icon

Čistenie maternice po samovoľnom potrate. Áno či nie?

janie80
17. jan 2011

Ahojte, chcela by som sa opýtať na váš názor na čistenie maternice po samovoľnom potrate.

Ja som potratila v 6tt tehotenstva. Keďže som krvácala už tretí deň a moja doki mi povedala, že maternica je čistá, tak ma pre istotu poslala do nemocnice, aby vylúčila podozrenie na mimomaternicové tehu. Aj v nemocnici mi povedali, že maternica je čistá, ale nechajú si ma na pozorovanie HCG. To bolo v pondelok. Všetko išlo OK, HCG klesalo, takže sa potvrdil samovoľný potrat. Krvácanie samo ustupovalo. Lekári sa ale rozhodli, že ma vo štvrtok budú silou-mocou čistiť. V pondelok mi dvaja lekári povedali, že maternica je čistá a vo štvrtok sa na základe pondelkového ultrazvuku rozhodli, že ma budú čistiť. Tak som sa pýtala, či to je nutné, keďže mi už pred štyrmi dňami povedali, že všetko je čisté. Až na základe toho, že som "vymýšľala" (to som sa dozvedela na nemocničných chodbách) ma primár poslal na opätovný ultrazvuk, kde samozrejme zistil, že všetko je čisté a poslal ma domov.

Aké máte skúsenosti, príp. názor vy? Je potrebný aj v takom prípade zákrok? Čítala som, že u nás sa to robí stále, vraj "pre istotu" a v zahraničí radšej nechajú organizmus, nech sa vyčistí sám. Samozrejme, ak je predpoklad, že to zvládne.

prskavka2223
3. aug 2017

@krissmac fuuuha o takomto niecom som este nepocula...ale ked si potratila v 16tt tak nechapem preco ta nevycistili??!! Ja som potratila v 5tt a v nemocnici na pohotovosti tiez mi pichli injekciu stym ze ma netreba cistit,ale o 2 dni na to som isla mojmu dokymu a ten zhrozeny,ze ako to ze ma nevycistili,tak na druhy den mi robil kuretaz on na sukromnej jednodnovke. A u svojho gyndu si nebola sa popytat?

jankakudronova
13. júl 2019

Ja som to zažila dvakrát☹ PRVÝKRÁT V ČECHÁCH to mi povedali,že čistiť netreba,že je všetko čisté a ako vy vravíte zákrok netreba a nechali to na orgamizmus a DRUHÝKRÁT NA SLOVENSKU a tam ma už čistili z dvôvodu toho HCG že klesalo,že bábo umiera😟 ale ako ma čistili,tak mám také hnusné bolesti keď mám krámy aj 4 dni a silné krvácanie od prvého dňa až hrudky krvy a to som predtým nemala.Teraz umieram každý mesiac od prvého dňa krámov.Predtým sa mi to stalo raz za pol roka ze mi bolo zle a na odpadnutie ale ako ma čistili tak to mám kazdy mesiac hned prvy den ako dostanem kramy a idem zomriet od bolesti 4 dni🤨 som aj citala ze je to sosobene koli tomu cisteniu ale to bolo skoro pred 2rokmi a ja to mam kazdy mesiac😫

dejna_
8. júl 2020

@vavrenka ahoj chcem sa ťa opýtať ako si vtedy dopadla ? Lebo ja som mala tiež samovolny potrat čistila som sa 7 dní a už úplne prestávam krvacat ale stále tam ostalo niečo na docistenie dostala som vyvolávacku ale nič sa nedeje ...ty si bola po tej kontrole ok mesiaci ok? Ďakujem za odpoveď

vavrenka
18. júl 2020

@dejna_ ahoj, neviem, ci je to este aktualne, ale pri najblizsej kontrole som mala vsetko ciste.

dejna_
18. júl 2020

@vavrenka v utorok idem na kontrolu 🙈 a verím v zázrak 🙏 nekrvacam vôbec už medzičasom som si nasadila alchemilku a po nej ešte niečo odišlo ale netrúfam si povedať že či je to ok...bolesti nemám žiadne ani teplotu cítim sa fajn aspoň teda po fyzickej stránke...reálne by som mohla už okolo 1.8 dostať menstruciu ..no som fakt zvedavá čo bude v utorok

