icon

Endometrióza a otehotnenie

gagirl
24. sep 2013

Ahojte kocky..Tie co ste mali zistenu endometriozu podarilo sa vam prirodzene otehotniet,alebo len umele oplodnenie..diki

jaja9891
24. okt 2013

@avlv este nemame ziadne vysetrenia,moj manzel stale dufal,ze to pojde prirodzene,ale uz pochopil,ze sa musime ist poradit aj do centra... tak dufam,ze to coskoro nasmerujeme na spravnu cestu... a ty mas co vsetko za sebou? zajtra idem do CAR,tak som zvedava co sa dozviem... bojim sa,ci sa ta mrcha endo nevratim po 6 mesiacoch... a my sme sa o babo este nestihli pokusit,ani vajickovody mi neskontrolovali... takze este sa uvidi podla spermiogramu a priechodnosti... ale ta liecba je hrozna...

avlv
24. okt 2013

@jaja9891 No my sme po 4 mesačnej liečbe tiež skúšali ale potom som už donútila manžela ísť na spermiogram a tam sa ukázalo že sa mu spermie netvoria 😠 takže sme zbytočne natiahli čas.
Inak ako cez CAR to neporiešime ale sme len na začiatku takže máme toho ešte veľa pred sebou.
Času veľa nieje lebo od konca liečby už ubehlo 8-9mesiacov. Ja mám našťastie vajíčkovody priechodné podľa výsledkov z laparky. Len som si nebola istá či mi ju vôbec vyšetrovali lebo žiadna modrá tekutina zomňa po laparke neišla. Ale v správe mám napísané že sú priechodné.
Dôležité sú výsledky manžela to už teraz aj ja viem.

jaja9891
24. okt 2013

@avlv no mne presne o tyzden uplynie 6 mesiacov,cyklus este nenabehol,zajtra ideme do CAR a uvidime co dalej,vahala som,ktore CAR,ci ist,ci si dat pichnut este na 3 mesiace....ale nakoniec,mozem ist aj do viacerych CAR,ked sa mi znepaci... ja nechapem preco mi vajickovody nevysetrili,ked uz ma rezali.... tak dufam,ze tieto vysetrenia sa rychlo uskutocnia,nech uz viem co dalej...lebo mam pocit,ze len stojim na mieste.... a vobec neviem kolko z vajecnikov mi nechali,vraj len cysty vyrezali,tak netusim... bojim sa aby som si aj vajicka nevycerpala... a nevies ci ich v CAR zaujimaju aj lieky od koznej na akne,ci na ekzem... rozne kremy a tak...

avlv
24. okt 2013

@jaja9891 určite sa ťa opýtajú či užívaš nejaké lieky a aj na alergie to hneď na prvej konzultácii sa ma pýtali. Ak nie treba určite povedať.
Skúste ísť aspoň na konzultáciu, urobia vám vyšetrenia a je len na vás ako sa rozhodnete.
Na endometrióze je to najhoršie že sa neukáže na ultrazvuku pokiaľ je len na maternici, len cysty a to už je väčšinou vyššie štádium.
Ja som cysty nemala endometrické len folikulárne podľa výsledkov z hystológie. Odstránil mi ich tak aby nepoškodil veľmi tkanivo vaječníka potom som chodila na folikulometriu a mala som foliky pekne aj bez ďalších liekov čiže sa vaječníky sami naštartovali.
Endo mám niekde v brušnej dutine tak dúfam, že ešte spinká 😝
No len unás sa to skomplikovalo tými manželovými výsledkami. Všetci lekári mi povedali že sa malo začať jeho spermiogramom ale aj tak by som skončila na laparke mala som už veľké bolesti a cysty mali už cez 4 cm.

