Antidepresívum sertralin a tehotenstvo
Máte niektorá skúsenosti s týmito antidepresívami počas tehotenstva? Alebo s ich vysadením pred tehotenstvom?
Ja mám úzkostno-depresívnu poruchu s panickými atakmi, raz som už AD vysadila, ale po polroku sa mi to vrátilo v hroznej podobe... teraz beriem asi 2 roky 100mg sertralínu denne, keďže chceme dieťa, skúšala som znížiť na 75 mg, ale po mesiaci brania tejto dávky sa to začalo zhoršovať, tak lekárka kázala 2 dni v týždni zvýšiť opäť na 100mg... Doktorka vraví, že mám čas, že mám počkať, že sa mi to určite podarí vysadiť, že nie je dobré byť tehotná s AD, čo ja samozrejme viem, ale mám 31 rokov, tak až toľko času podľa mňa zase nemám...
Neviem, či to risknúť, ale som si istá, že AD sa mi vysadiť nepodarí takto postupne... Možno keď otehotniem, tak prvý trimester bez nich so zaťatými zubami vydržím, ale inak si v tomto moc neverím...
@ktore veď to,že mi to nekázala postupne,ale naraz..No,tak dnes som bola na tripple aj ultrazvuk,všetko je ok.Vraj rastie ako z tabuľky,tak presne.Keď som jej povedala,toto čo mi povedala psych.,tak sa až rozčúlila.že potom to tak vyzerá,že odstavia pacientky od liekov a to,že ich nezaujíma,že väčšie riziko je pre tú matku ho nebrať,ako pre plod,žemu niečo bude..A pritom ,že plod je už vyvinutý (16tt),že potom tak majú ženy aj po pôrode depky a aj horšie..samovraž.sklony a tak.A najviac ju dojalo,že mám k nej ísť až po pôrode! Vraj práve teraz mám byť pod najväčším dohľadom a ona povie,príďte,ke´d porodíte...Ale vidí na mne a aj jej vravím,že sa mám dobre a povedala,že kludne môžem brať ten cipr.každý druhý deň,to je inhibítor SSRI,ktorý nahrádza hormón serotonín,nie nejaký ťažký oblbovák.Tak mi povedala.Trezalkový čaj je iným slovom ľubovník bodkovaný a povedala,že to ani zdravým nepomôže,dáky čajík,nie to niekomu,čo sa lieči dlhodobo na fóbie a panick.poruchu ako ja.Takže asi toľko k tomu.Tak teraz neviem,ale asi verím v tomto prípade viacej gynekologičke,lebo presne čo hovorí,som čítala aj ja .A ty berieš ten lexaurin ešte? ja tú pólku ráno..
@mirabella27 ja som si prave vcera a dnes dala ale ten ruzovy lex.dcerka je na vylete a tazko to zvladam.hlavne ked mi place do telefonu.inak som lex nebrala uz asi od tretieho mesiaca.nemala som ho doma a nepotrwebovala som ho.chvalabohu.skoda ti doktorka nepredpisala nahradu za ten cipralex.neviem ci si citzala aj na inej diskusii o cipralexe tu na koniku.
@mirabella27 citala soo jednej o brala cipralex v teho.doktor jej ho nechal lebo je vacsie zlo zobrat ho.znizil jej davku.podla mna by si mala sama brat dalej a ak mas odvahu tak si zniz davku.neviem ako beries ale postupne.ak ti to nebude robit problemy tak do tyzdna skus vynechat.ak budes citit ze ti je nieco tak ber dalej.ak ti staci polovicna davka tak ber polovicnu davku.nikdy naraz nevynechaj sak to je sok.inak pred porodom neodporucaju posledny mesiac brat aby dieta nebolo zavisle.po porode treba znovu nasadit podla psychiatra.ja by som si nasla inu psychiatricku na sto percent.mala som jednu a k nej som sa bala aj chodit a isla som od nej totlne v depke a stale v horsom stave.spravala sa k pacientom ako by sme si zato sami mohli a nechceme sa z toho vyliecit.no hroza.uz som bola total na dne uz sa mi nechcelo zit a nasla som si inu doktorku.uz mi hrozila nemocnica ale tu som odmietla lebo som chcela byt doma hoci som to mala tazke ale bez rodiny a bez dcerky by som to nezvladla.
