Mám atopický ekzém. Zdedí ho aj dieťa?

catrina_s
31. máj 2014

Ahojte, zaujimalo by ma...

Nemam sice atopicky ekzem od detstva, objavil sa u mna pred cca 3 rokmi, no premyslam, ci by ho takto, potencionalne, mohlo po mne zdedit aj moje dieta, ak ho raz budem cakat.
Este by som rada povedala, ze partner ziaden ekzem nema, len ja.
Ake velke tam je riziko ?

Dakujem VAM !

mawka
31. máj 2014

@catrina_s ja mam od detstva a doki mi hovorila, ze je az velmi vysoke, u mna az 80%, ze zdedia. a nezdedili ani jeden, zatial. klopem na drevo. su baby, ktore nemaju, nemali a ani ocinovia a deti maju. skus si vygooglit vsetko o atopickom ekzeme a nestresuj sa dopredu 😉

meluela
31. máj 2014

@catrina_s ked partner nema, tak je riziko mensie. A riziko a aj priznaky pripadneho ekzemu babatka mozes zmiernit tak, ze budes dojcit, nekupat prilis casto (staci 1-2x do tyzdna), nepouzivat peny do kupela, oleje a pod., staci trochu detskeho mydla/syndetu na ritku, nemazat na neho tony nekvalitnej chemickej kozmetiky (johnson a pod.), neskor dbat na stravu (nedavat nesezonne ovocie, ziadne farbene sladkosti a potraviny plne arom ...

rosalia
31. máj 2014

Ani ja ,ani manžel nemáme atopický ekzém a malá ho dostala ,keď mala 2,5 mesiaca.Ako 5 mesačný sme ležali na kožnom na kramároch,kde mi bolo povedané,že ak sú rodičia atopici,alebo alergici pravdepodobnosť je 60%,že aj dieťa bude atopik.Toľko moja skúsenosť.

oksu
31. máj 2014

Moj maly ma od narodenia, bude mat 4roky. Prisli sme cca v 2rokoch na to, ze ma alergiu na kravske mlieko, ako je na diete nema ekzem, ani nebyva stale zahlieneny,... Ja som ekzem b podstate nikdy nemala, no moja mama je silna ekzematicka, ona len od puberty. Ja som teraz tehu a mam ekzem, teda uz ustupil, ale prvych 6mesiacov som mala, nie hrozny, ale mala. Zistila som, ze mi jo vyvolavaju iste potraeviny, tym sa vyhybam. Nakoniec sme zistili, ze aj muzovi sa robi za 😢 kolenom ekzem, sem tam. Hm, riesila som teraz s dr. ako ochranit druhe babo pred alergiami, treba sa vraj pocas tehu vyvarovat alergenom.

tova
31. máj 2014

ja mam ekzem od detstva a dost silny a alergie som dostala v dospelosti, muz nema nic, dvojicky nemaju ekzem, dcera uplne nic, syn ma dost suchu pokozku preto ho kremujem obycajnym kremom raz denne, po kupani a kupem kazde 2-3 dni, ziadne kremy na predpis nepouziva, Mne ekzem pocas tehotenstva zmizol aj 2r. po nom som nic nemala. kojila som len 3 mes, Sanca bola ze dieta zdedi ekzem 50% a nastastie zatial sa nepreukazal ani u jedneho.

catrina_s
autor
31. máj 2014

NO super, tak pozeram, ze reakcie su rozne a riziko, ekzemu u mimi by bolo zrejme v dnesnej dobe aj keby som ja ekzem nemala..kedze vo vsetkom a vsade je chemia. Je to odporne !!
V mojej rodine nema nikto ekzem, po nikom som to nemohla ani zdedit...A alergiu mam na vsetko, vratane jedla, cize podla doki by som mala jest len varene zemiaky alebo ryzu s trochou soli... Haha , vydatna strava.
Tak nic no, ak budem vediet, ze cakam mimi, budem sa snazit najviac ako viem, vyvarovat zlym veciam 🙂

gurybka
31. máj 2014

Ja mám ekzem asi 5 - 6 rokov. počas tehotenstva sa mi extrémne zhoršil, aj som musela ležať na kožnom.
Po pôrode sa to síce zlepšilo ale stále ho mám. Malá má 16 mesiacov a musím odklopať a zatiaľ nič. Tak dúfam, že ho po mne nezdedila.

