Čoraz viac známych s HPV

13. mar 2023

Ahojte, zacinam sa normalne bat od tohto virusu, ako ho clovek dostane? 😬 Podla Vas mam nejaku sancu ho dostat, ked som s manzelom 12 rokov, zijeme pohlavny styk samozrejme (po cisarskom uz nie tak casto), mam 32 a 1 dieta? Od coho to zavisi?

pukina
13. mar 2023

dostat ho mozes nechranenym pohlavnym stykom s nositelom virusu. takze ak nie je ani jeden z vas (teba ci tvojho muza) nositelom a nebudete spat s inymi, nemas sa ako nakazit

autor
13. mar 2023

@pukina Joj, dufam. 3 moje kamosky ho maju, vsetky 3 museli ist na operaciu. 2 su single baby ale 1 ma frajera, ktory je negativny... Nechapem...

lalenka33
13. mar 2023

Ja sa tomu vôbec nečudujem v dnešnej dobe kamarátstiev s výhodami.

lalenka33
13. mar 2023

Čomu nechápeš? Keď to nieje jej 1.sexuálny partner, tak sa mohla nakaziť od niektorého bývalého.

0silvia0
13. mar 2023

V dnesnej dobe je to ovela pravdepodobnejsie ako v minulosti, ked ludia nezili taky uvolneny sexualny zivot ako teraz.

autor
13. mar 2023

@lalenka33
@0silvia0 akurat citam tu na MK, ze nezili sexualne rok, niekto dokonca aj 5 rokov, tak ako sa mohli nakazit pohlavnou chorobou bez pohlavneho styku? 🙄

lalenka33
13. mar 2023

Úplne normálne. Veľa ľudí sa nakazí HPV virusom a ani o tom nevie lebo organizmus sa s tým sám vyrovná. No niekto sa nakazil, virus má v tele a pri dlhodom strese, slabej imunite vírus prepukne. A okrem toho z vlastného okolia ti môžem povedať, že málo kto sa prizná, že sexuje s kadekým, strieda často partnerov. Tiež mám v okolí osobu, ktorá sa tvári ako Panenka Mária ale na zratanie jej kamarátov s výhodami by si potrebovala niekolko rúk.

maal
13. mar 2023

Ak tvoj muz nebol tvoj prvy a ty jeho prva, tak uz je tam sanca, ze niekto z vas ten hpv virus ma. Mozes ho mat ale neprejavi sa, cely zivot. Ale staci stres alebo oslabena imunita a prejavi sa - aj po rokoch, co v tebe driemal. Dalej, vacsi vyskyt je “sposobeny” tym, ze sa viac chodi na preventivky a tento virus je lahko objavitelny. Cim viac zien na preventivke - tym viac pozitivnych. Operacia nie je taka zavazna, je to rutinna operacia, vacsinou uz jednodnova. Ale netreba to podcenit, chodit na preventivky a posilnovat imunitu.

iwesska
13. mar 2023

Tak a comu sa cudujes? Vsak mnohe zacinaju v 15.tich, paria sa krizom krazom,lebo vsak si treba uzit a potom sa v strednom veku cuduju,ako k tomu prisli.

simca06022011
13. mar 2023

H PV nie je pohlavna choroba ako ine, hpv mozes mat od svojho prveho styku a nevediet od tom, a rovnako ani nemusis mat. A nemusis o tom vediet, nemusi ti nic orbit. Operaciu (?) mozes potrebovat aj bez HPV aj s HPV... nie je dovod stresovat a robit z toho strasiaka. Najblizsie u gynekologa sa daj vysetrit na HPV, povie ti ci mas, nemas (ak si neabsolvovala toto vysetrenie uz) a bud v klude. Ja napr. HPV nemam, cytologiu mam napriek tomu teraz nic moc a kto vie, mozno skoncim na konizacii atd... ;)

patus_2
13. mar 2023

Hpv bolo stále rozšírené, len niekedy neboli také diagnostické možnosti. Možno sa zdá, že teraz je toho viac, určite to súvisí aj so spôsobom sexuálneho života, striedania partnerov, nepoužívanie ochrany... Každopádne HPV sa nemusí prejaviť, niekto s tým žije roky a až keď je oslabená imunita, tak nastáva problém.

