Menopauza
Som zúfalá. Menzes nemám 3 mesiace, návaly tepla otrasné, ale ked prestaly horúčavy zmiernili sa, všetko ma bolí, klby, svaly, som unavená. Lekára chcem navštíviť, len to nejak odkladám. Mám 48. Máte takéto skúsenosti? Prosím, sem s nimi, je to menopauza ?
Asi tak mesiac. Aj tá únava je dosť nepríjemná, dúfam že to nebude nič horšie
@lucia1974 brala som ( teraz už len ako prevencia alebo v čase menzesu ): po dobu 3 mesiacov, 3 x denne po 7 kvapiek : 9.00, 13.00 a 21.00.
Upravil sa mi menzes, nemám také bolesti ako som mávala ( až som doma musela zostávať, nič nepomáhalo, len to zaspať ), teraz ani neviem, že menzes mám alebo že má prísť, no a myóm sa mi nezväčšuje, ale stagnuje, zároveň pociťujem psychickú pohodu, vyrovnanie...mne gynex naozaj veľmi pomohol, nič iné nepomáhalo.
@majaxy skús si kúpiť ten test na menopauzu, ako som Ti písala, je naozaj spoľahlivý a uvidíš sama, či si v prechode alebo nie. Postupuj presne podľa návodu tam. Lekár Ti bude tlačiť hlavne hormóny, do toho by som nešla. Môžu spôsobiť väčšie problémy ako máš teraz. Ale jasné, poradiť sa ísť k nemu môžeš a ten test Ti urobí z krvi aj on, teda mal by, pýtaj si to. Dnes je už naozaj dosť produktov na zmiernenie príznakov menopauzy, len sa treba zaujímať, a hlavne prírodných. Veľmi pomáha napr. aj selén, zinok, valeriána, sója ( s tou opatrne )....
@kvetinka75 z " B-éčka " a piva sa priberá, to by som moc nerobila, možno len občas si dať. Mne aj na tieto psychonálady a zmeny pomohol gynex, obsahuje totiž presne tú zmes bylín, ktoré žena v tomto období a vôbec celkovo potrebuje.
@majaxy ja som za posledné 2 roky začala pociťovať veľmi veľkú únavu. Niekedy ledva idem. Ale to tak kolíše. Chvíľu mám energiu a potom zase nie. Ale celkovo bývam oveľa vaic unavená ako predtým.
@kvetinka75 môžem potvrdiť, po začatí menopauzy to bol intenzívny príznak. hlavne keď som dostala nával, veľmi silná slabosť.
ale hlavne že to nebolí🙂
Dobry den ten gynex to su tabletky alebo caj. Ja teraz tiez tym prechadzam. A ten test na menopauzu som si kupila na nete a tam mi to ukazalo ze je to menopauza.
@libawet teraz som zbadala druhú odpoved :( Ale nevadí, už teraz počkám čo povie gynda .Zistila som si nejaké štúdio jogy, kamarátka, ktorú som dnes náhodou stretla, mi ho poradila, že cvičiteľka sa zaoberá aj homeopatiou, tak uvidím po výsledkoch, a vrhnem sa na jogu. Plánujem aj preštudovať zdravú výživu, lebo čo som sa dočítala na nete, des, že mi začne ubúdať vápnik, a čo ja viem čo, takže ja nešportová, začnem asi niečo športovať, posnažím sa schudnúť....Uvidím, čo zo sebou spravím po diagnoze. Plány mám pekné, ale či budem mat dosť síl....Som vystresovaná fajčiarka, aspon konečne budem mať dôvod prestať 🙂
Sama neviem čo mám cítiť... Zatiaľ cítim stres, nepohodu, rozpaky, nervy :( :( :(
No dievčatá, ja čo čítam o tej menopauuze, hrôza. Od zajtra nefajčím, a začnem behať.. No neviem, moje fajčenie som skončila na chvilku ked som bola tehotná...a behanie ? No fajn, asi celé zle a treba to zmeniť. Ja neviem, cítila som sa mladá, a teraz sa cítim jak troska. A čo osteoropoza, s tym ako bojovať ?A s tou hnusnou únavou ?Som mladá, a som in...Napíšte ako to riešite, hlavne v sebe. Viem že som písala že som v pohode, ale nie som, to je to šťastné, chcela by som....
@majaxy možno na začiatok stačí len niečo upraviť, netreba všetko naraz, skús prestať alebo obmedziť fajčenie a skús miesto behu - ak ti nerobí dobre, rýchlu chôdzu alebo dlhé prechádzky, príp. do kopca. Ja som s tým pred nedávnom začala a už pociťujem prvé výsledky. Už dlhšie vydržím ,,športovať,,. Doma som si vytlačila takú 30-dňovú výzvu na cvičenie a idem podľa toho. Zo začiatku mi to zabralo 5 min. postupne cviky pribúdajú. Idem na to pomaly, nech organizmus nemá šok, že čo sa zrazu deje. 🙂 Upravila som aj stravu. Sem-tam poruším ale už nie toľko ako kedysi. Jem veľa maku-mliečne nemôžem, chia semiačka, melasu na železo, rakytník a pijem matcha čaj + ajurvédske - pečeň, obličky - streidam, prečisťujem. Keď je sezona tak si robím bylinkové čaje z toho čo nazbieram na záhrade - mäta, medovka, žihlava. Aj som schudla. Chodila som istý čas na jogu - mala by som zase. To bolo formou 5 mesačného kurzu úplne od začiatku - nácvik dychu, relaxácie a postupne sa pridávali cvičenia. Perfektná vec. Asi začnem zase keď otvoria ďalší kurz. Len ma premohla lenivosť dochádzať každý deň do mesta. Ako som postupne niečo pridávala, tak som si na to zvykla a neprišlo mi to také, že zrazu musím zmeniť kopu vecí, nechce sa mi, nemám čas. Vždy po 1-2 veciach pridávam a keď to už beriem ako samozrejmosť, už je to v pohode.
