Môžem mať postihnuté dieťa?
Chodim so synom bratranca mojej mamy. A je možné že keby sme spolu chceli splodiť potomka tak že by mohlo byť postihnuté? Rodina neni ani tak proti že spolu chodime jeho rodina je úplne rada že sme spolu. No moja sestra si mysli že by sme mohli mať postihnuté deti. Že keby chceme deti tak že si mame adoptovať. A my dvaja zatial sa na deti necitime niesme finančne zabezpečeny aby sme mohli mať babo a chceme si uživať krasne chvile zatial. Chodiť na kavy vylety, discoteku. Ja mám 23 a priatel 31. Som jeho prvá. Všetci okolo riešia deti a my to.nemame potrebu lebo sa vhceme dostatočne spoznaťa neriešit len sex a plodenie deti.
@maciatkolulu prečítaj si príspevok od @quaxi. Genetika je zložitá veda, my sme sa na škole učili len základy, ale ona to vysvetľuje dosť zrozumiteľne, mala by si to pochopiť. Len nad čím by si potom bola užasnutá...
@alaguema zbytocna ironia, uplne zbytocna, podla mna je od veci ked sa bratranci vedome daju dohromady a ano som z toho uzasnuta🙂 a riziko tam predsa je a vzdy aj bude vyssie ako pri paroch, ktore nie su v pribuzenskom vztahu, dokola a dokola. Ale ako som pisala, tiez dokola a dokola, pre mna aj brat so sestrou👏 vyjadrila som svoj nazor a tot vsjo😉
@maciatkolulu ked logika nepusti, treba ist do extremu. S otcom sa to vola incest a je to protizakonne. A riziko poskodenia tam urcite narasta. Preto sme jej viacere navrhli geneticke testy. Tam jej povedia, ci je riziko poskodenia u nich vyssie ako v beznej populacii. Ale aj tak treba do nej dalej hucat ake je to zvratene a ma si zobrat rovno otca..nepochopim
@maciatkolulu "syn bratranca tvojej mamy znamena, ze mate spolocnych predkov pre teba prastarych rodicov a prenho praprastarych rodicov. Ty mas teda 1/8 genov od prababky od ktorej ma on 1/16 genov, a takisto od pradedka. Lenze nemate od nich rovnaku cast, ale nejaku nahodnu - prekryv je uz po tolkych generaciach velmi maly. Muselo by sa stat, ze by niektory z tvojich prastarych rodicov bol nositelom recesivneho genu s nejakou vadou (recesivneho preto, ze inak by sa doteraz uz vada v rodine prejavila) a tento gen by nahodou zdedili vsetky generacie pred vami a aj vy. Pravdepodobnost takeho javu je velmi mala, prakticky uz na rovnakej urovni ako keby si si vzala cudzieho cloveka. Ale ak sa vo vasej rodine (aj sirsej) vyskytli nejake choroby, tak je tam riziko a treba si nechat pred planovanim tehotenstva vysetrit geny. Nemusi ist len o zijucich chorych, zisti si pripadne aj informacie o potratoch, lebo geneticky poskodene plody sa casto nedoziju porodu a v dalsich generaciach rodiny sa o tom nehovori. Geneticke vysetrenie nedokaze odhalit vsetky choroby - testuju sa iba tie najcastejsie + naviac tie, ktore sa v rodine uz vyskytli. Takze vzdy tam zostane riziko nejakej zriedkavej vady, ktora sa bezne netestuje, ale riziko takychto vad je u vas takmer rovnake ako pri cudzich ludoch."
Skopírovala som ti to sem. Čítaj a pochop, že prírodné zákony fungujú nezávisle od našich názorov. Tvoj názor je založený na nejakých útržkoch informácií, ktoré si tu a tam pochytila, zjavne tomu absolútne nerozumieš, preto si to prečítaj a snáď už ti to dôjde.
aj ked tu uz bolo vysvetlene, ze geneticky su si dost vzdialeni, v tomto pripade je taky vztah nie uplne vhodny skor eticky nez geneticky 😀 ako sa da zalubit, tak sa da aj odlubit- ak su si dvaja vedomi pokrvnej pribuznosti a pri zdravom rozume 😉
...lebo zeby na svete nebol iny vhodny partner ako prave dotycny bratanec? 😲
@alaguema ale mne to doslo a opakujem, vzdy je tam to roziko vyssie ako u parov, ktori nemaju spolocnych predkov, rozumies aj ty? Ale ved ja uz nerozumiem, co si potrebujes dokazat, ved uplne v pohode si zacni aj s bratrancom z tretieho kolena, ja by som to vedome neriskovala a to je vsetko, rozumieme si? Ani kvoli moralke a ani kvoli aj ked minimalnemu, ale predsa, riziku poskodenia plodu, dufam, ze uz rozumies aj ty .....