lenja123
13. mar 2023

Treba si uvedomiť, že to nie je pohlavná choroba. Prenáša sa aj napr. použitým uterákom, v rodine ho ľahko dostane dieťa od rodiča, atď. HPV spôsobuje rakovinu nielen u ženy, ale aj u muža, aj preto sa očkujú aj chlapci.

mircalla
13. mar 2023

@autor Trva aj 10 rokov od nakazenia, kym sa to prejavi.

iwesska
13. mar 2023

@lenja123 Ano z pouziteho uteraku? To nie je herpes. Ibazeby rodina mala jeden uterak,do kt.si podvozok utrie najprv ona,potom chlap a nakoniec este aj dieta🙈Prenasa sa vylucne pohl.stykom - normal,anal,oral a este sa moze pocas porodu z matky na dieta.

lenja123
13. mar 2023

@iwesska no veď ani som nemyslela uterákom na ruky 😂. Dokonca aj keď sa rodičia kúpu s deťmi v spoločnej vani, môžu ho preniesť.

evuska135
13. mar 2023

Ja som mala doteraz vzdy stery dobre. Teraz po 2 tehu zrazu vysla horsia cyto, mam aj hpv vraj a idem na rozsireny test aby som vedela aky.
Ale musim povedat ze tento rok moja imunita utrpela, vsetko sa mi zrazu zacalo kazit v organizme. Chytila som aj streptokoka ktoreho stale neviem porazit a musim ist vybrat mandle.Mala som dvakrat koronu, mam pocit ze odvtedy sa na mna vsetko lepi a dieta nosi zo skolky pliagu 🙈

20erika07
13. mar 2023

HPV je virus, ziadna pohlavna choroba. Má ho 80% žien. Vôbec nie je rozšírený v tejto dobe. Stále tu bol a bude. Len diagnostika ide s dobou vpred,takže čísla samozrejme rastú. Su na to publikácie, články vytvorené odborníkmi. Treba si to poriadne naštudovať ,nebude ten strach taky veľký. Preventivky su alfou omegou.
Keďže je to vírus, iba telo s dobrou imunitou si s nim dokáže poradiť. Inak len par minutova konizacia. Teda ked ho uz zena ma. Zdravý životný štýl je na mieste. Popripade očkovanie, kto chce.
A pred HPV 100%tne nechrani ani kondom. A nie každý typ je rakovinovo nebezpečný. Tvoje kamošky môžu mať iné typy, najrizikovejsie su 16 a 18.

scorpionflower1
13. mar 2023

HPV ma 80 % populacie, s velkou pravdepodobnostou ho mas aj ty, len ti nespôsobuje problemy, preto ti nan nikdy nerobili testy.

lalenka33
13. mar 2023

@lenja123 HPV je vírus, ale vírus prenášaný pohlavným stykom, ale priamym stykom s infikovanou vecou, ktorú si dáš do seba. Ten uterák by si musela oblízať alebo sa zospodu utrieť presne tou istou časťou, kde infikovaný sekrét vypustil partner a to je teda veľmi maličká šanca, tak isto ako dostať to vo vode. HPV sa nechytá v bazéne ako mykóza.

kittykat22
13. mar 2023

Pozri sa na to, z tej druhej stranky. Vdaka medicine, tvoje zname a kamaratky preziju dalsie krasne roky v zdravi a pohode. Toto sa im stat pred 30 rokmi, tak by to bol pravdepodobne ine ukoncenie pribehu.
Ale urcite je HPV na vzostupe. Sexualna promistkuta a zvysujuci sa vek kedy si clovek najde spravnu polovicku nahrava blbemu skore.
Netrap sa tym. Nema to zmysel. Dolezite je nezanedbavat prehliadky a mozes spravit extra, ze sa o tom budete bavit s kamaratkami a pripominat si, ze treba chodit na kontrolu.

