Antidepresívum sertralin a tehotenstvo
Máte niektorá skúsenosti s týmito antidepresívami počas tehotenstva? Alebo s ich vysadením pred tehotenstvom?
Ja mám úzkostno-depresívnu poruchu s panickými atakmi, raz som už AD vysadila, ale po polroku sa mi to vrátilo v hroznej podobe... teraz beriem asi 2 roky 100mg sertralínu denne, keďže chceme dieťa, skúšala som znížiť na 75 mg, ale po mesiaci brania tejto dávky sa to začalo zhoršovať, tak lekárka kázala 2 dni v týždni zvýšiť opäť na 100mg... Doktorka vraví, že mám čas, že mám počkať, že sa mi to určite podarí vysadiť, že nie je dobré byť tehotná s AD, čo ja samozrejme viem, ale mám 31 rokov, tak až toľko času podľa mňa zase nemám...
Neviem, či to risknúť, ale som si istá, že AD sa mi vysadiť nepodarí takto postupne... Možno keď otehotniem, tak prvý trimester bez nich so zaťatými zubami vydržím, ale inak si v tomto moc neverím...
ja som sa liečila pred tehotenstvom na depresiu dlho, potom som musela vysadiť. V 5.mes. sa mi zhoršil stav, nevedela som vôbec spať, veľa plakala, bola veľmi citlivá.Ležala som aj v nemocnici a beriem doteraz liek na úzkosť - detskú dávku. Mávam výkyvy nálad aj teraz. Psychiater aj gynekológ mi odporúčajú pôrod cisárskym rezom, len lekári tvrdia, že primár na pôrodníckom len v najhoršom prípade robí CR. Proste neuprednostňuje.
Strašne sa bojím z pôrodu, doteraz ma lekári oblbovali , že budem rodiť CR. Vravia, že prirodzený pôrod nezvládnem, ale čo keď nebudú chcieť mi to robiť na pôrodnom a nechajú ma trápiť. Celý deň len plačem a cítim sa hrozne. Neviem čo mám robiť?
@kozsarovak neboj sa ved psichiater ti da odporucenie urcite!deoresia je indikacia na sekciu.aj ja som mala a aj teraz budem budem mat.aj ja sa citim vseliako aj ja casto placem ale nieje to zdaleka take ako ked to bolo najhorsie u mna.chodim kazdy3tyzden na kontrolu.ked treba nasadime naspet escitalopram.minimalne davky.
@sisinka8 ja som praveze pocas tehu nemala ziadne problemy, iba to, ze som nechodila do nakupnych centier, tam som sa necitila dobre. chvalabohu ani panicke ataky som nemala, nebola som precitlivena, proste uplne v pohode, mne cely zivot robia problemy len velke budovy. spavala som inak vzdy dobre, chodila som normalne do skoly, no az na vysokej som nedokazala byt v triede plnej ludi. rodila som prirodzene, bolo to to najkrajsie, co som zazila, aj ked mi pri porode praskla kostrc a poskodili sa rohovky, navyse som dostala zapal, vysoke horucky a to asi spustilo poporodnu depku, lebo som sa o maleho nemohla starat, len som lezala a dostavala sa z toho do depky, na izbe som bola sama, lebo este aj chripku som dostala, navstevy na izbe zakazane, takze byt tyzden v podstate v izolacii by neprospelo ani zdravemu cloveku
opíšte mi prosim vase stavy paniky a depresie...... opiste mi to podrobne..... ci nahodou sa v tom nenajdem aj ja..... nechcem odborne clenky ale vase skusenosti a vase pocity.........
prosim 😔
@mawiya tak to sme na tom tak podobne nejako...tiež sa pokúšam otehotnieť, aj keď zatiaľ nie veľmi úspešne, ale doteraz sme neriešili plodné dni a podobne, takže to bolo len také náhodné...a tiež beriem AD, 75 mg sertralín ráno, nič iné chvalabohu... obávam sa tehotenstva dosť výrazne a ešte výraznejšie toho, čo by mohlo byť po ňom - typická anticipačná úzkosť, ale najradšej by som už bola, keby som bola konečne tehotná a mohla to aktuálne riešiť...
@kozsarovak a preco akoze by si nemala zvladnut prirodzeny porod?
