icon

Krvná skupina 0+ a problémy v tehotenstve

danusa64
19. jún 2017

Ahojte, som po 2x MA a dnes som bola na geneticke testy, ked som povedala ze mam krvnu skupinu 0+ tak doktorka vravela, ze to nieje najlepsia skupina a moze to byt jeden z dovodov, vraj tato skupina ma vecsie sance na potraty ako ine skupiny. Stretli ste sa sniecim takym? Hladam na nete o tom nieco, ale nenasla som nic, len, ze ak je 0- tak vtedy je "problem".

Strana
z3
libawet
22. jún 2017

@lea132 ďakujem, dočítala som sa a už v tom konečne po 22 rokoch jasno. Vôbec som o nejakej inkompatibilite AB0 doteraz nič netušila. Takže tam prvotne ani tak o ten bilirubín nejde, ide o vytváranie si protilátok matky voči plodu, ak je ona 0+ a dieťa iná skupina. O bilirubín ide až neskôr. Nuž, my sme mali ten horší priebeh, synovi menili krv a bol aj po tzv. " modrým svetlom " /fototerapia. Nuž, je smutné, že sa takéto veci dozviem až po toľkých rokoch a nie priamo od lekárov, ale tu na MK, čo je zasa na druhej strane fajn, že aspoň...a asi je naozaj aj dobre, že už som druhé dieťa radšej nemala, mohlo to dopadnúť oveľa horšie, ako čítam v tých článkoch / degenerácia mozgu, " zabitie " červ. krviniek u plodu až úmrtie /

lea132
22. jún 2017

@libawet ja som o tom tiez netusila, mne to vlastne vysvetlila moja spolubyvajuca v porodnici, ktora je doktorka. My mame aj druhu dceru, zdedila krvnu skupinu po mne nastastie. Ale na novorodeneckej Jis boli pripraveni s transfuziou keby nieco, ratali s touto moznostou. Aj pocas tehotenstva mi pravidelne kontrolovali krv a sledovali ma aj na hematologii.

misulka22
22. jún 2017

Ja mam 0+a citam tu o tom prvy krat,nikto mi nic nehovoril,dcera ma AB.tehotenstvo ok,akurat na zaciatku som krvacala ,mala nenala ani zltacku.

libawet
22. jún 2017

@misulka22 no veď toto, nehovorí sa o tom a ani lekári, a potom sa jeden len čuduje, ak sa niečo stane....tiež by ma v živote nenapadlo, že kr. sk. 0+ u ženy môže byť problém, vždy som počula len o 0-, preto som aj rada, že sa takáto téma na MK otvorila.

hablko
22. jún 2017

@danusa64 necitala som ostatne príspevky len pridám moju skúsenosť. Ja mam 0+, za sebou mam dve bezproblémové "ukážkové" tehu aj pôrody a o ničom takom ako opisuješ som nepočula. Mm má A+, deti takisto... držím palce až sa tvoje problémy vyriešia 🙂

libawet
22. jún 2017

@hablko skús si prečítať celú diskusiu a pochopíš, že môžeš byť rada, že deti majú Tvoju kr. sk, , teda 0+, že to je len šťastná náhoda.

amadora
22. jún 2017

@danusa64 to počujem prvýkrát... mám tiež 0+, aj manžel, z dvoch tehu máme dve detičky, žiadny problém

misulka22
22. jún 2017

@libawet to ze + a-je problem viem,ale ze 0je problem nie.a to som bola u dvoch gyn ako tehotna,chodila som na endokrinologiu,bola na pohotovosti s krvacanim a v nemocnici na poradni vystriedala tak 5doktorov a nikto to vobec nespomenul ,na krvnu skupinu otca sa nikto nepytal.ani po porode to nikto nespomenul.keby to tu necitam tak fakt neviem.nastastie teda u mna prebehlo vsetko v poriadku.asi ked pojden na preventivku sa na to opytam lebo je to zaujimave🙂

hablko
22. jún 2017

@libawet napísala som ze obe deti majú manželovu skupinu nie moju. Len som napísala svoju skúsenosť, s nikým sa nehádam a samozrejme ze som šťastná ze mam zdravé deti...

ewanell87
22. jún 2017

@libawet toto ako keby som o nás čítala. Až teda na to, že nášmu nemuseli meniť krv, ani neležal na JISke. Poslali nás po 4 dňoch domov aj so zvýšeným bilirubínom, ktorý sa však postupne znížil, až sa to celkom stratilo. Len dúfam, že sa to u krpca ešte nejako neprejaví v budúcnosti.
A btw, @danusa64 tiež som teda o tom nič dopredu nepočula, žeby 0+ mali mať problémy, iba 0-, ktorú má napr. aj moja mamka. Tá potratila raz a okrem toho má mňa a brata. Takže žiadne štatistiky nerieš a želám všetko dobré! 🙂 <3

ukulela
22. jún 2017

tak ja neviem -- ja 0+, chlap A+, maly A+, bez problemov, bez zltacky, ani pocas tehotenstva dok nic nespominala ani neriesila ... jeden spontanny potrat pred tehotenstvom v skorom stadiu,
neviem, co si mam vziat z tych vyjadreni lekarov, co zeny pisu, ze ak mate obaja nulku, bud eproblem, ak ma mama nulku, bude mat problem ... po niekom sme tu nulku dostali, tak zrejme zeny s nulkou normalne rodia 🙂
... zacitala som sa, ale nejako to asi nechcem skumat hlbsie, kedze este planujem dalsie dieta, aby som sa nestrasila 🙂

danusa64
autor
22. jún 2017

Tak to asi kazda ma inak, niektore maju problem niektore nic...ked sa tam nad tyn zamyslim tak ono to mozno aj ma nejaku vahu ale nie samotna krvna skupina ale mozno kombinacia krvnej skupiny aj nejaky iny problem...alebo je to o stasti 😀

danusa64
autor
22. jún 2017

@ewanell87 dakujem🙂 statistiky som nikdy nebrala vazne, ale toto ma celkom zaujalo a kedze sa to tyka mna tak som chcela vediet viac😉 a myslim ze tato tema padla vhod aj ostatnym 🙂
@hablko dakujem pekne, ostava mi cakat na vysledky a potom sa mozme pustit do snazenia 🙂

hablko
22. jún 2017

@danusa64 aj ja si myslím ze to bude kombinácia skupiny krvi a iných faktorov a skôr sa prikláňam k tomu ze problém spôsobuje keď matka je rh - a dieťa rh +, vtedy sa vytvárajú protilátky a môže byt problem v druhom tehu, inak neviem, každopádne je mi ľúto ak niekto prežil take trápenie ako tu píšu niektoré dievčatá...

Strana
z3