@mirabella27 ahojko som zistila ze jedna babenka brala cipralex 2 krat 10 mg denne pocas tehotenstva.co ty na to?trosku si dufam kludnejsia
@ktore Ahoooj! Prepáč,že až teraz odpisujem,prerábali nám net,tak som bola dva dni ako bez ruky 😀 ..Veľmi si ma teraz upokojila,ďakujem ti za to! Určite je to pre mňa veľká podpora.A takisto ma aj gynekologička upokojovala,že to môžem brať.a ako som ti už aj písala ,ja ho beriem len 10mg,každý druhý deň..tak snáď bude všetko ok..teraz čakám na výsledky tripple,ale snažím sa byť kľudná.To ,že si si dala občas 3mg lex.,je takisto v pohode,to je fakt málo a je to presne na to,aby ti to pomohlo,ked treba a takisto aj ja som našla ešte nejaké fóra o Ad v tehot. a drvivá väčšina báb tam písala (aj po konzultáciách s lekármi,alebo len z vlastnej skúsenosti),že lepšie je dať si ten liek a byť v kľude,ako "mať stavy" ,lebo to cíti aj maličké.A ešte mi dr. povedala,že cez placentu to dobre filtruje a že k bábätku ide z liekov také zanedbateľné množstvo,že to nestojí za reč.Takže ja cerím,že bude všetko ok.Teraz sa ako cítiš? Už si kľudnejšia?
@mirabella27 ja cerím 🙂 -verím malo byť ....teraz "cerím "😀
@ktore ja cerím -verím malo byť ....teraz "cerím " 😀
@mirabella27 ahojko ja sa mam fajn.AD neberiem asi rok.lex som brala az do otehotnenia a podla potreby potom.brala som aj stilnox do otehotnenia tak som bola dost nevyspata a hotova.ale depka uz presla.mala som ju prve tri mesiace asi aj preto lebo mi bolo spatne a mala som aj mylsienky ci to zvladnem lebo dcerka vobec nespavala.mala alergiu na mlieko ktoru jej zistili az v 9 mesiaci tak dovtedy sme boli hore aj 25 krat.som si pisala aj dennik.takze som mala depku aj ze co ak to male bude tak isto hore.
@ktore Tak to je super,že ti je dobre.Ja som na tom takisto,úplne v pohode,aj keď beriem čo beriem,ale som ukľudnená aj od Dr.aj od teba a z iných načítaných stránok..Napr.v amerike ten lexaurin berú bežne v teh.a ani sa na tom nepozastavujú.Veď tam má už depresiu a svojho "cvokára" asi úplne každý.Patrí to k životu..Myslím,že u nás sa všetko berie moc prísne a niekedy je to na škodu veci,lebo mamičky sú potom v strese.Ja sa skôr obávam,ako to zvládnem potom.Predsa,teraz si ľahnem kedy chcem,robím čo chcem ,ale keď príde maličké a napr.nebude spávať,tak ako aj tebe,tak to bude horšie.A najväčší kameň úrazu u mňa ako aj u iných ľudí s depkou je,keď sa nevyspím..a to je práve v materstve luxus 🙂 Ale mám mnohé kamošky ,ktorým detičky spia celú noc,tak to je potom na radosť.Ale presne toto má súvis aj s tými našimi liekmi a s priebehom tehotenstva-ženy kľuďasky majú tendenciu mať aj detičky kľudné,čo je logické,keď že neboli v strese.Moja švagriná sa na nič neliečila,ale celé tehotenstvo bola veľmi nervózna (kvôli