@awalancha3 nebudem Ti to opisovat lebo ma to chyti 🙂 ale jeden clanok je super, musim najst na neho link. A skus ist do tem s PP kde je to popisovane. Hodim Ti linky na temy.
@awalancha3 https://www.modrykonik.sk/forum/zdravotne-problemy/mam-panicku-poruchu-a-chcem-babo/
https://www.modrykonik.sk/forum/choroby-a-komplikacie/panicka-porucha-a-porod-ako-ste-to-zvladli/
toto je sice odborny clanok ale je to tam laicky vyborne popisane.
http://cz.lundbeck.com/cz/Public/what_we_do/Dep...
@awalancha3 ja som jedného dňa v sobotu išla na nákup do mesta. spokojná, vysmiata, nakúpila som zeleninku na lečo a tešila sa domov, a už som sa videla pri sporáku ako zaváram na lečo na celý rok 🙂 sadla som si na lavičku za dve minúty mal ísť autobus a zrazu som mala pocit závratu, pocit, že odpadnem. prišiel autobus a ja som nebola schopná nastupiť, len som volala kamoške, nech príde po mňa na aute, že je mi zle a odpadnem. zobrala ma do nemocnice, kde ma vyšetrili, zistili zvýšený tlak. Potom som mala tieto pocity na odpadnutie dva mesiace, nebola som už ani schopná vyjsť z domu, prešla som si všetkými vyšetreniami a nič nenašli. Nakoniec som na nete našla náhodou článok a na druhý deň zašla za psychiatričkou. Vypočula ma a predpísala lieky. Po troch týždňoch stavy odpadávania prestali. Ale je pravda, že sem tam sa objavia, aj keď teraz ma už taká "panika" nechytá. Viem, že to za chvíľočku prejde. A čo je dôležité, ešte nikdy som neodpadla. Takže je to len psychika. A prejavuje sa mi to hlavne v čase ovulácie, a dva tri dni pred začiatkom menzesu. Už veselo chodím nakupovať, z čoho som predtým mala paniku, čo ak odpadnem. Ale chvalabohu za tie tri roky sa to veľmi zlepšilo a tehotenstva sa nebojím, ale teším. Len keby sa to už podarilo 🙂
ufff...to je vazna vec ta PP, neprijemne, ozaj neprijemne.... takze toto ja nemam....... panika ma chyta len ked je naozaj stav na paniku a objektivna panicka situacia...nie ja budem mat nieco ine.... asi klasicku depresiu, zachvaty uzkosti, strach pred buducnostou, pocity nezmyselnosti zivota tottalna nespavost a podobne veci...
@awalancha3 no ja som bola na tom podobne ako mawiya... sedela som si v skole na chodbe, smiala sa s kamoskami a vtom zrazu mi strpli ruky, dychat mi nedalo, proste som muisela z tej miestnosti utiect von... az potom sa mi ulavilo. v podstate to boli take klaustrofobicky socialne ataky. do obchodu typu tesco by som nevkrocila ani za svet, no do beznych potravin bez problemov. rovnako cestovanie autobusom bolo desne. dilakovym autobusom po dialnici som nevedela ist, cestovala som sered-nitra, tak som chodila dedinkovym busom asi hodinu miesto dilakovym je to za 20 minut, no v tom dedinskom buse som mohla v ktorejkolvek dedine vystupit...
chodila som vtedy na vysoku a prednasajuci i spoluziaci to pochopili, ucitelia ma skusali vonku na lavicke pred skolou, spoluziaci pisali poznamky cez kopirak....
teraz beriem lieky, no uz je to super, chodim kade tade, sem tam blby pocit v preplnbenych centrach, no to prepadnew aj normalneho cloveka.
