Epilepsia, tehotenstvo a lieky
Aké lieky beriete na epi? máte deti? sú ok? Mam pocit že nikto neberie Gabapentin (neurontin) iba ja, nestretla som sa s nikým ani na forach. Doktor mi teraz chce zmeniť na Lyricu, pretože je vraj lepšia. Aké máte názory? brali ste Gabapentin, neurontin, alebo lyricu počas tehotenstva? Aké lieky ste brali? Na lamictal, lamotrigin mam alergiu.
@tuusfatum tak urcite zalezi aj od veku, ze inak to posobi na mladeho a inak na starsieho cloveka, to je samozrejmost. Ja chodim na odbery velmi casto kvoli aj inym vaznym problemom a zatial mam aj vitaminy aj mineraly ok. To su iba moje skusenosti, a ziadnu zmenu som si ani nevsimla od predoslych rokov az po sucasnost 😉
@tuusfatum ja som sa snazila pred otehot.prejst na lamictal aj lamotrigin a nemohla som ziadne...na koniec som sa vratila k mojimu staremu dobremu timonilu z lamictalu aj lamotriginu som mala take strasne vedlajsie ucinky a alergie ze som to vobec nemohla.ja som citala ze varfarin by sa v tehot.vobec nemal je toho plny internet aj na zahranic.strankach a urcite je pri nas lepsie tehot.planovat do predu aby sa nastavila vhodna liecba dopredu kedze pocas tehu sa menit lieky ani davkovanie moc neodporuca a samozrejme jest kts.listovu aspon 3 mes.pred otehot.a potom prve 3 mes.tehot.
@vanesanova - takže pre tvoj typ sa najlepšie uchytilo liečivo Carbamazepin . Darmo nie všetky lieky nám sadnú. Ja užívam Trund a Lamotrigin Actavis. Už 11 rokov. Mne pred plánovaným otehotnením odstavovali Trund ( liečivo Levetiracetam) ale žiaľ vydržala som len 1 mesiac iba na monoterapii. Potom som ho musela nasadiť opäť, lebo sa mi rapidne zhoršil stav. Budem sa musieť zmieriť, že musím užívať 2 lieky, čo je ešte nebezpečnejšie v tehu. Ale čo už človek musí nejako v živote fungovať. Nebudem provokovať neurony.
A čo ti doktorka povedala na liek Timonil v tehu? Môže sa brať ak je to nevyhnutné?
Áno nebezpečenstvo Warfarínu tkvie v tom, že môžem v tehu príliš rozriediť krv , a teda vyvolať krvacanie....
@tuusfatum no jasne mas pravdu...ak to inak nejde treba brat lieky aj pocas tehu aj ked nie su pre tehu idealne...mne sa nevedel vyjadrit ani jeden gyndos a to som ich mala troch vsetci to nechavali na neurologa a samozrejme ma dopovali kys.list.no a neurologycka sa mi snazila zmenit uz davno pred tehu na ten lamictal a lamotrigin ale ako som spominala bolo to na houby...z jedneho som sa tak nenormalne hnusne vyhadzala po celych nohach...myslela som ze je to z holenia ale prestala som ich uzivat a zmizlo to a z druheho som mala take nepredstvaitelne svrbenie celych chodidiel ze som sa skriabala cely den noc az do krvi muz mi pred spanim brhlil nohy co som myslela ze asi zosaliem dve kozne nechapali a kukali na mna jak na martana nic mi na to nedali a nevedeli ani prd vlastne az potom moju neurolozku napadlo ze mam asi na ten lamotrigin alergicku reakciu postupne som to vysadzala a lepsilo sa to a to mi musela ona pichnut kortikoidnu injekciu do zadku lebo kozne na to vobec neprisli aj ked som im vravela ze mam nove lieky...samozrejme to vsetko prestalo ked som to vysadila a som teraz asi 14 rokov na timonile stale vlastne od zaciatku a som stastna lebo nemam ziadne zachvaty ani vedlajsie ucinky citim sa skvele.No neurolozka sa vyjadrila akurat tak ze ja mam len monoliecbu a tak nizke davky ze nechape ako ma to moze tak drzat bez zachvatov ona si stale mysli ze by som ich nemusela brat uz vobec ale kedze ja som na zaciatku ked sa to u mna prejavilo trpela aj uzkostou a panikou zo zachvatov nechcem nic riskovat uzivala som na zaciatku aj zoloft proti panickym stavom lebo som nemohla vobec spavat kedze som sa strasne bala ze zas bude zachvat a ja ich mavam len v noci no timonil nema nejake extra studie co sa tyka tehotnych takze mi nikto nic nevie zarucit je tam nejake 1 % riziko potratu ale to mas asi pri vsetkych liekoch a co sa tyka dojcenia ze karbamazepamin sa v pohode moze no som v 30. tyz. tak len treba verit ze vsetko dobre dopadne vsetky testy su zatim ok...inak vsetci odporucaju ze radsej lieky brat v tehot.ako mat zachvaty to mi povedali aj neurolog aj gyndos.aj ked poznam aj take zeny ktore v tehu mali zachvaty dokonca niekolko a vsetko dobre dopadlo.
