Čistenie maternice po samovoľnom potrate. Áno či nie?
Ahojte, chcela by som sa opýtať na váš názor na čistenie maternice po samovoľnom potrate.
Ja som potratila v 6tt tehotenstva. Keďže som krvácala už tretí deň a moja doki mi povedala, že maternica je čistá, tak ma pre istotu poslala do nemocnice, aby vylúčila podozrenie na mimomaternicové tehu. Aj v nemocnici mi povedali, že maternica je čistá, ale nechajú si ma na pozorovanie HCG. To bolo v pondelok. Všetko išlo OK, HCG klesalo, takže sa potvrdil samovoľný potrat. Krvácanie samo ustupovalo. Lekári sa ale rozhodli, že ma vo štvrtok budú silou-mocou čistiť. V pondelok mi dvaja lekári povedali, že maternica je čistá a vo štvrtok sa na základe pondelkového ultrazvuku rozhodli, že ma budú čistiť. Tak som sa pýtala, či to je nutné, keďže mi už pred štyrmi dňami povedali, že všetko je čisté. Až na základe toho, že som "vymýšľala" (to som sa dozvedela na nemocničných chodbách) ma primár poslal na opätovný ultrazvuk, kde samozrejme zistil, že všetko je čisté a poslal ma domov.
Aké máte skúsenosti, príp. názor vy? Je potrebný aj v takom prípade zákrok? Čítala som, že u nás sa to robí stále, vraj "pre istotu" a v zahraničí radšej nechajú organizmus, nech sa vyčistí sám. Samozrejme, ak je predpoklad, že to zvládne.
@michala.s ahoj 🙂, gratulujem ku krasnemu brusku 🙂..Kedze mas za sebou kyret - chcela som sa opytat - po akom case od zakroku sa vam podarilo? 😉...a ak mozem - kde v Rakusku si?..my sa tam stahujeme v aprili a velmi verim, ze sa nam podari na jar uspesne otehotniet...krasne tehulkovanie 🙂
Ahoj, dr mi na prehliadke po 6 tyzdnoch od zakroku povedal, ze ak chceme mozeme okamzite. Z ekonomickych dovodov sme si povedali, ze pockam 6 mesiacov aby manzel dokoncil doktorat. Podarilo sa nam hned prvy mesiac a to sme sa ani nesnazili len sme prestali pouzivat ochranu.
Byvame v kittsee a lekara mam v hainburgu
@michala.s ahoj, nechodis k Dr. Urbanovi? ja som tam chodila ked som bola tehotna s Kubkom, robila som predtym vo Viedni...a porod v Hainburgu uplne na jednotku, bola som nadmieru spokojna...uvazujem ze ak budeme cakat druhe tak tam pojdem rodit zase, aj ked tentokrat zial uz ako samoplatitel (uz pracujem v BA)...nejako sa neviem nastavit na myslienku riskovat po takej dobrej skusenosti slovensku porodnicu...
@michala.s co sa tyka doktorov tak to neviem velmi posudit, kedze ja som pri porode potrebovala len hebamme nastastie...a ked som tam potom dva tyzdne po porode prisla so zapalom prsnika tak to bolo tiez ok, aj ked vtedy mi liezlo na nervy ze sa zo dna na den posuvalo kedy pojdem domov (som tam lezala aj s Kubkom - a zhodou okolnosti mi pridelili presne tu istu postel ako ked sa narodil)...
Ahojtee kolko mozem tak krvacat po samocolnom potrate nerobili mi aani kiretaz nic
@janie80 ahoj viem ze to je davno ale to iste prezivam teraz a uz som 4 den v nemocnici a doktorka mi povedala 3 x ze vsetko je ciste uz nekrvacam hcg mi kleslo z 2400 na 600 ale primar zacal vymyslat ze ma chce cistit aj ked podla ultrazvuku je vsetko uplne ciste. Neviem co mam robit zakrok odmietam, kedze komplikacie nemam krvacanie tiez nie ako sa mam k tomu postavit podpisat papiere ze nesuhlasim zo zakrokom ?
@iwulqa to ma mrzi ☹ a co mas robit, to netusim. Mozno skusit odmietnut zakrok s tym, ze budes casto sledovana svojim gynekologom... Poznam kocku, co tak urobila a az do nuloveho hcg chodievala na odbery krvi a cistenie nakoniec potrebne nebolo. Skus sa porozpravat s lekarmi v nemocnici...
@janie80 dakujem uz som doma z nemocnice , zakrok sa nekonal ja som odmietla a aj osetrujuca lekarka trvala na tom ze netreba len primar ma to toho stale chcel natlacit tak ma pustili domov, len teraz neviem ci je v poriadku ze trochu krvacam neni to silne a neni to ani cista krv ale je to take mazlave ako sopel 😀 tak neviem ci ist niekam alebo vyckat zr sa to len cisti.
No aj ja sa mam hlasit len ta krava ma zase dovolenku, ona ma aj 5 x za leto dovolenku som s toho nervozna lebo som zacala krvacat ako pri normalnom menzese.
