icon

Je nezodpovedné chodiť na gynekológiu každé dva roky?

26. dec 2024

Ahojte som podľa vás nezodpovedna keď chodím ku gyn na prehliadku nie každý ale každy druhý rok?..môj lekár je s tým ok kedze nemám žiadne problémy aj lbc cytologiu vždy v poriadku ale od niektorých žien z rodiny okolia počúvam že som nezodpovedná že nechodím každý rok.

niki35
26. dec 2024

Neviem či sa tu hodí takýto príklad ale žijem v UK a tu žiadne preventívne prehliadky každý rok nie sú. Volajú len každé 3 roky na ster z krčka či nemáš HPV vírus a to je všetko. Ja len toľko že nezdá sa mi to ok a išla by som pravidelne každý rok ale nerobia to tu. Nezistuju absolútne nič, žiadna prehliadka a potom keď už je zle tak asi až vtedy sa tu na teba niekto pozrie. Ty máš možnosť chodiť tam na SK pravidelne tak skús si nájsť čas a choď lebo nikdy nevieš. Ja by som chodila ak by som mala možnosť.

ibatanecnica
26. dec 2024

Ja tak tiezz chodim. To.je tvoja vec a inych do toho nic

mandzula
26. dec 2024

Ja som vdacna za to, ze ma niekto zadarmo vysetri a mozem spokojne spavat, ze robim vsetko pre to, aby som tu bola pre svoju rodinu co najdlhsie. Ty rob, ako uznas za vhodne, no potom neplac, ak sa zomelie nieco, comu si mohla zodpovednym pristupom zabranit.

t1nusa
26. dec 2024

za mňa to v poriadku určite nie je… zdravotný stav sa vie zmeniť veľmi rýchlo, kľudne aj v priebehu polroka… je to na tvojom zvážení, ale minimálne raz za rok by som sa na tvojom mieste ukázala u dr na preventívne

kovackaadka
26. dec 2024

Sestra bola na preventivke na jeseň....všetko ok...vo februári jej diagnostikovali rakovinu prsnika...v apríli jej prsnik vzali...nechcem si ani predstaviť čo by bolo keby išla na preventivku o rok na jeseň...nieto o dva...ani preventivka vždy nestačí...treba si každý mesiac robiť aj samovyšetrenie

rebi789
26. dec 2024

Ano je to nezodpovedné

amelie2017
26. dec 2024

Tak napr. ja zijem v Spanielsku a tu tiez nie je bezna kazdorocna prehliadka v ramci verejneho zdravotnictva. Raz za 3 roky cytologia. Inak ku gynekologovi, len ak su nejake problemy, odlisnosti v cykle a pod.
Chodim raz rocne sukromne.
Prsniky chodim na sono v ramci verejneho, kedze som mala v minulosti nejake problemy.

nikoleta999
26. dec 2024

Rakovina nechodí každé dva roky ... Ja som od svojich 18 tich rokoch do 33 rokoch mala vždy všetko v poriadku, sestrička pri kontrolnej cytologií zahlásila doktorovi, že som vždy mala cytologiu ukážkovú a určite to nebude ani teraz inak a čo sa stalo zhoršené výsledky, kontrolny ster o pol roka a za pol roka, to bola taká katastrofa, že ma museli okamžite operovať, keby som išla o 2 roky, už by bolo neskoro ... Sesternica mala rakovinu prsníka a bohužiaľ to nedopadlo dobre ... Dr. mi prizvukovala pravidelne prehliadky každý rok aj to rozmýšľam, že si budem platiť po pol roku ešte sono sama + samovyšetrenie po každej ms ... Zas mám ale kamošku, ktorá od 18 tich nebola u gynekologičky do svojich 33 rokoch u gynekolgičky a okrem cysty, ktorú jej tam našli mala všetko v poriadku ... Je to ako ruská ruleta ...

liv1
26. dec 2024

@pribinak napr taka Dovera ti vrati nejake peniaze za predpisane lieky, ak mas ale preventivnu prehliadku za ten rok za sebou. To mam len info od nich, sumu uz neviem, este som si ziadne nepytala

ninusa221
26. dec 2024

Chodím každý rok teda začala som dosť neskoro ako 21 ročná. Bola som tam 3 krát a 1 krát som mala nález na prsiach a teraz mi zistili hpv. Takže uzas čaká ma konizacia 🙂) takže ja pre zdravie by som chodila keby je potrebné aj každý polrok.

sonula
26. dec 2024

@rozculena financne benefity - ocny benefit, zubny…

pribinak
26. dec 2024

@liv1 aha, neviem. Ja mam inú poisťovňu, možno to nejaké baby čo majú dôveru bude motivovať

mariynka
26. dec 2024

Kedze tiez nemam problemy, moja mami ma 65r a nechodi vobec-zdrava ako ryba, chodievam raz za 2/3roky. Nie som s tym ok, ze mi maju kazdy rok porusit tkanivo sterom. Uz sa mi stalo, ze som po vysetreni aj krvacala. Co sa prsnikov tyka, sono ok, na mamo.nepojdem..

