icon

Lekárka nám navrhla intracytoplasmatickú injekciu spermií

datelinka31
1. okt 2015

Ahojte, som tu uplne nova a neskusena, ale dufam, ze mi budete vediet pomoct.

Snazime sa s manzelom o dieta sice iba 4 mesiace, ale kedze sme obaja zdravi a zatial sa nam to nepodarilo, hovorim si, nebudem cakat rok a potom zistovat ci sme v poriadku, ale urobim to radsej uz teraz na zaciatku.

Problem je, ze sme odstahovani do zahranicia na par mesiacov kvoli praci, teda som sa rozhodla ze to budeme riesit tu (manzel odtialto pochadza).

Manzel bol na spermiograme, kde mu zistili asthenoteratozoospermiu. Mne urobila ultrazvuk, kde nasla iba 3 folikuly v kazdom vajecniku. Na zaklade tychto udajov nam narovinu povedala, ze najlepsia moznost je pre nas umele oplodnenie, nepomoze ani IVS prip. IUI. Podotykam, toto skonstatovala bez akychkolvek inych vysetreni, liecby, cohokolvek. V piatok mam ist na vysetrenie priechodnosti vajickovodov, plus dalsie ine vysetrenie potrebne na ICSI. Manzel by mas absolvovat este jeden spermiogram na inej klinike.

Samozrejme sme zacali zistovat a sprtat sa v tom a zistili sme, par sokujucich faktov.

Ja sice mam iba 3 folikuly, ale citala som, ze existuje aj hormonalna liecba?? ona nic nespomenula..

Vysledky spermiogramu nie su az take zle, ba priam dost dobre az na 2 faktory, ved posudte samy:

budem pisat hodnoty namerane vs. minimalne uvedene podla kliniky:

objem ejakulatu - 3.6 ml (pricom minimum je uvedene 1.5, cize viac ako dvakrat tolko)
pH - 7.8 (idealne hodnoty 7.2 - 8.5, cize ok)
koncentracia spermii - 27 mil. (ich minimum je stanovene 15 mil.\ml, cize skoro 2x tolko, viem ze normalne sa uvadza min. 20mil. na ml)
celkovy objem - 97.2 mil.!!! (minimalny objem ma byt 39 mil., cize opat ma viac ako dvojnasobne mnozstvo)
typ A - progresivna poh. - 29 % (tu nastava prvy problem, kedze minimalna hodnota by mala byt 32 % a viac, cize mierna odchylka, ale sama nam povedala, ze pohyblivost sa da ovplyvnit zivotospravou!)
morfologia - normalne formy 3 % (tu je hlavny problem, kedze tato hodnota sa zevraj neda ovplyvnit, ale sama povedala, ze je to subjektivne a zavisi to aj od embryologa)
- abnormalne formy 97 %

lenze vcera moj manzel cital, ze sice aj ked ma nizku morfologiu 3 %, tuto hodnotu treba vynasobit z celkovym poctom spermii (ktory je nadpriemerny) a pozriet sa na vyslednu hodnotu, co v nasom pripade je cca. 3 miliony zdravych spermii.

Manzel povedal, ze si mysli, ze chce na nas iba zarobit, ale mne sa to fakt nezda, ze v takychto vaznych veciach, niekomu islo iba o zarobok? Je tu predsa vo veci novy zivot, nie je to ockovanie proti chripke.

Co si prosim o tom myslite, uvitam vsetky rady, samozrejme som precitala uz asi miliardu diskusii, ale predsa kazdy pripad je specificky a verim, ze tu najdem niekoho, kto s tym uz ma skusenosti.

Tiez uvazujem, ci ist na ten priefuk vajickovodov, kedze sa dalej snazime o dieta prirodzene, pocula som, ze to moze poskodit potencialne embryo, teda sa neodporuca podstupit zakrok ak je moznost tehotenstva. na druhej strane som citala, ze niekto hned po priefuku otehotnel. Som objednana na zajtra, co bude 10ty den cyklu.. mam dilemu, ist ci neist??

