icon

Menopauza

majaxy
26. sep 2017

Som zúfalá. Menzes nemám 3 mesiace, návaly tepla otrasné, ale ked prestaly horúčavy zmiernili sa, všetko ma bolí, klby, svaly, som unavená. Lekára chcem navštíviť, len to nejak odkladám. Mám 48. Máte takéto skúsenosti? Prosím, sem s nimi, je to menopauza ?

0silvia0
20. sep 2019

@rawmamka a to vyšetrenie moču neurobí aj gynekológ? Ja tiež nad tým rozmýšľam, lebo tiež sa mi tie moje stavy akosi nepozdávajú... doteraz všetko klape ako hodinky a zrazu od leta toto, tiež som doteraz ani nevedela, že mám nejaký močový mechúr a ženské orgány...

eliska13
20. sep 2019

@0silvia0 Ale možno máš po lete niečo v moči bazény, kúpaliska...
@rawmamka áno viem o rizikach, ale tie majú aj ATK...moja mama ju brala od 48 r mala silné krvácanie, ale menzes ešte mala brala celkovo brala asi 4 r čoraz nižšie dávky.presla tým bez navalov, nepríjemnosti nechám sa prekvapiť ako to bude u mňa, ale len, keď čítam aký dopad má pokles estrogénov som napriek riziku naklonená takto.ja mám napríklad strašný PMS tak uvidím ako to bude ďalej.mas pravdu bola viac sledovaná kvôli prsníkov a cyto

eliska13
20. sep 2019

@0silvia0 Moc taký klasický robí obvodná, ale len taký základný krv v moči, bielkoviny... lepší Ti spraví urológ ja som mala časté zápaly mechúra u obvodnej bol v poriadku, urológ našiel veľa baktérií...

0silvia0
20. sep 2019

@eliska13 neuveríš, ale tento rok som prvý krát v živote nebola ani raz na kúpalisku ani v bazéne, ani v mori...😇
Spomeniem tento problém gynekológovi a uvidím, či ma pošle ďalej, ja som nikdy po lekároch nechodila, mne je to úplne neprirodzené. Akurát raz ročne preventívka gynekologická, zubná, raz za 5 rokov preventívka u obvodného a koniec. Aby som neklamala, raz som bola ešte u reumatológa a raz u ortopéda. Na PN som so sebou ešte nikdy v živote nebola, len s deťmi. Nuž, všetko raz skončí, asi začínam novú životnú etapu, štafetový beh po lekároch 😨

maminuska
20. sep 2019

@0silvia0 to ešte môže trvat aj 5 rokov kým sa dostaneš do menopauzy , akurát 50 tka to je v pohode vek . Ved každá tam pôjdeme či sa nám chce alebo nie. Niekedy nevedieť.
Moja veľmi dobrá kamarátka a rovesníčka naša ,44 rokov už 5 rokov nemenštruuje, deti nemá , žije , dýcha , behá , cvičí ...zobrala to vcelku dobre. Tak hádam k tomu pristúpim aj ja tak vyrovnane.

maminuska
20. sep 2019

@0silvia0 moja sestra má 39 , menzes už jej hapruje , už je v klimaktériu . Takže povedzme si ešte a držíme fajn.

kvetinka75
20. sep 2019

@0silvia0 tak ja som sa tiež zaradila ,,do klubu,,. Nikdy nič , marodka raz za 10 rokov, keď ma niečo ozaj poriadne draplo a teraz mám nachystaných kopu vyšetrení, lebo toto mi je, toto mi je. Tak uvidím čo mi zistia.

kvetinka75
20. sep 2019

@maminuska ja mám tiež 44, horm. profil zatiaľ v poriadku, ale dúfam, že keď to príde, nebudem to nejako extra prežívať a že to zoberiem v pohode. Aj ke´d posledný rok som nervozna ako pes, všetko ma vytáča, ale ja som vždy bola taký ,,samonasierací,, typ, takže to beriem s rezervou. Len som v poslednej dobe dosť lenivá, nič sa mi nechce.

rawmamka
20. sep 2019

@0silvia0 Ja to spravím asi takto - pôjdem gynekologičke, je to výborná lekárka a nikdy nič nezanedbá, takže s ňou sa poradím v prvom rade, lebo ak bude treba, tak aj hormonálny profil môže dať spraviť skôr ona ako obvodný lekár či urológ, navyše u urológa som nikdy nebola, lebo až doteraz (max. pol roka dozadu) som nikdy nič podobné neriešila, keďže robím všetko preto, aby som bola fit a zdravá. Nikdy som nebrala ani antikoncepciu, lebo vždy som mala pocit, že je to proti prírode a telo si prirodzene vie poradiť, len ho treba v celej tej snahe maximálne podporovať (stravou, pohybom, relaxom, myslením,....) a samoliečiteľský pud organizmu ukáže svoju silu. Môžem to potvrdiť, len teraz sa vyskytla táto nepríjemnosť s močením (nemávam mykózy, kvasinky a pod., takže toto je pre mňa úplne nová situácia) a ja dúfam, že nájdem riešenie, ktoré vyhovuje môjmu naturelu (hormonálna joga, Kegelove cviky, systém Wima Hofa, bylinky,...).