@najk do nej uz nikto davno nehuci, ked si si nevsimla😉 pretoze ta osoba to nema v hlave celkom ok, alebo sa celkom dobre zabava,neviem, ci si necitala vsetko, ale ok.
@maciatkolulu tu sa niekde pise o umelom oplodneni s vlastnym bratrancom?
@alaguema inak aj prastarych rodicov mame teda rovnakych😉 vsakze, kedze sa jedna o syna mojej matky sesternice, ci bratranca, to da trochu logiky, ked uz ma chces poucovat. Lebo mojej matky babka, bola babkou aj mojej matky sesternice a tym padom rovnako aj prastarou babkou mna a mojho nastavajuceho😅 ale dobre, riziko je mozno mizive, ale je....a to je podstatne a opat, ked niekto chce, mnech kludne ide aj do minimalneho rizika a vedome, okrem teda nejakej tej moralky, nepisem o ludoch, ktori sa nepoznaju a stane sa to nevedome, ale vedome, no dobreeeee, ludia su rozni
@bona_dea nie so sesternicou😅
@maciatkolulu skus si pozriet nasledujuce video, ktore ukazuje, ze aj u neznamych sa nachadzaju spolocne geny....
@vevesh jezismaria, ja nechapem a dokola a dokola, proste ok, ked niekto chce, nech do toho ide, kludne nech je presvedceny, ze je to normalne a ze sa stat nic nemoze. Ja by som nesla ani do minimalneho rizika, ROZUMIES uz? Ked sa stane, tak smola stane sa, ale tu sa jedna o riziko, do ktoreho sa ide vedome, aj ked je minimalne. Kebyze vychovavas, alebo sa proste staras, alebo mas v blizkej rodine dieta, ktore ma vazne geneticke ochorenie, tak ver tomu, ze by si bola hold, ale extra opatrna a vyhybala sa co len minimalnemu riziku.
@maciatkolulu mam take dieta v rodine , ale o tom nie je tema - pri maminej bratranca sesternici nie je riziko o nic vyssie/nizsie ako pri neznamych paroch - to sa snazime povedat....naopak sesternica-bratranec maju tuto kombinaciu neporovnatelne vyssiu ako spominany priklad.....a pre vsetkych plati idealne si dat spravit genticke testy, ked chcu mat co najmikimalnejsie riziko postihnutia bez ohladu na to ci a do akej miery su pribuzni....bdw. v 80tych/90tych rokoch boli tie testy povinne pri kazdom sobasi☺
@vevesh co bolo povinne v 90tych rokoch????😉 tak ja neviem v ktorej republike, ale mna sa to zjavne netykalo..... Neviem odkial beries tieto informacie, ja ti ich neberiem, ale ubezpecujem ta, ze ziadne testovanie nebolo v 90tych rokoch povinne.....Alebo som porusila zakon 😀 uz fakt staci, ked niekto chce, tak nech ide do coho chce a nech je presvedceny, ze robi to najlepsie prenho, za mna nie, dakujem a hotovo, uz to pisem asi 100x, snad sa uz fakt chapeme.....dufam
@maciatkolulu tak asi 80te roky to boli , si pamatam, ze vsetci v okoli tie testy museli absolvovat- sa to pripajalo k ziadosti o sobas na matrike....ale v niektorych statoch tato povinnost stale existuje...
@maciatkolulu lenze ony sa Ti snazia vysvetlit, ze to riziko v tomto pripade nie je o nic vyssie ako v beznej populacii ked si zoberie uplne cudzieho cloveka. Stale hovoris, ze by si do toho nesla aj ked je tam len minimalne riziko. Lenze kazde jedno tehotenstvo je obrovske riziko a loteria. Ale nie kvoli genetickej pribuznosti, ale kvoli tomu, ze staci jedna blba mala viroza v prvom trimestri a narodi sa postihnute dieta. 1 z 10 deti sa rodi predcasne a tam zasa obrovsky narasta riziko poskodenia a zasa to nie je o pribuznosti.. cize snazia sa Ti iba stale rozumne vysvetlit, ze toto je naozaj tak vzdialena pribuznost, ze riziko tam nie je o nic vyssie ako v beznej nepribuznej populacii.. Ved kolko sa rodi postihnutych deti a kolko z ich rodicov boli v takomto pribuzenskom zvazku? Podla mna to je minimum. Ine faktory na to proste vplyvaju viac..