mawka
31. máj 2014

@meluela tak podla teba by moje deti museli mat silny atopicky ekzem a byt alergici, nic z toho a neboli dojcene a stravu maju pestru normalnu a boli vcasne prikrmovani. zrejme maju kvalitny geneticky zaklad 😉

mawka
31. máj 2014

cim viac sa budeme alergenom vyhybat, tym to je horsie. telo si predsa musi na nieco zvyknut. ak sa budeme drzat v sterilnej bubline, viac si uskodime ako pomozeme. netreba nic prehanat. a ako si napisala, AE mozes mat z hocicocho, aj z BIO paradajok, nemusi to byt ani chemia.
ja mam pokoj, pretoze sa alergenom nevyhybam, telo si zvyklo. uz mam len S.O.S mast keby nieco, od lekarky. ale klopem na drevo, mam svaty pokoj.
@catrina_s

meluela
31. máj 2014

@mawka zasa nejaka trauma z nekojenia?
bavime sa o situacii, ked deti maju v genetike dispoziciu na atopiu

catrina_s
autor
31. máj 2014

@mawka
Jasne, mas pravdu.. Ved ja ako male dieta som jedla piesok z pieskoviska, ak mi padlo jablko do travy, vzala som ho a jedla dalej, neumyla si ruky a jedla cukriky 😀 a nikdy naozaj nikdy som nebola chora do mojej 18ky.
Az po tej 18ke nastala zmena..ale to pripisujem tej vsadepritomnej chemii...
Ja sa vsak alergenom vyhybat musim, zase nie vsetkym samozrejme..ale tym co mi skodia najviac samozrejme.
Ale tak nastavim sa na pozitivne myslenie a ubezpecovat sa, ze mimi nenabere ekzem odomna.

mawka
31. máj 2014

@meluela aka trauma? ja som ako dieta bola sila atopicka, obcas este ekzem mam a aj napriek vysokej dedicnosti a nekojeniu moje deti AE nemaju. netreba alergie, AE prisudzovat aj nekojeniu. vsetky kojene deti okolo mna maju viac problemov s imunitou, alergiami ako moje nekojene. prestan byt rypava s tvojim vyjadrenim "Zase trauma z nekojenia"...

maria200981
31. máj 2014

ja mam a moje dve deti zatial nemaju iez som sa bala co a ako ale zatial ani stopa ...dcerka ma 9 rokov a syn 1 rok

kara22
31. máj 2014

ja som mala dost exem ked som bola malinka 😢 ako som vyrastla tak mi zmizol. Som astmaticka, alergicka na prach, pel a pod... a asi pred dvom-troma rokmi sa mi alergia uplne zlepsila ale znova sa mi objavil exem ....svrbenie na nohach, rukach ....Mne alergologicka povedala, ze ten exem nikdy uplne nevymizne, aj ked sa nam zda ze sme sa uz vyliecili moze sa po niekolkych rokoch opat vratit (ako v mojom pripade) alebo moze prist v podobe inej alergie. Je to velmi komlikovana veda a je tazke sa uplne vyliecit, no mozeme byt v takom "pohode" stadiu.
Teraz som okej, ziaden exem(chvalabohu), alergia uplne slabucka, pravdupovediac cakam kedy pride nieco "nove". Manzel je tiez astmatik a alergologicka mi povedala, ze u nas je velmi vysoka pravdepodobnost ze nase deti budu alergici-astmatici .... 🙄

maria200981
31. máj 2014

@mawka tak napr. moja mamka ma kojila skoro do 2 rokov a mojich surodencov len 3 mesiace...a ja jedina mam ekzemy alergie okuliare a vsetko mozne...a to som mala byt " najzdravsia"...tiez neverim tomu kojeny - nekojeny

zazalienka
31. máj 2014

ja som ekzematička od dvoch rokov, doteraz, liečim sa celý život, u mňa je zvláštnosť je že mám ekzém len na prstoch rúk - praskliny, krvavé, boľavé, hlavne pri nechtoch, od malinka do mňa rvali kortikoidy, chémiu, teraz bez triamcinolonu neviem existovať ( teraz mám veľmi boľavé a krvavé štádium - neupratujem, neumývam).. mame lekárka kedysi povedala, že sa to dedí ob generáciu, môj dedko mal psoriázu, no a ja ekzém..
Miška sledujem od narodenia, má alergické prejavy, naposledy sa škrabal z Kubíka water, je to sladká potvora, tiež mu vadia poťahované cukríky a žuvačky, tic tac.. to sme vylúčili.. vtedy sa škrabe do krvi, hlavne nohy, tak dávam fenistil a dithiaden ( v malinkom množstve) no a dva týždne dozadu mu opuchli oči, lekárka na pohotovosti mi povedala že je alergik, treba testovať..
to čoho som sa celý život bála sa zrejme stane realitou - dieťa alergik.. viem čo to obnáša celý život bojovať, preto mám z toho "depku"..

