Bolo vám odporúčané odstránenie maternice po konizácii?
Ahojte, pred cca 7 mesiacmi mi bola zistená cervikálna dysplázia CIN 3, mala som konizáciu, viac-menej som dva týždne len ležala a potom sa začala jemne hýbať. Som ešte pomerne mladá, teda, mám šancu na dieťa. Lekár mi ale teraz povedal, že odporúča odstránenie maternice, pričom výsledky sú dobré, teda bez abnormalít. V rodine sme mali ale dvakrát rakovinu krčka maternice, moja mama a aj babka. Obom ju odstránili, ale boli vo vyššom veku. Potom to narovinu, nechcem prísť o šancu mať dieťa a nechápem, prečo mi je toto odporúčané. Ako prevencia? Lebo genetika a rodinná história? Bol niekto v rovnakej situácii, prosím?
@saska.j a je šanca, že sa aj po konizácii môže vyvinúť rakovina? ako často si chodila potom na vyšetrenia?
Ja som mala konizáciu asi v 2013, chodím každý rok na preventívne prehliadky a som v poriadku.
Tiež nerozumiem, prečo ti to bolo odporúčané, ak máš výsledky v poriadku. Treba túto otázku hlavne na neho smerovať. A ak ti dá nejaký dôvod, určite sa poraď aj s ďalším doktorom. Zlé výsledky sa môžu časom zopakovať
@teaha takže konizácie neodstráni možnosť budúcej rakoviny, len ju možno oddiali, či? sorry, som hypochondeer
Porozpravaj sa s inym onkogynekologom. Je to zvlastne, nakolko pri sledovani stavu sa da predist problemom
Konizácia absolútne neznamená, že v budúcnosti nepríde rakovina. Aký konkrétne výsledok si mala? Lekár, ktorý odporúča hysterektómiu je onkogynekológ alebo gynekológ? Určite by som navštívila dobrého onkogynekológa a chcela počuť jeho názor.
Vôbec nerozumiem tomu odporúčaniu, jedine ak kvôli výskytu v rodine. Ak však budeš chodiť pravidelne na prehliadky nevidím dôvod na to pripraviť sa o možnosť mať deti.
Ja som mala konizaciu v roku 2018, odvtedy každý rok prehliadky a výsledky ok. Lekár mi povedal že zle bunky odstránili a ak sa opäť nenakazim hpv riziko je už minimálne. Mne odporučili aj očkovanie, hoci som už mala 25 r.
Potom my ho skontroloval po pol roku od operácie všetko bolo ok a 5 mesiacov po konizacii som otehotnela
Tiež som mala CIN3 ...po konizacii mi lekárka povedala ,že sa im výsledky potvrdili a že odporúča odstránenie maternice pokiaľ už nechcem mať ďalšie dieťa...že môžem odmietnuť a chodiť na kontrolu ale čo keď raz prídem a už bude neskoro...mala som 37 rokov a jedno dieťa..tak som radšej na operáciu išla

Ahoj mala som konizaciu a ani jeden doktor mi neodporučil vybratie maternice. Ak máš výsledky po konizacii dobre tak nevidím dôvod