icon

Bolo vám odporúčané odstránenie maternice po konizácii?

25. mar 2024

Ahojte, pred cca 7 mesiacmi mi bola zistená cervikálna dysplázia CIN 3, mala som konizáciu, viac-menej som dva týždne len ležala a potom sa začala jemne hýbať. Som ešte pomerne mladá, teda, mám šancu na dieťa. Lekár mi ale teraz povedal, že odporúča odstránenie maternice, pričom výsledky sú dobré, teda bez abnormalít. V rodine sme mali ale dvakrát rakovinu krčka maternice, moja mama a aj babka. Obom ju odstránili, ale boli vo vyššom veku. Potom to narovinu, nechcem prísť o šancu mať dieťa a nechápem, prečo mi je toto odporúčané. Ako prevencia? Lebo genetika a rodinná história? Bol niekto v rovnakej situácii, prosím?

saska.j
25. mar 2024

Ahoj mala som konizaciu a ani jeden doktor mi neodporučil vybratie maternice. Ak máš výsledky po konizacii dobre tak nevidím dôvod

autor
25. mar 2024

@saska.j a je šanca, že sa aj po konizácii môže vyvinúť rakovina? ako často si chodila potom na vyšetrenia?

elenka74
25. mar 2024

Ja som mala konizáciu asi v 2013, chodím každý rok na preventívne prehliadky a som v poriadku.

teaha
25. mar 2024

Tiež nerozumiem, prečo ti to bolo odporúčané, ak máš výsledky v poriadku. Treba túto otázku hlavne na neho smerovať. A ak ti dá nejaký dôvod, určite sa poraď aj s ďalším doktorom. Zlé výsledky sa môžu časom zopakovať

autor
25. mar 2024

@teaha takže konizácie neodstráni možnosť budúcej rakoviny, len ju možno oddiali, či? sorry, som hypochondeer

kiki68
25. mar 2024

Porozpravaj sa s inym onkogynekologom. Je to zvlastne, nakolko pri sledovani stavu sa da predist problemom

melanta
25. mar 2024

Konizácia absolútne neznamená, že v budúcnosti nepríde rakovina. Aký konkrétne výsledok si mala? Lekár, ktorý odporúča hysterektómiu je onkogynekológ alebo gynekológ? Určite by som navštívila dobrého onkogynekológa a chcela počuť jeho názor.

slovenka753
25. mar 2024

Vôbec nerozumiem tomu odporúčaniu, jedine ak kvôli výskytu v rodine. Ak však budeš chodiť pravidelne na prehliadky nevidím dôvod na to pripraviť sa o možnosť mať deti.

Ja som mala konizaciu v roku 2018, odvtedy každý rok prehliadky a výsledky ok. Lekár mi povedal že zle bunky odstránili a ak sa opäť nenakazim hpv riziko je už minimálne. Mne odporučili aj očkovanie, hoci som už mala 25 r.

saska.j
25. mar 2024

Potom my ho skontroloval po pol roku od operácie všetko bolo ok a 5 mesiacov po konizacii som otehotnela

adulka07
25. mar 2024

Tiež som mala CIN3 ...po konizacii mi lekárka povedala ,že sa im výsledky potvrdili a že odporúča odstránenie maternice pokiaľ už nechcem mať ďalšie dieťa...že môžem odmietnuť a chodiť na kontrolu ale čo keď raz prídem a už bude neskoro...mala som 37 rokov a jedno dieťa..tak som radšej na operáciu išla