@marhulka13 viem presne o čom hovoriš. 🙂
Keď si predstavím, že som mala ísť nakupovať na vianoce do tesca a shopincentra. To bolo v októbri a do decembra sa mi to tak upravilo, že som vianočné nákupy zvládla v pohode. aj keď, ešte vždy si premyslím, tak ako ty, či ísť autobusom, alebo vlakom. či mám niekoho na telefóne, keby dačo. Ale verím, že aj tento nepríjemný pocit raz prejde. Držkaj sa. 🙂
@mawiya no dufam, teraz pomaly zvazujeme druhe babatko, no tiez chcem brat lieky nadalej, aj ked v malych mnozstvach... lebo keby to malo dopadnut ako pri prvom babatku, tak si to hodim 😒
@marhulka13 Ja som dlho zvažovala tabletky alebo nie. Teraz mám ale trocha strach, pretože 4 mesiace a nič. Doktorka tvrdí, že na plodnosť a otehotnenie by tieto lieky vplyv nemali mať, ale keď na internete nájdeš rôzne názory. Ja aj manžel sme oky. Viem, že to ešte nič neznamená, 4 mesiace, ale po bábatku tak veľmi túžim. Mám dvoch chalaniskov. 11 a 8 ročných. Takže bábatko by bodlo, na pomojkanie 🙂)) Počkáme ešte 4 mesiace a ak nič, tak neviem. Bez liekov to asi nezvládnem. :(
@mawiya ja som pred prvym tehu brala stale lieky, nam sa babtko podarilo nechtiac 🙂 az v 11 tt som sa dozvedela, ze som tehotna, takze dovtedy som brala polnu davku liekov. potom mi ich odrazu vysadili, to bol horor, take abstaky ze az a hned po porode mi nasadili tooolko liekov, lebo som chytila poporodnu depresiu a museli ma rychlo upokojit, taze aj niekolkokrat denne som brala seroxat a xanax... pisem to, akoby to bol len nejaky virus 🙂
to mi je luto, cim trpite, clovek ma dost svojich starosti bezneho zivota, nie este k tomu aj toto........ ☹ drzte sa
Ahojte mamičky.Potrebovala by som radu ohľadne tehotenstva a antidepresív..som liečená tretí rok,beriem cipralex,coaxil a lexaurin..Zistila som,že som tehotná,až keď som už v treťom mesiaci (normálne som mala menzes)..bolo to veľké prekvapenie a jediné šťastie je v tom,že som už predtým začala pomaly vyraďovať lieky,resp.znižovať si dávky,lebo som sa cítila dobre..Takže vlastne v období,keď som už bola tehotná,nebrala som vôbec coaxil.Lenže brala som cipralex 10mg-jednu tabletu každé ráno,plus pol tbl.lexaurinu ráno a niekedy aj večer.Mojej gynekologičke som povedala o cipralexe,ten mi dokonca schválila-aj keď ho už beriem len ob deň,v tom strese som ale zabudla povedať o lexaurine a ešte som asi tri krát za tie tri mesiace zobrala aj ibalgin-robili mi zuby..Samozrejme to lekárke všetko poviem,ale aj tak mám strach a do najbližšej kontroly mám tri týždne,tak sa chcem opýtať,či má s tým niekto skúsenosť,alebo niekoho takého pozná,lebo mám strach,či je dieťa ok..Doktorka povedala,že je vitálne a pekné na svoj "vek",ale predsa,nemôže byť poškodené z toho lex??? ďakujem za odpovede!!! 😒
@mirabella27 ahojko dufam ze citas.ja som tiez brala lexaurin a to jednu dobu kazdy den 3mg lebo som bola na dne.citala som o tom vela a nikde neboli ziadne kontraindikacie v tehotehotenstve.dokonca niektore mamicky musia brat denne do konca tehotenstva.bola som aj na vysetreni a vsetko je ok.pisala som na nejaku stranku na nete jednemu lekarovi a odpoved bola ze lexaurin nesposobuje vyvojove chyby ale treba po dohode z lekarom.ja som tajila ze ho beriem lebo by mi ho doktorka urcite neschvalila.ona neschvaluje ani paralen.este stara skola.