tomu,že aj v prvom tehu mala problémy,otvárala sa krvácanie a tak),tak potom bola celý čas v strese a malá sa veru aj narodila predčasne a dosť dlho im nespala,nejedla a mala aj iné probl.A potom jej aj bolo povedané,že to z toho nepokoja,aj keď ona si to nechce priznať.Niečo na tom však bude..Teraz je aj dobré obdobie-leto ,myslím že aj to povzbudí človeka na mysli...ja mám termín v novembri,tak to už bude čas "jesenných depiek ",ale toto ma nejako nikdy neovplyvňovalo.Ba naopak,v lete menej vecí zvládam,keď sú horúčavy a jeseň a zima je už pre mňa taký životabudič,predsa ten čerstvý vduch človeka preberie 🙂 Takže ty budeš mať druhú dcérku? to je super aj my sme dve sestry.Ja ako som bola minule na ultrazv.,tak ešte nebolo dobre vidno pohlavie,nabudúce budem vedieť viac,v 20tom tt,nechcela sa unáhliť,ale videla som na nej,že už niečo tam videla,len si nebola istá 😉 Prajem ti peknú nedeľu!
@mirabella27 ja som po porode bola priliz vystresovana.obavy co dalej,ako si pisala co robit ked palce atd.dostala som depku.nemohla som kojit atd.velmi tazke.teraz som rada ze mam dobru psych.a pomoze mi hned.neviem ako bude ale snazim sa na to nemylsiet.nejak musi byt.aj ja prajem prijemnu nedelu.
@ktore dakujem aj ja..bola pekná nedeľa.Veď aj ja som zvedavá,ako to všetko zvládnem.Akože mám okolo seba veľa ľudí čo mi pomôžu,lenže jasne ,že by som nechcela zlyhať a starať sa hlavne ja a partner.Uvidíme,snáď to zvládnem dobre.Ja kojiť nebudem môcť kvôli liekom,tak sme sa dohodli,tak ma to mrzí.. ☹
@mirabella27 hlavne ze budes v poriadku a nech partner stoji vzdy pri tebe a podpori ta,to je velmi dolezite.kojit som ani ja nemohla ale som bola v zlom stave lebo som sa vobec neliecila pocas teho a ani mi nic nebolo.ale po porode som ani nemala dobru psychiatricku a stav sa mi zhorsoval.bolo to krute.iba dcerka ma drzala.schudla som totalne asi ked mala 2-3 roky .to bolo uz na dne.nasla som si druhu doktorku a dala ma do kopy.pomali som pribrala.taskze radsej ber mojka lieciky aj tak sa cipralex nedostane cez placentu.radsej sa leic ako dopadnut ako ja.
@ktore ano,aj ja si tak vravím.Aj dr.ma upokojovala.bojím sa ale za ten lex,všade sa píše inak..mnoho ľudí s tým straší,niektorí zas píšu,že všetko sa preháňa..jedna baba tam písala ,že brala lex a v 8tt potratila(ale to mi aj partner vravel,že to nie je známe,či z toho,alebo by aj tak)...iná baba na fóre zase písala ,že mala mnoho potratov,teraz zase otehotnela a lekár jej práve naopak-odporučil brať lex,aby bola v naprostrom kľude a zas o bábo neprišla..takže ako všetko u každého je to individuálne..Ja mám od začiatku v sebe taký pokoj (jasne,že aj preto,že beriem ten cipral),ale aj taký ciťák mám ,že bude všetko ok.Tak asi treba dať niekedy aj na svoje pocity.
