icon

Antidepresívum sertralin a tehotenstvo

anait
2. sep 2011

Máte niektorá skúsenosti s týmito antidepresívami počas tehotenstva? Alebo s ich vysadením pred tehotenstvom?
Ja mám úzkostno-depresívnu poruchu s panickými atakmi, raz som už AD vysadila, ale po polroku sa mi to vrátilo v hroznej podobe... teraz beriem asi 2 roky 100mg sertralínu denne, keďže chceme dieťa, skúšala som znížiť na 75 mg, ale po mesiaci brania tejto dávky sa to začalo zhoršovať, tak lekárka kázala 2 dni v týždni zvýšiť opäť na 100mg... Doktorka vraví, že mám čas, že mám počkať, že sa mi to určite podarí vysadiť, že nie je dobré byť tehotná s AD, čo ja samozrejme viem, ale mám 31 rokov, tak až toľko času podľa mňa zase nemám...
Neviem, či to risknúť, ale som si istá, že AD sa mi vysadiť nepodarí takto postupne... Možno keď otehotniem, tak prvý trimester bez nich so zaťatými zubami vydržím, ale inak si v tomto moc neverím...

Strana
z5
viva13
11. feb 2013

Ahoj, pridávam sa do temy aj ja, užívam asi 10 rokov antidepresíva, mám problém s vysádzaním, plánujeme ísť na umelé oplodnenie, nemáte niekto skúsenosti? čo potom? treba to konzultovať s lekárom? sú aj v CAR psychologovia, alebo psychiatri? ja mám žaludočnú nervozitu takže ak budu tehotenské nevolnosti, neviem ako to budem zvládať prosím poradte na 1.konzultáciu do CAR ideme už o týžden, dakujem

vranov
19. mar 2013

Ja beriem Eliceu 10mg 1 krát denne,liečim sa 3 roky na depresiu. S manželom by sme chceli mať druhé bábo. Psychiatrička mi povedala,že nech ešte také 3 roky počkám a možno mi tie lieky začne vysadzovať. Źe počas tehotenstva by sa nemali brať žiadne lieky. Ale mne sa tá depka už tri krát vrátila,tak neviem,či by som to bez liekov počas tehotenstva zvládla. No a moja gynekologička mi povedala,že keby sa mi podarilo znížiť dávku na polovičku tablety na deň,tak by som sa kľudne mohla na to tehotenstvo dať. Tak neviem ako ďalej. Podelte sa prosím so svojími skúsenosťami. ĎAKUJEM

aberg
19. mar 2013

Ahoj, ja beriem citalec 10mg denne na panicku poruchu. Raz som ho vysadila zo dna na den a nebrala som ho tyden, mala som nocne mory a budila som sa v noci...Teraz sa snazim postupne ho vysadit a beriem polovicu a obcas aj vynecham, zatial uspesne...chcem ist totiz na IVF ...Psychiatricka mi povedala, ze ho mozem brat aj pocas tehotenstva, ale ze ked chcem tak sa mozem pokusit ho vysadit, povedala aj ze jej pacientky ho brali aj pocas tehotenstva a v pohode...

anjelicek4
15. jún 2013

@ktore jeeeeej som rada že som tu našla mamičku s rovnakou diagnozou ako ja 😉 pred týždnom som priviedla na svet zdravého chlapčeka 3750g a 51cm, a normálne kojíme.. liečim sa už 4.rok, min. roku som asi v apríli vysadila Paretin ale v auguste som zase nasadila kedže som sa zamilovala a chceli sme bábo..takže som to konzultovala so svojou doki a že v pohode,keby som otehotnela tak len zmeníme lieky.. do mesiaca som bola tehu takže som hned utekala k doki a tá mi nasadila Serlift 50mg, ktorý som užívala celé tehu a behom toho mi zvýšila dávku na 100mg ktoré beriem dodnes.. sama ma upozornovala že musím kojiť aby sa bábätko zrazu neodstavilo..len tak na margo, rodiť som išla normálne ale skončila som cisarákom a mala som len epi, úzkosti na mna došli len v nemocke ked som ležala na tej pooperačke dva dni, potom už pohodička, sem tam fakt minimálne zjem Rivotril ked je najhoršie, Neurol by som neodporúčala, je krátkodobý a návykový, mne ho doktorka zakázala úplne 😲 takže toľko k tejto diagnoze,dúfam že si budeme nadalej vymienať skúsenosti.. Katka

