icon

Myóm a obavy z operácie. Pomôžu čaje alebo vitamíny?

alzbeta244
1. feb 2025

Dobrý deň prajem mám 30 rokov a pri prehliadke v januári mi zistili myom 10 mm, jeden veľký som už mala operovany v roku 2022,teraz mi mudr vravela, že ak chcem mať deti, že tehotenstvo lenže problém je v tom, že nemám ani partnera a veľmi sa bojím, že budem musieť ísť pod nôž ako v roku 2022, neviete mi poradiť nejaké čaje, alebo vitamíny, ktoré Vám pomohli s touto liečbou? Som z toho celkom dosť vykolajena ☹

janinah
1. feb 2025

Lieky nepomôžu a kto to tvrdí ťa zavádza.Myom môže rásť,preto dr. navrhuje teh. kým je maličký.

anketkarka
1. feb 2025

@alzbeta244 a prečo si musela ísť pod nôž? Keď si už raz myóm mala, tak Ti lekári mali povedať, že pravdepodobne budeš mať ďalší. Nič sa nezmenilo, len Tí ho vybrali a telo ostalo v takom stave ako predtým. Ja som otehotnela tiež s myómom. Vtedy mi tehotenské hormóny pomohli a po pôrode som ho už nemala. Po čase narástol ďalší. Nikto sa mi nevyhráža operáciou. Je to hormonálnou nerovnováhou.

amarilka26
1. feb 2025

@anketkarka vsetko zalezi od toho kde je myom ulozeny. Mne tiez odporucali operaciu, ale robila som hrdinku ze som este nerodila a nakoniec som na operaciu musela, takze tolko. Ak to u teba bolo v poho, u dalsej to tak byt nemusi.

alzbeta244
autor
1. feb 2025

@janinah lenže nemám ani chlapa, proste sa bojim rozmýšľam ešte že by som skúsila antikoncepciu, mala som predtým ked som mala tu operáciu veľké problémy silne krvácanie, bolesti hlavy bolo mi na zvracanie a trápi ma to moc, že si moje telo robí čo chce. Resp moje hormóny, dá sa byť nejako hormónalne v poriadku?

ada_alica
1. feb 2025

@alzbeta244 ano antikoncepcia je tiež možnosť, kým som brala žiadny nový sa neibjavil, či navrhuje dr?

alzbeta244
autor
1. feb 2025

@ada_alica zatial len čakať, že kontrola o rok, len proste mam naozaj strach, počula som, že aj dieťa obmedziť sladké kávu atď môže pomôcť.

janinah
1. feb 2025

@anketkarka tel9 neostalo v takom stafe ak9 predtym...kazdybzasah do maternice ju oslabuje a to moze sposobovat komplikacie pri teh. a porode

alzbeta244
autor
1. feb 2025

Normálne mám depresiu od toho 29.Januára nič ma nebaví, nechutí mi jesť čo som z toho na nervy, keď si predstavím všetky tie spomienky a veci, ktoré som zažila pred tou operáciou v roku 2022.

lucylaw
1. feb 2025

@alzbeta244 Ono veľmi záleží od toho,ako je myóm uložený,napríklad mne myóm rástol 5 rokov kým už dosiahol takú veľkosť,že bol veľký ako maternica a pred dvomi týždňami mi ho vybrali..Ja osobne by som ti odporučila tú antikoncepciu,aj ja som ju brala len kvôli tomu myomu,keďže bez HAK som krvácala úplne že hocikedy a kľudne aj 3 týždne vkuse,s HAK som nemala menzes vôbec a tá HAK spôsobovala aj to,že myóm rástol pomalšie..Za ten čas si kľudne môžeš partnera nájsť,otehotnieť,porodiť..Mne lekárka povedala,že po operácii mám veľkú ranu na maternici,takže ak by som ešte rodila,tak určite sekcia,ale ja už ďalšie deti neplánujem..

alzbeta244
autor
1. feb 2025

@lucylaw lebo raz som brala antikoncepciu, len mi nesadla. Vyskúšam ešte je aj nejaky indol kura trojmesačna to ste neskúšali?