vavrenka
18. júl 2020

@dejna_ drzim palce, vyzera to tak, ez sa tvoej telo s tm vysporiadalo samo

dejna_
19. júl 2020

@vavrenka ďakujem 🙏. Si predstav že včera aj keď teda nekrvacam 🤷 išla som na malú na wc a ako som sa utrela pozrela na papier ja teda už automaticky pozerám ok týchto skúsenostiach a na papieri naozaj slušný kúsok zrazeniny alebo ako to nazvať ...takže sa cistim aj bez menstrucie a aj bez injekcií....no fakt som zvedavá čo bude v utorok ..uz len čakať a vydržať 🙏

dejna_
21. júl 2020

@vavrenka Ahoj..dnes som.bola na kontrole u mojej lekárky ...a mám to mensie povedala že keď to meria na výšku tak 10-11 MM a že keď na šírku tak do 8 MM takže úplný kúsok ...povedala že keby nevedela že som bola tehotná by povedala že to môžu byť aj pred menštruáciou zhluky či nejaké tkanivá..takže.povedala že počkáme na mezes a že to sa určite odplavi a rozprávali sme sa za tú kyretaz a ona že nie to je naozaj posledná možnosť že tam môže vzniknúť veľa nepriaznivých veci a komplikácií 🙈 že okrem teda samotného pobytu v nemocnici že ani ja by som to nechcela absolvovať 🙂...konečne normálny názor lekára...povedala že ona verí že to odíde s menzesom...
Inak oni mi vždy predtým hovorili výšku ale ona mi to merala teraz aj na šírku ale ja sa pamätám že z tých sono obrázkov tak na šírku to bolo väčšie ako na výšku ...a bolo to členité teraz to vyzeralo ako jeden zhluk ..inak popravde som včera začala trocha krvácať ale fakt. Len trocha už som si myslela že asi menzes dorazil aj keď teda skoro je to len tri týždne ...ale som pokojnejšia ...povedala pokiaľ nebudem mať bolesti a teplotu tak je všetko v poriadku a po menzese spravíme kontrolu ..a dali mi ešte predtým zobrať tu krv a mala som nižšiu hladinu magnézia tak som si hneď nasadila a aj vitamín d mám nižšie tak opäť začínam užívať ..a za hcg hladinu sme sa ani nebavili to má teraz napadlo asi mi skontroluje až potom ...ale som šťastná že aspoň takto to dopadlo ..už som rozmýšľala jak pôjdem ráno na príjem 🙈

vavrenka
21. júl 2020

@dejna_ to s9m rada ze to dobre napreduhe, podla mna z najblizsou mrchou vsetky zvysky odkrvacaju 😊

dejna_
21. júl 2020

@vavrenka aj ja si myslím 🤗 ďakujem za podporu každopádne sa cítim lepšie

weru3ka
8. dec 2020

Ahojte citam komenty lebo teraz tym prechadzam😪 v 8 tt mi zistili prazdny vak cize bez plodu moja dr mi povedala,ze sa to zrejne vycisti same ale dala mi aj vymenny listok na prijem, hned v ten den som zacala slabo krvacat to trvalo 4 dni potom uz viac aj nejake tkaniva odisli,tak volala som dr ze je to v poriadku mam prist po odkrvacani...v nedelu 3 dni na to to bolo uz dost toho krvacia aj tie kusy odisli pondelok bolo fajn a dnes v utorok zas dost toho aj krv aj tie kusy... co to je? Je to v poriadku? Uz nechcem zas volat moc mojej dr, mam ist na pohotovost? Vobec som nenasla ci si tie kusy niecoho v poriadku😪bojim sa kedy to skonci...😌

dejna_
8. dec 2020

@weru3ka ak to krvácanie nie je extra silné tak je to v poriadku ak by si krvácala dlhšie napríklad ako 7-10 dní sa daj určite skontrolovať či ti tam niečo neostalo ...lebo mne ostalo a potom mi to robilo šarapatu stále som krvácala a čisteniu som sa aj tak nevyhla.

weru3ka
8. dec 2020

@dejna_ dakujem tak som kludnejsia, zajtra asi zavolam aj dr lebo odvtedy uz vyse tyzdna ma nikto neskontroloval nic proste...ani krv. A vysetria to aj tak aj napriek krvacaniu? A kedy ti zistili ze tam mas nieco este prosim?❤

dejna_
9. dec 2020

@weru3ka mňa vyšetrili aj počas krvácania no zistili to hneď po Tom krvácaní keď som bola na kontrole s tým že mi tam niečo ostalo...dostávala som injekcie MeM na sťahovanie maternice čo niečo vypudilo ...potom mi tam ešte ostal malý kúsok a čakali sme na menštruáciu či sa to výplaví...no celý čas teda asi 6 týždňov od potratu som krvácala slabo alebo spinila ..potom prišla menstruacia silná jak šľak horšia ako samotný potrat ....a išla som k lekárke na kontrolu a zase tam bolo niečo ..už som nemala síl a hneď som išla do nemocnice na kyretaz a našli mi tam ešte niečo okolo 2 CM zrazeninu čo robila šarapatu ...odvtedy som mala pokoj a aj menštruácia po kyretazi sa mi upravila bola slabšia ...moje odporúčanie daj sa po krvácaní skontoktrolovat a keď tam niečo ostane radšej choď na zakrok..je to rýchle a bezbolestné ..dokonca som krvácala len slabulinko jeden deň a potom nič a menzes došiel o 2.5 týždňa ako mal keby som na kyretazi nebola.

