Extrasystoly a ich zvládanie
Ahojte🙂 Chcem sa opýtať, či máte niekto extrasystoly? Ak niekto vie o čo ide, viete, že je to dosť nepríjemné, tak sa chcem opýtať, ako to vy zvládate....tiež by ma zaujímalo, ako to zvládate v tehotenstve? My sa snažíme o bábatko, len mám trochu obavy, ako by to bolo v tehotenstve. Už aj teraz nemožem brať lieky, keďže plánujeme...fakt by ma potešilo, keby sa tu našiel niekto s podobným problémom. Ďakujem za všetky príspevky
Mne doktorka predpisala na palpitacie Nebilet, uzivam jednu tabetu denne, davam si ju rano..uzivam to zatial 3 den a musim povedat, ze to ucinok ma..kontroluje to aj pripadny rychlejsi puls pocas dna, ktory som sem tam tiez mavala..uvidime neskor, zatial mi to velmi pomaha a citim sa dobre..
@jajagaja tak isto ráno a večer 25 betaloc. Na začiatku som mala aj frontin to bolo na ukludnenie. Keď mi začala tachykardia zlý pocit a strach z toho vysoký tlak. Kto nezažil nepochopí ja som mávala tep aj do 150 myslela som si,že mi snáď ide srdce vyskočiť no frontin som si dala len asi 2x.ked som otehotnela všetko sa sústredilo na dieťatko, po pôrode som nemala čas si ani tlak odmerat, nejako som to prestala riešiť a bol pokoj. Nie, nemam žiadne nežiaduce účinky a už ho beriem pekných pár rokov.
@fiafia ja to beriem len teraz 2 mesiace do zadu. Ocitla som sa v nemocnici, tak mi ho tam nasadili. Dostávam sa do stresu keď mám 2 - 3 extrasystoly, panikárim a tak mi stúpa tep . Tiež som mala 130 tep a tlak v norme 120/80. Teraz mi tie tabletky znížili na 100/60 niekedy až 90/50 a vtedy ma bolí hlava a tep 70 kým sa nerozrusim. Prečítala som si vedľajšie účinky betalock a tak stále stresujem. Zdá sa mi že mám všetko čo je tam napísané. Prepadáva má vnútorný nepokoj,depká.... Sem tam ma bolí hlava, je mi na zvracanie , alebo ma bolia svaly či chrbát. Už si niekedy pripadám ako hypochonder. Mala som holter, sono EKG. Tam mi zistili synusovu tachykardiu. Od vtedy čo mi nasadili betalock tak stále sa zaoberám tými tabletkami a neustále sa kontrolujem, meriam tlak...aj ty si mala také šťavy?
@jajagaja čím viac sa sleduješ tým je to horšie. Ja som mávala aj tak,že mi stiahlo hrdlo nedalo sa mi dýchať prestala som chodiť výťahom, vlakom atď... Potom keď som cítila tachykardia tak som sa sústredila napr.ratat,hocičo aby to strach nezhoršil zamestnať myseľ. Dosť mi pomohlo že dr mi povedal že vyšetrenia ok a nieje to pre mňa nebezpečné. Prestala som nato myslieť, riešiť ako pisem zamestnalo má dieťatko a chodím už len na kontrolu. Na každom lieku sú nežiaduce účinky musia to tam napísať tak už to radšej nečítam lebo ma to len stresovalo.
@fiafia mne tiež doktor povedal že je to v poriadku, že to má každý 2 človek a že to niekomu vadí a inému zase nie. Aj tep že niekto zvláda v pohode aj 110 a nerieši to. No napriek tomu má z času na čas prepadáva panika a strach. Možná si len musím zvyknúť. Tiež mi predpísali tabletky na uskladnenie,no neberiem ich lebo mám 2 ročnú dcérku a musím byť pri nej v pozore, nie byť neako utlmená a tiež som si prečítala letáčik a opäť má prepadol strach čo tam bolo popísané. Takže si s betalockom spokojná? A užívaš aj magnézium? Aký máš tlak a tep?