rawmamka
20. sep 2019

@eliska13 Rozumiem ti a rešpektujem tvoju voľbu. Ja som odjakživa proti umelým hormónom (nebrala som ATK, lebo som si starostlivo vybrala muža, s ktorým sme deti chceli a nechali sme to na prírodu, kedy k nám prídu a koľko ich bude 🙂 - vyplatilo sa, máme krásne, zdravé, šikovné, ľúbené ratolesti, nemusela somteda riešiť ani nejaké umelé oplodnenia, pretože som využila ideálny vek pre plodenie detí - medzi 20- 30 a aj tak mi ani kariéra, ani cestovanie, ani materiálne zabezpečenie neušlo 😉, teraz ešte nejako príjemne preklenúť pomaly sa blížiace klimaktérium a potom sa skamarátiť s menopauzou a budem to mať celé úspešne za sebou. Celkovo som proti zásahom do organizmu, lebo mám pocit, že človek je potom viac "rozhasený" ako keby sám hľadal cestu ako napraviť a pomôcť svojmu telu... Nie som proti urgentnej a diagnostickej medicíne, ale mám pocit, že dnes ľudia hľadajú čo najrýchlejšie a najľahšie riešenia, len aby mali po probléme, namiesto toho, aby sa zamysleli prečo sa to deje a snažili sa svoje telo znova dostať do pohody najmä svojou prácou na sebe.
nehovorím, že je to tvoj prípad, ale vidím to na ľuďoch vo svojom okolí, ako vkladajú svoje zdravie do rúk lekárov a nechápu, že v skutočnosti len oni sami si vedia pomôcť najlepšie.

kulumulu123
20. sep 2019

@majaxy mne lekar gynekolog na zaklade hormon.profilu pred rokom oznamil ze som v prechode aj napriek super pravidel.cyklu a za ziadnych okolnosti si nepripustal ze by sa mohol aj mylit teraz som v 26tyzdni tehu uplne prirodzene bez IVF a hormonov... Takze asi tak... Co k tomu dodat?

maminuska
20. sep 2019

@kulumulu123 koľko máš pls rokov ? Lebo ja som porodila v 43 rokoch .

kvetinka75
20. sep 2019

@deti95060810 je to myslené asi tak, že zmierniť ,,príznaky,, menopauzy. Ak sú nejaké ťažko zvládnuteľné

maminuska
20. sep 2019

@rawmamka vieš sú ale prípady ako moja mama , že tam ten zásah umelými hormónmi bol viac než nutný . S ňou to bolo na nevydržanie , neskutočné potenie, priberanie , návaly ,migreny, nespavost a depresie . Trpela ako kôň.
Ak by som ja bola v takomto rozpoložení , taktiež idem na umelé , lebo som videla ako sa jej strašne uľavilo a teda aj nám .

maminuska
20. sep 2019

@eliska13 to PMS ničí aj mňa, dva tri dni pred menzesom cítim takú nervozitu , že by som doslovne niekomu pridrbkala. Vadí mi to že len dýcha hlasnejšie, chrúme jablko ..a rôzne pazvuky . Dostanem menzes a som v pohode.

kvetinka75
20. sep 2019

@maminuska tak to isté aj u mňa. Ja už vtedy upozorňujem že som nervozna, nech sa všetci pracú z dosahu, lebo inak si za následky zodpovední oni.😉

maminuska
20. sep 2019

@kvetinka75 aj ja to hovorím chod to jablko chrumať inde , som v nebezpečnom období . Zvykli si už na to , manžel aj na to že dva dni pred menzesom niekedy odídem spať mimo spálňu , lebo mi vadí jeho hlasné dýchanie a chrápanie , šuchanie nohami , vrtenie sa ..na to je on expert , mimo tohto obdobia to v pohode tolerujem ale 2 dni pred menzesom , by som ho zviazala najradšej do kozla a napchala mu do úst handru .

rawmamka
20. sep 2019

@maminuska Chápem a teda nechcela by som to zažiť 😉. Ak sa smiem spýtať - bola mamina úplne zdravá, štíhla, nikdy predtým nebrala umelé hormóny, veľa sa hýbala, mala všetky vzťahy a citové väzby vysporiadané,.... myslím také celkové zdravie (nielen fyzické, ale aj duševné, sociálne) ?

maminuska
20. sep 2019

@rawmamka myslím že bola v poriadku , klasickú antikoncepciu nebrala, chvíľu mala zavedenú danu, do práce chodila normálne pešo , no úplne štíhla nebola ale Id obezity bola na milé vzdialená. 3 deti , čo to pokojila, všetky deti do 30 tky.

