Menopauza
Som zúfalá. Menzes nemám 3 mesiace, návaly tepla otrasné, ale ked prestaly horúčavy zmiernili sa, všetko ma bolí, klby, svaly, som unavená. Lekára chcem navštíviť, len to nejak odkladám. Mám 48. Máte takéto skúsenosti? Prosím, sem s nimi, je to menopauza ?
@mery1977 😉
A teraz tu mam kolegynu po ruke, tak vraj na noc si tak kazdy druhy den dava toto https://www.drmax.sk/hydrofemin-vaginalny-gel Takze nie capiky, ako som si zle pamatala, ale gel. Vraj jej to velmi pomaha.
@simsalabim ďakujem☺
Ženičky tie ktoré trpite menopauzou a nezvladate to beriete niektore aj AD a aj hormonalnu liečbu ja beriem AD tak 2 mesiace a inekcie raz za mesiac Folivirin teraz som sa snažila vydržať 2 mesiace lebo ak som začala brať AD tak mám obavu či sa môže aj AD aj hormóny máte niekto skusenisti prosim vás ja som zufala mne tak ničí že to je hrôza tak som pristala aj na AD ale zatiaľ nejak nepociťujem že by bolo id nych lepšie
@deti95060810 pozri progesteron v mastičke 😉
@maminuska ja tiež som z toho hotová mne to upne položilo na kolená ja dom myslela že sa zblaznym moj gynekolog nič nedal ani krv nezobral tak.ja sim už bola v takom stave že som sa dala na AD bo som.nevedela čo my vlastné je az nakoniec som zmenila gynekologa čo som mala davno a ta my hneď zobrala krv a že som v menopauze že sa necuduje že som v takom stave tak hneď pichla inekciu a tak každý mesiac ďalšiu trocha sa to dostalo do normalu ale ta psychika sa už porušila isťe a k tomu ešte neskutočne zavrate prosté des a ake lieky začala užívať ak viete bo aj mne dala nejaké lebo inekcie už nedali sa zohnať ale som ich nezačala brať bo zavolala my lekarka že zohnala z čiech tak zasa pokračujem v inekciach teraz to predlžujem už 2 mediac keď som začala uzivať tie AD ale už citim že musim ísť
@rawmamka uz si zahajila beh po lekaroch? Ja uz ano, z gynekologickeho hladiska som uplne fit, co som rada, vysledky krvi su ok, ale diskomfort pocitujem stale. Teraz mi obvodna zobrala tiez krv, moc, v pondelok budu vysledky a potom ma posle k urologovi, ortopedovi alebo neurologovi. No tesim sa🙄🙄
Problemy mam stale...
@eliska13 v slovencine som info o tejto diagnoze ani nenasla, tak som hladala na zahranicnych webovych strankach, lieci sa to bud hormonalne, bud liekmi na zuzenie ciev, bud sklerotizaciou ciev v panve alebo zastavenim cinnosti vajecnikov. Po menopauze sa vacsinou problemy zmiernia, takze ja sa vlastne na tu menopauzu zacinam tesit🤢
Je to vlastne problem rozsirenych ciev v panve.
@0silvia0 a ake si mala problemy? Zaregistrovala som myslim len obcasny unik mocu. O tvojej diagnoze som este nepocula.
@simsalabim stresova inkontinencia, pri stati alebo dlhsej chodzi tlakove bolesti v panve, pocit tlaku, pocit nutnosti ist mocit, znecitlivenia, bolest prechadzajuca ku kostrci. Po 10 minutach si musim sadnut, lebo ma tam v panve vsetko boli a tlaci. Je to neprijemne.
Ani ja som doteraz o takomto niecom nepocula, len dufam, ze moj gynekolog uz pocul a bude vediet, co mi odporucit na zmiernenie tazkosti. A to som sa ja dost nachodila peso doteraz a uz nemozem, toto ma najviac stve. Ked idem viac ako 7-10 minut, mam pocit z tej tlakovej bolesti, ze sa pocuram a musim si sadnut.
@0silvia0 je to len nutkanie či reálne musíš isť?
Veď si pamätám, že ty pesi chodis do prace a koľko ty cvičis:(Je to poklesom orgánov, mechúra či nemá to s tým nič.Prepac, že sa pýtam ja som bola teraz pár x na cvičení na trampolínach a normálne som si pár x pri tom skákaní cvrkla šokovalo ma to, lebo nikdy sa mi to nestalo ani pri kychnuti
@eliska13 no ja som s chodenim peso tymito problemami skoncila. Ono je to skor rozsirenim ciev v panve, nieco ako krcove zily v panve a zvyseny tok v zilach, tym padom to tam mas prilis prekrvene a citlive a bolave. To nutkanie je take nechutne, ze ked nejdem (nemam kde si na chvilu sadnut ani sa vymocit) ten pocit sa tak vygraduje, ze mi moc zacne mimovolne unikat, neovladam si mocovy mechur. Toto sa mi stalo parkrat a bolo to nechutne. Cize ked niekam idem, musim si davat pozor na to, aby som si mohla robit sediace prestavky a nenechat ten tlak v panve vygradovat az do znecitlivenia mocoveho zvieraca.
