Čistenie maternice po samovoľnom potrate. Áno či nie?
Ahojte, chcela by som sa opýtať na váš názor na čistenie maternice po samovoľnom potrate.
Ja som potratila v 6tt tehotenstva. Keďže som krvácala už tretí deň a moja doki mi povedala, že maternica je čistá, tak ma pre istotu poslala do nemocnice, aby vylúčila podozrenie na mimomaternicové tehu. Aj v nemocnici mi povedali, že maternica je čistá, ale nechajú si ma na pozorovanie HCG. To bolo v pondelok. Všetko išlo OK, HCG klesalo, takže sa potvrdil samovoľný potrat. Krvácanie samo ustupovalo. Lekári sa ale rozhodli, že ma vo štvrtok budú silou-mocou čistiť. V pondelok mi dvaja lekári povedali, že maternica je čistá a vo štvrtok sa na základe pondelkového ultrazvuku rozhodli, že ma budú čistiť. Tak som sa pýtala, či to je nutné, keďže mi už pred štyrmi dňami povedali, že všetko je čisté. Až na základe toho, že som "vymýšľala" (to som sa dozvedela na nemocničných chodbách) ma primár poslal na opätovný ultrazvuk, kde samozrejme zistil, že všetko je čisté a poslal ma domov.
Aké máte skúsenosti, príp. názor vy? Je potrebný aj v takom prípade zákrok? Čítala som, že u nás sa to robí stále, vraj "pre istotu" a v zahraničí radšej nechajú organizmus, nech sa vyčistí sám. Samozrejme, ak je predpoklad, že to zvládne.
Dievčatá tak robili mi ešte ultrazvuk a mala som tam zbytky, skoro všetko som sama vyčistila ale keďže som už len spinila museli má dočistiť. Nemuseli ísť hlboko, išli skôr o revíziu Z krčka a po zákroku sa cítim fyzicky dobre. Hneď keď má prebudili som sa pýtala domov A o hodinku už prišiel priateľ po mňa. Krvácat som prestala dnes a nemám skoro žiadne bolesti. Len to ozaj žiaden sex mesiac a čakať so snaženim 3 mesiace? Príde mi to dlho keď sa budem cítiť fit a kontrola a histologia dopadne dobre. Samozrejme nechcem nič podceniť za každú cenu, len ma to trošku prekvapilo.
@nataly12345 spinit este striedavo mozes nejaku dobu, aj u mna to tak bolo, zopar prestavok a zasa zacalo, niekedy aj silnejsie ako dovtedy... s tym cakanim s dalsim tehotenstvom je to rozne, kazdy lekar povie inak - najcastejsie sa mi zdaju tie 3 mesiace (alebo 3 cykly), ale niektori odporucaju az 6 mesiacov a niektori nevidia problem po prvej ms. ja som tak otehotnela (neplanovane) po 5-6 tyzdnoch a vsetko ok, prave sa chystam do porodnice 🙂
@poohie to je skvelé gratulujem, ja si tiež myslím že keď je po zdravotnej stránke všetko ok tak netreba čakať, avšak na našu rodinu sa valí nešťastie a včera mojej sestre zomrel ročný synček, ktorý mal vážne choré srdiečko. Takže teraz budem opora a dieťatko príde keď sa na to budem cítiť psychicky.
Držím ti silno palce aby u teba všetko dopadlo skvelo, veľa zdravicka a šťastia lebo to je najdôležitejšie 🙂
@nataly12345 och, to je mi luto ☹ to musi byt strasna rana. my sme ok, uz sme doma. a tebe prajem, nech babatko pride v spravny cas a nech je uz vsetko v poriadku!
Ja som mala spontanny potrat v 10tom tyzdni ( v januari ) ..po necelom mesiaci od zakroku som dostala prve krami a dnes mi skoncili. Lekara som sa pytala kedy sa mozme opat pokusat o babatko a povedal, ze je dolezite pockat az po prvej menstruacii a ptm uz dalsi abo ete jeden cyklus. Ja som sotva prezila cakat do prvej menstruacie a snad sa dokopem pockat este do jednej. Co by ste mi radili vy?
Ja som mala spontanny potrat v 10tom tyzdni ( v januari ) ..po necelom mesiaci od zakroku som dostala prve krami a dnes mi skoncili. Lekara som sa pytala kedy sa mozme opat pokusat o babatko a povedal, ze je dolezite pockat az po prvej menstruacii a ptm uz dalsi abo ete jeden cyklus. Ja som sotva prezila cakat do prvej menstruacie a snad sa dokopem pockat este do jednej. Co by ste mi radili vy?
kocky, ja osm bola na kontrole v pondelok, dr. mi povedal, ze mam este vela zbytkoveho tkaniva, ale som uplne prestala krvacat, ani uz nepsinim, vlastne som uplne prestala v ten pondelok. kontrolu mi dal o meisac. mylsite, ze s ami to este spusti, ze sa telo vycisti samo, alebo sa mam bat?