tenerifka
20. sep 2019

po 4 a pol mesiacoch,co som sem pisala,konstatujem,ze sa moj stav podstatne zlepsil a
mrchu mam uplne normalnu,ziadne velke krvacanie.Zacala som jest pupalkovy olej a velke mnozstvo papriky(normalnej aj chilli),vraj obsahuje rutin,ktory posobi proti silnemu krvacaniu.A takisto som prestala dietovat a zacala jest viac ovocia.Myom teda zatial neriesim,kedze je jasne, ze problem nie je v ñom,ale v hormonoch.
Teraz prichadza sezona granatovych jablk,vraj su vyborne na hormonalnu nerovnovahu

eliska13
20. sep 2019

@maminuska Aj ja som taká pred menzesom😭idem na nervy sama sebe, nič nie je dobré, unavená šialene akonáhle dostanem je dobre žiadne bolesti nič.ja som toto preskakala s 2 kolegyňami návaly, že mali na stoličke v kancelárii uterák a mokré vlasy, červená tvár, roztrasené ruky, zlosť strašná z nich išla, hadave pre mňa to bol des vidieť čo to robí so zenou a počúvať tie reči ako majú suchú pošvu, jazyk stále žuli žuvačky, ako je zvýšené riziko zlomenín, infarktu asi mi z toho spravili traumu z prechodu😭veď vidíme čo narobia tie hormóny len pred menzesom.Tak snáď to prežijeme my aj všetci okolo nás v zdraví a pohode

eliska13
20. sep 2019

@maminuska A to som skúšala všetko magnézium, pupalkovy olej, Gynex a všetko....gynekológ mi povedal, že to je môj subjektívny pocit som myslela, že ho ovalim.a, že tak sa cíti 90%zien

maminuska
20. sep 2019

@tenerifka pupáku si dávam aj ja plus to kombinujem s gynexom, tén považujem za menší zázrak, prestala som takmer úplne špiniť.

maminuska
20. sep 2019

@eliska13 no som sa zasmiala ... subjektívny pocit . Tak treba prísť k nemu dva dni pred menzesom a subjektívne mu šlahnut😏

tenerifka
20. sep 2019

ja som kludas,ale pri poslednej ceste lietadlom som normalne vynadala policajtke na bezpecnostnej kontrole za to,ze nas zbuzerovala za dve parenice v prirucnej,potom po
prichode domov ma este vytocil chlap a za 2 dni nato prisla mrcha.
Ten gynex sa berie stale?Zatial sa nechystam,ale ak sa zase nieco objavi

eliska13
20. sep 2019

@tenerifka Tu máš fajn opis je tam prestávka 3 t berieš týždeň nie, ale berie sa dlhodobo

rawmamka
20. sep 2019

@maminuska Ja tiež tak - 3 deti - prvé polroka po 20tke a posledné pol roka pred 30tkou, odkojené dokopy 11 rokov, prvá menštruácia v 12tich. Takže maximum preventívnych opatrení 😀. Len ja som si nikdy nedala zaviesť ani tú Danu a spol., lebo mi to prišlo ako zbytočný zásah do organizmu. Ja som si všímala svoje telo, takže nebol dôvod na nejaký spôsob umelej ochrany pred počatím a doteraz presne viem, kedy mám ovuláciu, ani raz sa nestalo, žeby som sa sekla 😉.

0silvia0
20. sep 2019

@eliska13 zaujímavé to s tými kolegyňami, ja som prechod pri mojich kolegyniach ani nepostrehla, oni zasa úplne v pohodičke, nič im nebolo. Žiadne návaly, žiadna nervozita, totálna pohodička. Mám ešte kolegyňu, ktorá bola pred päťdesiatkou operovaná (odobranie maternice) a u nej prechod prišiel náhle zo dňa na deň, tak tá mala návaly, ale vyriešila to výživovým doplnkom "sarapis", vraj jej to vynikajúco pomohlo. Je to čisto prírodná záležitosť, hormóny tiež nechcela. Odvtedy je tiež v úplnej pohode bez návalov.
So všetkými sedím v kancli, jedna je už na dôchodku, takže s nimi fungujem denno-denne, takže vidím...

maminuska
20. sep 2019

@0silvia0 ja som ako 28 ročná mladá devucha po druhej materskej nastúpila do novej práce a tam som zažila kolegyňu v prechode v plnej paráde. To že sme pri nej mrzli , lebo jej bolo stále strašne teplo , takže vonku -10 a my sme mali otvorené okno pomaly dokorán , stále sa utierala hygienickými vreckovkami , striekala pod pazuchy aby nesmrdela ... bolo to ťažké pre ňu aj pre nás. Potom jej jej rovesníčka - kolegyňa , my mladé sme sa neodvážili , povedala že by s tým mala niečo robit ak nechce byť sama v kancelárii. Viem že potom nosila nejaké náplaste a tiež sa jej uľavilo .