icon

Čistenie maternice po samovoľnom potrate. Áno či nie?

janie80
17. jan 2011

Ahojte, chcela by som sa opýtať na váš názor na čistenie maternice po samovoľnom potrate.

Ja som potratila v 6tt tehotenstva. Keďže som krvácala už tretí deň a moja doki mi povedala, že maternica je čistá, tak ma pre istotu poslala do nemocnice, aby vylúčila podozrenie na mimomaternicové tehu. Aj v nemocnici mi povedali, že maternica je čistá, ale nechajú si ma na pozorovanie HCG. To bolo v pondelok. Všetko išlo OK, HCG klesalo, takže sa potvrdil samovoľný potrat. Krvácanie samo ustupovalo. Lekári sa ale rozhodli, že ma vo štvrtok budú silou-mocou čistiť. V pondelok mi dvaja lekári povedali, že maternica je čistá a vo štvrtok sa na základe pondelkového ultrazvuku rozhodli, že ma budú čistiť. Tak som sa pýtala, či to je nutné, keďže mi už pred štyrmi dňami povedali, že všetko je čisté. Až na základe toho, že som "vymýšľala" (to som sa dozvedela na nemocničných chodbách) ma primár poslal na opätovný ultrazvuk, kde samozrejme zistil, že všetko je čisté a poslal ma domov.

Aké máte skúsenosti, príp. názor vy? Je potrebný aj v takom prípade zákrok? Čítala som, že u nás sa to robí stále, vraj "pre istotu" a v zahraničí radšej nechajú organizmus, nech sa vyčistí sám. Samozrejme, ak je predpoklad, že to zvládne.

sssimikkk
29. dec 2020

@ivka_makovica tak to ti rychlo ubehlo 🙂 no mne vravel, ze ked dokrvacam, ale niekto chodi az po prvom cykle 🤷🏼‍♀️
Mne dnes brali krv, vysledky zajtra, uz sa modlim nech je to hcg na 0 🙏🏼 Ale ci to bola MS neviem, i ked myslim ze ano, krv to bola cerstva ako pri MS, bolesti prvy den tiez ako pri MS.. a dnes akoby utalo a uz nic 🤷🏼‍♀️ Tak si potajme myslim, ze to bolo ono 🙂

weru3ka
29. dec 2020

@sssimikkk ahoj vidim ze uz vsetko v poriadku🙂 ja mam vysledky z histologie konecne a volali mi ze mam ist na krv nevies nahodou koli comu?co tam mohli najst?aj strach mi to nahnalo ale mozno len standartny postup.. zajtra volam dr

sssimikkk
30. dec 2020

@weru3ka tak to netusim, co viem tak na histologii na 80% na nic nepridu, to nie su nejake podrobne testy. Mozno nejaku zlu zrazanlovost krvi alebo tak? A na krv ides na hematologiu ci kam? Kazdopadne ak je daky problem, urcite nech na to pridu teraz nez by sa ti to malo zopakovat, aspon sa tomu bude dat predist 🙂

sssimikkk
30. dec 2020

Ahojte, tak ja len hlasim 🙂 dneska vysledky krvi, sice este nie su na nule, ale uz tam chodit nemusim, ziadna revizia nehrozi, tak mi spadol obrovsky kamen zo srdca 🙂 podla lekara to pomalsie klesa kvoli otocenej maternici a kvoli tomu ze to mali byt dvojcata

ivka_makovica
30. dec 2020

@sssimikkk Tak super,to je dobre. A kedy sa mozete opat snazit? Nevedela som,ze to mali byt dvojicky. Je to smutne aj pri jednom a takto este dvojnasobne. Ale bude lepsie 😉

sssimikkk
30. dec 2020

@ivka_makovica vraj po prvej ms mozme, tym ze nebol nutny kyret 🙂 tak uvidime. No bol to syndrom zanikajuceho dvojcata, o jednom sme vedeli, ze to nezvladlo. Mozno to vyznie necitlivo, ale som rada ze to mam za sebou 🙂 samozrejme najradsej by som bola keby sa nic take neudialo, ale uz ked, aspon nech je rychlo po tom
A ty ako? Kedy ides na tu kontrolu?