@kvetinka75 Ano, nejak pomaly, na začiatok sa snad už konečne prestanem lutovať 🙂
@majaxy osteoporóza - býva aj dedičná. Vápnik sa dá získať aj z maku ( 2x denne 1 pl nemletého maku šup do úst ), no a potom klasika - mliečne výrobky, ale aj sójové, syry, jogurty....no ale ak si zanedbala v "mládí ", teraz už ťažko sa dá dohnať, lebo hlavne v mladosti a dospievaní sa vápnik ukladá do kostí. Podstatné však je, že chceš čosi zmeniť, jóga - to je naozaj dobrá cesta a tiež prestať fajčiť, neboj sa, kto chce, to aj dokáže. Drž sa, bude lepšie. U každého toto obdobie menopauzy má inú dĺžku, sú ženy, čo tým prejdú ani nevedia ako, ale vo väčšine prípadov platí, že už v postmenopauze má žena konečne pokoj, že sa tak upokojí, hormóny sa skľudnia, poklesnú, menzes už nehrozí, ani otehotnenie a nie je pravda, že sa skončí so sexom. Všetko je v hlave. Každé obdobie v živote ženy má svoje čaro, aj toto, záleží len od nás ako to " uchopíme ".
@libawet teraz všade píšu o makovom oleji aký je zdravý, a vidíš, ako píšeš, veď rovno môžeme zjesť mak... ale prečo musí byť nemletý?
@majaxy ja mám 43 a zatiaľ sa ma menopauza netýka, ale fyzická aktivita u mňa musí byť. Chce sa mi, nechce sa mi, ale 2x do týždňa posilovňa a každý deň 1,5 hodiny pešia chôdza. Behať nemôžem, bolia ma kolená 😢
@libawet to dávkovanie nie je rovnaké pre každého🙂 ja som užívala od Diochi (to je vlastne podobné) a tieto dávky boli pre mňa príliš silné. závisí od citlivosti a senziblity. Mne osobne stačilo 3x2-3kvapky🙂
Čím je človek viac zameraný na hmotné veci a žije v takých nižších vibráciách, tak potrebuje vyššie dávkovanie.
@nankab áno, jasné, je to individuálne, ja som mala takto určené pre seba, bola som na meraní priamo v energy, ale si aj myslím, že ublížiť to nemôže, pretože ide o bylinný koncentrát, aj keď jasné, aj s bylinami sa musí opatrne. Áno, DIOCHI je vlastne taká sesterská firma energy, oni boli kedysi spolu a rozdelili sa, diochi je viac cez také to "duchovno", ale princíp je rovnaký.
vlastne by som mala dakovat za moje extremne celozivotne potenie, ci 20 rokov ci 30 rokov, ci 50 kil alebo 70kil... potim sa ako slon od puberty. takze predpokladam, ze navaly si ani nevsimnem a ked hej, tak mi budu zname 😀
@0silvia0 ...ešte k tým kolenám - môže ísť už o začiatok problémov s kĺbami, neviem, nebola si na vyšetrení? Len preto píšem - dá sa tomu predísť - už sú celkom dobré prípravky na kĺby, chrupavky - prípravok je síce určený pre kone 🙂, ale ľudia s probl. kĺbami užívajú a skutočne pociťujú úľavy a kolagén sa obnovuje. Neviem, možno si o tom už počula....no teraz je už ten prípravok aj pre ľudí....možno to nie je Tvoj problém, ja len pre istotu a možno do budúcna. https://www.efitness.sk/alavis-triple-blend-ext... no berie sa podľa hmotnosti 🙂, kolega užíva asi rok, bolelo ho koleno a bedrový kĺb, prestalo mu to...ešte neerdží a ani na dostihy ho neprihlásili 🙂 ).
@modrava návaly to je úplne čosi iné ako norm. alebo nadmerné potenie. Je to taký stav na omdletie, srdce pri tom silno búcha, aj akoby dušnosť nastupuje až lapanie po dychu, totálne prepotenie všetkého na sebe, takže zostáva sa jedine osprchovať a prezliecť, keď to prejde, môže nastúpiť triaška od zimy....takže tak. Ja osobne som nezažila, no moja mama áno a bola som toho pár krát svedkom, nehovorím, áno, zasa každá žena to môže mať inak.

@majaxy horúčavy sú spojené s menopauzou a tie bolesti máš krátko či tiež dlhodobo? Či na teba momentálne niečo nelezie, chripka a pod.