@jajagaja magnézium už neberiem. Lieky mi upravovali najskôr 50rano a večer, to som mala moc nízky tlak, potom 50rano a večer 25. To my tiež moc nerobilo dobre tak mám 25 ráno 25 večer a mám pokoj. Tlak meram už len na kontrole a to 120/80 tep do 90max. Takže ok. Môžeš skúsiť aj nejaké prirodne vitamíny na ukludnenie na čas kým si zvykneš a tie "stavy" ustúpia. A čo ti predpísali? Skús magnezko tym nič nepokazis má xy pozitívnych účinkov.
@fiafia beriem tiež betalock 25 ráno a večer, no večer som si znížila na polku tabletky lebo som mala tlak 90/50 a tep 68 to mi nerobilo dobre tak som si sama znížila. Teraz mám tlak 100/60 a tep do 80 a keď sa rozrusim aj do 90. Tiež mi predpísali Frontin na ukludnenie, no ten neberiem, bojím sa to spojiť s betalockom. Podstate sa bojím už aj paralelnu od kedy beriem betalock 25. Väčšinou má panika a taký neklud prepadáva ráno, keď ostanem sama s dcérkou. Potom je to už o.k k večeru, keď sme von na prechádzke a už keď je snami manžel. Mám taký vnútorný nepokoj, aj teraz cítim ako keby mi chýbal kyslík ako keby ma čosi tlačilo a tlak mi vchádza do uši. Preto ten strach z betalocku či mi robí dobre, tiež ma bolia svaly či čo, ja už sama neviem. Som s toho nešťastná
@jajagaja tiež som sa na začiatku bála byť sama, to sa napraví keď budeš lieky brať dlhšie, telo si zvykne.25 je slabá dávka, skôr len na udržiavanie nemáš sa čoho báť. Hlavne kľud a nestresuj to nerobí na tlak dobrotu. Kúp si magnézium tbl alebo šumivé a bude dobre, uvidíš. Treba sa psychicky nastaviť že to nieje nebezpečné a keď ten tep vylezie v kľude predýchať. Držím palce
@fiafia ďakujem ti za tvoju podporu, ukludnuje ma to, ani nevieš ako. Ešte sa chcem opýtať, keď náhodou ochoriem, môžem na to antibiotiká alebo nosné kvapky? Už si brala napr. antibiotiká a beralock? Bolo to v pohode? A ešte sem tam cítiš extrasystoly, napriek tomu že užívaš betalok?ja ich ešte pociťujem. Ďakujem ešte raz ukludnila si ma.
@jajagaja Jasné voľno predajné, ATB, lieky od bolesti, lieky na alergiu, antikoncepciu... Akurát keď potrebujem nejaké lieky poriešiť vždy poviem lekárovi alebo v lekárni čo beriem a oni už vedia poradiť alebo prispôsobiť liečbu bez kontraindikácie. Akurát si vždy dávam pozor aby bol nejaký časový rozostup medzi liekmi. Sú oveľa horšie lieky ako nás betaloc 😁 nežiaduce necitaj to by si pomaly nemohla jesť ani Paralen. Klop,klop problémy už nemávam.
Prepáč že ťa toľko otravujem, no chcem sa este opýtať. Mala si tiež taký zvláštny pocit, ako keby ti tlak stúpal hrude priamo do uši a v ušiach ti zvonilo? Alebo mám tiež pocit ťažkého dráždivého žalúdka. Ako keby som prehĺta surový zemiak a zasekol sa mi niekde medzi pazerakom a žalúdkom a to má tlači na hrudi. Bola som aj na gastre, tam mi cez hadicu zistili že mám chronicky zápal dvanastnika. Vraj je to zo stresu. No ja taký tlak cítim aj keď som kľudná. Už mi fakt hrabe 🙄 sama neviem.