@tuusfatum ty si teraz tehu?no lebo ja poznam jednu babu a ona uzivala pocas tehu az trojkombinaciu liekov na epi a v pohode takze sa nicoho netreba bat do predu...
@vanesanova dakujem za podporu a info 🙂
Nuz gyndosi sa k tomu nevyjadria lebo oni tie lieky nepredpisuju a nie je to ich odbor. Takze su radsej ticho.
Mrzi ma ta reakcia toto presne sa pise na pribalovom letaciku. Je sialene ze doktori si to nevedia analogicky spojit. A kazdu oblast tela analyzuju jednotlivo. Pricom telo je celok.
Presne ta chapem ta uzkost a strach zo zachvatu je strasna a niekedy ho fakt moze privolat. Ale niektore antiepiletika posobia proti uzkosti a depresii. Takze mame 2v1 🙂
A ked su to nizke davky tak to je dobre.
Ja nie som tehu
@vanesanova a zabudla som dodat ze ti prajem uspesne a stastlive tehotenstvo a porod ♡
@tuusfatum dakujem ti 😉
Ahojte tak ja sa liečim na epilepsiu od roku 2009 vtedy mi bol nasadený depakine chrono odvtedy ako som bola na tomto lieku som bola veľmi spokojná predtým som mala záchvaty gran mal bola som každýkrát v bezvedomí po nasadení liečby depakine chrono som bola roky bez záchvatu potom sme chceli druhé bábo tak mi neurológ nasadil miesto depakine chrono liek medotrigín. Ako som bola už na medotrigíne nebola som ešte tehotná ale bola som na stanici železničnej a tam som dostala epileptický záchvat ja si z toho nič nepamätám iba že som sa potom prebudila z bezvedomia na zemi a už boli pri mne záchranari.Tehotenstvo druhé prebehlo o.k bez záchvatu po pôrode som však dostavala záchvaty tak som poprosila neurológa aby mi dal naspäť depakine to som brala 3roky a potom že by sme radi ešte mali tretie tak pred 7mesiacmi som prešla na medotrigín 7mesiacov super bez záchvatu až do minulej nedele. Epileptický záchvat som dostala v 11tt tehotenstva. Zase nasledovalo bezvedomie zobudila som sa na zemi našťastie som nespadla manžel ma položil a potom ma sanitka odviezla do nemocnici a dali mi infúziu. Takže keď porodím tretie bábo tak pôjdem určite naspäť na depakine chrono pri nom som žiadne záchvaty nemala. Však tri detičky nám bohate budú stačiť.
Ahoj potrebujem radu som 16tt dnes mi lekar dal gabapentin 100mg od bolesti na zapal trojklanneho nervu tebe neskodil ten gabapentin?? Ziadne neziaduce ucinky??
@vanesanova ja uživam lamotrigin a laktaciu po pôrode som mala zastavenu
@dilino no tak ja kojim s timonilom uz druhy rok 😉
@dilino a co viem tak lamotrigin sa praveze dava tehotnym ze je jednym z najbezpecnejsich liekov
@vanesanova presne, lamotrigin je jeden z najbezpecnejsich, preto ma aj zarazilo, ze @dilino doktorka zastavila laktaciu.
@vanesanova ja som brala lamotrigin a potom čo sa stálo po pôrode neurologička mi dala aj depakine chrono
všetky lieky vo všeobecnosti sú škodlive na všetko
@dilino ano ale vela zien si mysli ze lieky prechadzaju do mlieka ale nie je to tak preto je skoda ze kvoli tomu vela zien nekoji vobec

@nikusqa áno je to individuálne, ale výskumy poukazujú na to riziko, preto som ho tu uviedla 🙂
A navyše je rozdiel medzi mladým a starším organizmom. Ale vo všeobecnosti platí, že každý liek, ktorý sa užíva dlhodobo má aj nejaké skryté veďlajšie účinky. Napr. lieky zvyknú odoberať vitamíny a minerály.