jaja9891
24. okt 2013

@avlv no ja som si nevsimla ziadne priznaky a o endo som ani nepocula dovtedy,len raz po mrche ma ostalo pichat v pravom boku,tak som sla k dr.,uz som nieco tusila,bolesti sa zacali stupnovat,boli uz kazdy den,nevolnost a pod.... a cysty boli 3 a 5 cm,takze dost neskoro a plno zrastov,ktore mi ani nerozrusovali,co je skoda a ani tie vajickovody mi neskontrolovali... z laparoskopie museli prejst na laparotomiu :( bolestivu mrchu som mala vzdy a coraz horsiu,ale toto by som necakala...pred rokom som bola na preventivnej prehliadke a vsetko bolo ok a po roku uz take cysty... no uvidime.... ja momentalne uzivam aj na vytoky vaginalne tabletky,teraz neviem ci mam dnes vecer pred vysetrenim vynechat,alebo nie...

avlv
24. okt 2013

@jaja9891 no aj mne našiel zrasty ale niečo mi odstránil aj som to po laparke pocítila.
Možno keby bol šikovnejší doktor tak by ich odstránil (môj názor)
Tak isto keby som nemala bolesti celé mesiace a tlak pri vaječníkoch tak by som na laparku nešla lebo lekár stále opakoval že si to namýšľam. Sama som si ju vybavila v inom okrese. Gyndoš mi ani nepovedal že nejaké cysty mám. A to som k nemu chodila viac ako pravidelne aj kvôli bolestiam čo vždy usúdil ako ovuláciu.
Hneď po laparke som ho zmenila. Už by som mu asi nedôverovala.
Koľko som sa nachodila na rehabilitácie aj ortopédiu lebo nikto nevedel z čoho ma tak bolí pánva a kríže.
Veľa záleží od doktora, každý povie niečo iné a my sme potom ztoho na prášky. ☹

jaja9891
24. okt 2013

@avlv no ja by som tiez chcela zmenit gynek.,ale v mojom okoli nikto normalny nie je...a ako vravis,tiez ma bolia krize a poslali ma za ortopedom a kazdy si vravi ine a clovek nevie co ma robit,no mna operoval skuseny lekar,tak nechapem preco to takto dopadlo...lebo z operacnej spravy sa vela vycitat neda...

babatenko77
28. okt 2013

@jaja9891 ahoj, tak ako? boli ste v tom CARe?

jaja9891
28. okt 2013

@babatenko77 ahoj,ano boli,no na moje prekvapenie mi dr. povedala,aby som si uz dalsiu injekciu nedala pichnut a zacala sa snazit o babo prirodzene,ze ak s anebude darit,spravi mi dalsie vysetrenia,spermiogram mame ok,takz euz s alen snazit,ale ako na potvoru mam zapal mocovych ciest :( no este musim zavolat dr.,ze nechcem injekciu,trochu s abojim,ze ma bud edo toho tlacit...ale pol roka stacilo...

babatenko77
28. okt 2013

@jaja9891 tak vidíš, super. Tvoj dr. ťa do toho nemôže tačiť, jednoducho to nechceš a hotovo. je to tvoje rozhodnutie. tak sa pekne prelieč a šup na to 😉 ...ale v kľude 🙂

jaja9891
28. okt 2013

@babatenko77 no super,povzbudilo ma to,ale ci to aj pojde,nikto nevie... no myslim si,ze 6 mesiacov stacilo, o chvilu mu idem volat :( ale tesim sa,ze aspon to mozeme vyskusat a dr. v CAR bola mila a ochotna,zobrala ma,aj ked som nebola objednana,lebo vedela,ze potrebujem poradit... tak snad ma pravdu 🙂

babatenko77
28. okt 2013

@jaja9891 🙂 nebooooj, dobre bude 😉

jaja9891
28. okt 2013

@babatenko77 volala som mu,on je presvedceny,ze potrebujem 3 davku injekcii,dalsi umely prechod :( ze este to mam zjazvene a ze rovno potom mam ist na umele,ze to nema vyznam skusat normalne... ze sa to moze zhorsit este :( tak na co ma potom rezali??? som zufala,moja pozitivna nalada je fuc :( co mam robit?nikto mi nevie poradit a ja sa väcsinou zle rozhodnem :(

babatenko77
29. okt 2013

@jaja9891 nevidím v tom dôvod aby si išla na ďaľší umelý prechod. Ja na tvojom mieste by som to odmietla. Pán dr. by mal rešpektovať tvoje rozhodnutie.

