icon

Análna fistula

7. apr 2021

Ahojte, lekarsky potvrdena diagnoza “análna fistula”, ktora vyzaduje operaciu, ale tie sa teraz nevykonavaju..... co poradite?
Akych jedal sa vystrihat, ake bylinky by boli dobre na sedaci kupel?
Teda co robit, aby obdobie do operacie sa dali prezit?
A co nerobit?
Dakujem aj za pripadne osobne skusenosti, ci uz s tymto problemom, ci aj s obdobim pred a po operacii.

klaudia1212
25. jún 2022

@irenajanova šory deň ako vám začínal ten abcr s prosím?

klaudia1212
25. jún 2022

Ahoj už ste absolvovali operáciu análnej fistuli?

pato26
26. jún 2022

@klaudia1212 No ved sa pytaj.Na to su fora predsa.

klaudia1212
26. jún 2022

@pato26 chcelazby som vedieť ako to asi vyzerá kde presne sa to dá im ľuďom vyskytlo a ako to začalo aký to malo priebeh ako dlho to rástlo až išli k dr

autor
26. jún 2022

@klaudia1212 fistula rastie?
Ved to je rurka a z nej ide krv a niekedy az hnis…… a myslim, ze aj ta krv vyplaší dosť na vyhladanie lekara.
Priatel bol na vysetreni a hned ho lekar objednal aj na zakrok. Islo to rychlo, len kvoli korone, ze nemali anesteziologa volneho, mu termin prekladali. Po zakroku je okej.

klaudia1212
27. jún 2022

No mne na nete nevyhla dalo obrázok preto neviem aká rúrka a kde mohla by si mi zo bližšie opísať prosím? To ako nejaký oválny pupka pod kožou a to praskne a ide s toho hnis? Ci ako
A kde presne to je ako to nejako vyzerá

pato26
28. jún 2022

@klaudia1212 Ahoj, ked sa ti nebude tazit a precitas si moje prispevky v tejto diskusii tak som to uz dopodrobna vysvetloval.Neviem o co ti ide ked sa dokola vypytujes tie iste otazky.Predpokladam ze nemas ziaden problem s fistulou pretoze keby si ju mala tak by si sa tu nevypytovala dokola ako papagaj tie iste otazky ale od bolesti by si uz davno bola u doktora.zadaj si do youtubu fistulotomy perianal fistulas a mozes si pozret aj videa ako to operuju ked ta to tak zaujima......

klaudia1212
28. jún 2022

@pato26 ďakujem za vysvetlenie nechcela som vás po dráždiť len neviem ci sa jednalo o hemeroid alebo o takúto fistulu
Myslíte že by sa potlačili príznaky fistuly alebo ze by fistula mizla s krému na hemeroid a obkladu repika?

klaudia1212
29. jún 2022

@klaudia1212 zaujíma ma to ci by fistula mohla prpste zmiznúť pehom troch dní za masticku a capiki na hemoroid? Lebo som mala takú keď som sa utoerala po veľkej poteebe vlhcenimi štvrtok rak som zacítila ze ma pri dierke análnej dačo za bolelo a v nutri som cítila dačo také malé nie neušlo to s otvoru ale pri otvore asi odtiaľ pol cm alebo Mac 1cm a na soboru som tam mala takú ako keby guľku pod kožou ktorá trocha bolela ako som to chytila mávala keď som sa snažila skúmať to co to je dávala som nato masť na hemoroid a už to tam nieje postupne to bolo menšie a za deň zmizlo aha ešte som dávala obklad repik dubová kôra tak preto ma to zaujíma ci by také mohlo hne dzmiznut
Alebo ci vibec to co som ja o psiala sa na fistulu nepodoba
Veľmi s a bojím mam doma malinku 9mesacnu od jej narodenia som bola už celá krát nemocnici dve operácie zákroku ohľadne obličkových kamrov a cgcem už si ju užívať malú už som naozaj psichicky zle natom ze co sa stále deje

