Laparoskopia a vaše skúsenosti s ňou
Ahojte. rada popýtala, resp. poradila a získala nejaké info, či má niekto skúsenosť s laparoskopiou cysty v rámci jednodnovej chirurgie? ja by som mala ísť koncom mesiaca a ked tak čítam diskusie kde baby píšu o zákroku v nemocnici, čo to všetko obnášalo /klystír, vývody, nemožnosť chôdze/, zdá sa mi priam nemožné aby sa to dalo všetko bez rizika zvládnuť tak, že už poobede budem doma so zašitým bruchom. neviem si to celé akosi dobre predstaviť a hlavne to fungovanie po dalšie dni! dakujem za všetky odpovede!
Dobrý deň, ja som bola vcera na laparoskopii v Michalovciacha odporucila mi Dr. Zambová, 1 den mi dali tabletku (náladovku) a bola som z toho ako keby nadrogovana unavena som hlavne bola🙂 potom ma zobrali na operacku kde mi dali infuziu a kanilu do ruky,aj som vysla hore na ten stol. krát som sa asi nadychla narkozy a nepamatam si uz nic..potom ma oni prebrali a zistovali ci reagujem nevladala som odkaslat tak mi dali hadicku len do ust asi aby som lepsie dychala..necitila som nic pri narkoze..previezli ma na izbu a bola som unavena boleli ma aj trosku ramena ale okolo 4 som sa postavila a isla sama na wc,ziadne vyvody ani klistir nic.. ostala som noc n pozorovanie a dnes som uz konecne doma,nie je to nic strasne a to som sa bala 🙂 samozrejme jest a pit od polnoci nemozete,potom su bolesti pri vstavani alebo ak potrebujete ist na wc,ale da sa to,uvidime dalsie dni aké budu,ale dufam,ze to raz dva prejde 🙂
@vany10 ahoj, tak to neviem .... skus ist k dr ktora zastupuje tvoju, musi mat zastupovanie.
ja som bola na lsk -mal to byt vraj mensi zakrok, ale nakoniec som prisla o cely vajecnik, tiez kvoli cyste, tiez ma operovali par dni po skonceni ms, nasledne po operacii som prvy den slabsie krvacala a potom par dni spinila, trvalo to asi tak 4-5 dni, ale to bolo ešte kvoli tej operacii, ale normalny menzes som dostala na 28 den, dokonca o 3 dni skor ako byva zvycajne, .... zrejme mas este telo rozhadzane z narkozy a toho samotneho zakroku...ale radsej skoc k dr.
drzim palce, aby sme uz podobne zazitky nemuseli nikdy absolvovat 🙂
má niektora skúsenost s tym, ze na 2 den po laparoskopii nekrvacate? alebo nespinite? je to problem alebo to nevadi?
@sonicka106 podla mna urcite nevadi, ja som na druhy den uz len slabo a potom este par dni
ale zavisi asi aj od toho či si mala iba diagnosticku alebo ti aj nieco vyberali....
