icon

Môžem mať rakovinu krčka maternice?

petkadrobcek
7. aug 2025

Chcela by som sa opýtať,tiež mám strach s tohto ochorenia.V máji tento rok som bola na preventivke prehliadke,chodím pravidelne každý rok .ster som mala pap2, to su dobre výsledky vraj ,a nastal problém že počas pohlavného styku som začala dosť krvácať.Sla som s tým k doktorovi,aj počas prehliadky som začala tiez dosť krvácať,že má objednali na zákrok kde my budú robiť kyretaz a obrez krčka maternice a pôjde to na histologiu.Moja otázka je,že či je možné aj keď som vždy mala dobre výsledky aj tento rok tiež ,že môžem mať aj ja rakovinu?Veľmi sa bojím ,mám tri malé deti ktoré pred dvoma rokmi prišla o ocka,lebo mal žiaľ nádor na hlave.Dakujem

maal
7. aug 2025

@petkadrobcek
Ahoj, mrzi ma tvoja strata. Zakrok ktory podstupis je uplne bezny a robi sa velmi casto u zien. Je dobre, ze chodis na preventivku a sledujes sa. Verim, ze histologia dobre dopadne. Vacsinou zoberu tie poskodene bunky (nie je to este rakovina) a potom sa ster sleduje castejsie ako raz do roka. Ak by sa to nezobralo cele alebo ak by to zas bolo nejako na hrane, konizaciu zopakuju. Moze sa stat, ze ster bude v poriadku niekolko rokov a potom zas sa nieco pokazi a zopakuje sa operacia. Ale aj nemusi a uz nikdy nieco taketo nepodstupis 😉 dolezite je nestresovat sa (stres ma naozaj velky vplyv na zdravie) a chodit pravidelne na preventivku. Drzim palce.

kiki68
7. aug 2025

@petkadrobcek kamosky mali tuto situaciu a rob podla lekarov, nech daju preventivne vsetko co treba prec a bude dobre. Kamosky normal dalej ziju. Tiez mali vzdy max 2 a zrazu bum nejake bunky uz nasli. Mne povedali na onkogyn, ze keby sa k nim vratim a mam deti, ze uz vezmu vsetko vratane maternice, ciste preventivne. Ze to uz nema zmysel podla nich riskovat.