Dalsia vec je, ze som brala asi 10 rokov antikoncepciu, prestala som brat pred pol rokom, menstruaciu mam ok, aj ked trosku nepravidelnu - od 23 do 26 dni cyklus, ale otazne je, ci mam ovulaciu? kupila som si testy a idem na to od dnes. Ale odkedy som vysadila HAK, pobolieva ma pravy vajecnik, vzdy pred menstruaciou, no tento mesiac zacal pred menstruaciou a neprestal doteraz, uz asi 10 dni.. Myslela som, ze vajicka sa idu zblaznit, kedze po tolkych rokoch znova zacali pracovat.. myslite, ze to moze byt tym?

uch, vela otazok, ale snad niekto docita do konca a poradi! 🙂

Dakujem!

datelinka31
autor
20. okt 2015

@zibi zacala som dnes brat clostilbegyt, ked som si precitala vsetky tie vedlajsie ucinky.. :(( necakala som, ze ich je az tolko a tak casto sa vyskytujuce.. No co uz, uvidime..

zibi
20. okt 2015

@datelinka31 neboj ...nie je to take strasne...niektore hormony maju aj horsie .. 😀 netreba mysliet na to, hlavne nech otehotnies

datelinka31
autor
28. okt 2015

Ahoj @zibi, bola som na kontrole a folikov je viac ako sme cakali.. 😌V jednom vajecniku dva a v druhom tri velke. Doktorka povedala, ze ratala tak s jednym az dvomi. Teraz sa mame rozhodnut ci chceme ist na inseminaciu, alebo to vyskusat prirodzene.. Na jednej strane chcem vyskusat inseminaciu, ved ked uz som brala lieky, tak je skoda to nevyuzit, na druhej strane, ak bude viac vajicok a oplodni sa viac ako jedno.. Uff, tazke rozhodovanie.. Je pravda ze minuly tyzden som mala folikul ale ziadne vajicko, ale ci tychto nejake budu a kolko..

zibi
28. okt 2015

@datelinka31 inseminacia je taky lepsi sex 😀 naviac ocistia spermie a vyberu tie najlepsie...neviem, podla mna vaic ako dvojicky by si mat nemala , ked sa toho bojis 😀 ale to ti zarucit neviem, skor si mylsim,ze je velka sanca aby sa as pon jedno vajko oplodnilo..pri vacsom pocte mozu vyzerat sice dobre, ale mozu byt aj prazdne, nezdrele nekvalitne..cize isla by osm do iui najma ked sa pchas hormonami
aku mas sliznicu ? aspon 8mm by si mala mat

datelinka31
autor
28. okt 2015

Hihi, lepsi sex.. 😂 Sliznica je nieco vyse 9mm, takze ok. Tiez si myslim, ze sance nie su az take vysoke, takze ideme do toho.. Uspesnost je zevraj iba 5 % pri inseminacii. Dnes si pichnem injekciu a v piatok ideme na to! 🙂

kaaaty
28. okt 2015

Ahoj no muzovi daj vitaminy, zial neviem ako sa volali tie co bral moj. A na spermiogram sa mozes vykadlat nam povedali ze neda sa rano mali sme sex poobede a ostala som tehu. Presne viem ze to bolo vtedy bo sme nemali sexovat kvoli mojim protilatkam no nejak to prislo a skoro som odpadla ked som zistila ze som v tom. Toto je druhe tehu pri prvom sme mali IUI. Vela zavisi od dr nam pomohli v Iscare. Tak hlavu hore urcite to pojde a coskoro pride vytuzene baby.

maminka1986
28. okt 2015

@datelinka31 ahoj neviem kolko maš rokov a ani manžel..pokial maš menej ako 30 tak skuste ešte počkat... my sme sa snažili necelé 4 roky ..budem mať 30...manžel mal malo a pomale a ja PCO....skušalis me všetko možne od cvičenia hormonalnej jogy jemu vitaminy ja inofolic čaje atd no hroza des šli sme na IUI ja brala clostyl...porobili sa mi cysty z neho......4 mes snaženia je malo to je nič!!!sorry ale oproti iným je to staršne malo a ked si spomeniem na seba ani nehovorim....treba vam porobit komplet vyšetrenia tie robia v centre...nam vyšlo hned IVF a aj vklad čiže problem nebol velký lebo čo tu čtiam mnhoe baby idu ja na 6 IVF a nič :( maju moj obdiv... takže ak ťa netlači vek a nemáš viac ako 35-lebo potom je ozaj nizka šanca an otehotnenie vajička su tak stare ako ty sama...niekto ma šťatsie a otehotnie ale je viac pripadov že nie lebo už žena je staršia ...

datelinka31
autor
28. okt 2015

@maminka1986 praveze my uz mame 32, viem ze to nie je hrozne vysoky vek, ale nechcem velmi stracat cas, lebo uz teraz mam velmi nizku zasobu vajicok a chceli by sme mat viac deti ako jedno.. Vysetrenia uz mame porobene..

