Menopauza
Som zúfalá. Menzes nemám 3 mesiace, návaly tepla otrasné, ale ked prestaly horúčavy zmiernili sa, všetko ma bolí, klby, svaly, som unavená. Lekára chcem navštíviť, len to nejak odkladám. Mám 48. Máte takéto skúsenosti? Prosím, sem s nimi, je to menopauza ?
@0silvia0 Ahoj,som rada, že už aspoň vieš o čo ide, na druhej strane, je mi ľúto, čím si prechádzaš a zrejme aj budeš.....no dúfam, že sa nájde cesta na zmiernenie tvojich problémov. Mne pre istotu nič nenašli, nasadila som Gynex, pupalkový a konopný olej + zmenila som pitný režim - nielen čo sa týka načasovania, ale pijem prevažne bylinové čaje (hloh, alchemilku, mursalský čaj...), vylúčila som kávu a to som bola chýrna kávopička 😀. No a na posilnenie ciev mi známa odporučila 100% za studena lisovanú šťavu z arónie, tak teraz každý deň vypijem 3x po poldeci až deci (veľmi však znižuje tlak, takže opatrne) a samozrejme - veľa pohánky, zeleniny, fermentovaných potravín, minimum soli a cukor iba symbolicky, aj to iba v zdravších alternatívach ako biely rafinovaný. Ale tieto potravinové "obmedzenia" praktikujem už dlhodobo, len som ešte mierne pritvrdila. Odporúčali mi vyskúšať ak kryokomoru a hyperbarickú komoru, ale to nechávam na zimné sviatky, lebo teraz už na to nemám voľný časový priestor. Mám pocit, že sa to o kus zlepšilo, ale nie je to stav ako predtým, keď som nebola takto obmedzovaná. Večer pred spaním sa síce idem vycikať na 5x (niekedy doslova po kvapkách, aj keď pocit mám, že je tam toho oveľa viac), no potom sa v noci našťastie budím len raz, max. 2x, ak si dám s niekým po večeri malé pivo alebo ideme na pohár vína, alkohol ma dráždi, tak sa mu vyhýbam ako sa dá. Inak - známa má dcéru a tej diagnostikovali sklerózu multiplex a tá vravela, že na začiatku mala presne takéto problémy s močením, veľmi časté nutkanie, pocit nedokonalého vyprázdnenia a pod. Samozrejme tam sú aj iné príznaky, len chcem povedať, že je to celé veľmi komplikované, lebo to nie je zväčša len problém ciev, hormónov ale aj neurologický problém a o to horšie sa stanovuje diagnóza a následne nastavuje nejaká liečba/terapia.
baby, mrcha mi dorazila na 18.deñ....moze sa jednat o anovulacny cyklus? Som si totizto ista, ze som vobec nemala ovulaciu, cely cas som trochu spinila a takisto som mala tento mesiac riadne stresy, bola som v Prahe a tam bolo o 20ºC menej ako doma, bolo mi strasne zima
@tenerifka mne minuly rok prisla na 19.den cyklu. Mala som prave prisernu chripku, dostala som ju akurat na ovulaciu a este tyzden potom som lezala bezvladna. Mala som pocit, ze telo uznalo za vhodne menstruaciu spustit, kedze v takom stave by sa asi tehotenstvo neudrzalo.... ale mozno to bol anovulacny cyklus. Ale skor ma napadlo, ze to bolo kvoli chorobe. Inak mavam menzes presny ako hodinky. Ale ty ked si cely cyklus spinila, asi to bude skor nejaka hormonalna nerovnovaha....
@rawmamka no ty si sa do toho pustila s vervou, držím palce, nech sa ti to týmito úpravami životného štýlu zlepší. Ja som si nasadila rutin na posilnenie ciev, zdá sa mi, že sa mi to trošku zlepšilo, ale poslali ma ešte na magnetickú rezonanciu. Ja sa celý čas upokojujem, že sa to akosi samo časom zlepší, vždy keď som mala nejaký problém a riešila u lekára, nikdy mi s ničím nepomohli, vždy som si musela pomôcť sama a časom sa to vždy akosi utriaslo.
@0silvia0 No veru 🙂, ale prináša to výsledky. Ja tiež nemám priveľkú dôveru v západnú medicínu, teda okrem urgentnej medicíny a diagnostiky (biochémia, MR, CT,....). A pohánka je pomaly moje každodenné jedlo, práve preto že obsahuje rutín v prirodzenej forme. Škoda, že moje deti nezdieľajú moje nadšenie z nej 😀 , ale aspoň muž nad ňou neohŕňa nosom a keď mu k nej pridám parenú zeleninku a bryndzu, tak si celkom fajn pošmakuje. Nech ti MR dopadne dobre, či už ti nič nenájdu a si teda de facto zdravá alebo niečo nájdu a budeš vedieť na čom si a teda ako si pomôcť a vyliečiť sa. Držím Ti palce 🙂.