elisha3274
10. dec 2013

@jerryjanka, prosim napis ake množstvo sertralinu si uzivala? ja 50mg treti týždeň.... zatial nich moc

jerryjanka
10. dec 2013

@elisha3274 50 mg rano - ale da sa isť aj hore

leporeloo
10. dec 2013

@anait ahoj hlavne ti chcem povedat ze depresivno uzkostna porucha nieje kontraindikacia tehotenstva, naopak depresivnym pacientkam sa velmi casto stav vdaka materstu zlepsi... podla mna chod do toho, pretoze AD su lieky ktore mozes uzivat aj cely zivot a odkladat koli nim materstvo ked sa na to citis je hlupost.. u nas sa lekari strasne takychto veci boja plus nemaju info takze toho by som sa tiez az tak nedrzala co ti povie lekar... ja nemam skusenost s uzivanim liekov pocas tehotenstva ale pocas dojcenia ... radila som sa o tom snad s kazdym a pisala som koli to aj do ameriky do takeho vyskumneho ustavu a odtial mi odpisali ze mozem dojcit... aj s mamilou, ze je ovela dolezitejsie dieta dojcit aj s liekom ako ho nedojcit vobec.... vies podla mna je naivne si mysliet ze deti maju len celkom zdrave zeny ktore neberu ziadne lieky... tak to proste nieje a ak musis uzivat pocas tehotenstva liek koli svojej diagnoze tak ho uzivaj okrem toho sertralin je naozaj jedno z najbezpecnejsich AD ktore takmer neprechadze ani do mlieka... drz sa :}

elisha3274
10. dec 2013

@jerryjanka dakujem za skoru odpoveď, všetko dobre prajem, pokojne sviatky 🙂 🙂

gabika2610
21. nov 2016

Ahojte mám neurogenny tetanicky syndróm a brala som frontin 0,5mg 2x denne lenže stále mi busilo srdce a tak som bola na holter a výsledky boli zle dali cardilan a conncor a mám neskutočne abstaky čo mám robiť.Ďakujem

janka2112
14. dec 2016

Ahojte mamičky,pridávam sa k téme a zariven prosim o vas názor.ja som brala minuly rok serlift,zabral mi fajn,potom sme s partnerom naplánovali babo,otehotnela sǒ hned a serlift uspesne vysadila dost skoro.nasa dcera ma teraz 10 mesiacov a ja posledných 6 tyzdnov ficim na sertraline lebo sa mi vratila úzkostná depka(dojčím po nociach,malo spánku,zmena mesta,chýbajúci priatelia,k tomu este moj 6 r syn a parnerova 10 r dcera kazdy druhy tyzden,nooo zaberak aj ked konecne zijem zivot o akom sim snívala s milujúcim mužom a veľkou rodinou).
Problem je,ze mam pocit ze mi liek nezaberá dost dobre.este vzdy ma prepadaju úzkosti,som smutna a unavena...dookola analyzujem veci,neviem si uzivat bezne krásy zivota.
Dr odporúča dvihnut dávku alebo zmenit liečbu a zaroven prestat kojiť,ci nechcem.
Počkali by ste este ci liek napokon zaberie alebo ut by podla vas malo byt vsetko relatívne ok?
Liečim sa opakovane☹
Vzdy vsak liecba zabrala okamžite.
Som zúfalá,potrebujem normalne fungovat a nejde to.
Dakujem veeeelmi pekne za rady

