icon

Epilepsia a plánovanie tehotenstva

14. apr 2026

Ahojte,
prosím skúsenosti mamičiek, ktoré majú epilepsiu a užívajú antiepilepticku liecbu. Ako ste plánovali tehotenstvo? Ako ste sa chránili pred otehotnenim, aby ste optimálne načasovali graviditu? Používali ste HAK? V letákoch sa píše o možnom znížení účinku ako hormonálnej antikoncepcie, tak aj liekov proti epilepsii. Otehotnela ste niektorá neplánovane a brali ste v tom čase antiepilepticku liecbu? Upravil vam nasledne neurolog nejako liecbu? Vysadil ci znizil vam mnozstvo liekov?Dcéra je epilepticka, nastavená na kombinácii Lamotriginu a Tegretolu a plánujú s manželom časom rodinu. Samozrejme konzultovala to so svojimi lekármi, avšak čo sa optimálnej ochrany týka, neurológ ju odkázal na gynekológa a gynekológ na neurológa.
Rada si vypočujem vaše skúsenosti.
Ďakujem.

anonym_729d79
14. apr 2026

@anonym_autor ahoj, moja dcéra berie Levetiracetam a je teda ešte hodne malá.
Chcem sa ale spýtať, tvoja dcéra šoféruje? Či môže?

anonym_bd6b16
14. apr 2026

Moja skúsenosť z pred 16 rokov,vysadil mi tegretol a nasadili lamotrigin-vraj su to najlepšie lieky ktoré sa môžu užívať v tehotenstve.ale pri 2 kombinácii neviem,to musi konzult.s neurologom, gynekológ s tym nemá nič spoločné..Mala som aj záchvaty v tehotenstve, pretože je to hormonálna záťaž na telo ale 2 deti,narodene sekciou kvoli riziku a všetko v poriadku..🙏

anonym_47bd7e
14. apr 2026
@anonym_bd6b16

Moja skúsenosť z pred 16 rokov,vysadil mi tegretol a nasadili lamotrigin-vraj su to najlepšie lieky ktoré sa môžu užívať v tehotenstve.ale pri 2 kombinácii neviem,to musi konzult.s neurologom, gynekológ s tym nemá nič spoločné..Mala som aj záchvaty v tehotenstve, pretože je to hormonálna záťaž na telo ale 2 deti,narodene sekciou kvoli riziku a všetko v poriadku..🙏

Hm, ja sa cudujem ako moja babka s tazkou epi, kazdy mesiac s rizikom ARO, mala 2 zdrave deti a rodila ich este aj normalne. Epi jej skoncila v podstate az v menopauze, alebo teda po 50tke, dovtedy to bol kazdomesacny boj o zivot. Btw, rodila v 1966 a 1974.
@anonym_bd6b16

anonym_bd6b16
15. apr 2026
@anonym_47bd7e

Hm, ja sa cudujem ako moja babka s tazkou epi, kazdy mesiac s rizikom ARO, mala 2 zdrave deti a rodila ich este aj normalne. Epi jej skoncila v podstate az v menopauze, alebo teda po 50tke, dovtedy to bol kazdomesacny boj o zivot. Btw, rodila v 1966 a 1974.
@anonym_bd6b16

@anonym_47bd7e bála som sa do toho ísť ale lekár neurológ mi povedal že aj zdravým ženám sa môžu narodiť choré či postihnuté deti a že v dnešnej dobe už je veľa druhov liekov ktoré neskodia telu ani dieťaťu v tehotenstve. ja som sa epi zbavila chirurgicky,v CZ mi vyoperovali ložisko ktoré mi záchvaty spôsobovalo.

autor
15. apr 2026
@anonym_729d79

@anonym_autor ahoj, moja dcéra berie Levetiracetam a je teda ešte hodne malá.
Chcem sa ale spýtať, tvoja dcéra šoféruje? Či môže?

@anonym_729d79 ahoj, dcéra má už 25 rokov a ma vodičský preukaz. Ona ale nikdy nemala typické veľké záchvaty-grand mal. A teda vodicak síce ma, ale nesoferuje, akosi nemá do toho odvahu.

anonym_729d79
15. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_729d79 ahoj, dcéra má už 25 rokov a ma vodičský preukaz. Ona ale nikdy nemala typické veľké záchvaty-grand mal. A teda vodicak síce ma, ale nesoferuje, akosi nemá do toho odvahu.

@anonym_autor ďakujem 😉