@0silvia0 Ja som sa inšpirovala napríklad touto stránkou https://dobruchut.aktuality.sk/clanok/37014/10-... - všetko okrem tej "sekanej" je chuťovo fajn, ale napr. môj muž preferuje najmä rizoto s tým, že obmieňam druhy zeleniny a bryndza k tomu nesmie chýbať, lebo inak je to pre neho chuťovo prázdne. Pár nových receptov je aj tu https://dobruchut.aktuality.sk/pohanka/ - napr. tie čokoládové banánovo pohánkové koláčiky sa neujali u detí, musela som ich "doraziť" sama, takže mali u nás premiéru aj derniéru zároveň 😀. Celkovo u nás ide skôr pohánka na slano a je jedno, či ako súčasť polievky (teraz v zime obzvlášť obľúbené husté sýte horúce polievky, niekedy ani druhé jedlo netreba) alebo ako rizoto či v nátierke (namiesto tofu, na zahustenie/spojenie masy). Michal Hudák v jednej relácii spomínal, že jeho otec bol veľký propagátor pohánky a varil ju na x spôsobov, dokonca vydal nejakú brožúrku/knižku plnú receptov, pretože pre Rusínov je pohánka/tatarka tradičná plodina poznajú jej benefity odjakživa. Problém je, že ju neviem nikde zohnať, asi budem musieť Hudákovi napísať 😉, kde by som sa k nej dostala.....
Som rada, že na Slovensku sa pohánka opäť rozmáha aj vďaka takýmto pestovateľom https://www.teraz.sk/magazin/kolonica-jozef-cho... https://hornyzemplin.korzar.sme.sk/c/7489038/vo.... Tento pán ju odporúča tepelne neupravovať, len ju macerovať, k tomu som sa však zatiaľ neodhodlala, ale čo nebolo, môže byť 😉. Cez sviatky bude viac času, tak si skúsim načítať o pohánke čo najviac a budem zrejme aj experimentovať s pohánkou v surovom stave.
Su aj pohankove cestoviny, tie su vcelku chutne.
Inak ja neviem, ci som to uz pisala, ale prestala som si farbit doma vlasy a chodim ku kadernicke, ktora ma organicke farby, aj odvtedy sa mi mrcha zmiernila
A takisto mi gyndos nikdy nic nevyriesil, chcel hned rezat mini myom, pritom problem bol uplne inde
@tenerifka no ja som alternatívy vlastne neriešila kvôli zdraviu, ale kvôli tomu, že chemické farby sa mi rýchlo vyzmývali a farba zostávala akási prašivá. Mám hrubé vlasy a henna mi na nich drží výborne, stačí dofarbovať odrasty a inak je farba krásna žiarivá.
Problém u lekárov je ten, že človeka neberú celistvo. Každý si rieši len tú časť tela, ktorá spadá do jeho kompetencie. A keď je problém nejednoznačný a nespadajúci do jeho špecializácie, tak akosi tápajú a nevedia nasmerovať. A kde bol problém pri tvojom myome?
@tenerifka ja mám taktiež také problemi a akú presné životosprávu sťe začala ak by sťe bola taka dobrá moja menopauza u mňa strašná keď to príde tak ešte ku všetkému neskutočné pálenie celého tela a už začínam mať aj bolesti bodbrušku stále sa len prikladá nieže by to ustupovalo už to trvá skoro 3 roky 😢
ma na vas otazku ? trpeli ste niektora aj nevolnostami ?
Ahoj,ja mam 46 a tieto stavy som mala v novembri,vynechal mi menzes a prosto zacali mi hnusne navaly tepla vo dne v noci,cez den sa to dalo prezit no v noci to bolo peklo,nemohla som spavat,vkyse som sa budila na navaly,bola som nervozna pocas dna atd,objednala som sa na gyndu a doktor mi potvrdil zaciatok menopauzy,vraj mi nedorasta stielka v maternici a nema mi co odchadzat,mam geneticku poruchu zrazanlivosti krvi,tak nemozem brat hormonalnu liecbu,tak som hladala co mi pomoze,pila som šalviovy caj a kupila som si v lekarni Sarapis +,a potom Menoxin,su to doplnky pre zeny v menopauze,brala som to cca 3 tyzdne ked mi navaly uplne presli,pomohlo mi to,menoxin beriem stale a aj ho budem brat,totalne sa mi ulavilo,beriem ho rano a vecer,super je to,ze je to prirodny pripravok,tak ho mozem v pohode brat aj ja,tak ak ti mozem poradit kup si Menoxin,chvilu pockaj kym zaucinkuje a uvidis bude ti dobre,ak daco napis mi,pekny den
@zuzankamalikova menštruácia sa ti vrátila alebo úplne vymizla alebo máš poruchy ?
@maminuska menstruacia sa mi po 3 mesiacoch ukazala,uvidim ci pride aj dalsi cyklus
@lucia1974 akymi nevolnostami?
@zuzankamalikova prišiel aj ďalší cyklus ?
@maminuska ano,mam to teraz častejšie...
@lucia1974 bolelo ma podbrusko ale ze velmi, hlavne v case kedy som mala mat mrchu...bolo mi aj nevolno, ale nakoniec mi diagnostikovali inu chorobu preco mi bolo zle..teraz som uz 5 rokov po prechode, jedine co mi vadi je nadmerne nocne potrnie , proberanie na vahe...inak mi je ok

@simsalabim neviem, asi v panve, o krcovych zilach na maternici mi nikto nic nehovoril, bola spominana panva. Vraj tento problem ma vela zien, ale nie kazda pocituje bolesti ako ja. Ale preco ich pocitujem, netusim....
Ja som prvy porod mala pohodickovy, ale syn mal cca 3,8 kg. Druhy porod bol vyvolavany, dlhy, dcera mala 3,3 kg, cize vaha v pohode, ale dlho som tlacila, zeby bol toto problem? Neviem....