Epilepsia, tehotenstvo a lieky
Aké lieky beriete na epi? máte deti? sú ok? Mam pocit že nikto neberie Gabapentin (neurontin) iba ja, nestretla som sa s nikým ani na forach. Doktor mi teraz chce zmeniť na Lyricu, pretože je vraj lepšia. Aké máte názory? brali ste Gabapentin, neurontin, alebo lyricu počas tehotenstva? Aké lieky ste brali? Na lamictal, lamotrigin mam alergiu.
@amanda12 zmen neurologa ked ti nevie predpisat dobre lieky a ano mas pravdu vo vsetkom zial ☹ no pisala som ze farmakolog mi akurat povedal ze pri tom timonile je 1% moznost potratu ale zaroven dodala ze mala pacientku ktora mala trojkombinaciu epileptik a ma krasne zdrave babo a v tehot.bez problemov to mas od pripadu k pripadu ine.
@vanesanova asi tak. ja som ešte konzultovala s inym neurologom a ten mi odporučal timonil a aj začinam brať ale čo čitam hrozne to škodi aj ked v tehotenstve v malých davkach je vraj v pohode na plod. Ale tebe ked ho berieš škodí dosť. Pre to aj pravdepodobne prejdem na levemed lebo timonil budem musieť asi vysadiť jaaaj ja som už zufala nevie čo robiať vôbec
@amanda12
@vanesanova ahojte ja som tiež epi pacientka a čakáme už tretie dieťatko.Prve som mala ako 23 ročná keď som otehotnela som bola už rok úplne bez liekov,lebo dr.usudila,ze som sa vyliečila a netreba mi brať žiadne lieky,ale tým,ze som otehotnela sa mi to znova vrátilo,pocas teh.som už záchvat nemala,az po pôrode keď som lieky Z nejakych dôvodov neužila,inac som bez záchvatov.Druhe dieťatko som mala v 29rokoch,vsetko v pohode až mesiac pred pôrodom som dostala zach.,lebo som dost pribrala a dr.mi nezvýšila davku-nakoniec usudila,ze to bolo koli tomu.Teraz čakáme tretie,vsetky tehotenstva nám vysli sa dá povedať na prvý sup.Uzivam lieky plexxo a kys.listovu.Deticky sú zdravé,dufam,ze aj tretie bude.Rodila som sekciou aj teraz budem tretí a posledný krát.Drzim palceky,nech v zdravý do nosíte detičky a zažijete najkrajší pocit v živote,ked uvidíte tie malé batôžky.
@petruska1212 prosim ta tebe dali normálne vodičský preukaz keď si epi pacientka?
@amanda12 keď som prvý krát dostala záchvat som mala tesne pred 18.Bola som zaradená do takej štúdie znasanlivosti liekov epi. a volali sa depakine chrono neviem,ci sa ešte užívajú,tri roky som ich brala a záchvat nemala,tak má úplne vysadili s liečby a pri tom prvom tehu som začala brať lamictal,to neviem ako dlho ale teraz mám to plexxo už dlhé roky
@amanda12 ty to vsetko strasne riesis ved lieky su dobre vtedy ked nemas zachvaty a nemas z neho ziadne vedlajsie ucinky ja som spokojna s timonilom 13 rokov a nemenila by som ho za nic.vazne to neries tolko uvolni sa a zi normalny zivot nie zivot pacientky ktora furt rozmysla co je zle a co nie je vlastne ziadne dlhodobe akehokolvek lieku nie je dobre ale co spravis chces mat radsej zachvaty?keby som mala furt polemizovat ktory liek ano a ktory nie tak by ma drblo.hlavne je aby ti bolo dobre.
@vanesanova velmi dobre si to napisala mas uplnu pravdu ale bojiiiiim sa
@mamina06 ja mam normalne vodicak ale ja ho mam dlhsie ako epi tak asi preto nikto nevie tak ani neriesi a zachvaty nemavam takze fajn.