zuzik16 no len sa pozrela na vajecniky a to je vsetko, vraj nebrali ziadnu vzorku ,na druhy den rano len trosku spinenie ale okolo obeda uz vobec nic 🙂
@sonicka106 tak asi je to v poriadku, neboj🙂 držim palce
zuzik16 dakujem pekne 🙂
ahojte,chcem sa spýtat ci ste niektora z vas mala taky problem ako ja..bola som na laparoskopii zistili ze maternica je ok..ale vajecniky mam 2 malicke a je tam akasi hruba blana nato aby to vajicko dozrelo a malo svoju velkost a oplodnilo sa..doktorka ma poslala do Ke na kliniku a vraj tam urobia vsetky svoje vysetrenia a hormony,daju mi lieky aby simulovali moje hormony a skusia ci to zaberie,ak nie tak potom umele oplodnenie..podarilo sa niektorej otehotniet? mne povedala,ze ani MS nedostanem po laparoskopii a prirodzenou cestou neotehotiem,dakujem za odpovede
Ahojte, pridavam aj moju skusenost s laparo... presne pred rokom som isla na laparo, kvoli cyste na vajecniku... v den prijatia do nemocnice mi sice nerobili klistir, ale musela som vypit liter a pol saratice.... fuj ! dali mi tabletku, nasadili antibiotika cez infuzku....na druhy den hned rano mi dali oblbovak a tak ma brali na salu, tam som este sama vyliezla na stol...vraveli mi, ze oparacia trva tak 40 minut, no nakonie trvala asi 4 hodiny....ked mi lekar zarezal do brucha, tak mi prerezal tu hlavnu tepnu co je v bruchu a tak ma nakoniec musel rezat celu .... ( cize mam rez cez cele brucho, ale nastastie je ten rez sikmo, takze ked mam v lete plavky, trci asi len 8 cm vonku...) nakoniec mi ale povedal po operacii, ze to bolo na nieco ´´dobre´´.... cystu som mala velku 9*9,5 cm...zobral mi aj cast vajecnika..... po operacii to bolo strasne.... 3 dni som bola na jiske, napojena na hadicky, vyvod, hadicka z brucha.... bolo mi priserne zle... potom som bola este tyzden na izbe a az tak ma prepustili domov, ale az tak po mesiaci som sa citila dobre.... fakt prve 2-3 tyzdne som bola totalne nepouzitelna v nicom.....pri operacii mi zistili endometriozu a povedali, ze ked chceme mat babo tak cim skor..... no snazime sa od marca a stale nic :( aj mi lekar odporucil inofolic, kyselinu listovu, vitamin E..... partner berie folandrol.... no nic stale.... ma s tymto niekto z vas skusenost? dakujem vam krasne zatial 🙂
Ahojte kočky, aj ja som bola na laparke (priechodnosť vajcovodov a drilling ovárii). Všetko dopadlo ok, ešte v ten deň som bola schopná chôdze - aj keď ma to bolelo. Robili mi ju štvrtok, piatok ráno som išla domov a v pondelok do práce 🙂 (v sobotu a v nedeľu som chcela ležať,ale nakoniec sme s manželom vybehli do obchodov, aby som sa rozchodila).
Mám ale otázku - zajtra mi berú štychy (je to týždeň od laparky) a v piatok ideme na víkend na wellness. Myslíte, že sa môžem plahočiť a saunovať? Chcem sa to spýtať aj lekára,ale radšej najskôr zisťujem tu,aby sa na mňa nepozeral, že čo sa ho pýtam za nezmysly :D
@inka1510 ....mne pred troma rokmi robili to iste, ale bolo mi povedane, ze minimalne mesiac nemam nic take ako welness ci bazeny podstupovat, kvoli moznemu mokvaniu, zapalu a podobne....ale radsej sa opytaj Dr., lekari sa dost odlisuju v nazoroch
@nelly3
@bambinka123
ďakujem ;) mňa tiež napadlo, že by to mohlo mokvať a pod.,ale dúfala som, že má niekto inú skúsenosť :/
nevadí, budem si tam čítať knihu :D
Ahoj. Ja som 10dní po druhej laparoskopicky operácii.odstránili mi zrasty na crevach. Pred troma mesiacmi som bola operovana na slepé creve. Ešte stále mám bolesti v jazdách a keď troška pochodom tak má rozboli brucho.tak stále lezim.máte niekto tak dlho ale dlhšie bolesti po operácii?ďakujem za každú odpoveď.
@katulienka88 ja som bola fit uz po týždni. Dávala som si wobenzym. Neviem, či to bolo ním ale bolesti som nemala.
@vany10. Užívam aj wobenzym. .