@jajagaja betablokator nemôže vyvolávať nepokoj, nemal by. On len spomalí srdcovú frekvenciu, čo sa môže stať je zníženie tlaku a veci s tým spojené. Nepravidelne a tzv neškodne extrasystoly sú väčšinou zakotvené v psychike. Pri spravnej liečbe u psychiatra ( antidepresíva- zachytavace serotonínu) dokazu úplne vymiznut. Mám takú skúsenosť odsledovanu...
@eva2809 ahoj, no ako, podarilo sa otehotnieť?
@katussska24 blbosť. Tiež mi nasadili AD kvôli extrasystolam, že to je zo psychiky a prd. Nepomohlo.
@lenculienka tak najskôr kardio potom psycho riešiť. No zas ísť naoperaciu kvôli neškodným extrasystolam je blbosť. Antidepresíva nie sú všeliek… plus potom účinky nevidiet zA mesiac či polrok.
@katussska24 ja som obehala všetky vyšetrenia. AJ kardio.
A zase až tak neškodné nie sú. Bývalá kolegyňa ich tiež mávala ale vo veľkom. Dostala krvácanie do mozgu a uz nie je medzi nami. Každý doktor povie "neskodne" na niečo čomu sa nerozumie. Lebo o tých extrasystolach sa popravde veľa nevie.
@lenculienka to už musí každý riešiť sám.. niekde je operácia na mieste niekde nie. Najlepsie riešiť to s arytmologom a dať sa čeknut aj na hematologii, tam sa sa zistiť či sa tvoria nejaké zrazeniny slebo nastáva problém…
No keď človek absolvuje vyšetrenia a problém nie je fyziologicky, potom to treba riešiť inde.
Ľudia ako ste na tom dnes ,,Ja to cítim každý deň je mi stoho zle
pekny den,ja z tym zijem uz od puberty,teraz mam 63 rokov,niekedy mam pokoj mesiace aj roky ale niekedy a hlavne na jesen pri zmene pocasia,ako aj teraz ma to zasa zacalo trapit,srdieco si robi co chce....
@eva2809 ako sa máte dnes ?
Ja mavam liecim sa na ne.je to blby pocit citim ich a sledujem sa potom. Je to o zvyku asi.naucit sa stym zit.,mala som ich vela na ekg..ale mam nasadene lieky concor a flekainid takze lepsie ale ked mam obdobie stresu pocitujem ich aj teraz cez sviatky ,.no v tehu sa to moze zhorsit..,neoporucali mi otehotniet..
Ja mavam liecim sa na ne.je to blby pocit citim ich a sledujem sa potom. Je to o zvyku asi.naucit sa stym zit.,mala som ich vela na ekg..ale mam nasadene lieky concor a flekainid takze lepsie ale ked mam obdobie stresu pocitujem ich aj teraz cez sviatky ,.no v tehu sa to moze zhorsit..,neoporucali mi otehotniet..
@mimmka30 dobry viem ze je to davna tema ae skusim ten flekanid vam pomohol na tie extrasystoly mne ho dnes predpisal alebo aku mate teraz liecbu pom9hlo vam nieco a este ich mate tie extrasystoli?
@mimmka30 dobry viem ze je to davna tema ae skusim ten flekanid vam pomohol na tie extrasystoly mne ho dnes predpisal alebo aku mate teraz liecbu pom9hlo vam nieco a este ich mate tie extrasystoli?
@zuzla10 áno mne pomohol a beriem ho stále od tej doby mám ich že úplne menej ,dávno som nemala holter že koľko by ich napocitalo za 24 hod.ale cítim ich že fakt len občas ,k tomu beriem Concor 5 mg na tlak a pulzy.
Jasné že nezaberie hneď chce to čas ale za mňa pomohol.

@eva2809 ahoj. Ja sa liečim na tlak a tachykardiu. Lieky aj pred aj počas tehotenstva betaloc. Akurát som bola viac sledovaná na internom. Z vlastnej skúsenosti netreba sa tak moc sledovať a časom sa mi to dosť upravilo