datelinka31
autor
28. okt 2015

@kaaaty a IUI vam vyslo na prvykrat? @zibi inak neviem teraz co robit lebo manzel je z toho dost vystresovany a povedal, ze bude v strese ked k tomu bude mat dojst a radsej by to vyskusal prirodzene.. Tak neviem uz.. Boji sa ze bude mat malo spermii kvoli stresu alebo ze ich zamenia :D

zibi
28. okt 2015

@datelinka31 jeminku ked ma niekolo milionov tak isto sa nemusi bat ne nebude mat nic 😀 ale ked ma mat nervy tak radsej skusajte prirodzene ..ach ti chlapi ..na porazenie 😅

maminka1986
29. okt 2015

@datelinka31 aha no tak aby ste čim skor mali..moj manžel mal lepší spg ako tvoj a IUI nevyšlo :(( tak uvidíte...ja som nemala už chut ist do IUI lebo to stoj dost a aj lieky preto sme šli do IVF..uvidíš ako budeš reagovat dalej

velkacica
29. okt 2015

manžel vyhodnotil vec správne: je naivné si myslieť, že v tomto druhu "medicíny" nejde v prvom rade o biznis

kaaaty
29. okt 2015

@datelinka31 ahoj vyšlo až druhé, prvé možno robili neskôr ako mali. A pred druhým som bola na skúšaní priechodnosti vajickovodov a tiež mi niečo porobili s vaječníkmi neviem ako sa to vola. Mala som vtedy PCO. Príprava bola merionalom. A brala som aj predpisom na protilátky a ten som brala aj teraz pri druhom. Na spermiogram bral farmax Q max active 60.

kaaaty
29. okt 2015

@datelinka31 no ja by som na tvojom mieste mala sex aj išla na IUI. Nám po inseminácie hovorili aby sme mali este sex. No ale teraz ked sa na to celé pozerám z odstupom už by som v čase ovulácie sexovala stále. Hlavne aby sa zadarilo, držím palce.

datelinka31
autor
29. okt 2015

@zibi @kaaaty @maminka1986 dakujem vsetkym za reakcie. Nakonie sme si to na poslednu chvilu rozmysleli a vyskusame to este prirodzene. Boli sme obaja dost vystresovani a asi sme na to este neboli pripraveni, obom sa nam velmi ulavilo ked sme si povedali, ze nejdeme na IUI. Chceme dat tomu este sancu 🙂 ked nic ine, aspon budeme mat dobry pocit a potom sa uvidi.. 🙂

zibi
29. okt 2015

@datelinka31 urob ako citis....ale dufam, ze ti pichli pregnyl 🙂 a skus potom o tyzden po ovulke tehu test .. 😉

datelinka31
autor
30. okt 2015

@zibi nieco mi pichli, myslim ze to nebol pregnyl, ale nieco ine, zabudla som nazov. Urobila som si test a mam ovulku teraz, len neviem ci skusat stale alebo radsej dnove pauzy.. Myslis ze tyzden po ovulke nebude skoro?

zibi
30. okt 2015

@datelinka31 no naj je skusat okolo ovulky .. cca folik od pichnutia pregnylu praskne cca o den dva..si zober, ze ked som sla na ivf tak som si pichla pregnyl, potom som den nepichala nic a az na dalsi den rano som sla na odber a foliky neboli prasknute, cize to ma nejaku dobu...lenze treba brat do uvahy, ze aj spermiam trva cca 12 hodin a viac, kym doplavaju k vajicku, cize skuste od pichnutia jeden den, druhy den a potom pauza a zasa ..dva dni za sebou a potom pauza jeden den, a zasa... a uvidis..je mozne ze viac vajicok sa ti uvolni , tak sa hadam do jedneho trafite 😀
no tak 10 dni po ovu uz by mohlo byt daco vidno 😀
drzim palce

datelinka31
autor
5. nov 2015

@zibi dobra sprava je, ze som mala naisto 3 prasknute foliky, o tych zvysnych nevieme isto povedat, tak snad sa uvolnilo aspon jedno vajicko.. Ale nejako sa citim prazdno.. Viem, ze je strasne skoro na priznaky, ale vacsina zien pisala, ze to proste zena vie, ked sa to stane a cakala som a cakam aspon na nejake priznaky pri uhniezdovani, ale nic.. Tak uvidime..