anketkarka
1. feb 2025

@lucylaw rástol Ti myôm aj napriek HAK, alebo už iba po jej vysadení?
@alzbeta244 mne od každej HAK bolo neskutočne zle. Veľa som o tej hormonálnej nerovnováhe čítala, ale okrem diéty som na nič neprišla. Škodí cukor a všetko čo spôsobuje prekyslenie organizmu a bujnenie buniek. Napríklad aj taký tvraroh, mliečne veci, sójové veci.
Staručká gynekologička mi raz povedala, že pri myómoch žiadne hormóny do tela. Takže HAK určite nie, v mäse a mlieku máš tiež kopec hormónov.
Pripúšťam možnosť, že HAK, ktorá žene sadne, tak môže spomaliť ten rast. Správny mix hormónov by bol perfektný a určite by ženám pomohol. Ale keďže hladiny tých hormónov v priebehu cyklu a života ženy kolíše, tak som sa ešte nestretla s tým, že by sa to podarilo takto niekomu vyriešiť natrvalo. Je to skôr vecou šťastia. Ale to je len môj názor. Rovnako si myslím, že je to akoby ,,chorobou ženskosti". Keď pre niečo žena nemôže alebo nevie byť v plnej ženskosti. Jej telo pre niečo nevie produkovať ženské hormóny v rovnováhe.

alzbeta244
autor
1. feb 2025

@anketkarka lenže fakt sa bojím a mám teraz nie veľmi dobrú náladu skrz to, ak by som si vedela získať čas tak by som to skúsila, lebo čakať ďalší rok do ďalšej kontroly ma asi porazí.

lucylaw
1. feb 2025

@anketkarka Myóm rástol aj keď som brala HAK,ale podľa slov lekára,keby som ju nebrala,tak rastie rýchlejšie..Ešte som ju nevysadila,až teraz sa chystám keď doberiem blister,ak by som ju vysadila skôr,tak tú operáciu nikdy nebudeme vedieť naplánovať,lebo pred HAK som kvôli tomu myomu krvácala vážne hocikedy a hocikoľko..

lucylaw
1. feb 2025

@alzbeta244 To som neskúšala,ja som brala pár rokov tú antikoncepciu a keď už bol myóm príliš veľký,išiel von..

alzbeta244
autor
1. feb 2025

@lucylaw ďakujem teraz sa musím dať už len psychicky do kopy, lebo to neprajem zažiť nikomu takéto problémy. Totálne ma to psychicky zložilo. Možnosť že nebudem môcť mať svoje deti, je pre mňa teda naozaj veľmi hrozná. A to už mám na bruchu jednu veľkú ranu ako po sekcii.

ada_alica
2. feb 2025

@alzbeta244 áno viem,že je to náročné, psychika je obrovská vec popracuj na svojom vnútornom kľude ak ti to samej nepôjde skús sa s niekým o tom porozprávať kto ťa vie ukľudniť možno aj odborníka osloviť.
Moja cesta k dcére bolo veľmi tŕnistá takže viem o čom hovorím ale pôrodom sa moje komplikácie neskončili, normálne by som povedala,že sa na to dá zvyknúť nebyť totálne na dne z toho všetkého, želám pokoj v duši a veľa síl

alzbeta244
autor
2. feb 2025

@ada_alica prečo toto musíme zažívať?

ada_alica
3. feb 2025

@alzbeta244 neviem, gynekologické problémy mám celý život možno nás to má niečo naučiť, možno vážiť si viac život a zdravie,?
Ja mám endometriózu- čiže cysty niekoľko operácií za sebou, myom, polypy pred 3 mesiacmi som absolvovala konizaciu 🤷.....čo už

cukroska
7. feb 2025

@alzbeta244 Ubezpečujem ťa, že da nemáš čoho báť. Dá s to zvládnuť a hlavne budeš mať pokoj. Ja som bola a robili mi to na dva krát. Takže po pár mesiacoch som si musela všetko zopakovať nanovo. Nebolo to absolútne nič hrozné. Veď v narkóze takže žiadne bolesti aj po operácii som sa celkom rýchlo dala dokopy. Dokonca po prvej muž nemohil prísť pre mňa, taxík ako schválne žiadny voľný..tak som išla pešo s taškou veľkou 2km Sono.Drzlm palcr.

alzbeta244
autor
8. feb 2025

@cukroska dobrý deň, lenže už raz som na to bola operovana v roku 2017 a teraz mam strach z toho, že nikdy nebudem mať deti. Nakoľko teraz ani nemám chlapa. Vysadila som mlieko, cukor, kávu, mäso a veľmi by som si priala keby mi lekárka o rok povie, že to zmizlo.

cukroska
8. feb 2025

@alzbeta244 Veľmi Vám to prajem 🙏🙏🙏🍀