silvika99
1. jan 2017

baby pls odpiste mi ako ste to poriesili tie lieky pocas tehu a ci je vsetko ok? ja sa liecim na nespavost dva roky a uzkosti z toho a strasne tuzim po druhom babetku dakujeemmmm

janka2112
1. jan 2017

@silvika99
Ahoj,musím ta povzbudiť pretoze ja som tak túžila po druhom dieťatku a skúsili sme to aj napriek tomu ze som v tom case brala serlift.hned ako som otehotnela som pomaly do cca 14 tyzdna lieky vysadila a bolo mi fakt konecne super az donedávna vid príspevok hore,myslim ze z vyčerpania a životných okolnosti som teraz na sertraline vzhladom k tomu ze sa pocas dojčenia a aj pocas tehu môže,mám to konzultované z viacerych strán.takze hlavu hore a dotoho!
Neboj sa,vsetko dobre dopadne.hormony robia divy😉

katusenzo
13. jan 2017

@janka2112 Ahoj Janka. Prosim ta chcem sa ta spytat ako si sa nakoniec rozhodla s tym sertralinom? Ja ho beriem uz 12 den a nieje vobec dobre. Dr. povedala ze mam este 3 dni pockat a ked nebude dobre tak potom zmenit Ad. Len co ked ten ziaduci ucinok sertralinu sa objavy neskor mam este pockat alebo mam ozaj prejst na ine ad? Velmi pekne dakujem za odpoved

janka2112
15. jan 2017

Ahoj,bolo zda sa ze napokon zabral .nie je to estw uplne ok ake omnoho lepsie

lela123
11. dec 2017

@lenkastar ahoj, pozerám teraz tvoj príspevok a pozerám, že znova čakáš babo, ak si už neporodila, že ako si to v prvom tehotenstve zvládla, či si brala nakoniec tie lieky.ja rodim za dva mesiace. Od zaciatku tehotenstva mám tieto stavy. Po treťom mesiaci mi predpisali antidepresiva, ale celkom sa mi uľavilo a nezačala som ich brať, ale v treťom trimestry sa mi znova pohorsilo, dávam si len oxazepam polku, keď mi je najhoršie a tento týždeň je to stále. Rozmýšľam nad antidepresivami, ale bojím sa ich už teraz brať a či to má význam. Mám zoloft predpísaný, to je tiež sertralin. No mám riadnu dilemu. Ani ten oxazepam nechcem v kuse. Ak mi napises tvoju skúsenosť budem rada.

lenkastar
11. dec 2017

@lela123 ahoj,no ja som to veru zvladla chvala bohu bez liekov v prvom tehotenstve.horsie boli tie poporodne depresie ktorevprisli 🤔 ale nakoniec som to nejak tiez dala bez liekov,hoci som mala predpisane,ale ked som si ju dala,bolo mi este horsie,tak som to nejak musela prekonat 😎

lela123
11. dec 2017

@lenkastar ďakujem za odpoveď, ja sa tiež bojím, že mi bude ešte horšie, len keby som si nemusela dávať ten oxazepam, ajkeď to je tiež slabunka dávka. Nechcem aby sme ja a bábo boli závislí. Ale keď mi ten stav ani po troch hodinách neprichádza, tak si musím dať, reku ani ten stres nieje dobrý pre bábo. A teraz ako 🙂

lela123
11. dec 2017

@lenkastar v tomto tehu je to v pohode? Ešte nemáš bábo?

silvika99
11. dec 2017

Ahojte ja beriem sertralin a trittico som tehotná. Bohužiaľ bez liekov sa to nedá ale mam nizucke dávky. Som len v 12tt a poviem vám je to náročné tehotenstvo. Už by som najradšej rodila. Oxazepam mam ale našťastie som ešte nepoužila.

sonia84
20. mar 2019

@zujanka ahoj, ako si zvladla potom to IVF a lieky?
Lebo ja trpim na OCD a depresie a idem na KET .. teraz po uzivani kortikoidov kvoli imuno liecbe sa mi stav zhorsil a musela som znova zacat uzivat sertraline :(

Strana
z5