Mamografia po 40tke -za a proti
Mamografia po 40-tke ano ci nie? Ste tu take, ktore mate obavy z tohto vysetrenia a negat. dopadov? a preto ju neabsolvujete? Kedze som uz pocula velico. Na USG chodím pravidelne. Počula som aj o mamosonogragfii, ale neviem aky je rozdiel.
Ja chodím pravidelne každé dva roky po štyridsiatke. Malý nález sa dá liečiť omnoho lepšia ako rozsiahly, takže preto. Keď si hrčku nahmatáš, je to už väčší nález. Sono neodhalí to, čo mamograf. Nie je to príjemné vyšetrenie, ale vždy lepšie ako rozsiahla rakovina. Ani na gynekologické nechodím rada a chodím tam. Kamarátkinej mame takto odhalili rakovinu a počiatočnom štádiu a vyliečila sa.
Mám po 40, chodím pravidelne, bolo tam nejaké podozrenie, keď som začala, po mamografe sa u nás hneď robí sono, zevraj najlepšia je kombinácia oboch, sono samostatné nestačí…
Stlačenie pri mamografe nebolí, je to len tlak, buď to technik neodhadne, alebo fakt ma niekto extrémne nízky prah bolesti, inak si to neviem vysvetlit, žiarenie je pri súčasných prístrojoch minimálne
A neviete, alebo nemáte skúsenosti v elektroimpedančnou mamografiou alebo digitálnou termokamerou ako alternat. ku klasickej mamogr.?
Podla mna to prilis riesis.Ale samozrejme je to tvoje telo tvoje rozhodnutie.Ja som na mamografe bola raz a nic hrozne to nie je.Sono aj mamo sa robia po menzese.Mne 2 kamaratky ochoreli na rak prsnika okolo 40 tky jedna si isla dat spravit silikony a lekar chcel pred op mamograf a tam sa to odhalilo.Mam voci tomu respekt a ziarenie neriesim ved kolko ludi chodi opakovane na ct, mri...
Chodim asi od tridsiatky, striedavo jeden rok mamo, jeden rok sono. Mama mala rakovinu, bojim sa rakoviny jak cert kriza. Vzdy mi na mamografii povie, aby som ju stopla ked uz bude bolest velka.
Ja som bola poslaná na mamografiu keď som mala 25 rokov, ani som nevedela, že to je škodlivé a v takom veku by sa to snáď ani nemalo vykonávať? No nenašli nič podozrivé, hoci na sone sa predtým doktorovi niečo nezdalo. Bolo to nepríjemné, ale dalo sa to vydržať.
@strudlikmalicky Tak to je zaujímavé, na sone videli a na mamo nie. Ja myslela teda, že to má byť skôr opačne.
Kazda zobrazovacia metoda ma svoje + a - . Ved to je super, ze to skontrolovali aj mamografom. Asi sa im nejake tkanivo nezdalo a mamograf to zobrazil lepsie a nador vylucil. Co je na tom divne?
@simsalabim neviem, ja sa radšej potom objednám na tú termokameru
Autorka - ved sa objednaj 🤷♀️
Ja mám obavy, nechystám sa. Keď som bola cca pred 2 rokmi na USG, dotycna lekárka mi povedala, že by posunula hranicu nad 50 rokov a aj znížila frekvenciu - na striedacku s USG
Na sone uvidia iné, na mamo zas iné. Vraj.
Ja som sa na to pytala, ked som bola minule ma usg prsnikov. Doktorka hovorila, ze pokial su prsia "plodne", tak je lepsia sonografia, ze tam vidi viac. Po prechode zas viac vidi na mamografe, lebo prsne zlazy sa jej potom pod usg uz tak dobre nevykresluju. Ale ja mam 40 a povedala mi, ze o dva roky este mozem usg a ona mi potom povie, co dalej.
Kazda zobrazovacia metoda ukaze ine veci a kazda je opodstatnena. Je super, ze nam to poistovna preplaca. MMG nie je ziadne hrozne vysetrenie.
Bola som minulý rok na mamografii 48 rokov a nebolo to nič hrozné, ziadne silné stláčanie či údery. A na sono po mamografii brali len tie žienky co tam mali niečo čo sa.im nezdalo.