weru3ka
9. dec 2020

@dejna_ dakujem moc,vcera som skoncila na pohotovosti lebo to krvacie bolo neunosne,vysetrila ma a ten vak tam stale je :(dala injekciu ze pomoze to vypudit a ked nie piatok idem na zakrok aj ja, ale som pokojnejsia uz si to necham spravit a hotovo.
A robia aj nejake predoperacne vysetrenia?nic mi nespominala a ja som sa ani nepytala nenapadlo ma to len viem,ze prist na lačno

dejna_
10. dec 2020

@weru3ka ahoj dobre si spravila žena cíti keď je už niečo veľa a ak tam vak stále je tak treba asi vyčistiť. Ja som bola na kramaroch deň predtým a bola som na EKG a ráno v deň zákroku mi brali krv...potom som išla sa prezliecť a hore na izbu kde mi sestrička všetko vysvetlila ...samotnú zákrok u mňa trval 15 minút a to som ešte čakala kým.mi zavedú ihlu anestéziológ a ešte okolo toho kecali ...neboj sa uľaví sa ti ..musíš to preplakat ale nezabudneš ..čas trochu pomôže ja mám už pol roka od toho ale stále si spomeniem že už by som išla vo februári rodiť 😢...teraz sme sa začali znova snažiť o bábo tak verím že nám čím skôr bude dopriate 🙏...a tebe prajem to isté čím skôr ďalšieho drobčeka nech výplní to miesto

sssimikkk
10. dec 2020

Ahojte, bohuzial sa pripajam aj ja.. minulu stredu, kontrola v 9tt kvoli hematomu, babatku od 8tt nebilo srdiecko. V piatok ma hospitalizovali, zaviedli tabletky, v piatok vecer som zacala krvacat, bolesti ako pri silnejsej ms, v noci na toalete som na papier zachytila gestacny vak, takze to odislo.. v sobotu ma pustili s tym, ze tkaniva tam este su, ze budem dalej krvacat.. krvacam az do dnes, nic hrozne, tak stredne, vyslovene len spinenie to nie je.. dnes som bola na kontrole u dr, povedal ze kyret netreba, ale este mi tam zostali tkaniva a kedze mam maternicu dozadu, moze to dlhsie trvat.. na kontrolu az v januari..
Akurat v tom soku som sa neopytala, kolko mozem krvacat, a kedy by mala prist ms.. viete mi niekto tak vo vseobecnosti odpovedat na tieto otazky? Viem, ze kazda sme ina 🤷🏼‍♀️ Dr povedal, ze mam prist len v pripade masovneho krvacania a horucky..
a verim, ze sa vsetkym coskoro podari ❤️ My sme si tym uz presli v roku 2018, ale tam bola nutna kyretaz, babo ma drzalo v nevedomosti a drzalo sa este 5 tyzdnov. Potom sa nam podarila krasna dcerka, ktora ma cez rok 🙂 hematologia uplne v poriadku

weru3ka
11. dec 2020

@sssimikkk aj ja mam maternicu dozadu,myslis ,ze aj toto je pricina ,ze to takto dopadlo?:( inak dnes som mala ist na prijem aj taska pobalena ale nakonuec,ze zatial to vyzera lepsie zevraj sa ten vacok straca ale stale ma 1,3cm takze za tyzden opat kontrola no krvacanie uz ustupilo nastastie
Je mi to luto,uz ked si videla babo musi to byt tazke😌 treba verit,ze sa opat podari so stastnym koncom a teraz je dolezite aby si bola v poriadku ty🙏 aj mne hovorili ,ze treba az pri teplote aldbo masivnom krvacani co som mala ja a pichli mi na to injekciu a potom uz dobre, drz sa

weru3ka
11. dec 2020

@dejna_ dakujem ti zatial to nechali tak ,zevraj je to na dobrej ceste tak uvidim no uz som to aj chcela mat za sebou ale couz zas vedia hadam co robia.
Moc drzim palceky nech sa zadari😇 ja uz 2 deticky mam tak o to lepsie to znasam veru