@amanda12 ale coho sa bojis?ja som inak uzivala od neurologa este aj zoloft antidepresivum na uzkost dlho som mala panicky strach ist spat lebo ja som to mala iba v noci ale potom to preslo zacala som zit normalny zivot a brala som sa ako zdrava zena musis si tak proste nastavit mysel a nebrat sa tak vazne ja som dokonca chodila aj na terapie kvoli tomu ku psychilogovi a ten mi velmi pomohol skus to uvidis to by ti ale dobry neurolog mal navrhnut aj sam a ja uz te antidepresiva nepotrebujem dobrych 7 rokov.drz sa!
@amanda12 fakt sa snaz nestresovat a nemysliet na to zlee. ja som si s vanesanova pisala ohladom inych veci a tiez som stresovala a viem, ze dopredu je to zbytocne, treba riesit to co je aktualne a nie to co bude a ako bude. Ja nehavam cas volne plynut a uvidim ako sa bude moje telo spravat na moju liecbu.
@vanesanova ja prave naopak, celý čas sa beriem ako zdrava, proste život gombička uplne že som zdrava, až kým sme nezačali uvažovať o dieťati proste panicky strach aby sa narodilo zdrave, aby som niečo nezadnedbala, aby som vybrala spravne lieky... hrozný pocit strašnýýýý dovtedy akoby nič
@mamina06 dali, veru dali. a soferujem uz 7 rokov. na SK nechceli dat, ale v CR dali lebo som nemala viac ako 8´7 rokov cca zachvat. potom sa zhorsilo ked som bola tehu, to som vtedy nesoferovala,ale teraz dobre, mam nasadenu dobru liecbu, dodrzujem rezim, a soferujem takmer denne, bez vodicaka si neviem predstavit zivot na dedine, bud s detmi do skolky,k lekarovi, na jar nastupujem do prace, takze auto treba
@mamina06 este ma napadlo, ja ked som teraz v tehu mala zachvaty bolo to kvoli tomu len ze som parkrat zabudla zobrat lieky, teraz na to davam velky pozor, a bola som asi o 15 kil tazsie, vtedy sa v krvi riedia lieky, nemaju taky ucinok ako ked si lahsia, prilis velku davku liekov nechcela dr nastavit,lebo by poskodilo plod, takze len vydrzat. inac ked teraz nahodou nevezmem jednu davku,ze zabudnem nic sa nedeje, telo ma zasobu uz ked som na povodnej vahe, takto vysvetloval doktor. aj viac vody je v tele pocas tehu
@petruska1212 ja to mám tak iste,ako náhle neuzijem 24 hodín.tak dostanem,ale inac vôbec nič,tak si dávam teraz na to veľký pozor hlavne teraz...ten vodičák by mi fakt bodol,pri troch deťoch všetko nosím v rukách alebo autobusom,manzel pracuje v zahraničí,tak som skoro na všetko sama...uvidíme teraz som 4 roky bez zach.a ak toto tehu dopadne bez,tak sa na to skúsim dať,ale keď ja sa hrozne bojím šoférovať,tak neviem
@mamina06 ked sa bojis tak si nedavaj robit. Poznam zopar dievcat dali si vodicak iba preto ze prakticke to je no boja sa a nesadnu si za volant. Treba urcite prax a chciet. Strach sa da prekonat ked budes so zaciatkubsoferovat so skusenym vodicom ale tiez dakedy mam problem s parkovanim na preplnenom parkovisku chce to vsetko prax
Strach je pri soferovani najhorsi. Proste bud musi clovek naozaj chciet a tym padom absolutne nemysli na nic negativne alebo si ho potom nerobit. Je ho zbytocne mat ked clovek nie je presvedceny o tom, ze bude jazdit. Napr. ja som strasne tuzila po vodicaku a robila som vsetko preto aby som ho mohla mat. A odvtedy co mam aj svoje auto tak za 3 mesiace som sa naucila uplne plynulo soferovat+parkovat.
