani mi ju žiaden lekár nepredpíše, pokiaľ ma nechce zabiť.
Ja nedám dopustiť na ashwagandu. Treba ale opatrne ak máš zvýšenú funkciu štítnej zlazy
Ja nedám dopustiť na ashwagandu. Treba ale opatrne ak máš zvýšenú funkciu štítnej zlazy
@sense to ja nemôžem užívať, ale mám kamošky a nijako im to nepomohlo.
Vitaj v klube, mam 48 a nenavidim vsetkych chlapov uz asi 3 roky, uzivam prirodne fytoestrogeny, ale to mi pomaha len na fyzicke prejavy, navaly, nespavost a pod. Necudujem sa, ze sa po 50 tolko zien rozvadza, ja na to myslim kazdy den. Davno by som si dala HSL, ale mavam tazke migreny, takze ee. Vyskusala som uz uplne vsetko dostupne, akurat ma to stalo kopu penazi. Den pred ms mam taku depresiu, ze len lezim v posteli a zufalo revem, neviem sa pohnut. Ked sa ms rozbehne, velmi pomaly to zo mna odchadza. Otras, neviem kolko to este vydrzim.

Opisala si prave polku osadenstva mk pri diskusiach (ta zlost ...). asi tu chodia skor starsie rocniky. 🐙