zibi
5. nov 2015

@datelinka31 to sa podla toho nemozes riadit ..niekto nic neciti.... a radsej neocakavat nic, aby clovek nebol sklamany ..drzim palce a daj vediet 😉

datelinka31
autor
9. nov 2015

@zibi prosim mas nejake skusenosti s progesteronom? Lekarka mi ho predpisala na zvacsenie sance otehotniet, citala som, ze moze ovplyvnit cyklus a pozmenit menstruaciu.. Neviem teraz co mam cakat od toho.. A strasne ma bolia prsia, neviem ci z tohto, alebo to moze byt clostillbegyt.. Vdaka

datelinka31
autor
15. nov 2015

@kaaaty @zibi @maminka1986 no takze moja intuicia ma nesklamala, nevyslo to ani tentokrat.. Tak teraz neviem, doktorka hovorila, ze stimulovat tento cyklus nemozeme, kedze budu asi cysty, tak tozmyslam, ci ma vyznam ist na inseminaciu aj bez stimulacie, ak bude iba jeden folikul..

maminka1986
15. nov 2015

@datelinka31 ahoj no ja som mala to iste raz jeden folik a potom cysty moje telo prestalo reagovať :( ako sompísala čo pomohlo nam a hned 🙂

zibi
15. nov 2015

@datelinka31 skoda , ze ste neskusili iui
sanca ze by ste mali dvojky neviem, ci je az tak velka..to je skor o stasti
nabuduche chod do toho... dobre je ist ob mesiac na stimulky, lebo prave clostyl obsahuje nieco, kde by si mala mat 6 tyzdnov pauzu od neho, tak by ot tak vychadzalo ze kazdy druhy mesaic... nechaj si pauzu a skus po sviatkoch v januari ...
clostyl znizuje sliznicu maternice kolko mm si mala? mala by si mat minimum aspon 8mm aby sa babo vedelo uhniezdit ...
progesteron dali ti duphaston? to je bezne..lepsi je utrogesten, to je cisty prgesteron a prsia ta mozu boiet z toho , progesteron aj zvacsuje prsia ..cize moze to byt aj z toho

iui je dobre preto, lebo oni tie spermose precistia a vyberu tie dobre ..cize by som do toho sla..ci by bol priatel nervozny alebo nie...hadam vzorku da..co mas robit ty ked ti medzi nohy pozera doktor, sestricka a neivem este kto...tak mu to nabuduce tak vysvetli 😀

zibi
15. nov 2015

@maminka1986 a co vam pomohlo , prezrad 😵

datelinka31
autor
16. nov 2015

@zibi dali mi utrogestan, menstruacia mi meskala 3 dni, ale kazdy den som mala krce akoby som ju mala dostat a nic. A ked prisla, mala som len tmavohnedy vytok, som myslela, ze sa rozbehne, ale stale len tmavsia krv a trosku bledsej a nie vela.. Uz treti den. No lutujem to teraz, ze sme nesli na IUI a cakat sa mi nechce, asi vyskusam inseminaciu tento mesiac aj bez stimulacie..

zibi
16. nov 2015

@datelinka31 skus test ..moze to byt aj tehu ... aj ked niektore baby dostanu ms aj cez utrogestan ... skus test ci nei si tehu, ale utros ti moze zabranovat v tom , ze nemozes dostat mensturuaciu... nam po ivf kazali , ze si mame robit test a ked je negativny , prist na krv a ked je negativna vysadit utors...lebo brani menstruacii

zibi
16. nov 2015

@datelinka31 utrogestan dufam , ze uz nebereis? on sa ma brat po ovulke....a je mozne ze si normalnu mensturaciu nemala kvoli nemu...proste v case predpokladanej ms si urob test a ked je negativny, treba utors vysadit ....on ti sposobuje tie problemy

datelinka31
autor
16. nov 2015

@zibi prestala som ho brat uz minuly pondelok, tehotna nie som, bola som dnes na ultrazvuku.. Mam depku uplnu teraz, ale musime ist dalej. Dakujem pekne za pomoc

maminka1986
16. nov 2015

@datelinka31 @zibi 🙂 my sme boli na IVF to som myslela že nam pomohlo...vyšlo hned na prvý krát a aj vklad začo som vdačná ,lebo viem a čitam ako sa tu žienky trapia :( a velmi im prajem aby im to vyšlo
IUI nevyšlo porobilis ami take cysty z toho hnusneho CLOSTYLU že som lutovala že som ho brala!!