catrina_s
autor
31. máj 2014

Hm.. citam, ze vacsinou nekojene decka mavaju ekzem..
Ja som mamine mlieko odmietala, takze ma nekojilo, uz rozumiem preco ten ekzem

mawka
31. máj 2014

@catrina_s ono moze to tam hrat ulohu a nemusi. ja som tiez nebola kojena a mam ekzem, brat nebol kojeny, nemal ekzem. moje deti nekojene a su zdrave, mala co ma akurat velke nosne mandle a po kiahnach teda mala znizenu imunitu, ale inak su to na dnesnu dobu nadstandardne zdrave deti, teda maly absolutne. ja si aj myslim, ze je to aj vdaka tomu ako som sa stravovala v tehotenstve, pestro, vitaminy som brala zo sezonnej zeleniny, ovocia, nepchala som sa ziadnymi doplnkami vyzivy, ani som sa neobmedzovala. navyse s malym, to som mala zachvaty na citrusove ovocie, ak som nemala kazdy den kilo, bola som na nervy 😀 a v pohode. u malej som sa zase nevedela dozrat marhul cerstvych. a mozno je v tom kus genetiky. neviem.
@maria200981

jo111
31. máj 2014

Baby, je tu na stranke skvela poradna pre deti ekzematikov, preco sa nespytate kam.zyk, toto su spekulacie iba. Sama som ekzematik od osemnastich, momentalne s ekzemom pod kontrolou. Predispozicia sa dedi, ale prejavi sa vplyvom vonkajsich faktorov. Pokial tieto nezasiahnu, dieta nemusi byt ekzematik vobec ani s predispoziciou. Ale tiez pokial mama dietata ma napriklad rozhodenu crevnu mikrofloru, dieta ju nebude mat po narodeni o nic lepsiu a zacat reagovat na potraviny ekzemom, intoleranciami, alergiami. A tym padom imunita je v kuse v pohotovosti aby sa vysporiadala s nevhodnymi potravinami a inymi alergenmi, pecen nestiha, tak vylucuje skodliviny cez kozu. A pridruzia sa alergie, u mna napr. celorocna nadcha, precitlivelost na kozmetiku, prasky,atd co zdravy imunitny system nema problem odburat ale pretazeny ma problem. Tvrdenie, ze nekojene deti maju ekzem je kravina, maju ho ako kojene tak nekojene deti.
Ak mozem poradit, @mawka napisala aj vlastnu skusenost, treba si idealne pred otehotnenim, pocas tehu a pocas kojenia davat pozor na veci co ekzem zhorsuju,mat vyvazenu stravu, upravit mikrofloru, idealne zistit ako sa dostat do kludoveho stavu a dodrzat to pocas tejto doby. Ja ked to prezeniem nejaku dobu s cukrom, syrmi a bublinkovymi napojmi, ekzem sa zacne vracat, ked sa to skombinuje s dlhodobym stresom, amen tma.
Inak ekzem u malych deti sa da riesit pomerne rychlo a dobre, necakajte, ze z toho vyrastu. Cim vyssi vek, tym tazsie a dlhsie sa to riesi, ja som sa dostavala do normalu asi 10 mesiacov na prisnej diete a opatreniach a to je u dospelych velmi rychle, normalne to moze trvat aj dva roky, ale moze to byt aj tym, ze som bola velmi dosledna a potom postupne zaradovala naspat potraviny podla reakcii.

drobcek26l
31. máj 2014

Ja mám ekzém od narodenia, bohužiaľ môj syn takisto ☹ Vďaka bohu sa mi to zatiaľ u neho darí držať v miernej forme

ikika
31. máj 2014

@maria200981 nevies, ako by si na tom bola, ak by si nebola kojena... mozno este horsie... 😖