klaudia1212
29. jún 2022

@pato26 zaujíma ma to ci by fistula mohla prpste zmiznúť pehom troch dní za masticku a capiki na hemoroid? Lebo som mala takú keď som sa utoerala po veľkej poteebe vlhcenimi štvrtok rak som zacítila ze ma pri dierke análnej dačo za bolelo a v nutri som cítila dačo také malé nie neušlo to s otvoru ale pri otvore asi odtiaľ pol cm alebo Mac 1cm a na soboru som tam mala takú ako keby guľku pod kožou ktorá trocha bolela ako som to chytila mávala keď som sa snažila skúmať to co to je dávala som nato masť na hemoroid a už to tam nieje postupne to bolo menšie a za deň zmizlo aha ešte som dávala obklad repik dubová kôra tak preto ma to zaujíma ci by také mohlo hne dzmiznut
Alebo ci vibec to co som ja o psiala sa na fistulu nepodoba
Veľmi s a bojím mam doma malinku 9mesacnu od jej narodenia som bola už celá krát nemocnici dve operácie zákroku ohľadne obličkových kamrov a cgcem už si ju užívať malú už som naozaj psichicky zle natom ze co sa stále deje

pato26
29. jún 2022

@klaudia1212 Ahoj, to co si mala bol obycajny hemoroid.Fistula sa nevytvori ani za den ani za 2 ani za tyzden.Je to patologicky kanalik v tkanivach ktoreho steny maju strukturu tvrdsiu ako bezne tkanivo.Vytvara sa v nom neustale hnis pretoze sa donho dostava spina zo stolice ktora prechadza konecnikom......Ako som pisal uz, keby si mala fistulu alebo absces tak by si mala take bolesti ze by si skrabala omietku a okamzite by si utekala doktorovi.Takze som si na milion percent isty ze si mala iba podrazdeny vonkajsi hemoroid takze mozes s kludnym svedomim spavat.A hlavne nestresuj a netlac pocas vyprazdnovania.......

klaudia1212
29. jún 2022

@pato26 ďakujem veľmi pekne za odpoveď vážim si to ze si mi zo takto vysvetlil pekný večer pravej a veľa veľa zdravia to je najdolezitejsie

klaudia1212
30. jún 2022

@pato26 áno ja viem ze sa nevytvorí ale ved ten kto to mal tak nejako to začať muselo a ak som dobre pochopila zistili to tak ze mali ako podkozny pupak niekde napr pri analy... Len ja som chcela vedieť ze keby je niečo také ci by to takto zmizla ta fistula ten pupka podkozny za masticku na hemeroid a obklady s repika a dubovej Kori?

pato26
1. júl 2022

@klaudia1212 Skusim zodpovedat tvoju otazku podrobnejsie, ziadna fistula sa nevytvori len tak ze hura a som tu.Tvori sa postupne tak ze sa vytvaraju zapaly v konecniku tzv. abscesy a vo vela pripadoch prejdu bez navstevy doktora same na zaklade masticiek a pod kedze kazdy si mysli ze ma hemoroidy a boji sa ist s tym proktologovi.Tym ze sa vytvori absces tak sa tvori hnis pod kozou a telo na to reaguje tak ze ho obali/ohranici takym vackom aby sa netlacil dalej do tela a nevytvoril sepsu..Kazdy dalsi absces znamena zvacsenie vacku resp. tvorenie pozdlznej chodbicky.Cize z toho vypliva ze pokial si mala pri analnom otvore podkoznu gulicku ktora na zaklade masticiek a cipkov uplne zmizla a nie je po nej ani chyrua ni slychu ako sa hovori tak to bol hemac.Pokial to bola gulicka ktora tam zostala a dokazes ju nahmatat ale uz ta napr neboli a nahmatas ju na dotyk ako napr. Nejaku hrudku podkozneho tuku tak to bol absces a mas do buducna zarobene na dalsi absces a nasledne nakoniec fistulu.Inak podrobnejsie ti to uz nevysvetli asi ani lekar🤣🤣🤣Ja som tam tu gulicku mal a vzdy ked sa mi to zapalilo tak sa mi posunula kusok dalej od otvoru lebo si absces razil chodbicku cize buducu fistulu.Pri kazdom zapale ma to bolelo cca tyzden a potom bolo v poho ale tu gulicku som si pod kozou nahmatal vzdy.Dufam ze som vysvetlil dostatocne podrobne.....