Viem o čom hovoríš,moja mama mala laktačnú psychózu,ale tú najhoršiu.Dodnes berie lieky a pamätám si ako dieťa jej stavy a bolo to hrozné.Dostala to po narodení mojej sestry..Aj preto som na druhej strane rada,že nebudem kojiť,aj ked na jednej je mi to veľmi ľúto.V tom čase(odvtedy je už 31r) boli aj lieky na toto ešte riadne oblbováky a svinstvá a pamätám si na mamu ako blúdila po byte v župane a nevedela kde je..Aj to na mňa nezapôsobilo bohvie ako,.človek nikdy nevie z čoho ochorie..tak asi radšej berme lieky,jasne že v miere a udržujme sa v "kondičke",ako sa nechať vyradiť zo života 🙂
@mirabella27 ak to na mna po porode pride ci este pres tak radsej budem brat lieky aj ked nebudem moct kojit.hoci by som aj ja chcela.nechcem to zazit este raz.mam uz dcerku a nechcela by som aby ma videla taku.je to hrozny pohlad aj zazitok.brrr to nie.mala by asi spomienky ako ty.a je taka citliva ze by to mozno znasala horsie ako ja.sme na seba velmi viazane a velmi by ju to trapilo.
@ktore ved presne,aj ja som bola taká precitlivelá,bola som prvé dieťa,prvé vnúča v rodine,tak som bola aj rozmaznávaná,ale je to aj povahou..už moja sestra bola odvážnejšia,ale to druhé a ďalšie deti bývajú.Samozrejme,že to bolo hrozné,mala som 5 a pol roka a už som veľa vnímala.A nikto mi nechcel povedať,čo je mame.Takže taká neistota..a potom som bola celý život taký bojko ustráchaný.Ale život ide ďalej,už som to dávno ustála,ale či to bolo spúšťačom mojej choroby,to neviem.To sa nikdy nedá vedieť.Myslím,ale pozitívne,lebo život je teraz taký rýchly,treba si užiť naozaj každý deň a fakt že lekári už vedia pomôcť pri týchto veciach.Ani nevieme,kto z našich známych je na tom rovnako,lebo psych.chorobu nevidno,ako napr.zlomenú nohu 🙂 Ja som sa dlho tehotenstva obávala práve kvoli tomu ako to zvládnem,či budem mocť brať lieky atd.Sme s partnerom už skoro 11r,ale nenaliehal na mna nikdy,aj ked jasne že chcel vždy bábo.Dokonca som ho pripravovala na to,že možno budeme aj bezdetní,lebo fakt som bola rada,že som ok a nechcela som nič meniť.Pomohla mi aj zmena prostredia,sme v dome,mám zvieratá,záhradu.To je fakt ako terapia.Kamaráti nás aj podozrievali,že isto nemôžeme mať deti,ked s tým tak dlho otáľame,však nemáme žiaden problém (to si len oni mysleli,mevedia o mojej chorobe).A práveže akurát máme takých kamarátov-tri manž.páry,kde ani v jednom nemajú dieťa,všetkých čaká umelé..a zrazu do toho buch! a otehotnela som.čiže beriem to tak,že to asi tak malo byť a že keď sa už takto "pritrafilo",tak bude ok..Kamoši sa nám teraz smejú,že sa "musíme" po 11 rokoch brať 🙂 Takže darmo som nechcela,darmo som odkladala,prišlo to samo..Neboráčky kamošky samozrejme,že akí možeme byť šťastní,že takto prirodzene sa nám podarilo,že nám netreba chodiť po tých rôznych vyšetreniach a pod.Tak verím,že bude všetko ok..
