Lekárka nám navrhla intracytoplasmatickú injekciu spermií
Ahojte, som tu uplne nova a neskusena, ale dufam, ze mi budete vediet pomoct.
Snazime sa s manzelom o dieta sice iba 4 mesiace, ale kedze sme obaja zdravi a zatial sa nam to nepodarilo, hovorim si, nebudem cakat rok a potom zistovat ci sme v poriadku, ale urobim to radsej uz teraz na zaciatku.
Problem je, ze sme odstahovani do zahranicia na par mesiacov kvoli praci, teda som sa rozhodla ze to budeme riesit tu (manzel odtialto pochadza).
Manzel bol na spermiograme, kde mu zistili asthenoteratozoospermiu. Mne urobila ultrazvuk, kde nasla iba 3 folikuly v kazdom vajecniku. Na zaklade tychto udajov nam narovinu povedala, ze najlepsia moznost je pre nas umele oplodnenie, nepomoze ani IVS prip. IUI. Podotykam, toto skonstatovala bez akychkolvek inych vysetreni, liecby, cohokolvek. V piatok mam ist na vysetrenie priechodnosti vajickovodov, plus dalsie ine vysetrenie potrebne na ICSI. Manzel by mas absolvovat este jeden spermiogram na inej klinike.
Samozrejme sme zacali zistovat a sprtat sa v tom a zistili sme, par sokujucich faktov.
Ja sice mam iba 3 folikuly, ale citala som, ze existuje aj hormonalna liecba?? ona nic nespomenula..
Vysledky spermiogramu nie su az take zle, ba priam dost dobre az na 2 faktory, ved posudte samy:
budem pisat hodnoty namerane vs. minimalne uvedene podla kliniky:
objem ejakulatu - 3.6 ml (pricom minimum je uvedene 1.5, cize viac ako dvakrat tolko)
pH - 7.8 (idealne hodnoty 7.2 - 8.5, cize ok)
koncentracia spermii - 27 mil. (ich minimum je stanovene 15 mil.\ml, cize skoro 2x tolko, viem ze normalne sa uvadza min. 20mil. na ml)
celkovy objem - 97.2 mil.!!! (minimalny objem ma byt 39 mil., cize opat ma viac ako dvojnasobne mnozstvo)
typ A - progresivna poh. - 29 % (tu nastava prvy problem, kedze minimalna hodnota by mala byt 32 % a viac, cize mierna odchylka, ale sama nam povedala, ze pohyblivost sa da ovplyvnit zivotospravou!)
morfologia - normalne formy 3 % (tu je hlavny problem, kedze tato hodnota sa zevraj neda ovplyvnit, ale sama povedala, ze je to subjektivne a zavisi to aj od embryologa)
- abnormalne formy 97 %
lenze vcera moj manzel cital, ze sice aj ked ma nizku morfologiu 3 %, tuto hodnotu treba vynasobit z celkovym poctom spermii (ktory je nadpriemerny) a pozriet sa na vyslednu hodnotu, co v nasom pripade je cca. 3 miliony zdravych spermii.
Manzel povedal, ze si mysli, ze chce na nas iba zarobit, ale mne sa to fakt nezda, ze v takychto vaznych veciach, niekomu islo iba o zarobok? Je tu predsa vo veci novy zivot, nie je to ockovanie proti chripke.
Co si prosim o tom myslite, uvitam vsetky rady, samozrejme som precitala uz asi miliardu diskusii, ale predsa kazdy pripad je specificky a verim, ze tu najdem niekoho, kto s tym uz ma skusenosti.
Tiez uvazujem, ci ist na ten priefuk vajickovodov, kedze sa dalej snazime o dieta prirodzene, pocula som, ze to moze poskodit potencialne embryo, teda sa neodporuca podstupit zakrok ak je moznost tehotenstva. na druhej strane som citala, ze niekto hned po priefuku otehotnel. Som objednana na zajtra, co bude 10ty den cyklu.. mam dilemu, ist ci neist??
Dalsia vec je, ze som brala asi 10 rokov antikoncepciu, prestala som brat pred pol rokom, menstruaciu mam ok, aj ked trosku nepravidelnu - od 23 do 26 dni cyklus, ale otazne je, ci mam ovulaciu? kupila som si testy a idem na to od dnes. Ale odkedy som vysadila HAK, pobolieva ma pravy vajecnik, vzdy pred menstruaciou, no tento mesiac zacal pred menstruaciou a neprestal doteraz, uz asi 10 dni.. Myslela som, ze vajicka sa idu zblaznit, kedze po tolkych rokoch znova zacali pracovat.. myslite, ze to moze byt tym?
uch, vela otazok, ale snad niekto docita do konca a poradi! 🙂
Dakujem!