klaudia1212
1. júl 2022

@pato26 ďakujem krásne áno úplne dopodrobna ďakujem 🙂

klaudia1212
3. júl 2022

@pato26 ahoj už som myslela ze mam pokoj a mne sa to isté robí na druhej strane pri analnom otvore ja už som ozaj na nervy toez je to také ako na začiatku ze je to také zdurene necítim tam nič ale boli to na povrchu na dotik a keď som si to od fotila je zo podobne ako bolo hento od analu co idú tie vlákna zo zvieracia alebo ako sa to vraví to co je naojokolo ta lôžka tak ta jedna lôžka je taka opuchnuté proste jak bolo hento pred tým mam velym strach co sa to deje zase ach

klaudia1212
Autor odpoveď zmazal
klaudia1212
3. júl 2022

@klaudia1212 a ešte aj na druhej strane na tom istom mieste takže ja neviem co to je som na nervy obe strany také isté na konci analu vzadu od otvoru asi cca 1.5cm ach

klaudia1212
3. júl 2022

Neviem ja ze ako sa vám to začalo robiť by som rada vedela

klaudia1212
3. júl 2022

@pato26 prosím tu je foto na oboch stranách ak nevadí foto ostatné som zmazala

pato26
3. júl 2022

@klaudia1212 Ahoj, podla fotky ti mozem s urcitostou povedat ze toto nie su hemoroidy.Hemoroidy su blizsie ku konecniku a vyzeraju ako bobulky a su farbene domodra kedze sa jedna o zdurene zily.Pride mi to ako zapal mazovych zliazok ktore sa nachadzaju v podkozi a su castym problemom a casto sa z tych zapalov vedia vyklut abscesy.Divne mi je ale ze sa ti to robi na oboch stranach.Mala si pri vyprazdnovani nejake bolesti neobvykle?Nenosis Tanga?Ze by si to mala podrazdene teraz ked je teplo a potis sa viac?Lebo v tychto teplach ked sa zadok viac poti tak je obzvlast dolezite aby si nosila pohodlnu bielizen ktora nesposobuje nadmerne trenie o pokozku v spojitosti so slanym potom.Nemas zvysenu teplotu?Ked sa toho dotykas je to tvrde a boli to rezavou az palivou bolestou?

klaudia1212
4. júl 2022

@pato26 pane bože ja sa veľmi bojím lebo s ami robí ďalšie nad tým.... No keď sa fotkám boli to ako keby som porezana napr a je to mäkké ach co mam robiť

klaudia1212
4. júl 2022

@pato26 nemala som boelsti pri vyprázdňovanie mam dlhodobo hnackovitu stolicu, už mám aj tretie ale také menšie ak si všimneš je cerevene miesto nad tou jednou vecou tak tam ach veľmi sa bojím nohavičky práveže nenosím vibec už asi mesiac a stále už mesiac sa za každou aj stolicou aj cikanim sprchujem

klaudia1212
4. júl 2022

@pato26 a tebe ta fistula takto vyzerala? Alebo co...
Ci mne sa to robí alebo co abces pane bože

pato26
4. júl 2022

@klaudia1212 Ach jaj chapem ta ze sa bojis, kazdy kto to zazil sa bal ale tu nie je ineho vychodiska ako ist proktologovi alebo na chirurgicku ambulanciu.Podla toho ako to mas daleko od konecnika ktory sice nevidim lebo si ho zakreslila si nemyslim ze by to boli fistule zvnutra konecnika smerom von do podkozia lebo to by si musela mat silny vnutorny absces a to by ta velmi bolelo.Mna to bolelo tak ze som uz nedokazal ani spat.Podla toho co pises ze ked to chytas tak citis rezavu bolest tak to bude urcite zapalene, otazne je ci je pod tym hnis alebo nie.Zvacsuje sa to?Ja som mal taku bulku ale asi 4x vacsiu a blizsie ku konecniku.To ze sa stale sprchujes nie je tiez dobre pretoze zmyvas prirodzene mazanie pokozky a vysusujes tu kozu ktora moze byt potom nachylna na infekciu.Ak sa bojis ist hned na proktologiu tak utekaj s tym aspon obvodnemu nech sa na to pozrie ci je to zaparene alebo je pod tym hnis.Pokial je tam hnis tak ti bude muset nasadit antibiotika.....Nespekuluj s tym ze sa bojis a utekaj lebo sa ti tam rozvinie velky absces a ked od bolesti nebudes vediet ani chodit tak potom ti uz nepomoze nic iba skalpel....