iwesska
14. mar 2023

@lenja123 Nemoze,on vo vode neplava. Nedostanes ho ani na kupalisku,ci saune. Ibaze by dieta pri kupani chytalo rodicom genitalie,o com silno pochybujem. Nesir prosim ta nezmysly.

lenja123
14. mar 2023

@iwesska
@lalenka33 nepíšem o kúpalisku, ale o vani. Kde sa dieťa v pohode môže obtrieť o rodiča,keďže vaňa je naozaj malá a navzájom sa dotýkajú. Okrem toho aj na kúpalisku sa môže stať, že ako dieťa behá z vody, tak sa utrie do osušky rodiča.

iwesska
14. mar 2023

@lenja123 Na kupalisku nosim plavky,nevytieram sa hola do uteraka,kym je dieta vo vode,neviem ako ty😂

lenja123
14. mar 2023

@iwesska no ja sa teda utriem do osušky, nesedím v mokrých plavkách celý deň. A aj vo vani si s plavkami?

simca06022011
14. mar 2023

@lenja123 podla mna si mylis herpes s hpv... myslim, klasicky, herpes simplex;) A nie ani utretim do osusky sa hpv neprenesie. A genitalie mi dieta neobchytkava, neviem ako tebe, sekret by musel dojst do kontaktu so sliznicou dietata, pochybujem ze cez povrch koze sa dostane napr ku genitaliam, do ust, atd... , neviem teda ako by to islo. Ani vo vani. Herpes je vec ina.

lalenka33
14. mar 2023

@lenja123 to dieťa by muselo prísť do priameho kontaktu s výtokom/semenom , teda neviem, ktorý rodič dovolí dieťaťu chytať ho za intímne miesta a necha ho potom strkať si tie ruky do úst. Tiež si neviem predstaviť, že žena na kúpalisku si vytrie uterákom svoje genitálie a násle tou istou časťou ich vytrie dieťaťu alebo mu ho strčí do úst. Ako je vyššie písané infikovaný sekrét musí prísť do kontaktu so sliznicou.

lenja123
14. mar 2023

@lalenka33
@simca06022011 jáj dievčatá, veď ja sa s vami nechcem hádať. Neterka mala minulý rok 13rokov, od obvoďáčky dostala sestra brožúrku, kde boli popísané presne tieto cesty prenosu, ako píšem tu. Vtedy som si o tom dosť preštudovala aj ja, keďže mám chlapcov, ktorí tam boli tiež spomínaní. Ako nepresvedčiam nikoho o svojej pravde, mňa to tiež najprv dosť zarazilo, som si aj myslela, že preháňajú, lebo chcú zvýšiť očkovanosť. Ale potvrdila som si to z viacerých, aj zahraničných zdrojov. Nemienim sa už viac doťahovať na túto tému. Mier 😄

katka9010
8. aug 2023

Neobvinujte len mužov. Nakaziť sa dá pomerne ľahko u gynekologa. Je plno štúdií kde ani pri najlepšej snahe nejde zničiť hpv virus na vaginálnej sonde nakoľko je citlivá na chemikálie a hpv je veľmi rezistentny. Približne okolo 7% je nakazených hpv a okolo 13% inými druhmi napríklad safylokok a podobne. Dôkladná dezinfekcia by musela trvať 30minut v pristroji na tom určenom čo z časového hľadiska nieje možné. Netreba zabúdať že hpv prejde cez kondóm. A dezinfekcia obtretim umytím nestačí m Informácie sú bezne dostupné na medicínskych stránkach v angličtine. Napríklad https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26071392/ ale štúdií na túto tematiku je dosť...