Ahoj prosim ta, riesim to teraz, nikto mi po 40 nechce spravit sono prsnikov a vsetci relativne mlade zeny tlacia do mamografie, o ktorej som aj ja docitala vselico a aj od odbornikov. Neviem to pochopit a niecim mi to zavana. Povazujem to za zbytocne, pokial zena nema ziaden dokazatelny problem, alebo nalez. A ako aj tu som sa docitala zo skusenosti zien, dokonca ani mamo nie vzdy vsetko odhali a sono to napriklad odhalilo. V ramci prevencie by som ale chcela absolvovat sono prsnikov. Prosim ta, ak budes taka dobra, napises mi do sukromnej spravy, kde robia sono prsnikov zene ako samoplatcovi aj po styriadsiatke? Budem ti moc vdacna.
@dadis ahoj, teraz som si precitala tvoj koment, prosim ta, ak budes taka dobra, napises mi do sukromnej spravy kontakt na tvoju lekarku? Uz som zufala, nikto mi po 40 nechce spravit sono prsnikov, mam 41. Pride mi chore, aby ma tlacili do mamografie. V prechode nie som. Riesim v blizkej dobe tehotenstvo. Nechcem to podstupovat zatial mamografiu, ked nemusim.
Prosim vas, ak mate niektora kontakt na lekara/ku, ktory ma normalny pristup a netlaci zdrave zeny do mamografie, len preto, lebo ma 40+ a v ramci prevencie robi tymto zenam usg prsnikov aj po 40 a posle mi ho, budem velmi vdacna.
@gabrielamodrykonik ja som z Ba, tak asi kontak na mojho dr. Ti bude zbytocny, ale moj dr. mi da papier, a ja sa objednam individualne na sono prsnikov, chodim k Milosrdnym bratom v Ba
@11miska07 a tam ti na zaklade papiera spravia sono-usg aj po styriadsiatke?
@gabrielamodrykonik hocikde ti spravia sono prsnikov aj po 40tke... ked mas problem s vymennym listkom, chod ako samoplatca... KDEKOLVEK ti ho na poziadanie urobia za uhradu (20-30EUR? to bolo ked som bola cca pred 2rokmi bez vymenneho ?). Oni potom odporucia iba v popise ci treba mammo..
@simca06022011 ved praveze to vyzera, ze to tak nie je ani u samoplatcov. Ja som praveze chcela ako samoplatca, a viackrat mi povedali, ze len zenam do 40 a tlacia na mamografiu. Je mi zle z toho. Mozno sa nieco zmenilo a dostali prikaz to nerobit. Ja neviem. Preto zhanam kontakt, kde mi to spravia preventivne kludne ako samoplatcovi aj po styridsiatke.
@simca06022011 ak mozes, posli mi do spravy kontakt, kde to tebe spravili, skusim tam zavolat. Dakujem.
@gabrielamodrykonik ano, robia mi USG aj po styridsiatke a uplne bez problemov
@gabrielamodrykonik no ja mam 39, tak ale skus, chodievam v BB do novamedu, a este k jednej dr som chodila, ale ta uz je na dochodku mesiac, cize tam nic. Naposeldy som bola v mammacentre v BB, alebo novamed mal nejaky vypadok... a popravde, objednavam sa stylom, rada by som sa objednaal na sono, ako samoplatca a vybavene, nevesiam im na nos nic o veku, o tom kedy som bola na posledy atd. Ako samoplatca = je to moja vec. Ked mi to bude odporucat lekar a bude to platit zdravotka nech si to riesia. Ked sa s vymennym objednavam, pytaju sa kedy som bola naposledy a to je vsetko...
@kkovacovak prosim ta kam chodi tvoja mamina k lekarke?
@simca06022011 Presne, ani v Nitre neriešia ak má žena 40+ a chce si zaplatiť ako samoplatca sono prsníkov. Napr. MUDr.Sláviková https://radeva.sk/

bola som raz a zatiaľ naposledy, veľmi nepríjemné vyšetrenie. Na sono chodím tak raz za 2-3 roky,