dejna_
11. dec 2020

@sssimikkk ja som krvácala a spinila striedavo 6 týždňov takže je to naozaj individuálne. Ja mám tiež doma jedného huncuta no chcheli by sme pre neho kamoša či kamošku.nech mu nie je smutno ...to by bol darček vianočný ❤️🙏
...veľa sa vie aj prvou menštruáciou vyčistiť ..len teda u mňa ani to nepomohlo 🙏🙏ale dievčatá prajem vám nech ste čím skôr fit a v poriadku

dejna_
11. dec 2020

@weru3ka nie keď ti povedali že.je to dobre tak to nechaj na prírodu a keď bude všetko ok už budúci mesiac sa môžete snažiť 💖 je to určite lepšie bez kyretu ..kyret by mala byť posledná volba a keď ti povedali že je to v poriadku tak ver lekárom

dejna_
11. dec 2020

@sssimikkk a na hematologii ti robili aké vyšetrenia a ako dlho si čakala na výsledky

sssimikkk
11. dec 2020

@weru3ka dakujem, snad sa najblizsie udrzi 🙂 podl mojho gynekologa otocena maternica nie je najmensi problem pri tehotenstve, mozno je tazsie otehotniet, udajne to ide lahsie pri polohe zozadu, potom zostat lezat na bruchu. Myslela som ze to je blud, no 3x som otehotnela a 3x to bolo takto 🙂 a pocas tehotenstva, ako narasta babo, maternica sa otoci normalne, ked sa scvrkne ide vacsinou zas tak ako pred otehotnenim. Takze tam by problem nemal byt 🙂 a drin palce 🙂
@dejna_ teba docistovali aj po prvej ms? Ja som pre istotu volala dnes doktorovi, ci je ok ze sa mi spomalilo krvacanie po pichnuti injekcie, povedal ze to je uplne normalne. Dnes mi prisli aj vysledky z krvi, hcg stale vyssie ale kedze sa stale cistim som to aj cakala, buduci tyzden idem znova, su z toho trosku stresy. Uprimne tu hemato ani neviem co boli za testy, bolo to dva roky dozadu, vysledky cca 2 tyzdne myslim. Mne dal doktor vymenny listok so slovami ze u nas sa to riesi az po dvoch potratoch, ale ked sa mi podari si to niekde vybavit tak len dobre

sssimikkk
11. dec 2020

@weru3ka
@dejna_ este otazka, aj si nieco davate na regeneraciu maternice alebo tak?

weru3ka
11. dec 2020

@sssimikkk tak dakujem za typ ako otehotniet🤭 vyskusame urcite ale teraz si davame pauzu proste to tak citim,nedarilo sa pol roka bolo sklamanie kazdy mesiac a ked uz konecne tak to dopadlo takto😔 ja si nedavam nic zatial na maternicu iba probiotika som zacala lebo mam nejaku zapchu alebo co

weru3ka
11. dec 2020

@dejna_ dakujem snad bude vsetko v poriadku❤

dejna_
11. dec 2020

@sssimikkk hej mna docistili už museli ...6 týždňov bola dlhá doba a psychický som už bola v prdeli ...píla som alchemilku a ostruzinu malinovú to sú čaje ale dávala som si aj tinktúry...

sssimikkk
11. dec 2020

@weru3ka jasne chapem, tak uvidis, vravi sa ze po potrate je to ako pohnojene, ale samozrejme psychika robi velmi vela, podstatne je aby ste boli obaja ok 🙂

@dejna_ A mas pocit ze ti aj pomohli tie caje? Vy sa uz aj snazite ci?

dejna_
13. dec 2020

@sssimikkk hej ja mám od kyretaze 4 mesiace už pomaly začíname na Tom pracovať ..určite mi pomohli lebo cyklus som mala ako hodinky len s alchemilkou opatrne nemôže sa v tehotenstve čiže keď sa začnete snažiť tak ju môžeš brat len v čase menstruacie a aj zmierňuje bolesti pri menzese a celkovo ...ja odporúčam určite a dievčatá ak to bude bez kyretaze kľudne po ďalšej menstruacii už skúšate aj keď niekto ani na ňu nečaká 😅🤗 a môže to hneď vyjsť

sssimikkk
13. dec 2020

@dejna_ ja som ako na ihlach, v steedu idem znova na krv kvoli hcg, uz viac menej len spinim, pevne verim ze ma na kyret neposlu 😔 ale vam drzim palce nech to coskoro znova vyjde 😊