Epilepsia, tehotenstvo a lieky
Aké lieky beriete na epi? máte deti? sú ok? Mam pocit že nikto neberie Gabapentin (neurontin) iba ja, nestretla som sa s nikým ani na forach. Doktor mi teraz chce zmeniť na Lyricu, pretože je vraj lepšia. Aké máte názory? brali ste Gabapentin, neurontin, alebo lyricu počas tehotenstva? Aké lieky ste brali? Na lamictal, lamotrigin mam alergiu.
@vanesanova no ked nerozumeju tomu a lekár nakaže tak tak mu pacientka -mamička veri čo jej zostava
@dilino ano ved prave ale je doba internetu treba si nastudovat aj ine zdroje su modernejsie mladsie pristupy ako tie ktore presadzuju niektore 50 rocne doktorky ktore bohuzial zaspali dobu a stale veria postupom ktore sa praktizovali v tej dobe ked zacinali lenze doba od vtedy pokrocila a zistilo sa vela novych veci no jasne ze nik nevie vsetko preto si treba studovat veci aj inde nie len verit slepo doktorom.
Ahojte. Mám podozrenie, že by som mohla byť tehotná. Beriem Lamotrigin 300mg 3x1, Levetiracetam 500mg 2x1 a Orfiril 150mg 1x1. Bude to pre prípadné tehotenstvo/bábätko veľký problém? Kedysi som užívala Lamotrigin, ale po ňom som trpela nespavosťou, čiže záchvaty sa zhoršovali, ikeď len malé záchvaty. Za každú radu vopred ďakujem.
@rea92 Lamotrigin a Levetiracetam sú vhodné v tehotenstve. Orfiril neviem, ale ako kukám, je to valproát. Ten síce neodporúčajú v tehotenstve, ale moja doktorka vravela, že mala kopec pacientok, čo užívali Depakine, ten je tiež valproát a mali zdravé deti. Hlavne nič nevysadzuj, môžu sa Ti rozbehnúť záchvaty, bež sa poradiť s doktorkou. Držím palce 🙂
@sazumak ďakujem pekne. Doktor mi na začiatku dal Lamotrigin, že som ešte mladučká, čo keď budem chcieť mať ešte deti (a to už mám 2 chlapcov), že ten sa môže aj v tehotenstve. Lenže Lamotrigin mi robil zle, a až keď som môjmu neurológovi sväto-sväte sľúbila, že ďalšie deti neplánujeme, tak mi napísal Timonil, Leveteracitam a Orfiril. Mimochodom, mám vnútromaternicové teliesko (DANA), keďže hormonálna antikoncepcia sa ženám s epi neodporúča v kombinácii s antiepileptikami. No aj tak to vyzerá, že niečo zlyhalo.
@rea92 No a už to vieš naisto? Bež k lekárovi, nech Ti zistí z krvi, či áno, či nie. Kyselinu listovú nasaď radšej hneď, epileptikom sa odporúča vyššia dávka, kvôli liekom. A zavolaj tej neurologičke, ona Ti už poradí, čo a ako. Mne Lamotrigin vôbec nezabral, musela som sa vrátiť k Depakinu.
@sazumak ide o to, že my sme už tretie dieťa fakt neplánovali (ikeď človek mieni, pán boh mení). Ide mi hlavne o to, že ak by sme mali mať tretie dieťatko, aby bolo na 100% zdravé, keďže všade na liekoch upozorňujú, aké je to nebezpečné pre plod, že môžu vzniknúť rôzne rázštepy a podobne.
@rea92 No to je už risk každého tehotenstva, nikto dopredu nevie, či dieťa bude zdravé. Poznám veľa žien, čo boli úplne zdravé a mali ťažko postihnuté dieťa. A moja neurologička zase vravela, že mala ženy, čo brali vysoké dávky valproátu a majú zdravé deti. My zase ešte tretie plánujeme 🙂 Tak Ti prajem, nech je zdravučké 🙂
@sevricanka zdravím chcem sa opýtať z depakine chrono ste nepribrala? Niekde som čítala ale už dávno..
@kacenocka2 ja som brala depakine asi pred 15 rokmi a veľmi som pribrala stále som bola hladná ale možno odvtedy aj zmenili zloženie možno aj na každého inak zaberá daný liek
@petruska1212 to mi doktor vravel ze už je iné zloženie. Bolo vám z nich aspoň lepšie? Zabrali?
@petruska1212 zdravím dali vám vodičský preukaz? Ako dlho ma byt bez záchvatov stav?
@kacenocka2 musíš byť rok bez záchvatu a mať čisté EEG
@rea92 prepáčte ale laicky, ako môže byť eeg zle keď tak dlho nesú záchvaty?!?
@kacenocka2 nechcem sa takto verejne veľmi vyjadrovať ohľadom môjho vodičáku , proste robila som ho v Česku tam rok bez záchvatu a môžeš mat tu mi doktor za žiadnu cenu nedovolil. Žila som tam spravila si a keď som prišla na sk nespomínala som nikomu že mám ho viem aká je tu ťažká cesta pre nás mat vodicak
@petruska1212 jasne. V poho. Ja som sa nikde nedocitala ako to je aktuálne na SK, len staré príspevky vyhadzuje
@kacenocka2 lekár mi povedal, že niekedy to tak proste je, príznaky epi žiadne, ale mozog epi aktivitu vykazuje. Moja sestra máva záchvaty minimálne raz do týždňa, ale eeg má zase v poriadku, ako keby ani nebola chorá...niekedy to tak proste je.
@rea92 jaj..no uvidíme, ja by som tiež veľmi chcela vodičský
@kacenocka2 ja som sa kedysi pýtala na vodičský a MUDr. mi povedala, keď si 3 roky bez záchvatu môžeš mať vodičský, ale či to zmenili neviem, ale určite môžeš, ak sa no to cítiš, ja ho veľmi potrebujem, ale mám strach a to som 7 a pol roka bez záchvatu,len musím užívať pravidelne lieky, inak je zlé
@mamina06 strach z čoho? Ze sa to vráti, či že neurobíš,alebo kvôli bezpečnosti,či...?
@mamina06 netreba to s tým strachom preháňať, keď si tak dlho bez záchvatov a naozaj by si aj to auto potrebovala, ktoré by ti odlahcilo situáciu, tak už sa iba odhodlaj. Ja som čakala každý rok a každý mesiac kedy si ho budem môcť spraviť. Proste auto v dnešnej dobe je dovolím si tvrdiť dosť dôležité, jasné, je aj MHD ale z casoveho hľadiska keď sa človek potrebuje niekam rýchlo dostať z bodu A do bodu B alebo aj C tak vie to veľmi veľa času ušetriť.

@dilino ja to poznam, tiez mi dr. zastavila liekmi laktaciu ale bolo to strasnee