jaja9891
29. okt 2013

@babatenko77 On ho respektuje,len ma desi,co vsetko mi v tom bruchu nasli :( dnes som bola este za mojou obvodnou gynek. a ta mi povedal,ez uz ako chcem ja... no potom ako som sa povypytovala na stav v mojom bruchu,tak som sa rozhodla dat si pichnut este jednu injekciu :( uz som sa tesila na snazenie o babo,ale vraj tie zrasty a tu endo aj po operacii mam este dost rozsiahlu a viac pre mna nemozu urobit ako tato liecba a na prirodzene mi nedavaju nadej,len IVF, tak snad sa tie loziska endo za 3 mesiace este trosku zmensia :(

avlv
6. nov 2013

@jaja9891 nečakaj. Ja som mala endo 1. stupňa liečbu a po pol roku mi teraz zistili že mám cysty späť, zrasty späť a vaječníky sú tak vyčerpané že tam nevidel ani folikuly, úspešnosť IVF v mojom prípade len 10 percent.
Asi tá liečba nieje naozaj až tak prospešná. ☹
Ale zase každé telo reaguje inak. 😒

jaja9891
6. nov 2013

@avlv uz ju mam pichnutu...takze dokoncim liecbu (9mesiacov) a sup na to... uvidime co sa podari :( si ma teda riadne vystrasila,mozem sa spytat kolko mas rokov?a ak mas 1. stupna,preco ta to az do takej miery zasiahlo,mala si velke cysty ci ako?ze uz mas vycerpane vajecniky :( och to mi je luto.... ja ani neviem do ktoreho centra ist,kedze nechcem prist o posledne vajicka co mi este snad vo bajecnikoch ostali... a skusat donekonecna IVF sa neda .... ved tolko vajicok ani nevyprodukujem.... och,kde chodis do centra?mozno som sa ta to uz pytala,ale stracam prehlad 🙂 a nema ta liecba ukludnit vajecniky,aby si oddychli a setrit vajicka v nich? ach jaj , ta pliaga,to si teda vytrpime :(

bernicka
6. nov 2013

Ahoj holky, omlouvám se, že k vám lezu, ale mám takový problém. Je to přes měsíc, kdy jsem byla na laparoskopii a odstraňovali mi ložiska endometriózy ve vazech + část ložiska na rektovaginálním septu. Jenže tam část zůstala a tak se teď půl roku budu léčit Visanne 2. Zítra dobírám první balení. Ale mám problém. Skoro před 14 dny jsem začala slabě špinit a to se pořád rozvíjí a je to silnější a silnější. Včera jsem byla u doktora a nijak moc se k tomu nevyjadřoval, že to přejde (neměl čas, tak mi přišlo, že mě odbyl...jen mi řekl, že ložisko je měkčí) a jak na potvoru jsem včera téměř nekrvácela. No a dnes zase horší. Neměla to některá? Přejde to? Nebo mám počkat a zda to nepřejde znovu za doktorem zajít? Už se to skoro rovná klasické menstruaci a bojím se, jak dlouho to tělo může ustát ☹ Předem díky za odpovědi.

jaja9891
6. nov 2013

@bernicka a nemala by si teraz niekedy mat aj normalne menstruaciu?ja som po pichnuti injekcie este jednu normalne dostala a az potom dalsia neprisla,ale mne lekar povedal,ze ak pride aj dalsia,mam prist za nim,ze liecba nie je ucinna....

bernicka
6. nov 2013

@jaja9891 Právě ta menstruace měla být v době, kdy jsem začala špinit, ale 14 dní menstruace a taková divná? Vždy jsem měla menstruaci max. 7-8 dní.