Dakujem uz sedim v cakarni tak uvidime co mi povie 🙂
Ahojte čítam tu vaše príbehy a plačem lebo momentálne prežívam podobnú skúsenosť a neviem ako si mám s tým poradiť. S priateľom sme dlho odkladali babenko a keď sme sa rozhodli že je čas tak sme začali na tom pracovať. po 3 mesiacoch neúspechusme si povedali že sa viac posnažíme a sa to podarilo, hneď som citíla že som tehotná apo pár dňoch meškania MS nám to potvrdil testík, síce čiarka bola slabučká ale videli sme ju obaja 🙂 Radosť preveliká..avšak 2dni potom (štvrtok) som začala krvácať- najprv špinenie a potom sa to rozbehlo. Ráno (piatok ) som hneď nabehla ku lekárke a tá s neosobným prístupom bez jednej emócií mi povedala že tam vidí vačok bez zárodku ale ak nechcem vykrvácať mám isť do nemocnice na kyret, to som odmietla, lebo mne sa to krvácanie zdalo normálne ako pri mojej MS len som nemala take silné bolesti. po odchode od nej som zavolala známej lekárke a tá hneď so mnou išla k inej gynekologyčke ku ktorej je nesmierny poradovník ale keďže sú kamarátky tak ma hneď vzala. Chcela som vedieť názor iného odborníka. Ten prístup sa nedá porovnať, všetko mi vysvetlila, nakreslila odpovedala na otázky 🙂 Na moje prekvapenie mi urobila hneď 4D ultrazvuk a tam našla aj zárodok nie len bublinku, problém je v tom že sa malinké zahniezdilo veľmi nízko v maternici blízko kŕčku maternice a podľa nej a ďalšej jej kolegyneto nemá šancu na vývoj a že je lepšie že sme na to prišli tak skoro. srdiečko samozrejme ešte nepočuť takže mi ani nevedela povedať či to žije alebo nie, ale bolo to tam a mam aj fotku. Veľmi ľudským prístupom mi vysvetlila že skôr či neskôr by sa to stalo a že musím ísť na kyret. Ja som vtedy veľmi nepremýšľala tak som s tým súhlasila a objednala ma na kliniku na pondelok. Doma to na mňa všetko doľahlo,ešte že mám takého skvelého priateľa ten mi je kotvou aj keď vidím že ma stálekontroluje a sám sa trápi. Začali sa u mňa prejavovať bolesti v podbrušku, ktoré sú iné ako menštruačne,hlavne keď stojím. Avšak dnes (sobota) krvácanie prestalo, bolesti v podbrušku stále mám a v pondelok mám ísť na kyret. Mám strašný vnútorný boj, keďže som krvácala len 3 dni a nevšimla som si žiadne kúsky sliznice väčšie ako milimeter. Stále sa pohrávam v hlave s tým či naozaj by sa taký plod nevyvíjal, či by som to vedela donosiť, keď sa to náhodou nevyplavilo. Nemám žiadne istoty keďže je to tak skoro ani srdiečko nepočuť. Priateľ sa bojí o moje zdravie a nechce riskovať ja však neviem či sa vyrovnám s tým keď sa dám vyčistiť aj keď sa plod nevyplavil. Mám už len deň na rozmyslenie tak budem vďačná keď sa tu nájde niekto kto mi poradí čo v prípade ak je plod uhniezdený bizko krcku maternice, lebo doktorka vravela že sa sám už hore neposunie a na nete som o takom prípade veľa nenačítala
Vrelá vďaka
@nataly12345 ahoj neviem ti poradit zial ale chxem ti povedat ze musis byt silna, ja by som trvala na dalsom ultrazvukueste predtym a skusila si pozistovat aj v nemocnici nieco o tom a ked vies dobre anglicky ytak by som si precitala ich odbornejsie clanky lebo u nas sa moc nepublikuju odborne veci. Drz palce nech sa rozhodnes spravne, ale mysli na to ze zdravie mas len jedno.
@iwulqa Ďakujem veľmi pekne za skorú odpoveď. Na ultrazvuku budem samozrejme trvať, dnes som zistila ráno, že opäť krvácam a rovnako silno. prekvapilo ma to, že sa to zastavilo na pol dňa a potom zase. Skúsim si niečo vyhľadať aj na aglických stránkach ako si mi poradila, ale viac menej viem že to čistenie je nevyhnutné, verím úsudku lekárov a z toho mála čo som si prečítala na internete tak pri nízko zahniezdenom plode sú veľké riziká, žeby sa mi mohol deformovať kŕčok maternice a plod sanemá kde vyvýjať. Už nech to je zamnou a ja sa pohltím do práce a konečne budem vedieť spať vnoci a fungovať.🙂 Priateľ mi stále pripomína aspoň pozitívum, že vieme, že s počatím nemáme problém 🙂
Iwulqa ďakujem za podporu 🙂
@nataly12345 ahoj, v juli som podstupila kyret, viem ako sa citis. Ked pojdes do nemocnice, tak minimalne 2x sa na teba pozru, raz na kontrole a potom na prijme, mna videla 3 doktori pokial som isla na zakrok. Bez toho by to neslo, ze by ta nevysetrili. Je to velka bolest na srdiecku, Ja som plod mala, ale nevyvijalo sa, cize ani srdiecko nebilo. A ked je tak dole, naozaj to moze byt nebezpecne a poviem ti tak, radsej prist teraz o babo, ako keby si mala byt vo väcsom stadiu a potom by si o babo dosla.Drzim palceky a som zvedava ako dopadnes
@tinka881 tinka ne spravili sono ked ma prijali a potom nic ja som trvala na dalsom tak po velkom kriku co som narobila mi spravili dalsie a to primar stale trval na zakroku ale osetrujuca doktorka povedala ze netreba ze sa nemam dat zlomit a dobre som spravila a to iste mi potvrdila aj moja doktorka aj dalsia na kontrole, vsetko sa vycistilo same a nemuseli zasahovat.
Aj ja som sa vycistila sama...s injekciani... bol to zamlcany potrat v tretom tyzdni... kramy dosli po vyse mesiaca... no tri roky dozadu to bol potrat prelom 3-4 mesiac.. so zakrokom

@m_moni Mne nedali možnosť výberu. Ja som potratila v 14tt a nedočistila som sa sama uplne, takže kyretáž bola potrebná aby som ja nedostala infekciu a nemala potom problém ostať znovu tehotná