Pokles organov mi nikto nepotvrdil, podla lekarov mam vsetko ok co sa tyka urologickych a gynekologickych zalezitosti. Takze neviem ci s tym ma suvis moje pesochodenie a cvicenie, skor nie, vraj sa to stava zenam, ktore maju viac ako jedno dieta, pamatam sa, ze ked som bola tehotna, tak som vtedy to prekrvenie panvy takto podobne citila. A vraj to suvisi aj s estrogenom, takze asi mam v tomto predmenopauzovom obdobi tie hladiny estrogenu ine ako doteraz, fakt neviem, ale poslem ti do spravy preklad o tejto diagnoze, ak ta to zaujima.
@0silvia0 uff to znie velmi neprijemne! Niekde som citala, ze minimalne 2/3 zien po vaginalnom porode ma casom nejake nasledky, mnohe sa prejavia az tesne pred alebo po menopauze, a to cislo je iba odhad, lebo vela zien trpi a nejde k lekarovi. Mozno to caka mnohe z nas. Snad ti budu vediet pomoct, lebo to, co opisujes, ta musi naozaj velmi obmedzovat v dennom zivote.
@simsalabim o to viac je to pre mna neprijemne, ze doteraz som nikdy nemala ziadne gynekologicke, urologicke a ine problemy a nebola som zvyknuta na stafetove behy po lekaroch. Za cely svoj pracovny zivot som nebola ani raz na PNke a to mam odpracovanych 26 rokov. Mozno je to mojou stavbou tela, ja som velmi tenka, uzka panva, deti som mala velke, oba vaginalne porody, tak sa mi to tam vtedy nejako postlacalo a dnes nesiem nasledky, co uz...
@0silvia0 snad ti nejako pomozu. Musi to byt fakt hrozne, stracat kontrolu nad telom. Tie vaginalne porody na tom iste maju podiel. Co ti zatial poradili?
@simsalabim diagnozu poznam len odvcera po absolvovani CT, takze este neviem ci mi vobec bude vediet niekto nieco poradit, v pondelok pojdem k obvodnej, nech ma niekam nasmeruje.
Dakujem za spolucitenie, ktore z tvojich slov citim, ked budem vediet nejake riesenie, ozvem sa do tejto temy, mozno to niekomu pomoze.
@0silvia0 samozrejme, ze mi je to luto....je to taka intimna zalezitost a siaha aj na ludsku dostojnost, podobne, ako demencia. Mam pocit, ze je to o dost horsie ako problemy napr si zaludkom, prave kvoli tomu psychologickemu rozmeru. Niekde som citala, ze existuju take pristroje, co vysielaju elektricke impulzy a tym trenuju svaly panvoveho dna. To by nemohli pomoct?
@0silvia0 taketo daco? https://www.ebay.co.uk/itm/TENS-Electric-Pelvic...
@simsalabim nieco take som pozerala este pred urcenim diagnozy, ale ja neviem ci toto suvisi so spevnenim panvoveho dna, ja mam skor pocit, ze toto je skor zilova zalezitost, nieco ako krcove zily v panve a s tym spojena zvysena citlivost a bolest v panve. Skor sa riesia tie zily a znizenie prietoku v nich, neviem, uvidim, budem sa pytat.
@simsalabim inak najprv som si tiez myslela, ze problem je to uvolnene panvove dno, ale pravdepodobne toto problem nebude.
@0silvia0 aha, chapem. Mna sa gynekolog na preventivke uz roky pyta, ci nemavam bolesti, lebo mam vyrazne krcove zily v maternici. To je to, co mas aj ty? Ci ty ich mas v panve celkove? Ja nam za sebou narocny prvy porod, rozpadnute sitie, ktore museli znovu zasit. Dlhu dobu som mala problemy v posvovej oblasti aj s konecnikom (robili sa mi trhliny) vraj nasledkom porodu. Ale tak 4-5 rokov po porode to uplne ustupilo. Je vsak mozne, ze sa blizi cas, ked sa mi to opat prejavi.... zrejne ta menopauza, menej hormonov a tak, narobi sarapatu.

@simsalabim dakujem☺