Ahojte, čítam si vaše prispevky no už sa musím pridať. Som po samovoľnom potrate dnes je tomu týždeň😢 necistili ma a lekár mi povedal že sa to všetko vyplavilo samo... ale ja ešte stale krvacam... ako dlho to bude esre trvať? 😔 ak máte niektora skúsenosti prisím poraďte mi... mám isť k lekarovy alebo je to normálne?? Bola som v 5. týždni ďakujem
@henrietak ahoj, je mi to ľúto, ja som po kyrete krvácala cca týždeň a špinila ďalší týždeň. Keď to je len také slabšie krvácanie už tak by som možno počkala, ale keď krvácaš týždeň silno tak radšej zavolaj lekárovi, alebo tam choď.
@nataly12345 ďakujem za odpoveď, mam už len také skabšie krvacanie... len s tým nemám skúsenosti, ze ako dlho by to mohlo trvať... už som raz mala potrat a nasledne mi v tedy robili kyret a krvacala som len pár dní 3-4 ale teraz je to už týždeň... už nemám bolesti, som celkom v pohode až na to že na straaaašne bolia prsia a neviem či aj to je normálne... 😔
@henrietak prsia si ja nespomínam žeby ma boleli, ale môže to byť vplyvom zmeny hormónov. hcg klesá postupne. Postupne aj krvácať prestaneš a sama sa dočistíš. Potom by som určite išla na kontrolu a riešila ten druhý potrat..hormonálny profil, hematológia, imunológia atď...
Držím ti palce, aby si to zvládla
Ahojte zeny,vidim ze tu mate skusenosti ako to tu čítam tak sa vas chcem spytat,lebo neviem čo robit,test mi ukazal dve palicky,potom som pondelok dostala slabe spinenie ktore trvalo do stredy,skončilo,v piatok sme mali pohlavny styk a sobotu rano som zacala opet krvacat,a krvacam az do teraz teraz som nascipana,doktorovi som sa este nedostala len po telefone mi povedal ze ak by so mna zacali kusy padat,mam ist stym na pohotovost na čistenie,tak neviem co teraz spravit lebo uz to ako keby zacalo,bojim sa toho cistenia,ak ste niektora na tom bola boli to moc nechali vas lezat potom v nemocnici a kolko dni?Mam stoho strasny strach a neviem ci pockat kym mi to prejde samo a vycisti sa to alebo mam s tym ist radsej.Dakujem za kazdu radu
@alena395 ahoj cistenie hrozne nieje bolesti fyzickej sa bat nemusis, este ten den ta pustia domov, rano spravia zakrok, poobede ides domov... Ak sa rozhodnes neist na cistenie minimalne po krvacani by som sla na sono ci naozaj vsetko vyslo von, moze sa stat,ze nieco ostane a cisteniu sa nevyhnes akurat sa to cele predlzi... Bat sa nemusis nicoho drzim palce ✊ este je dobre pit alchemilkovy caj maternica sa da rychlejsie do poriadku aspon mne to pomohlo 😉
@lavender84 dakujem za radu ako mna ani brucho neboli nic,ide to v pohode von a este sa mi to nestalo prve dieta mam za sebou a teraz sme chceli druhe,no budeme muset po tomto asi pockat
@alena395 aj ja pri prvom tehu vsetko ok, ziadny problem a druhe tehu sa skoncilo MA o mesiac som ostala tehu a za chvilku rodim 😊 v zivote sa stava vselico, asi je vsetko ako ma byt 😉 no na sono by som urcite sla aj na vlastnu ziadost...
@lavender84 tam pojdem urcite a ak sa mi to do pondelka nezastavi urcite pojdem k lekarovi lebo uz ma to dost stve a pojdem kupit cajik do lekarne a este raz dakujem za radu a gratulujem k babetku
@alena395 ja som bola v 6.tt keď som zacala spiniť.. potom to silnelo až to bolo také slabé krvacanie... bola som u lekara, nasadil mi duphaston ale aj napriek tomu sa mi po týždni krvacania spustil potrat... začali ma bolieť kríže, v podbrušku... celí deň mi bolo hrozne zle a celú noc tiež... vydržala som do rána a keď som sa postavila... zaliala ma plodova voda... nebolo toho veľa... a potom zo mňa vypadol jeden kus a nasledne další...co sa týka bolestí tak sa mi po tomto uľavilo... ale psychicky som to znašala zle... hrozná bola tá neistota, týždeň som slabo krvacala. Potom som bola u lekára a urobil mi sono a chvala bohu nemusela som ísť na čistenie lebo som mala naternicu už čistú... poslal ma domov, predpisal mi vitamíny a mám sa šetriť... ešte asi dva dni som sa cítila mizerne.. uplne ako po pôrode... krvacam este aj dodnes a to je tomu už 9 dní i keď je to už skabšie ako pri mrche. Zajtra idem na vyšetrenie... dúfam že už je všetko o.k. cítim sa už dobre len sa sama čudujem čo to urobilo s mojou psychikou... a to mám už 35 rokov a mám dvoch krasnych synov 15 a 10 ročných ☺ rozhodli sme sa tak celá rodinka že by sne chceli este babo tak pre radosť 😊 aj keď to dopadlo zle stále dúfame že sa to podarí a že chalani budú mať sestričku ☺ Poviem vam baby, je to vážne super keď si už aj deti planujú spolu s rodičmi súrodenca... my sme este mladý aj keď už máme veľké deti...😁
Ahojte ja sa chcem opýtať je možné že by som ostala len od rano do večera v nemocnici?