@catrina_s ahoj, necitala som celu diskusiu... takze neviem, co pisali dalsie baby.
Kojena som nebola, mam atopicky exem od 3 mesiacov, alergie... v puberte mi potravinova alergia prerastla do takeho zleho stavu, ze som mala jeden anafylakticky sok za druhym, len rychla zdravotna pomoc ma udrzala pri zivote... liecena medikamentozne plus 7 rokov celorocnej vakcinacie, stabilizovana, zacala som zit ako clovek...
Potom jedno tehotenstvo, kojenie, druhe tehotenstvo, kojenie...
A teraz som na tom tak, ze od marca som na kortikosteroidoch, puchnem, nemozem nic normalne jest, exem mam na polovici tela, beriem milion liekov... medzitym mi diagnostikovali aj histaminovu intoleranciu, takze tieto dve zalezitosti dokopy su cista katastrofa - dufam, ze casom sa to zlepsi... deti vyzeraju dobre, vdaka Panu Bohu a dufam, ze to tak zostane!!! 😵

@jo111 uf, podla toho, co pises, by som Ti odporucila dat si vysetrit krv na "histaminovu intoleranciu" (tzv. HIT) - bublinkove napoje, syry... z krvi sa robi odber na enzym DAO (diaminooxidaza), ktora rozklada histamin... 😕
Prejavuje sa rozne, pripajam clanok: http://primar.sme.sk/c/6401527/ked-sa-z-jedla-s... alebo oficialna stranka vyzivoveho doplnku pre HIT http://www.daosin.sk/histaminova-intolerancia

@mawka presne, ako pises, genetika... moze sa to dedit ob-generaciu, ako napr. splodenie dvojiciek... aj ked deti atopikov a alergikov maju, zial, vysoke sance na tieto diagnozy... 😒

frozenelza
31. máj 2014

Necitala so prispevky predomnou...ja mam atopik od puberty, moje obe deti ho maju tiez, manzel nie. Vraj je lepsie ak atopik dostane dieta, v puberte vacsinou skonci, ak ho clovek dostane v puberte je to do konca zivota...

ikika
31. máj 2014

@zazalienka viem, ze je to pre Teba tazke, ze Tvoje dietatko je alergik... a plne Ta chapem... hlavne je, ked uz to viete, ze to nesmiete zanedbat... 😔

ikika
31. máj 2014

aaach jooo, este oprava... medzicasom, ako som pisala koment pre zakladatelku, tak som si precitala ostatne spravy... tak to teraz blbo vyzera v tom mojom prvom komente, ze som necitala ostatne spravy, a komentujem spravy inych bab... tak som to chcela uviest na spravnu mieru... 😅

zazalienka
31. máj 2014

@frozenelza no mne povedali že po pôrode to skončí.. že proste ekzém zmizne po prvom pôrode.. nezmizol..

mawka
31. máj 2014

@zazalienka neskonci. u niekoho teotenstvo a porod zlepsi stav a u niekoho naopak zhorsi. drzim palce, nech to zvladate v pohode. je to na nervy, cely zivot mam AE a teda ako dieta som si neskutocne vytrpela.

pastelka74
31. máj 2014

@catrina_s ja vravím za seba....Je tam riziko....ja mám ekzém od narodenia,môj partner nie,druhé dieťa je ťažký atopik........... ☹

zazalienka
31. máj 2014

@mawka ja nesmiem ani ovoňať pomaranč alebo madošku, hneď mi pukajú ruky a robia sa rany.. paradoxne v tehotenstve som zjedla kilo pomarančov denne, a nikdy som nemala krajšie ruky a nechty.. hormóny robia svoje.. u mňa robia zle ročné obdobia, rýchle zmeny počasia, prechody teplo zima, no a hlavne citrusy... 3
jedine to viem, že je to trest na celý život.. a dúfam, že aj keď Mišo bude alergik , tak v úplne miernej forme.. dúfam a verím..

jo111
31. máj 2014

@ikika krv mi vysetrena bola, potom ako som sa dala do normalu a presla na normalnu stravu, som si dala spravit kompletne krv, a mam ukazkove vysledky. Ono ja nemam hned reakciu na tieto veci, ale ked mesiac fungujem na strave typu vela mliecnych vyrobkov, biely cukor, muka tak sa mi zacne ekzem vracat, nie naraz, zacne to takym zacervenanim na krku. Holt, ako ekzematik nemozem dlhodobo zit na nepravidelnej nezdravej strave lebo sa to logicky vrati. Ale som v stave ked viem zaradit spiatocku a dostat sa do normalu za dva tri dni. Tieto veci mozem, ale len z casu na cas.

frozenelza
31. máj 2014

@zazalienka 🙂, ani mne nie... ale zas mne to nikto netvrdil...dokonca pocas sestonedelia som bola taky flakata ze som dr.povedala ze sa obava aby mi to nepreslo do astmy..