Je tu niekto po vyoperovaní myómu z maternice?

ketrin
22. feb 2024

Ahojte baby, ste tu niektorá po odstránení myómu/myómov z maternice? Laparoskopicky. Ako to pls prebieha, koľko ste boli mimo a aké bolo hojenie?

Mám malú dcérku, tak by som chcela tak z vašej vlastnej skúsenosti vedieť, ako cca ste to mali vy, že na čo sa pripraviť (aj teda časovo).

Ďakujem krásne 🙂

adri266
22. feb 2024

@ketrin Oznacim Ta pri mojom clanku.

katka708
22. feb 2024

Ja som bola na Sliači. 1 noc som tam musela spať a na druhy deň cez obed ma prepustili. Druhý deň po operácii bol ťažký (ale oproti sekcii pohoda). Po 2 dňoch som doma fungovala normálne len mi nohavice, leginy prekážali. Nosila som staré vytahane tepláky 😁.
Podľa mňa pohoda. Najhoršie to bolo fakt tých 24 h.po zákroku.
Po 7 dňoch vybratie štichov a normálne zaradenie do pracovného kolotoču.

majamat
22. feb 2024

ja sice mam vyoperovanu celu maternicu laparkou a cez posu, ale teda na to, ez je to hlboka operacia( nastastie len s amlym rezom ) som bola az prekvapena, ako rychlo som bola fit.
dooperovali am na obed, do dalsieho rana mi tiekli infuzky s analgetikami a z anestezy som 1x vracala, mala osm bolesti. no po tych 20hodinach nastalo celkom slusne zlepsenie, rpesunuli ma an izbu, cely den som uz chodila sama na wc, aj do sprchy, mala som aj navstevu ( pred odd ), este soms a ryhclo unavila, pobolievalo ma brucho, ale bolo to znesitelne s tabletkovymi analgetikami, dokonca mi bolo viac neprijemne pobolievanie pod rebrami z laparky a tiez ma bolela krcna chrbtica s vankusa a matraca, co som tam mala.
dalsi den som uz aj navstevu znasala celkom dobre a dalsi den ma rano pustili domov. nepresli ani cele 3 dni od operacie.
dasli den som bola v obchode s celou rodinkou a to byvam pod kopcom a na a3 posch.
7 dni po operacii som bola na stehy a slapala som kus do kopca peso a potom naspat.

1den som mala analegetika v infuzii, vysoke davky, 2den rano a vecer infuzka, na obed Ibalgin, 3 den iba vecer Ibalgin, 4 den a dalsie dni uz bez analgetik.

takze zavisi od stavu, ak sa nic neskomplikuje, podla mna mozes byt rychlo fit.

helenka926
22. feb 2024

@ketrin závisí aký typ myomu máš a ako je umiestnený, ja som mala najhoršie kombo, operácia bola v podstate skoro ako cisársky (mám za sebou aj ten), hojenie bolo podobné a teda dosť náročné hlavne prvé dni, z vnútra som mala veľkú ranu, dlho skm ju cítila. Sestra mala iný typ myomu, zásah do tela mala minimálny, u nej to bola rýchla nenáročná záležitosť, jediné rany mala vstupy z laparky, od druhého dňa normálne fungovala a veľmi rýchlo bola fit.

ketrin
autor
23. feb 2024

Ďakujem vám krásne za reakcie 🙏 @helenka926 mne spomínala gynekologička len laparku, tak uvidíme. Snáď ma neprekvapia. Ďakujem naozaj ešte raz 🙂

majamat
23. feb 2024

@ketrin niekedy sa to moze zvrtnut, ale je mozne, ez to zvladnu aj laparkou. mne napisali do spravy - myomatozne zmenena maternica. a teda asi to nebolo moc, lebo na sone mi to nikdy ziadny lekar nenasiel. ja som tam toho mala viac a vsetko zvladli laparkou.
ak sa to robi klasika rezom, potom je rekonvalescencia dlhsia, lebo vacsia ran sa dlhsie hoji, aj brucho treba setrit, aby sa stehy nepotrhali.

hopsas
23. feb 2024

@ketrin ja som bola v Bratislave na Antolskej jeden deň ráno som.prisla.a.druhy odišla...necítila som skoro nič úplná pohoda ..keď ma ale o pár rokov kvôli myomom.rezali tak to bolo iné rošošo..na PN som bola tri mesiace

ketrin
autor
2. mar 2024

@hopsas fúú, no môj má teraz vraj okolo 4 cm v priemere (cez tehotenstvo mal viac ako 8 cm...), tak dúfam, že to pôjde dobre. Zároveň mi na poslednom sone našli nejaký ďalší... tak som z toho taká nijaká, mám pocit, že to rastie ako huby po daždi :-/

adri266
3. mar 2024

@ketrin môj mal pri meraní 5 CM a keď ho dali von, 3 cm