ivka_makovica
31. dec 2020

@sssimikkk Neznie to necitlivo.Ved ked sa malo take nieco stat,tak fakt nech to rychlo prejde.To chce kazda,aby preslo to zle obdobie. Ja si stale hovorim,ze lepsie takto skoro ako v nejakom pokrocilom stadiu tehotenstva. Na kontrolu este nemam termin,lebo maju dovolenky,tak necham tomu volny priebeh.A snad do kontroly stihnem aj ms 🙂

weru3ka
31. dec 2020

@sssimikkk ahoj super, mne este neprisli vysledky histologie k mojej dr tak krv mi este nebrali a som z toho uz na prasky rada by som vedela ze je vsetko oki... tieto sviatky teraz to len natahuju. Rozmyslam ci si nekupim teh.test a nespravim neviem no🤔

sssimikkk
31. dec 2020

@ivka_makovica ved prave, ked uz to ma byt takto, nech aspon rychlo. Tak teraz cez sviatky je to na prd, ale ked sa necitis zle, je to myslim fajn 😊

@weru3ka Tak skus asi az po tych sviatkoch 🙂 vies co ja som si robila predvcerom, iba zo zvedavosti, bol pozitivny aj ked uz nie uplne kolajnice. Potom prisli vysledky a hcg 40 a to 4 tyzdne po potrate. Ale stale je to asi tym ze to boli dvojicky a mam tu maternicu naopak 🙂

V kazdom pripade dievcata, do noveho roku zelam pozitivny testik a krasne zdrave babatka 😊

weru3ka
31. dec 2020

@sssimikkk dakujem, aj tebe nech je tento rok ten pravy a babatko si najde cestu k vam😇dnes som si ten test spravila nakoniec😄a bola tam iba 1 ciarka a druha vobec ,sranda ,ze kopu testov som ju hladala dufajuc a teraz som dufala nech sa druha neobjavi🙃

sssimikkk
3. jan 2021

@weru3ka uplne to poznam, ale verim ze na dalsom hz budu zas dve ;) prepac, mne sa to uz myli, vy sa uz aj mozte snazit? Ci mas pred kontrolou?

@dejna_ A vam sa ako dari so snazenim? Nechavate volny priebeh alebo to aj dako sledujete? 😊

weru3ka
3. jan 2021

@sssimikkk no vraj aspon 3 cykly pockat mame, a od vcera uz prisla aj ms presne 28dni to vychadza, ty si ako na tom s cyklom?uz nabehol?

sssimikkk
3. jan 2021

@weru3ka no parada, a to 28 dni od zacatia krvacania? Kolko si vlastne krvacala? Prepac, mne sa to uz mota.. no ja som sa dlhsie cistila, ku koncu uz len velmi slabe spinenie, tri dni pauza a potom som zas tyzden krvacala cerstvou krvou, presne ako cez ms, aj bolesti boli ako cez ms 🤷🏼‍♀️ Tak neviem, ci to uz aj mohol byt cyklus hned po skonceni cistenia, skor by som povedala ze sa to len docistovalo, akurat to bolo uplne ako ms.. tak teraz len cakam co bude dalej 🤷🏼‍♀️ Celkovo som mala ale cykly okolo 33 dni, tak neviem co kedy cakat, ci to ratat od zacatia krvacania alebo od skoncenia.. neviem :D

weru3ka
3. jan 2021

@sssimikkk vies co mne povedali ,ze sa to rata odo dna kedy sa potratilo ci robila kyreraz, myslim,ze mne sa to stalo v nedelu lebo to bolo ako keby mi vytieklo vsetko zrovna som mala aj navstevu a bolo to neprijemne bolo to vsade... a od toho dna ubehlo 28dni ,ale spytam sa este dr samozrejme mam ist na krv ked im pride hystologia
V tvojom pripadne si myslim,ze to este ms nebola tam by si mala mat pauzu v tom krvacani dlhsiu, a uz nekrvacas?

sssimikkk
3. jan 2021

@weru3ka tak ked ti povie odkedy sa to rata, daj vediet, tiez ma to zaujima 🙂 tiez myslim ze to ms skor nebola, ale citala som praveze aj o pripadoch, kedy to presne takto bolo - pauza dva-tri dni a nasledne ms, potvrdena aj gynekologom. Preto mi to napadlo. Ale nic to pre mna nemeni, takze uvidim 🙂 teraz uz vobec, nieco vyse tyzdna uz vobec nic, tak uvidim co a ako 🙂

sssimikkk
14. jan 2021

@weru3ka
@ivka_makovica
@dejna_
Ahojte, tak ako sa vam dari? 🙂 chcela som sa opytat, beriete teraz aj nejake vitaminy/doplnky? Vdaka 🙂

weru3ka
14. jan 2021

@sssimikkk ahoj mne dobre uz mam nabehnuty cyklus,uz aj po ms som, ale snazit sa nesnazime este🙂neberiem nic nikdy som nebrala len pocas tehu si davam na zaciatku,vy sa uz snazite o babo?