Neboj sa,tvoja maličká také už nezažije.AKo som písala v tej dobe to neboli ešte lieky,ale konské oblbováky..O týchto veciach sa vedelo ešte málo,psychiatria bola u nás ešte v plienkach! Teraz je to o milión precent iné a vedia už ako na to.Veď som píslala,že je tomu skoro 30.r..Nemusíš sa báť,vôbec ťa to nemusí ani chytiť.Teraz už všetko podchytia,vtedy ani celá moja rodina nevedela,čo sa vlastne deje a o takých veciach sa len šepkalo.Blbý národ! Aspoň toto ,že k nám prišlo z tej Ameriky pozitívne,že je tu osveta čo sa týka psych.chorôb a prestáva byť hanba mať svojho psychológa,alebo psychiatra.. 😉
@mirabella27 naozaj je to dobre ze sa uz netreba hanbit ze chodime k psychiatrovi lebo tam ide pomali kazdy.je to normalne a hlavne dobre.asi mas naozaj zlu sakusenost a zle spomioenky ked si sa bala mat babo.neboj nic.mozno do roka budete mat druhe.depka naozaj nemusi prist a hlavne u teba ked sa liecis stale.a ak aj pride tak aj odide.kaslem na nu.nejak to zvladnem.urcite mi doktorka pomoze.ku koncu teho sa objednam a porozpravam sa s doktorkou co bude AK....ale ak bude taketo teplo a neprespane noci tak ju asi aj dostanem lebo potom po nociach mylsim na debiliny.lexaurin maju doma nasi takze ak sa mi to nejak zacne tak mam kam zbehnut narychlo.doma to nechcem mat lebo keby som sa trochu rozculila alebo nevedela spat tak by som si urcite dala a bolo by to zbytocne kvoli dat si.ak uz ale zacnem ciitit ze nespim od depky,lebo je to iny pocit tak vtedy si pojdem pytat.a zavolam doktorke.
@ktore je to dobre.žiadna choroba nie je hanba,len tu sa to tak dlho bralo.Samozrejme,nie všetci sú inteligentní a mnohí sa dodnes takým ľuďom vysmievajú,alebo ich majú za bláznov.Sprostí ľudia sa nájdu vždy,ale to si netreba všímať.Aj preto je dobre ,že sú takéto fóra..keby nebol net,tak mnohé trpia so svojimi myšlienkami a takto sa môžu navzájom vyrozprávať.Takže máme aj terapiu 😉
@ktore Ahoooj,ako sa máš? Ja som mala dnes prvý krát riadnu depku.Z počasia ma bolela hlava,dutiny a prišla na mňa kríza.Musela som si dať 2krát po polke lex,jasne že teraz mám výčitky,ale uľavilo sa mi po ňom nenormálne.Mala som zlé myšlienky,nič som nevládala,dokonca mi bolo na zvracanie,tak som najprv trpela ,ale potom som si pomohla.Bála som sa ,že mi to bude pretrvávať..ty ako? A ako znášaš tieto horúčavy? Dúfam,že si na tom lepšie ako ja.pa
Ja pred tým ako som otehotnela som brala Eliceu+ Neurol 0,5mg, ked som zistil že som tehu, tak mi psychiater dal ASENTRU 1/2 tabletky ráno a Neurol 0,25mg podla potreby, ja som Neurol brala 3x denne, Liečim sa na panickú poruchu z úzkostnými stavmi od r. 2009 do dnes, po porode, mi nasadil opäť tu istu liečbu čo som mala pred otehotnením, a po pol roku mi zvýšil AD-ELICEU 1-0-1 aj neurol na 1mg. teraz plánujeme tretie mimčo, tak v pondelok som bola za doktorom, a už teraz mi dal ASENTRU a Neurol mi dal na 0,5mg a ELICEU mám ešte večer brať dva týždne, potom ju vysadiť a brať už len AD-ASENTRU a potom ako budem tehu tak Neurol mi dá na 0,25mg a možno mi nadobudne v tehu ten spomínaný hormon šťastia, že nakoniec lieky ani nebudem potrebovať 🙂 Malinka s AD sa narodila zdravá, porodna hmotnost 3000g, všetko prebehlo v poriadku až na to že som si vybojovala cisarsky rez, kedže som sa bála normálne rodiť, prvého som rodila 34h z toho som ho odrodila za 6h. s oxitocínom-vyvolávačkou, a to som bola bez liekov 🙂)