@zibi tak tak práve preto som alebo sme sa vykašlala na clostyl staršne ma to deptalo stratené 4 meisace a a j peniaze čas všetko...IVF krásne vyšlo...ja som mala inak PCO manžel oligoastehnozoospermiu dobre to píšem?? malo a pomalé..okolo 14 mil na 1 ml ale vraj na IVF super lebo že maju mužov čo vyberaju spermie na kusy maju tak malo :((
ja som so sliznicou nemala problem dáky pila som alchemilku aj pri IVF
@maminka1986 no clcostyl znizujje , nie u kazdeho a alchemilka super, ja som pila ten gynastan a ten je aj chutovo dobry
no to ma celkom dobry pocet aj moj mal okolo 10 mil len jemu sa to potom zhorsilo hormonami a liecime sa , cize tak
super , ze vam to vyslo, a kde ste boli v centre?
@zibi hej ano ako komu znižuje počula som že ženam znižuje ja som nemala problem s vystelkou nikdy...iba asi dva razy sommala MS 3 dni len špienenie....
horonami sa može zhoršite ešte viac spg lebo su to umele hormony a telo zlenivie akoby a prestane ich tvorit preto muž bral len vitaminy vieš čo velmi dobrý je pakost smradlavy čaj muž ho pil a mal lepšie spg..ale bral toho viac ale toto mu pomholo aj to písali...
my sme boli Helios Martin
@maminka1986 pakost ? som nepocula este ? a kde si kupila v lekarni? citam ucinky tak aj pri neplodnosti a posobi aj na bakerie a tak tak mozno preto ..super vyskusame 🙂
@zibi ano ano pakost smradlavý ma to otrasný nazov :D ale pomože heheh mylsim..vieš čo v lekárni to nemali maju ho na nete a ja mam doma cele balenie ešte lebo som ho kupila vela 🙂)) ale na nete zoženieš určite
@maminka1986 dik mrknem
@zibi sliznicu som mala ok, myslim, ze nad 9 mm. Spermie nie su v poriadku praveze, morfologia 3%, pocet nadpriemerny, ale pohyb trosicku pod hranicou - cize asthenoteratozoospermia.. Alchemilku pijem pravidelne a inak minule som citala, ze sa moze pit iba do ovulacie a potom nie, lebo moze sposobit potrat. Dost som sa zlakla lebo ja som ju pila stale pocas celeho cyklu! Nikto ma na toto neupozornil. Takze teraz ju pijem iba pred ovulkou
@datelinka31 hej iba do ovulky
potom nie
treba skusat... ved ste len teraz zacali..nic nie je stratene 😉 podari sa tu uvidis, len sa treba obrnit trpezlivostou
@zibi
@datelinka31 no takze dievcata, uplna komedia tento tyzden.. Vcera som mala ist na IUI, v pondelok sme este mali pozriet, ci je folikul dost velky na pichnutie pregnylu, lebo v piatok mal iba 15 mm.. No a ako sa tak doktorka na to pozera, tak zrazu len ihaa, folikul prasknuty a ovulacia prebehla uz cez vikend.. A my sme sa ani nesnazili, lebo nam povedala mat tri dni pauzu pred IUI.. Tak som nevedela ci sa smiat ci plakat, uplne zle cele, stratili sme mesiac a tetaz zase cakat. Nechapem preco tak skoro a taky maly praskol.. Je vobec mozne aby 16-17 cm folikul uvolnil vajicko?
@datelinka31 ahoj neviem pri akých rozmeroch sa uvoľňuje vajíčko z folikulov ale preto ja hovorím že uz by som mala sex aj pred IUI aj po. Alebo aspoň každy druhý den. Aj nám prvé IUI zrejme robili neskoro ale uz pred samotnému zákrokom mi nerobili ultrazvuk. Drž sa babo príde, viem že je to náročne prešla som si všeličím.
@datelinka31 a to do akeho centra chodis?
to sa nepytali ake dlhe cykly mas? to je divne
ved na ultrazvuk sa chodi pri iui aspon kazdy druhy den ..tebe tak skoro praskaju foliky?
mne sa nevidi ze by 15 mm praskol, praskaju okolo 20 mm skuste sa snazit sup sup a kaslite na doktorku...
ako sla by som potom ku svojmu gyndosovi na ultrazvuk este .nemozes aj dnes zbehnut?
takto skafrat iui moze fakt len amater..pre pana krala alebo jedine ze by ta nepoznali a nepoznali tvoje cykly ale je nejaky standardny postup pre pana krala ..to je ako fakt divne..