dejna_
15. jan 2021

@sssimikkk ahoj ..ja som na tom dosť zle....momentálne sa mi spustil druhý krát potrat za tento pol rok ..teraz v 11 tt predtým v 9 tt....neviem čo sa to deje ..jedného chlapca máme vyšiel na prvý krát ... všetky tri razy som otehotnela na prvý krát ..ale tieto dve tehotenstva skončili do 12 tt... Skúsim počkať či sa vyčistim sama keď nie pôjdem na docistenie ..lebo pred tým som sa kyretazi aj tak nevyhla ...momentálne idú zo mňa celkom veľké zrazeniny samozrejme nie stále ...nemám ani bolesti ani nič ale myslím že naše bábo už v bruchu nie je 😓...v stredu sa mi to začalo spúšťať ešte predtým mi urobila lekárka dva krát odber na Hcg lebo si chxhela byť istá že naozaj klesá ...čo mňa teší že mi vybavila extrémne rýchlo krvné testy na hematologiu..vlastne v stredu mi brali vzorky ani neviem.na čo všetko ale 6 ampuliek krvi ....verím že nájdeme príčinu ...moja lekárka povedala že keď sa to stane prvý raz ok..náhoda ..ale druhý krát do polroka to už nie je náhoda a mám 33 rokov tak nechce čakať na ďalší potrat ....ach dievčatá ...čo sa to deje ...ešte mi povedala že za posledný rok koľko je potratov a všelijakých iných vážnych problém v tehotnosti to nezažila za svoju prax ....že naozaj extrémy ale fakt čo počúvam je toho veľa ...
Dievčatá prepáčte že som sa vám nepriznala s mojím tajomstvom ale som poverčiva a do 12 tt som si chxhela svoje tajomstvo držať len u seba a partnera ....

A čo mi pomohlo otehotnieť ??? No ja som brala inofolic a femibion 1 a podarilo sa naozaj hneď ....držím vám palce nech ste čím skôr tehule 🤰...ja normálne po týchto skúsenostiach sa aj bojím ďalšieho tehotenstva 😓

ivka_makovica
15. jan 2021

@sssimikkk Ahoj, mne to prebehlo, ale na kontrole som este nebola.Idem az 4.februara. Je to pre mna hrozny cas. Cez sviatky a potom nebrali vobec telefony a toto bol najblizsi termin. Zda sa mi to hrozne daleko. Inak mne predtym povedal Dr.,ze ak sa vycistim sama,tak sa mozme snazit hned. Tak dufam,ze hned myslel doslovne a nie po prvej MS.Nejak zvlast pozor si nedavame.Ja som v takom zlom psychickom rozpolozeni...Nechce sa mi to konkretizovat,ale som dost apaticka a tak...no.
Inak beriem len kyselinu listovu a take doplnky na zily,lebo ma v poslednej dobe trapia.

@dejna_ to ma velmi mrzi.Snad zistis pricinu tychto problemov a cim skor sa vam podari dalsi maly drobec do rodinky 🙂

dejna_
16. jan 2021

@ivka_makovica ďakujem ..už mám za sebou asi to najhoršie dnes v noci som mala bolesti a iba som brala na wc a vyšlo zo mňa teda všeličo viac menej veľa zrazenín a aj plodovej vajce aj keď teda neviem či celé nemala som žalúdok ti sledovať ...ale od rána len krvacam ..snáď vyšlo všetko čo malo ...cítim sa celkom dobre ...prvý krát keď som potratila išli zrazeniny viac dní tak uvidíme ..ale vtedy som musela ísť aj na kyretaz..