mariynka
26. dec 2024

@mandzula myslis, ze je mechanicke rypanie a ozarovanie sonom kazdy rok ok?

domak2
26. dec 2024

@lija22 to možno k súkromnému, tu ak máš bezproblémové tehotenstvo tak toho gynekológa nevidíš hádam ani pri pôrode 😅 prehliadky v tehotenstve sú zadarmo ale to ta vidí len sestra, berú vzorky moču, krvi, sono atď ale zospodu nikto nepozera ak je všetko ostatné v poriadku.

rebi789
26. dec 2024

@mariynka tieto vyšetrenia neškodia zdraviu

evaachesa
26. dec 2024

Čiže teraz si to ideš ospravedlniť ešte aj maminou nezodpovednosťou? Veď ok, choď aj každý 5 rok, je to tvoje zdravie. Rakovina sa ale môže kľudne objaviť aj za necelý rok.

rozkvet1
Autor odpoveď zmazal
subartic
26. dec 2024

ja chodím každý druhý rok už 30 rokov, výsledky z cytológie ukážkové. Vyberám z verejnedostupnej stránky Mudr.Jankovského , uznávaného gynekológa.

Každá žena jedenkrát ročne po dovŕšení 18. roku života, alebo od prvého tehotenstva by mala absolvovať preventívnu gynekologickú prehliadku.
Preventívna prehliadka zahŕňa komplexné gynekologické vyšetrenie vrátane odborného poradenstva. Dôležitou súčasťou prehliadky je skríning rakoviny krčka maternice a prsníka. Skríning rakoviny krčka maternice sa realizuje u žien vo veku od 23 do 64 rokov, prvé dva odbery cytológie sa robia v ročnom intervale. V prípade negativity týchto dvoch cytologických výsledkov sa pokračuje v 3 ročnom intervale do veku 64 rokov. Uvedená periodicita platí aj v prípade, že sa skríning začal neslôr ako v 23. roku života. Skríning sa vo veku 64 rokov ukončí, ak budú posledné 3 cytologické nálezy negatívne.
Druhým nemenej dôležitým preventívnym vyšetrením je skríning rakoviny prsníka jedenkrát za 2 roky u žien vo veku 40-69 rokov.

https://www.gyneka.sk/gyneka/gynekologicko-poro...

evaachesa
26. dec 2024

@subartic známej práve zistili rakovinu prsníka na preventívnej prehliadke. Chodí poctivo každý rok, nič si nenahmatala, nič ju nebolelo, takže to bol šok. Čaká ju urgentná operácia. Ak by šla až o 2 roky, ktovie ako by to dopadlo.

subartic
26. dec 2024

@evaachesa ja neriešim čo by bolo keby bolo a keby chodila a nechodila . Ja som napísala aké je doporučenie známeho a uznávaného gynekológa. vo .

sisaka
26. dec 2024

@dharmasanata mimochodom ultrazvukom tiež neodhalia všetko a keď aj odhalia je to oveľa neskôr ako na mamografe, ktorí odhalí už niekoľko milimetrové nádory.
Ultrazvuk samostatný je nedostatočný.
Samovyšetrovanie prsníkov sa už tiež niekoľko rokov neodporúča.

rozculena
27. dec 2024

@sonula a v akej poisťovni dávajú zubný benefit? Veď ten bol zrušený.
Ja som v Unione a nikdy nebola podmienka mať preventívku kvoli očnému benefitu

mandzula
27. dec 2024

@mariynka nie, treba pockat na rakovinu ci cystu a nechat si vyrypat maternicu aj s vajecnikmi. Neviem ako tebe, mne sa tam lekar nerype. Ak mas taky pocit, toho svojho vymen, asi to robi zle. A, samozrejme, nenechaj do seba rypat ani u obvodaka ci, nedajboze, u zubara.

oli18
27. dec 2024

Moja znama nebola od porodu,jej dieta ma 45 rokov 😅

cafelatte
27. dec 2024

@mariynka moja mamina ma tento istý názor co ty a moja svokra ma 75 rokov a 25 rokov nebola na gynekologii, ona ma názor, že ženy ostanú po rokoch choré keď si dávajú rok co rok pichať do krčku a to isté sono že je škodlivé, na mamo bola len raz a povedala ze už nikdy. Ja mam napríklad gynekologicku ktorá do 10 TT neposiela na sono, lebo tvrdí, že sono plodu škodí a na mamo neposiela ženy, posiela len na sono. Ale ona je za pravidelne samovysetrenie prsníkov a za dôkladne sledovanie cyklu, ovulácie. Doktorka pred dôchodkom.

cafelatte
27. dec 2024

Takto vyzerá ta stetinka ktorá sa pichá do krčku.

evaachesa
27. dec 2024

@oli18 niekto má takéto šťastie a iný nie...známa nebola len 4 roky po pôrode a bolo jej to osudným ..jej dieťa ostalo v tak krehkom veku bez mamky. 😥

huginko
27. dec 2024

No od maminy si príklad neber, sú aj také, ktoré nechodia vôbec. A potom môže byť neskoro. Je problém chodiť každý rok?

huginko
27. dec 2024

@sisaka samovysetrenie sa neodporúča? Práve naopak?