@misel18 po kyrete bez komplikacii nechavaju 3-4hod a ides domov
Tak to neviem na aký pojdem ale nemozem tak ostať dlhšie .. 2 deti mám a nemal by snimi kto ostať ale ďakujem za odpoveď ... A ten kyret je vlastne co .. Co vám budú robit
@misel18 preco mas ist do nemocnice? Kyret je hnusne povedane vyskrab maternice, cistenie, odstranenie toho co tam nepatri. Pri potrate, polypoch, roznych problemoch.
chcem sa spytat ak zena bola na potrat moze do mesiaca dvoch troch ist na potrat Dakujem za odpoved
Ahojte....no my sme sa s muzom snazili 2,5 roka o miminko a tyzden po silvestri som si urobila test,kedze som mala take zvlastne pichanie v podbrusku a spinenie a vysli nam dve ciarky. Radost taka,ze sa to ani slovami neda opisat,plakala som ja,moja mama,sestra od radosti,ze konecne sa podarilo. Ale zivot je boj a moja radost bola priskora ☹....navstivila som lekara ten na ultrazvuku nevidel este nic,zobral mi krv a moje hcg bolo krasnych 850..nasadil mi duphaston. O tyzden mi kazal prist znova,zase nic nevidel a moje spinenie sa pomalicky zdalo uz ako krvacanie,o 2 dni sme isli na pohotovost,lebo uz som zacala krvacat ako ked mate mrchu ☹....celu cestu som plakala a modlila sa aby bolo vsetko v poriadku. Modlenie nepomohlo a moje hcg v nemocnici bolo uz len 50 ☹. Z nemocnice ma poslali domov,ze cistenie netreba,ze mam pockat na prvu mrchu a mozme sa snazit znova. Kazali mi ist este k svojmu gynekologovi na kontrolu,o dva dni som isla a ten rozculene pozeral na ultrazvuku ze ako ma mohli poslat domov,kedze to co som mala este v maternici by mi same neodislo ☹...tak nasledne na druhy den cistenie pod narkozou...citala som si prispevky od vas,ze kedy ste zlsa zacali snazit o dalsie miminko vy,lebo ja som na vazkach ci pockat do prvej mrchy a ist na to alebo pockat 3 mesiace ako hovori lekar...dakujem vam
Ahojte žienky. Prosím vás má niekto skúsenosť s takou smutnou vecou, mala som mimomaternicove tehotenstvo, potratila som v piatom týždni spontánne. Sono čisté. Zatiaľ som na pozorovaní, sledujú mi hcg. Vraj mi klesá. Len mam takú otázku, od štvrtka vlastne krvacam, t.j. už päť dní. Vidí sa mi ze je to každým dňom menej. Vložka už je skôr do hneda sfarbena, suchá, len keď sá utieram tak ešte trocha krvi. Je to normálne? Ako dlho môžem takto krvácať? doktorka mi povedala ze aj dva týždne.. Znervoznuje má to dosť. Ďakujem za odpovede..
Ahojte, je rozdiel medzi kyretazou pocas tehotenstva a cistenim maternice po spontannom potrate? V technike, ci invazivnosti?
@bodecka13
ja som mala spontanny potrat a krvacala 12 dni. 7 dni pred a 5 dni po a menstruacia mi dosla po 7 tyzdnoch.
Ahojte baby. Som vyse 5 tyzdnov po samovolnom potrate v 16tt. Necistili ma, len mi pichli injekciu na stiahnutie maternice. Uz vyse tyzdna mam dost velke brusko (pripisovala som to nafuknutiu), ale citim v nom kazdy den akoby pohyb babatka. Je to velmi zvlastne. Mate s tym skusenosti? Nemoze to byt maternica? Tehotna nie som a aj keby po potrate otehotniem este by som pohyby necitila. No a dnes, ked som mala chvilku pre seba, doma nikto, tak som si v bazene opalovala aj vrchnu cast tela. A zrazu mi zacalo vytekat to pociatocne mlieko 😨 neviete co to moze byt? Mam pocit akoby som pokracovala v tehotenstve, ale to zial skoncilo vyse 5 tyzdnov dozadu.

ja som mala malicko..nepamatam presne...ale pichali mi injekcie, cistila som sa asi tri tyzdne....otrasne to bolo...a kramy dosli az po vyse mesiaci prve.....