@datelinka31 teraz citam ...ze si pisala v stredu ..cize v utorok si bola na ultrazvuku? oni su blbi alebo co ? ved ked si piatok mala 15 mm a folik narastie cca 2 mm za den cize piatok 15 , sobota 17, nedela 19 a praska okolo 20 mm tak ti v nedelu mali pichnut pregnyl, najneskor vpondelok , lebo folik praska cca 24 azaz 36 hodin po pichnuti cize v utorok alebo stredu si mohla ist na iui..prosimta co ona chcela v utorok risit s pregnylom ? mala ti ho pichnut v pondelkok alebo v nedelu a mala si prist na iui bud pondelok alebo utorok uz na spermie a nie ze utorok o injekcii rozmysala ..jemine ...
ale to sa pri iui stava, ze oni to nevedia trafit
neviem odkial si , ale brno a reprofit je super na iui...aspon sa vedia normalne trafit a maju skusenosti 😝
este ti tak napisem ako je to s pregnylom pri ivf - tak sa to tam robi tak, ze napr. na 13 den pozru foilky a kazu ti na dalsi den presne napr. o 21 alebo raz som bola aj o 24 hodine pichnut pregnyl s tym, ze dalsi den uplne pauza a nic nepichas a pootm rano napr. o 9 mi kauzali prist a kedze som napr. sla do brna a som z daleka tak mi kazali prist az na 10 a tam som si pregnyl pichla neskor,,cize do tych 36 hodin musis byt na odbere, cize tak..
vies co ma napadlo, povedz im ,ze si prosis injekciu proti prasknutiu folikov
pri ivf pri klasickej stimulke som brala diphereline, alebo decapeptil takm ti foliky tak nepresknu s tym
ale pri softe som si pichala Orgalutran a ten zabranuje , aby si ovulku dostala skoro ..pytaj ich stoji tusim 30 e ale stale lepsie ako cakat a orgalutran ponukaju aj baby v teme mam nemam lieky na ivf..cize ja som si tu kupila a ma to vyslo lacnejsie ...
@zibi poznaju moj cyklus, lenze ovulka prisla strasne skoro, uz 8. den cyklu, co sme necakali, vsetko sa mi nejako posunulo, asi tym ze som brala predosly cyklus clostyllbegyt a utrogestan.. Proste skoncila MS a za tri dni folik praskol.. A potom som isla na ultrazvuk v pondelok, lebo cez vikend nerobia a tam uz bol prasknuty. Dr. povedala ze mozeme urobit IUI v ten den, ale ze to neodporuca, lebo folik bol malicky a je dost mozne ze nebol zrely..
@datelinka31 hm tak treba len skusat..je to o stasti to iui je dobre na nervy ..naj je spravit ivf a mas pokoj a mas istotu, ze sa ti foliky odoberu ... iui je o strasnom stasti a malo komu vychadza..to musia byt fakto 100 percentne spermie
docent tomas mi raz povedla, ze toje taky lepsi sex 😅 cize uvidis maximalne 3x a potom to uz neodporucaju iba zbytocne vytahovanie penazi..
Ahoj @zibi dlho som tu neprispela, iui nam nevysla, teraz ideme na druhe, ale dnes som bola na ultrazvuku a som velmi sklamana, mam dva folikuly obrovske, nad 30 mm :(( je mozne ze take velke prasknu, ale to budu s najvacsou pravdepodobnostou cysty? Este v lavom vajecniku je jedna s normalnou velkostou 20 mm, tak ta by snad mohla, ale dufala som, ze bude viac ako jedna, brala som clostyll 100 mg denne..
@datelinka31 uf tak ten 30 je asi velky ..ale 20 ten by mohool byt... z toho daco bude podla mna ..je mi to luto , ze to nevyslo... je to hrozne, ale treba stale skusat a skusat..aj ked istejsie je ivf..ako iui...mne povedal doky, ze to je taky lepsi sex 😀 drzim palce
Ahoj @zibi prosim myslis ze je mozne otehotniet pri hrubke endometria 6 mm? Mam za sebou druhe iui, v piatok som bola na ultrazvuku, bola tam ina doktorka a hovori ze endometrium je ok, 9 mm takze v pondelok sme naplanovali iui. V pondelok pred iui tam uz bola moja doktorka a hovori, ze to neni mozne ze bolo 9 mm v piatok, lebo teraz je iba 6 mm. Takze ta druha dr asi to zle zmerala.. Napriek tomu urobila iui, lenze teraz neviem ci to malo vobec vyznam?!

@datelinka31 ako pise @maminka1986 vykaslala by som sa na cele iui a sla rovno na ivf - napr. v brne robia aj softy, pripadne martin iscare je dobre centrum na slovensku a podla mna vyslo by ti ivf
aj iui je taky lepsi sex cize je to hop alebo trop a tam musia byt spermie uplne ok - normospermia, aby to vyslo..nedepkar ..na to mas este cas ....jednoducho su veci co nevyjdu na prvy krat a vlastne ste sa snazili prirodzene cize tam je taka mini uspesnost, ze to vyjde , ked vam to doteraz nevyslo
ja by osm poriesila tie vysetrenia a aspon tu reproduknu imunologiu - lebo sa budes stale trapit a nakoniec to nebude vychadzat a tak ked mas zvysenu imunitu aspon mozes liecit toto a otehu sa moze podarit .... ked si mala pekne foliky, praskli ti , tak chyba bude bud spermie alebo veci ohladne uhniezdenia....
clostyl velmi znizuje sliznicu kolko milimetrov si mala?? nevies?
aky mate vlastne spermiogram - pocet, pohyb, morfologia??