klaudia1212
4. júl 2022

@pato26 takže teraz som prišla od obvodnej najskôr som obvolavala proktologov ale keďže ani jeden skôr ako na druhý pondelok nemohol išla som kí mojej dr najskôr som jej ukázala foto povedala ze to určite nieje hemoroid ze sa mam vyzliecť vyšetrí ma, pozrela to a povedala no ano sú to maličké hemeroidi ze na tej foto to úplne inak vyzerá ako na živo ze to mam úplne malinke hemeroidi takže aspom som s a ukludnila trocha
Povedala som jej ze pondelok som chcela ísť proktologovi ona ze pokiaľ sa ot nezhordi nemusím tak uvidím
Dala mi inú masticku ako mam a áno povedala že sa nemám sprchovať stále aj po cikanie iba po stolici lebo že to vysušuje, a tiež si nemám robiť obkladi kúpele tri krst denne ako som robila ze raz stačí a striedať repik a dubovu
A ráno som to mala vypuklejsie a keď som išla k dr som to nemala až také takže sa to zmiernilo som sa aj divila
Tak dúfam ze dr ma pravdu a ozaj sú to hemerodidi malé
Takže ssi tak
Myslíš ze mam ist aj pondleok ku tomu dr?

pato26
4. júl 2022

@klaudia1212 Ahoj, super ze si isla k tej doktorke.Taketo veci treba riesit hned lebo ked sa to dostene do zleho stadia tak potom sa to tazko naprava.No veru na foto to zdaleka nevyzeralo ako hemace.Kazdopadne pokial sa doktorka vyjadrila ze su to hemace tak asi vie co hovori.Myslim ze ti poradila dobre akurat neviem preco ti nespomenula detralex.Ja som vtedy ked som mal fistulu tak popri nej som mal aj vonkajsie hemoroidy vyklenute.

U hemoroidov je dolezite ako ti povedala sedave kupele v dubovej kore, ked sa budes sprchovat tak nesuchaj to miesto suchym uterakom, nie je dobre dlhe sedenie ani statie, velmi dolezite je vobec netlacit na stolicu ale ist ked sa sama vypyta .Nesturaj sa stale v tom a skus pravidelne uvolnovat zvierac.Treba sa naucit nebyt stale v napati so stiahnutym zvieracom ale naucit sa ovladat psychykou aby bol zvierac uvolneny aby bol dobre prekrveny a mohli sa tie zdureniny v hemacoch rozpustat a strebavat.
Ak chces tomu rychlejsie pomoct tak kup si detralex (nie mobivenal) ale origo detralex.A hlavne si nemysli ze to prejde za 2 dni.Bude to trvat o nieco dlhsie a pokial sa naucis to co som pisal tak by si mala mat s nimi pokoj.Pre porovnanie moj hemac ktory bol velky ako gulicka hrozna sa vstrebaval mesiac.

Myslim ze pokial sa to nezhorsi tak nemusis ist proktologovi zatial.Povedal by ti nasledovne - Vela vlakniny, dodrziavat pitny rezim, ziadny alkohol, netlacit na stolicu - Dalsiii........

klaudia1212
4. júl 2022

@pato26 ona mi dlaa masticku a ona ze to je úplne podobne ako detralex viem ze toto mi povedala
No však to ze aj ona o tej foto ze úplne iné ale ja tedy dúfam ze to je to keď najskôr tak reagovala na foto potom inak
Ale je pravda ze napr hento som fotila tak ze som si cupla a od spodu telefón keď mi to fotí muž dneska tak ze sa dám len na 4ri nieje tam vidieť skoro nič len to cítim keď sa utiera inak to necítim
A inak ta Masticka ze sa ma dávať dva krát denne a koľko asi ju tam mam mat dve hodky stačí ci? Lebo stále keď mám namazany otvor to není najpríjemnejšie
Ale som rada ze som šla som kus pokojnejšia ja som ozaj nemohla spávať schudla som 4 kg za 5dni ja som nič nejedla co som sa bála mi nechutilo
A inak aj tak by som cgcela vxiiet ako vyzerala ta tvoja fistula pre istotu keď začínala alebo tak nemáš náhodou foto?
A inak ďakujem ti ze tak objektívne si mi všetko vysvetlil a mal strpenie s takou hysterickou ženou 😊

klaudia1212
4. júl 2022

@pato26 jaj a ako ta vyšetruje vlasne ten proktolog?