@evittam kedze to bolo x rokov dozadu, tie testy neboli financne a ani logisticky nakladne a vsetko sa robilo "masovo" (v tych 80tych sa prevratne geneticke mutacie nedali zistovat, predsa len medicina isla milovymi krokmi odvtedy dopredu) a podla mna zistovali asi kompatibilitu krvnych skupin+ mozno nejake defekty na zaklade rodinnej anamnezy (kedze dotycni poriadne ani nevedia , o com to bolo, iba ze "brali povinne krv, aby dostali papier na matriku a povolili im sobas")
@maciatkolulu podla mna sa takto dohromady davaju nizsie vrstvy.
Podľa môjho názoru je to zvratene a za tym si budem stáť ci je riziko minimálne alebo nie je to predsa len rodina ja si neviem predstaviť žeby moja dcéra chodila so synom mojej sesternice/bratranca 😕
@vevesh @dulkagabulka ano, kazdy ma narovnako 1/8, pomylilo ma ako som citala dalej diskusiu tak sa mi zdalo ze on je o generaciu dalej ale teraz pozeram ze nie je. Takze by mohli mat 1/64 genov rovnaku, ak sa v rodine nevyskytli ziadne problemy tak by to malo byt stale takmer rovnako bezpecne ako s cudzim, ale uz by som asi patrala naozaj aj po vyskyte potratov, pricinach umrtia spolocnych prastarych rodicov a pod.
Ja teda neviem, ale mne to nepríde tak nenormálne vzdialená rodina. Môj otec bol najmladší a tak moje sesternice majú deti v mojom veku, všetky poznám, vyrastali sme spolu. Keby boli vekovo bližšie k mojim deťom neviem si predstaviť, žeby boli partnermi. Veď moja babka je ich a mojich deti prababka! 2 z týchto báb majú črty po mojej babke, tak ako aj ja a aj moja dcéra, vidno, že sme príbuzné, pre mna je to stále blízka rodina a príde mi to nechutne. Čo na to zákon, cirkev a pod. je mi jedno, vidíme v dejinách, čo sa deje, keď si ľudia berú rodinných príslušníkov, ale ked to niekomu nevadí, jeho vec ....
@najk tak mne prastari spolocni stari rodicia az tak vzdialeni ndpripadaju,ale dobre. Napriklad moje deti maju este prababku a neviem si teda predstavit,zeby si zobrali svojich bratrancov s ktorymi vyrastali a ktorym dotycna prababka davala spolocne dary na vianoce a ma ich fotky na policke;,D a vedla by mala.mat ich svadobnu,hahahaha no,ale to je viac o.moralke a nejakej tej normalnosti a k tym "co sa mi tu nejake nicky"snazia povedat,tak opat neverim,ze je rovnake riziko nahodnych parov a parov ,ktore maju spolocnych prarodicov. Neverim kebyze - priklad pride takyto par ku gynekelogovi pre.neplodnost,ze im povie, ze je to ok a bez rizika,zvyseneho. A myslim,ze uz sme si to dost jasne vysvetlili. Tak ja koncim uz. Vsetko dobre.
Mojich rodičov dedkovia boli bratranci. Neviem ale sestra je lekárka a sme zdravé. Ale to je trosku vzdialenejšie 🙂
@bona_dea To je pravda, jedna lekárka mi vravela, že už sa aj stali prípady, keď sa dali dokopy akože dvaja cudzí ľudia a neskôr vysvitlo, že sú nevlastní súrodenci... A vraj to takých ľudí k sebe aj priťahuje. Aj tak si myslím, pár desiatok rokov dozadu keď nebola taká migrácia a sobášili sa ľudia v okruhu pár km od miesta bydliska sa stávalo pomerne často, že sa brali dvaja so spoločnými koreňmi.

@maciatkolulu vsetko je otazka toho, ako "blizki" su ti/si ludia - z mojej strany som v zivote nestretla sesternicu/bratranca rodicov, toboz ine osadenstvo z takejto vetvy....naopak u muza poznam rodinu do tretieho/svrteho kolena a niektori ludia su "blizki" , aj ked v tej rodine su na nejakej vedlajsej vetve, s naopak niektori sa nikdy nevideli a defacto su to cudzi ludia a aj sa to tak vnima (i ked pokrvne puto tam jr) a na margo sobasenia sa v rodine, tak u muzovej rodiny to je normalny uzus, ze bratranci a sesternice sa spolu beru a nie , nie su postihnute deti v rodine ani po generaciach...