@nikusqa mne soferovanie tiez ide lepsie vo svojom aute. davam vacsi pozor pri parkovani,pri cuvani, na autoskole som nebola taka pozorna,,ved naco, nie je to moje auto 😀
@amanda12
@nikusqa dievcata Ja som bola cely zivot zmierena s tym ze deti mat nemozem lebo som sa bala furt ako vy a uz som bola s tym zmierena ale moj muz ktoreho milujem nado vsetko po babatku tuzil uz velmi dlho a trapilo ma to tak som sa na vsetko vykaslala a sla do toho celych dlhych 12 rokov sme si stale davali pozor aby som neotehotnela a zrazu ked som chcela tak to neslo bolo to ciste zufalatvo pre nas a ja som sa uz pomaly lucila s tym ze budem niekedy mamou rok sme sa velmi silno snazili a nic tak sme sli po doktoroch milion vysetreni milion testov a strasne vela penazi nas stali cvicenia doplnky vyzivy fyzioterapeut ovu a tehot.testy vseliake vitaminy vsetko to bolo na nic tiahlo mi na 33 rokov a bola som na nervy ze uz sme to premeskali a ze je uz neskoro a po pol roku chodenia do reprodukcneho centra a po prvej inseminacii sa nam to pi roku a pol snazenia konecne podarilo tak teraz som stastna a nic neriesim co bude bude vsetko je to v rukach bozich a ja mu verim ze vsetko dobre dopadne lebo keby mi to boh neprial nepodaril by sa tento zazrak uz sa vobec netrapim tym ci zomriem alebo ci bude zdrave babo ja proste verim ze bude vsetko ok tak ako milion dalsich epilepticiek predo mnou 😉 a necakajte pridlho a nerozmyslajte furt nad tym ako ja lebo potom moze byt uz neskoro.
Zdravím baby mám otázočku. Berie niektorá z vás Levetiracetam actavis? A ak áno spozorovali ste nejaké vedľajšie účinky????? 😖 😖 😖 😖
@nicolenicki ja beriem, a vedlajsie ucinky nebadam, alebo si mozno neuvedomujem
@petruska1212 Ďakujem 🙂 ja som nakoniec presedlala z Levetiracetamu na Trund lebo to zabúdanie čistá katastrofa :/
Ahojte žienky, žiaľ všetko je to biznis, ale bez liekov nemôžeme ostať. V tehotenstve je lepšie brať lieky a zabrániť záchvatu, pretože ten je najrizikovejší pre plod, nakoľko počas záchvatu nie je okysličený mozog.
Robíte veľmi dobre, že si študujete informácie na internete. Z môjho štúdia vedeckých článkov a kníh, je najhoršia pre tehotenstvo KYSELINA VALPROOVÁ. Má vysoké % riziko malformácií plodu. Teda veľmi vysokú teratogenitu na plod. Pre psychickú rovnováhu, nebudem konkretizovať malformácie.
Najlepšia je pre tehotenstvo monoterapia, teda užívanie iba 1 lieku. Ale žiaľ, nie každy organizmus reaguje účinne na monoterapiu.
Doktori sami nemôžu 100% potrvrdiť, ktorý liek na najvhodnejší nakoľko neexistuje dostatok pacientov pre štúdium. A každý liek je rizikom pri tehotenstve. Aj taký paracetamol hlavne v 1 trimestri. Avšak ukázalo sa, že najlepšie pre tehotenstvo sú ANTIEPILEPTIKÁ III. GENERÁCIE. ( ich výhodou je, že sa majú vysokú absorbciu, dobrú znášanlivosť a málo vedľajších účinkov)
Tu patria účinné látky :
a.)Lamotrigin ( Lamictal, Lamotrigin Actavis, Medotrigin)
b.) Levetiracetam ( Trund, Keppra, Levetiracetam Actavis, Levemed,)
dalšie k 3 generácie: Gabapentin, oxcarbamazepin, tiagabin, topiramat, vigabatrin (tým som sa príliš nevenovala)
Antiepileptiká (konkrétne účinne látky Lamotrigin,Levetiracetam) majú aj pozitívne účinky a to, pôsobia proti anxióze (úzkosti), antidepresívne, antimigrénozne a dokonca zvyšujú kognitívne funkcie.