@helka193 Ahoj,tak to je super.Som rada,že sa ti narodilo zdravé bábo aj s Ad a verím že aj u mňa to bude tak.S tým vydupaním cisárskeho to mám aj ja tak,dúfam,že mi vyjdu v ústrety.Ja mám podľa potreby ten lexaurin,neurol nepoznám.Je to niečo podobné?? A bola si v celkovej anestéze ,či v spinálke? Ja by som chcela celú,ak by sa dalo.To si teda mala dosť s tým prvým pôrodom.Ja som veľmi chudá aj úzka,tak by mi mohli cisárak aj diagnostikovať.veď uvidíme...ďakujem za reakciu 😉
@ktore Ahoj,ako sa máš? Dúfam,že si ok,lebo nejako ťa tu nevdím.Tak daj prosím vedieť,či si v pohode.pa
@mirabella27 ahojko mam sa vyborne.uplne suoer.dik ze si si spomenula.ty sa ako mas?depka ako?ustupila?sory ze som sa neozvala asi som neregistrovala
@ktore áno,áno..už dávno.Ja som tiež ok,už som na to aj zabudla 🙂 Nevedela,som čo je s tebou,tak reku že sa opýtam.To je super,že sa máš dobre,aj mne prospieva slniečko a toto letné počasie 😉 ..dnes som trochu oslavovala s kamoškami,mám narodky,takže bolo skvelý deň.Spoločnosť je najlepšia ,vtedy človek ani nepomyslí na depku 🙂 ..prajem dobrú nocku a zajtra pekný deň.papa
@mirabella27 Ahoj neurol je podobny ako lexaurin 😉 neboj všetko bude v pohode 🙂
@ktore ahoj,ahoj,..ako sa máš? Tak ja vraj čakám chlapčeka 🙂
@mirabella27 jej s chlapcami sa asi roztrhlo vrece.aj v mojom okoli maju vela chlapcov.aj ja som chcela ale bude to kočka.uz sa jej neviem dockat.v ktorom si tyzdni?a ako sa mas?
@ktore Moje kamošky zas majú väčšinou baby.Aj ten môj túžil po dievčatku,ale teraz sa teší.Hlavne nech je ok a trochu aj spí 🙂 Teraz som v 21tt,hrozne to letí,asi aj preto,že je leto.Mám kadejaké aktivity,tak sa rýchlo míňa deň za dňom..Mám sa fajn,som v poriadku,všetko je ok.Aj tripple aj všetky testy..31.7.idem na krv,čo sa robí ten glukózový test,ešte mi treba vybaviť interné a zase bude kúsok pokoj :D trochu sa obávam,ako to bude s pôrodom,ešte sme sa na túto tému s dr.nebavili,tak to má ešte čas..Ale dcérka sa isto teší na sestričku,že?? Ako sa máš ty? Nebooj,za chvíľku ju budeš mať v náručí,september je tu hneď..to ja si ešte trošku počkám,ale aj dobre,lebo kým my všetko pripravíme a aj okolo domu nám treba ešte betonovať a tak,takže ešte sa nám trocha času zíde 🙂 Maj sa krásne a pekný dnííík 😉
@mirabella27 ahojko.mala sa velmi tesi.ja sa mam fajn len sa mi to taha.aj mi sme prerabali daco v byte ale dosli peniaze tak dokoncujeme v auguste.ked si tak vezmem tak uz je polovica jula.este chvilku abude august.ake meno date?

@mirabella27 aj ja som brala persen ale to mi nic nepomohlo.ale skes ho brat pravidelne .mylsim ze pre tehotne odporucaju serlift v tehotenstve.magne b6 som brala aj ja.aj ked som nemala depku.trezalkovi caj neviem co je ale pila som medovkovy.vynechaj ten cipralex a nekazala ti postupne???