Popravde nechápem čo sa deje šak máme zdravého chlapca tehotenstvo bez problémov 🤔 ..okrem teda bežných tehotenských veci ...celé to je naozaj zvláštne ..ale zvláštne je to že pri prvom som vedela že to bude chlapec a aj bol ..pri druhom a treťom som mala.tusenie že dievča ..to čo by to bolo sa už nedozvieme ale myslím si že bude problém s tým že dievča ....lebo z mužovej strany čo majú deti sú všetko chlapci 🤷....aj jeho sestra má len chlapcov a sesternica aj bratranci...celé je to divné a v rodine mali potraty nie nejak veľa ale boli ...som zvedavá čo zistíme na vyšetreniach ....

sssimikkk
16. jan 2021

@weru3ka tak super, drzim palce 🙂 mne akurat prebieha prva MS, tak po nej tomu uz asi nechame volny priebeh 🙂

@dejna_ To mi je velmi, velmi luto.. po druhom to uz snad zacnu riesit. Viem ze teraz to su len reci, ale neboj, vsetko sa pre nieco deje. Posielam vela vela sil ❤️ A chapem tvoj strsch z tehotenstva, ono najlepsie by asi bolo pockat na testy a vysledky, aby sa tomu ked tak dalo predist. Moja znama ma velmi zriedkavu “chorobu”, jej telo nevie akceptovat zenske bunky. Ma troch chlapcov, ked potratila, vzdy to bolo dievca. Deje sa to velmi zriedkavo, jej telo proste proti tym plodom bojuje. Kazdopadne velmi velmi drzim palce, aby bolo cim skor lepsie, hlavne psychicky. Keby nieco, vzdy sa sem mozes ozvat 🙂
@ivka_makovica tak snad bude tiez kontrola ok 🙂 aj sa budete hned snazit? Ja mam kontrolu teraz vo stvrtok, tak uvidime, uz budem mat po prvej MS

dejna_
16. jan 2021

@sssimikkk naozaj neviem..či je toto problém ...ale nič ma nenapadá ..i keď dnes som si pozerala nejaké krvné výsledky čo som našla doma z rôznych vyšetrení a zistila som že mám nízky alebo hraničný hemoglobín a ešte znížený nejaká hodnota čo signalizuje anémiu..a je pravda že v minulosti ešte keď som brala antikoncepciu tak mi v krvi zistili vyššiu zrážanlivosť krvi ...neviem či to nemôže byť problém ...uvidíme čo zistia aspoň z tej hematologie....

ivka_makovica
21. jan 2021

@sssimikkk Ani nie,ze sa snazime,ale tak kontrolu mam mesiac a pol po tom odkedy som skomcila krvacat a jednoducho uz na to nejak...kasleme? Nedavame si proste pozor.Toto obdobie ma uplne deprimovalo.Nedalo sa mi dostat v normalnom termine k doktorovi a je to pre mna sialene dlha doba.

sssimikkk
9. feb 2021

Ahojte dievcata, ako sa vam dari?

dejna_
10. feb 2021

@sssimikkk ahoj ja behám po vyšetreniach dnes som bola u gastroenterológa kvôli celiakii výsledky budú začiatkom marca, endokrinologiu mám za sebou tá je v poriadku a genetiku pred sebou idem tento mesiac ..a čakám na výsledky z hematologie ale tie mi robili ešte v tehotenstve takže budem musieť ísť znova a som objednaná v polke marca ...o zábavu mám postarané ako sa povie ..a už mi pomaly prichádza aj prvá menštruácia začínam špiniť 🙃

sssimikkk
10. feb 2021

@dejna_ tak aspon myslis na ine veci a ak je tam nejaka pricina, snad na nu aj pridu a dalsi krat to dotiahnete dokonca 🥰

weru3ka
10. feb 2021

@sssimikkk ahoj ja mam za sebou 2 cykly uz ,vysledky z histologie v poriadku ,vlastne vsetko v poriadku chvalabohu
Dr hovorila ,ze mame cakat min.3mesiace so snazenim aj som pisala,ze asi to uz nechame tak ale predsa tuzba tam je a rozmyslam,ze uz si pozor davat nebudeme a uvidime kedy sa postasti lebo nam to vzdy trva ...tebe uz nabehol cyklus?

ivka_makovica
10. feb 2021

Ja som bola konecne u gyn na kontrole.Ako na potvoru mi par dni pred tym zacali kramy. Ale trvali len 3 dni,takze som nakoniec sla a povedal,ze sa uz mozeme snazit 😊 Takze ideme asi za chvilu vsetky zas na to?

weru3ka
10. feb 2021

@ivka_makovica povedal ze uz sa mozete snazit?lebo nechapem preco by sme mali cakat az po 3 cykloch ked som potratila samovolne,mne tak povedala dr

ivka_makovica
10. feb 2021

@weru3ka Ano,povedal ze ak potratim samovolne,tak netreba cakat a mozme sa hned zacat snazit. Ak by som sla na kyret,tak treba par mesiacov cakat.
Viem,ze lekari maju na to rozne nazory. Jeden odporuca cakat a druhy nie.