@katulienka88 ja som si jazvy potierala UniGelom. perfektná vec. Najskôr som si nedávala nič, len som si ich pretierala repíkom,ale keď sa mi to zamokvalo a zapálilo (lebo som to mala prelepené), používala som ten gél a pekne sa mi to zahojilo. Aj jazvy nejak opekneli 🙂
@inka1510 Ahoj.bolelo tá aj vo vnútri. To čo operovali?ja sa pár krát zohnem,navarim a je to späť . Dávam si len krátke prechádzky a už hladam gauč.
@katulienka88 áno, bolelo ma to hlavne pri ohýbaní,ale aj tak len, keď som chodila alebo sedela. skús ten gél, mohol by pomôcť.
@inka1510 a ako dlho po operácii si ešte pociťovala bolesti?dik
@sonicka106 ja som mala ten isty problem tiez mam male vajecniky bez hormonalnej liecby by som nemala ani menzes ale liecba a lieky zabrali,no tehu som po umelom oplodneni po IVF.podarilo sa na prvy krat 🙂 a to mam aj zmensenu maternicu...takze hlavu hore,robit vestko,co povedia lekari,papat poctivo vsetky lieky a myslim,ze sa tehu podari 🙂
@katulienka88 asi tak 3 tyzdne, potom mi to z toho gelu rychlo preslo
Ahojte. 🙂 Ja som tiež podstúpila laparoskopiu kvôli veľkým bolestiam cez ms na ktorej mi zistili endometriozu. Bola som v nemocnici v Ružomberku. Prebiehalo to celkom v pohode. Nemôžem sa na nič sťažovať. Prišla som ráno predchádzajúceho dňa. Od obeda som nejedla a od polnoci ani nepila. Jediné, čo bolo trocha blbé, tak že v deň mojej operácie som sa dosť načakala a tým sa zväčšoval aj môj stres. Predo mnou totiž boli naplánované 4 ďalšie operácie, takže ja som sa dostala na rad až okolo dvanastej na obed. Bola som už dosť smädná a hladná a vystresovaná. Na ďalší deň ráno ma už pustili domov. Jediné, čo by som odporučila všetkým, ktoré idú na laparoskopiu je, aby si dátum operácie nevybavili tesne pred ms, ale radšej tesne po. Ja som si ju totiž naplánovala tesne pred. Takže hneď ako som prišla domov, tak sa mi začala ms a myslela som si, že asi skapem. Mala som strašné bolesti (ako každý mesiac), ale okrem toho ma veľmi boleli tie dve dierky v bruchu a to ako som bola nafúknutá od plynu, ktorým nafúknu brucho. Takže tak. Držím všetkým pred laparoskopiou palce a nestresujte tak ako ja. 🙂
@stanka2612 ahoj, dufam, ze mozem par otazociek. Prvy krat reagujem na tuto temu. Chcela som prv napisat vseobecne ale vsimla som si tvoj prispevok, pravdepodobne mame rovnaky problem, spominala si, ze bez hormonov si nemala MS,male vajecniky a tehu sa podarilo po prvom IVF?? Zrejme to je komplikovane, ale tvoj prispevok znel dost poztivne. Ja sa tuto moju situaciu chystam riesit radikalne, zatial som u svojho gyn. a prve co mi odporucil laparku vajecnikov. Chceme do toho ist, a hlavne ja som si musela iste veci od leta v hlave usporiadat, teraz som so vsetkym uzrozumena a zmierena a tak to ma byt. Ak by som ta mohla poprosit o nejake blizsie info ako to s tvojou diagnozou na umelom oplodneni prebiehalo, kludne aj do spravy, bola by som velmi vdacna 🙂 dakujem krasne, pekny dnik.

ahojte, kočky prosim vas ,mate niektora skusenost? Som 4 tyzdne po laparoskopii-2 endocysty na vajecnikoch, zrasty, prefuky. laparku mi robili hned po skonceni menstruacie a potom po laparke som krvacala znovu tyzden. Menstruaciu som mala dostat na 28 den a mala som iba tyzden pred tym spinenie a to trva doteraz, cca 1,5 tyzdna, raz viac, raz menej. Je to normalne? Moja dr.je na stazi. Dakujem moc