jaja9891
6. nov 2013

no ak to neprestane,urcite chod k dr.,nedaj sa odbit,spinenie mohlo byt aj z hormonov,z tych zmien a k tomu menstruacia sa pridala,ale urcite,ak to neprejde,tak otravuj lekarov....

erzebeta
15. feb 2014

Ahoj mne sa po endometrioze podarilo otehotnieť do roka . Kde mi jeden lekár navrhoval, aby som sa snažila ihned otehotnieť a druhý ma zase presviedčal, že nie je možné otehotnieť, že ešte predtým musím podstúpiť dalšej liečbe a to pichaním nejakých injekcií do brucha, kde som to odmietla. Povedala som mu, že sa skôr budem snažiť otehotnieť. Aj sa mi to podarilo teraz mám 7 ročného chlapčeka a žiadne zdravotné problémy. Takže držím palce, ale zapamätajte si, že dvaja lekári a dva odlišné názory.

jaja9891
17. feb 2014

@erzebeta no v mojom pripade sa lekari viac menej zhoduju... rovno na IVF,alebo skusat cca tri mesiace prirodzene a potom IVF... tak ja uz neviem...

jaja9891
17. feb 2014

@erzebeta a v akom stadiu si mala endometriozu ak sa mozem spytat?

erzebeta
18. feb 2014

Neviem ti presne povedat ako to bolo stadium, ale po operacii mi lekar povedal, aby som ihned snazila otehotniet, lebo potom to bude velmi tazko.

erzebeta
18. feb 2014

Ked sa mozem spytat ako dlho sa pokusas otehotniet

jaja9891
19. feb 2014

@erzebeta my sme sa nepokusali,ja som zacala mat bolesti,sla k dr. a uz tam boli cysty,bolesti sa stupnovali a uz som sla pod noz a teraz podla mojich dr. to ani prirodzene nepojde,mam za sebou 9 mesiacov umeleho prechodu... mala si laparoskopiu,ci normalny rez?a cysty?

edyta
19. feb 2014

Neprecitala som si vsetko, ale ja som si presla celou liecbou na endometriozu a mam uz 2 deticky. Ked Vam mozem poradit, na mojej ceste vymenila som zopar ginekologov, lebo pravdu povedat casto su neskuseni co sa tyka problemov s otehotnenim. Ja keby zas mam ten rozum co teraz tak po roku a pol skusania idem rovno na kliniku pre umele oplodnenie. Zdalo sa mi ze tam mozem ist az ked mna odporuci ginekolog, ale nie je to pravda. Proste zena tam moze ist len na celkove vysetrenie, a lekar poradi co dalej, mna ani nenutil ze musim ist na umele. Proste zbytocne stratila som 8 rokov skusanim roznych metod. Nikde mna tak dobre a kompleksne nevysetrili ako tam. Aj ked neuvazujete o umelom oplati sa tam vysetrit. Nakoniec ja som otehotnela spontanne, mala som to staste. No rok som brala hormony, a nic, potom bola soma na prefuky a nic, potom vysetrili spermiu, OK, potom ze mam cistu, a dlhe vahanie ginekologa ci operovat lebo narobia sa zrasty po operacii, potom operacia a diagnoza endometrioza, koniecne dajaky posun, potom liecka, to poznate, pol roka hormony, potom second look, OK, potom pol roka nic, potom vysetrenie na kliniku a po pol roku rozhodnutie ze ideme na umele a potom uz som sa nedostavila lebo cakala som dieta. To to vsetko 8 rokov dohromady. Vysetrenie spermii az po 2 rokoch uzivania mnou hormonov. Nebudem komentovat. Drzim Vam prsty zenky.

edyta
19. feb 2014

Ked Vam este mozem poradit, skor ako zacnete brat dajake hormony dajte si dobre vysetrit prsia.

cyclo_danka
19. feb 2014

@hatapkagb Ano, moze sa stat ze mas enodmetriozu a z labaku prisli vysledky ok. Bohuzial.