Môžem Vám odporúčať fundovanú stránku s odbornými farmaceutickými informáciami, slúži ako centrálna lieková databáza pre farmeceutov. www.adcc.sk
Napr. super informácie k Lamictalu ohľadom tehotenstva, laktácia, vedľajších účinkov : https://www.adc.sk/databazy/produkty/spc/lamict...
Ešte by som pridala užitočnú informáciu, že antiepileptíka znižujú vstrebávanie kyseliny listovej, preto je nutné ju užívať už pred plánovaním tehotenstva.
Dihydrofolátreduktáza :
Lamotrigín má mierny inhibičný účinok na reduktázu kyseliny dihydrolistovej, a preto je počas dlhodobej liečby možná interferencia s metabolizmom folátu.
Odporúčam už tu zmetabolizovanú aktívnu formu folátu : metyltetrahydrofolát. Ten na slovenskom trhu žiaľ obsahuje iba Femibion, ale z docsimon.sk sa dá objednať aj český výrobok Chytré miminko- Superfolín
https://www.docsimon.sk/tovar/chytre-miminko-su...
Potom je možnosť objednania od značky Swanson ( to som brala ja a bola som spokojná)
http://www.swanson.sk/p/471/folate
Zaujímavy odborný článok z medicínskeho časopisu Neurologia pre prax: STARÁ A NOVÁ ANTIEPILEPTIKA U DOSPĚLÝCH
http://www.neurologiepropraxi.cz/pdfs/neu/2002/...
Ešte by som chcela upozorniť, že pri dlhobobej liečbe účinnou látkou Lamotrigín dochádza k zvýšeniu RIZIKA vzniku osteoporózy, nakoľko toto liečivo ovplyvňuje metabolizmus vapnika a vitamínu D, čo ma deštruktívny vplyv na kosti.
http://www.onmeda.de/Wirkstoffe/Lamotrigin/warn...
"Das Medikament erhöht bei Langzeitbehandlung das Risiko für eine Osteoporose. Dies gilt besonders bei Vorbestehen der Erkrankung oder gleichzeitiger Einnahme von Kortison."
+ RIZIKO je zvýšene aj pri súčasnom podávaní Kortizonu.
Preto odporúčam si raz do roka urobiť preventívku vo forme doplnkov na výživu kosti. Sám vapnik nestačí, dôležité sú aj (vit. D, vit. K, Selen, Zinok, Bor, Mangan, Magnezium)
Ak užívate napr. Warfarín nesmiete užívať doplnky s vit. K , aby Vám to prílš nezriedilo krv.
Píšem to tu preto, lebo lekári nemajú čas a v drvivej väčšine Vás tieto infošky, nepodávajú.

@dilino
@vanesanova lekári vedia svoje veci odborne veci ale nikdy ti nič nezaručia a večšina ťa berie ako dalšieho pacienta, len povrchne. neurolog ťa odkaže na gynekologa, gynekolog na neurologa atd. Každý klučkuje, vyhýba sa jasnej odpovedi alebo jasnému stanovisku. A potom nam neistava nič ine ako googliť, zisťovať to čo prežili iní v podobných prípadoch atd... Mne môj predpísal orfiril long ked som chcela zmeniť antiepileptika na bezpečne v tehotenstve. Keby som negooglila tak ich beirm. a to su tie najhoršie ake môžu byť. Potom po čase mi z ničoho nič navrhol zmenu na lyricu čo som neprijala lebo som dosť zlých veci na nu počula a nestretla sa že by ju brali tehotne a zrazu pozeram všetko mal v kancli lyricu, ešte aj mikinu na sebe. Ciže niektorí asi predpisujú lieky podla toho ktorý dealer k nemu príde prave a ponukne viac....neviem. Musíme sa aj sami o seba starať a niekedy dopredu tomu lekarovi povedať, stalo sa mi to už viac krat a mala som pravdu.