@mirabella27 vobec sa lexaurinu nemusis bat.... 😀
@ktore Ahojky! Veľmi si ma upokojila tvojimi komentami a za to ti ďakujem!!! áno,aj ja som všade čítala a zháňala info a tiež som nenatrafila ani na jednu mamičku,čo by písala,že mala napr.poškodené dieťa a brala v tehu lexaurin,práve naopak.Mnohé tvrdili ,že stres v tehu je horší,ako lex,ale zase niekde ľudia písali,že to je droga a pod..tak som sa bála..Veď všetko čo jeme a pijeme je už pomaly nezdravé,tak si nemyslím,že pre dieťatko je taký šok nejaká tableta-ja beriem ráno 1,5mg..a stalo sa ,že som musela ísť na pohreb,tak aj vtedy som si dala 1,5mg..nemyslím,že je to nejaká horibilná dávka a naozaj ma to udržuje kľudnou,tak asi ide o to v tehu,lebo najhorší je stres.A s lekármi si to presne vystihla,aj u nás je to stará škola..ako kto.Ale napr.gynekologička mi povedala,že čo beriem cipralex 10mg ráno(teraz už ken každý druhý deň,že je to ok),psychiatrička ma vystresovala a prvý krát za tehu som teraz na konci 4.mesiaca revala,lebo ma zhúkala,že to mohlo poškodiť plod a mám cipr.vysdiť okamžite a bez náhrady...(akože neviem čo sa tým "zachráni",keď už začínam 5ty mesiac,ale ok,ona je školená nie ja)..takže asi tak moje skúsenosti s lekármi a liekmi a mnohé ženy berú kadečo,ale to nepriznajú.Ani nehovoriac o alkohole..Ešte raz ti ďakujem a verím,že všetko bude fajn! 🙂
@mirabella27 ni c neboj.ja ked mam nejake otazky ohladom depresie a liekov na moju gynekologicku tak mi povedala ze ona neni expert na antidepresiva a radsej sa poradit z odbornikom.mylsim ze je este stranka o antidepresivach tu na forume.a vela zien pise co beru.vobec neberies velke davky lexaurinu.akurat mi psychiatricka povedala ze neurol sa brat nema.drzim palce aby si to vydrzala.len myslim ze ked sa narodi nebudes moct kojit .ale radsej to ako byt depresivna.
@jerryjanka
potešila si ma moc lebo aj ja ho beriem
@ktore áno,tak to sú jasne,že otázky na psychiatra,ale moja gynka mi povedala,že nie som jediná,že mala takých mamičiek už viac a že jednoducho je to aj daň doby,každý tretí človek má nejaké psychické ťažkosti,tak tým pádom aj oni majú s tým už skúsenosti.A určite aj na seminároch to preberajú,lebo fakt má novátorský prístup a nie také zastaralé názory,ako si aj ty písala,že tvoja dr.ani paralen neschváli a pod.Je to aj vekom ,má 40rokov,takže je to už iná generácia dr.S tým kojením máš pravdu,už sme sa aj o tom bavili,no čo už..bohužiaľ.Niektoré ženy aj chcú kojiť,aj môžu a nemajú mliečko.Jednoducho je to tak a musím sa s tým zmieriť.Hlavne nech je bábo v poriadku a to je hlavné.Ďakujem ti za podporu,veľmi mi to pomáha a takisto prajem aj tebe,nech si v pohodke a nech je všetko ako má byť 😉
@ktore Ahojky! Tak dnes som bola u psychošky (prvý krát ako som otehotnela,lebo som vedela čo asi bude..),kázala mi "vyšmariť" cipralex,hoc ho beriem len ob deň a kúpiť si Persen,Magne B6 a Trezalkový čaj 😀 ...tak čo na to povedať..pritom gynka mi to schválila.áno,viem gynka nie je psychiater.Okrem toho som už v 16tom tt,tak neviem,čo už tu chce "napravovať" plus som jej ešte niesla aj foto zo sona na ktorú povedala,že vyzerá to dobre,že plod sa zrejme pekne vyvíja a mala ho dole hlavou,tak som jej ho potom otočila 🙂)))) no komédia! Tak neviem teraz čo,zajtra idem na tripple,tak sa opýtam gynekol.,čo ona na to,ale iste nebude chcieť podryť autoritu psych.. A ku psychoške mám ísť,keď porodím 🙂 tak fajne.Skúsim to,ale ak mi nebude dobre,urobím si po svojom.Lieky mám,čo ty na to??

@sisinka8 Držím ti palčeky, ja tiež verím, že aspoň tie tri mesiace zvládnem bez "paniky". Veď bábatko za to stojí. Držkajte sa, nech vám to skoro ubehne 🙂.