Bez menštruácie
Ahojte,
obraciam sa na vás s problémom, ktorý ma stále trápi viac a viac. Menštruáciu som dostala v 12 rokoch (teraz mám 18).. bola úplne normálna, krvácanie primerané, chodila od začiatku ako hodinky..prešlo pár mesiacov a môj cyklus sa zmenil na nespoznanie. Mala som strašné bolesti, neskutočne silné krvácanie a veľkými zrazeninami - už v takom veku som musela nosiť tampóny a najväčšiu vložku a aj tak som zachvíľku pretiekla, dĺžka cyklu sa niekedy približovala k dvom týždňom.. Bola som ešte dieťa, gynekológ neprichádzal do úvahy (bála som sa) a tak som si to pretrpela doma v slzách. Z takej menštruácie sa pridružili aj iné zdravotné problémy - bola som strašne slabá, mala som silnú anémiu a aj keď som jedla železo nepomáhalo to, lebo počas MS aj tak odišlo z tela von.. Takto som trpela pár mesiacov a potom zase môj cyklus obrátil smer.. zrazu som dostala slabučké špinenie pár dňové a to bolo všetko. Po toľkých týždňoch trápenia som za to bola rada a neriešila som to, no prešiel mesiac, dva, tri, šesť, osem a MS stále nikde.. Medzitým som oslávila 15 rokov a tak som sa po 9 mesačnej pauze v MS odhodlala ísť k doktorke. Tá mi pichla vyvolávačku a nasadila Duphaston, ten mi ale nerobil dobre tak sme sa dohodli na HAK. A od vtedy už tri roky je to ten istý začarovaný kruh. Buď beriem HAK a je všetko dobré samozrejme len "na oko" alebo ju neberiem a o MS môžem len snívať. Skúšala som už všetko ale stále to skončí pri vyvolávačkách, hormonálnych liekoch ako Duphaston alebo Lutenyl, ktoré mi robia zle a keďže som z toho potom zúfala zase skončím pri HAK.. lenže pri každej jednej tabletke, ktorú jem rozmýšľam nad tým, čo bude keď ich vysadím. Ja tak túžim po dieťatku a neviem vôbec ako sa to potom budem riešiť. Mám ešte čas, ale chcem sa začať čo najskôr liečiť len neviem ako :( Chcela by som ísť na endokrinologické vyšetrenie do Ľubochne, lenže neviem čo od toho čakať. Čo mi môže pomôcť? Budem celý život odkázaná na lieky? A čo keď budem chcieť otehotnieť? Pravdepodobne vôbec neovulujem ☹
Tak strašne by som chcela, aby ma MS nemilo prekvapila keď budem chcieť ísť niekam. Aby som si mohla zanadávať, že je to otravné ale v skutočnosti by som vedela, že moje telo funguje a že som schopná mať dieťa :( takto som odkázaná len na lieky, injekcie.. skúšala som už aj alchemilkový čaj ale nedorástla mi dosť sliznica, mala som len slabučké špinenie pár dní a druhý mesiac už nič. Ja naozaj neviem čo by mi pomohlo :( Nemá tu s tým niektorá maminka skúsenosti? Pomohlo vám niečo? Alebo naozaj bude celý môj cyklus navždy závislý od liekov? ☹ ☹ ☹

@niikoletka myslim, ze sa nemusis az tak stresovat, je mnoho pripadov, kedy zena nema menstruaciu a tym padom si mysli, ze nemoze otehotniet... a opak je pravdou, mozno s tym nebudes mat vobec problem... a je aj mnoho zien co maju menstruaciu ako hodinky a myslia si ze je vsetko ok a otehotniet nemozu... Netrap sa ci mozes alebo nemozes, to aj tak zistis az ked to skusis... HAK samozrejme nie je riesenie, je to len naplast, a bohuzial ta nikto riesit nebude inak ako s HAK, az do doby kym sa nezacnes pokusat otehotniet.. Je to standartny postup modernej mediciny, zenam ktore maju akykolvek problem s menstruaciou, akne, male prsia a podobne dat im HAK... bohuzial iba ak by si mala velmi velke stastie na nejakeho gynekologa, ktory by ti spravil kompletne vysetrenie, na mieste by bol podrobny hormonalny profil, ale viem ako to chodi... tiez mi ho neurobili... jednoduchsie a lacnejsie je nasadit HAK ... ja som sa kvoli tomu zacala obzerat po gynekologoch, ktory su krestansky orientovany a HAK nepredpisuju ,) mozno by si mohla nejakeho takeho vyhladat, co by ti poradil on... prajem vela stastia... A gynekologovi mozes ist aj ako dieta 🙂 ja som musela ako 4 rocna (samozrejme vysetruju deti a panny cez konecnik)...